Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

1. Higher fuel combustion efficiency cannot be achieved by
a) preheating of fuel gases & combustion air
b) supplying correct amount of combustion air
c) reducing sulphur content in the fuel
d) adopting proper fuel firing technique & fuel preparation

View Answer

Answer: c [Reason:] Higher fuel combustion efficiency cannot be achieved by reducing the sulphur content in the fuel as sulphur content has nothing much to do with the combustion efficiency.

2. A particular coal is said to be free burning when it
a) gives smokeless burning
b) shows little or no fusing action
c) burns completely
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] When a coal shows little or no fusing action, it is said to be free burning.

3. Bunsen burner is an example of a/an __________ burner.
a) inside mixing/premix type
b) submerged combustion
c) rotary cup
d) outside mixing/diffusion flame/nozzle mix type

View Answer

Answer: a [Reason:] Bunsen burner is an example of a/an inside mixing/premix type burner.

4. The cooling medium used in dry quenching of coke is
a) nitrogen
b) air
c) phenolic water
d) carbon dioxide

View Answer

Answer: a [Reason:] The cooling medium used in dry quenching of coke is nitrogen.

5. High amount of sulphur and phosphorous in coke causes
a) increase in its strength
b) decrease in its calorific value
c) brittleness of steel made by using it
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Steel is made brittle by the presence of high amount of sulphur and phosphorus in coke.

6. Cannel coal and boghead coal are the examples of
a) liptobiolites
b) humic coals
c) sapropelic coals
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Cannel coal and boghead coal are the examples of Sapropelic Coals. Sapropelic Coals are rich in microscopic organic matter derived from waxy or resinous plant parts and have high yields of volatile matter.

7. The difference between total carbon and fixed carbon of coal will be minimum in case of
a) anthracite
b) lignite
c) bituminous
d) high temperature coke (V.M < 0.5%)

View Answer

Answer: d [Reason:] The difference between total carbon and fixed carbon of coal will be minimum in case of high temperature coke. The high temperature coke has low volatile matter that is the erason for the same.

8. Out of the following fuels, the difference between the net and gross calorific value is maximum in case of
a) fuel oil
b) blast furnace gas
c) bituminous coal
d) pitch

View Answer

Answer: a [Reason:] The difference between the net and gross calorific value is maximum in case of Fuel Oil.

9. Which of the following is the maximum coal producing state in India?
a) Orissa
b) West Bengal
c) Jharkhand
d) Assam

View Answer

Answer: c [Reason:] Jamshedpur has the highest production of coal in India.

10. A good quality coal should have
a) low fusion point of ash
b) high sulphur
c) high ash content
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] A good quality coal should have high concentration of carbon, low moisture content, etc.

11. __________ prohibits the use of alcohols directly in petrol engines.
a) High cost & difficult availability
b) Low octane number
c) Low flash point
d) Low calorific value

View Answer

Answer: a [Reason:] High cost & difficult availability prohibits the use of alcohols directly in petrol engines.

12. The hottest part of the flame lies in its ____ zone.
a) non-luminous
b) luminous
c) yellow
d) unburnt gases

View Answer

Answer: a [Reason:] The hottest part of the flame lies in its non-luminous zone.

13. Percentage of methane in coke oven gas may be around
a) 5
b) 15
c) 25
d) 35

View Answer

Answer: c [Reason:] Percentage of methane in coke oven gas may be around 25%.

.woocommerce-message { background-color: #98C391 !important; }