Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Fill in the blanks:
Q1. ……………. determines the power energy forecasts and optimum network arrangements.

View Answer

Ans: Long-term planning

Q2. ………………plan covers the annual plans for each year.

View Answer

Ans: Short-term

Q3. ……………….. and ……………… of agriculture supply on a feeder is a step in the direction of economy and to supply power at low cost to agriculture consumers.

View Answer

Ans: Segmentation and Scheduling

Q4. ………………….., and……………….. contracts will cut-down the cost of supply if adequate power surplus and grid links are available.

View Answer

Ans: Wholesale, select retail, bilateral

Q5. ………………….is process by which utilities minimize the cost of supplying a given amount of electricity.

View Answer

Ans: Traditional Least Cost Planning

Q6. ………………….is the process by which power utilities quantify and assess programmes to alter the pattern and level of their consumers’ demand for electricity.

View Answer

Ans: Demand Side Planning (DSP)

Q7. ………… programmes help reducing air-conditioning loads during the periods of peak demand and shifting these loads to less critical periods.

View Answer

Ans: 2. Load Management Programmes

Q8. ………….. rates symbolise providing rate discounts in exchange for the right to reduce consumers’ electricity allocation each year during a few hours when electricity demand is the highest.

View Answer

Ans: Interruptible rates

Q9. ………………. consists of a group of feeders which are interconnected so that there is always more than one route between any two points in the feeder network.

View Answer

Ans: Feeder Network

Q10. Consumers are defined by the……………….. and………………..

View Answer

Ans: Load and Load Centres

Q11. Primary distribution system comprises…………….. Voltage Transmission lines between the generating station and the distribution centres.

View Answer

Ans: High

Q12. The secondary distribution system comprise of ……….voltage lines between the distribution centre and the load.

View Answer

Ans: Low

Q13. A distribution system is a network of …………… and……………

View Answer

Ans: Devices and Connectors

Q14. …………….is a process to see that every customer is recorded and linked to the distribution transformers.

View Answer

Ans: Customer Indexing

Q15. All ……………. of the customer like sanctioned load, connected load are documented and updated.

View Answer

Ans: Parameters

Q16. The telephone number …………………. is specifically allotted to Electricity Call Centres for handling power supply related complaints.

View Answer

Ans: 1912

Q17. The ………………. are registered and forwarded to the field personnel for timely action and rectification.

View Answer

Ans: Customer Complaints

Q18. Electricity Call Centres have been implemented in the states of………….. , …………..and……………..

View Answer

Ans: Tamil Nadu, Andhra Pradesh and Karnataka

Q19. The …………… and ……………. to fulfil these objectives should be economical and suit the utility’s budget.

View Answer

Ans: Measures and Activities

Q20. With the help of different service centres the distribution utilities have been able to conform to the ………… service levels defined by their respective state Electricity Regulatory Commissions.

View Answer

Ans: Stringent

Q21. AMR generally is regarded as the reading of a utility meter by a means that does not require…………. or…………..of the meter.

View Answer

Ans: Physical Access or Visual Inspection

Q22. A typical AMR system has several main components: meter, ……….. (MID), a communications network and………….computer.

View Answer

Ans: Meter Interface Device, Host

Q23. …………… collection of electricity bills has provided customers several options for making their payments.

View Answer

Ans: Online

Q24. Collection Centres have been setup by power distribution utilities or state governments under ………… governance to enable customers to make payments in an…………..and…………..manner.

View Answer

Ans: e-governance, easy and convenient manner

Q25. ……………. play an important role in the sequence and success or failure is evaluated with respect to the micro and macro level implementation of the system by them.

View Answer

Ans: Processes

Q26. …………….approach is aimed to bring in efficiency, accountability and a commercial orientation in the utility – without any unbundling or corporatization to begin with.

View Answer

Ans: profit-centre

Q27. ………….is a breakdown structure defining the role and responsibility of each and every element of the system.

View Answer

Ans: Systematic Operational Procedures

Q28. ……………is a section of a company treated in the management accounts as if it were a separate business.

