Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

QN1. Which of the following theories was proposed by Douglas McGregor?

Hierarchy of Needs Theory

Theory X and Theory Y

Two actor Theory

ERG Theory

View Answer

Answer: Theory X and Theory Y

QN2. What is the sequence of five stages of group development?

Forming, Storming, Norming, Performing, Adjourning

Norming, Adjourning ,Storming, Forming, Performing

Storming, Forming, Adjourning, Performing, Norming

Norming, Performing, Adjourning, Forming, Storming

View Answer

Answer: Forming, Storming, Norming, Performing, Adjourning

QN3. Which of the following statement about personality is not correct?

Personality is always stable

Personality is a part of a person

Personality is the primary source of emotions in most people

Personality is an aggregate whole

View Answer

Answer: Personality is the primary source of emotions in most people

QN4. An OB study would be at least likely to be used to focus on which of the following problems?

A fall in productivity in one shift of a manufacturing plant

A decrease in sales due to growing foreign competition

Excessive turnover of employees

An increase in absenteeism in a company

View Answer

Answer: A decrease in sales due to growing foreign competition

QN5. The creation of a whole that is greater than the sum of its parts is called

Social Loafing

Synergy

Learning

Development

View Answer

Answer: Synergy

QN6. The degree to which members are attracted or loyal to the group is

Cohesiveness

Synergy

Learning

Motivation

View Answer

Answer: Cohesiveness

QN7. Which of the following is not a learning model?

Classical Conditioning

Operant Conditioning

Social Learning

Definite Learning

View Answer

Answer: Definite Learning

QN8. People are conscious, active participants in how they learn is theory of

Social Learning Theory

Cognitive learning Theory

Definite Learning Theory

Classical Learning Theory

View Answer

Answer: Cognitive learning Theory

QN9. People work less hard in group because

They don’t want to work

They think that there work is less noticeable in a group

They are not satisfied with their salary

They don’t like the boss

View Answer

Answer: They think that there work is less noticeable in a group

QN10. Assigning one’s personal attributes to another individual is

Stereotyping

Stereotyping

Projection

Fundamental Attribution Error

View Answer

Answer: Projection

QN11. One attribute of a person or situation is used to develop an overall impression of that individual or situation, is called

Halo Error

Stereotyping

Projection

Selective perception

View Answer

Answer: Halo Error

QN12. Which of the following factors is not there in big five model?

Extroversion

Openness & Experience

Sensing

Emotional Ability

View Answer

Answer: Sensing

QN13. Personality job fit theory is given by

John Holland

Jerald Greenberg

Clayton Alerter

Fredrick Herzberg

View Answer

Answer: John Holland

QN14. When more duties are added to a job is called as

Job Enrichment

Job Rotation

Job Enlargement

Job Description

View Answer

Answer: Job Enlargement

QN15. A tendency for individuals to attribute their own success to internal factors and place blame for failures on external factors

Self Fulfilling bias (Self-serving bias)

Selective Bias

Halo Error

Projection

View Answer

Answer: Self Fulfilling bias (Self-serving bias)

QN16. Which of the following enables employees to make decisions about their jobs

Empowerment

Enrichment

Enlargement

Rotation

View Answer

Answer: Empowerment

QN17. Which statement is wrong according to theory X?

People avoid work

People must be controlled

People avoid responsibility

People are self directed

View Answer

Answer: People are self directed

QN18. Which of the following is not a component of attitude?

Affective

Behavioral

Cognitive

Directive

View Answer

Answer: Directive

QN19. The ability to influence punishment is called

Coercive Power

Reward Power

Legitimate Power

Reference Power

View Answer

Answer: Coercive Power

QN20. Eric Berne began to develop his theories of Transactional Analysis in

1930s’

1940s’

1950s’

1960s’

View Answer

Answer: 1950s’

QN21. A person in his/her parent ego is not

Protective

Supportive

Judging

Spontaneous

View Answer

Answer: Spontaneous

QN22. A person who experiences anger, fear and frustration is in the following ego state

Free Child ego

Rebellious Child Ego

Adapted Child Ego

Dangerous Child Ego

View Answer

Answer: Adapted Child Ego

QN23. Responses regarded as appropriate and expected from another person is

Ulterior Transaction

Crossed Transaction

Complementary Transaction

Response Transaction

View Answer

Answer: Complementary Transaction

QN24. Communication is not

Something which occurs between people

An expression of thought

A social and emotional process

A study of society

View Answer

Answer: A study of society

QN25. The most required thing in communication is

Clarity

Clarity

Perception

Emotion

View Answer

Answer: Clarity

QN26. Leadership is

Influencing and motivating people

Making people to work

A sense of responsibility towards others

Dictatorship

View Answer

Answer: Influencing and motivating people

QN27. Behavioral theory of leadership is represented by the managerial grid. Managerial Grid was developed by

House & Mitchell

Fred Fiedler

Robert Blake and Mouton

Paul Hersey and Kenneth Blanchard

View Answer