View Answer

Ans: Profit centre

Q29. ……………… analyses customer data for a variety of purpose including design and execution of targeted marketing companies to optimized marketing effectiveness.

View Answer

Ans: Analytical CRM

Q30. The size of such data defining relationship requires an ……………..

View Answer

Ans: instant response

Q31. The customers can be retained into their fold by providing……………..defects in service as well as products.

View Answer

Ans: minimum

Q32. Long term relationships result in rewards and awards for……………and…………….both.

View Answer

Ans: Supplier and Consumer

Q33. ………………. in every field results in improved services and products over a period of time.

View Answer

Ans: Competition

Q34. ………………. is a practical way of increasing growth and profits.

View Answer

Ans: Customer Retention

Q35. ……………. is the process of acquiring, retaining & growing profitable customers.

View Answer

Ans: CRM

Q36. Interactions can be held in different ways viz. ……………….and………………

View Answer

Ans: Formal and Informal

Q37. ………………. is the process for achieving the results and finally delivered to the customer.

View Answer

Ans: Customization

Q38. CRM tool for your business is as important is choosing a good ………………

View Answer

Ans: employee

Q39. …………….include marketing, sales, service through on-line touch points, web, chat, e-mail, online catalogs, etc.

View Answer

Ans: E-Commerce

Q40. ………………Wave of CRM is an old concept wherein the requirements and services were of empirical nature.

View Answer

Ans: First

Q41. Integrated touch-points, leverage Internet, integrate with………………..

View Answer

Ans: ERP

Q42. Pilots, pay by performance is an example of………. benefit.

View Answer

Ans: Low Non-Tangible

Q43. An example of experimental benefit is………….

View Answer

Ans: best result

Q44. It is the duty of every…………….that grievances of consumers are handled speedily and effectively.

View Answer

Ans: licensee

Q45. The consumer can approach the ……………..in case of failure or delay on part of the licensee in resolving the grievance.

View Answer

Ans: Commission

Q46. The Commission will take …………….. of the grievance if the consumer is not satisfied with the final response of the licensee.

View Answer

Ans: cognizance

Q47. Every grievance to the Commission must be submitted in writing to the…………..

View Answer

Ans: Grievance Redressal officer

Q48. Harness technology to catch up with ……………. standards.

View Answer

Ans: global

Q49. The …………….. will keep a record of Consumer grievances brought to it and the result thereof relating to each Licensee.

View Answer

Ans: Commission

Q50. One of the reasons for reforms in pre reform era was shortage of……………..in most of the region.

View Answer

Ans: power

Q51. Low ……………… to distributor as compared to generation and transmission is one of the needs of distribution reforms.

View Answer

Ans: Priority

Q52. ……………… should be made available to all households in next five years.

View Answer

Ans: Electricity

Q53. …………….extends to the whole of India except the State of Jammu and Kashmir.

View Answer

Ans: Reforms from the Eyes of Legislation

Q54. ………………. shall have due regard to all relevant factors including such cross subsidies and other operational constraints.

View Answer

Ans: Duties of Distribution Licensee and Open Access

Q55. Any person engaged in the business of transmission or supply of…………….. under the provisions of the repealed laws shall be deemed to be a licensee under this Act.

View Answer

Ans: Electricity

Q56. …………… was formed under the chairmanship of Shri Sharad Pawar, the then Chief Minister of Maharashtra (1993).

View Answer

Ans: NDC Committee

Q57. ……………should function as corporate bodies which will enhance the commercial viability of their operation.

View Answer

Ans: SEBs

Q58. Stringent ………….. should be imposed in case of unauthorized use of electricity or theft.

View Answer

Ans: Penalties

Q59. ………………. is a more formal alternative to a gentlemen’s agreement.

View Answer

Ans: Memorandum of Understanding

Q60. Government of India signed MoUs with states for undertaking reforms and restructuring in a time bound manner and linking the support of Government of India for achievement of………………….

View Answer

Ans: predetermined milestones

Q61. During 2000-01 a scheme called ………………. was undertaken to provide systematic finance to enable SEBs/Utilities to take up distribution sector reform.

View Answer

Ans: Accelerated Power Development Programme (APDP)

Q62. ………………..component was introduced in 2002-03 to encourage the utilities to reduce their cash losses.

View Answer

Ans: Incentive

Q63. …………….is one of the prime movers of economic development.

View Answer

Ans: Power

Q64. The level of ……….. and ………. of affordable and quality power is also one of the main determinants of the quality of life.

View Answer

Ans: Availability and Accessibility

Q65. One of the first major steps taken by the new Government of the NCT of Delhi was to bring out a ……………….on Power Sector Reforms.

View Answer

Ans: Strategy Paper

Q66. The Delhi power sector reforms are now being widely acclaimed as marking a ……………, and are being wisely studied.

View Answer

Ans: breakthrough

Q67. We must appreciate to the distribution companies at a ………………… rate.

View Answer

Ans: Lower

Q68. The assets of the Delhi Vidyut Board were valued on a …………………basis.

View Answer

Ans: business valuation

Q69. In case the companies achieve more than the targets originally set by the government the new companies will keep half of the additional benefit as ……………….and pass on half of it to their consumers as a………………on the tariff.

View Answer

Ans: incentive, rebate

Q70. It should be remembered that government retains ……………..% share in the distribution companies.

View Answer

Ans: 49

Q71. The term……………….. is the ability gained through attributes and resources to perform at a higher level than others in the same industry or market.

View Answer

Ans: competitive advantage

Q72. In Delhi the advantage of negligible agricultural power is…………….. by the presence of unauthorised colonies.

View Answer

Ans: off-set

Q73. In Delhi, the intention was to……………and not merely to……………..

View Answer

Ans: privatize, corporatise

Q74. DVB and its predecessor……………..accumulated enormous losses which could not reasonably be passed on to the new companies.

View Answer

Ans: DESU

Q75. ……………… refers to shedding loads when pre- determined peak demand limits are about to be exceeded.

View Answer

Ans: Demand Limiting

Q76. ……………… is shifting the loads from peak times to off-peak periods.

View Answer

Ans: ? Demand Shifting

Q77. Demand shedding is also termed as……………….

View Answer

Ans: Load Shedding

Q78. Demand interval is the period over which the load is

View Answer

Ans: averaged

Q79. The demand factor is the ratio of the actual maximum demand of the system to the………….

View Answer

Ans: total connected load of the system

Q80. …………….. is the ratio of energy consumed in a given period of the time in hours.

View Answer

Ans: Average Load or Average Demand

Q81. …………………is a graphical representation between load in kW (or MW) in proper time sequence and time in hours. It shows the variation of load on the power station.

View Answer

Ans: Load curve (or chronological load curve)

Q82. The ratio of the area under the load curve to the ……………of the rectangle in which it is contained gives the load factor.

View Answer

Ans: total area

Q83. Each identified unit must be clearly demarcated in terms of its …………,……….. and ………… resources.

View Answer

Ans: financial, operational and human

Q84. Establish…………..metrics for each identified unit, which will serve as a basis for review and subsequent release of funds.

View Answer

Ans: clear performance

Q85. Easy availability of such policies at all levels makes the operations…………….. and requires very little or no interpretation at all, thus, providing for better

View Answer

Ans: smoother

Q86. ………………..is a breakdown structure defining the role and responsibility of each and every element of the system.

View Answer

Ans: Systematic Operational Procedures (SOP)

Q87. ……………….. involves the forecasting of peak load, forecasting of utility customer count, and forecasting of utility customer energy consumption needs of an area, or spatial basis, sufficient to support the planning of utility facilities that involve the siting of T&D equipment to serve local regions.

View Answer

Ans: Spatial Load Forecasting

Q88. ………………..forecasts forecast load growth in each small area while taking into consideration to the extent needed information on load, trends, and conditions in all surrounding areas and for the mass of all small areas in the system.

View Answer

Ans: Spatial

Q89. TWh stands for………………

View Answer

Ans: Terawatt hours

Q90. Mtoe is the abbreviation for…………….

View Answer

Ans: Million Tons of Oil Equivalent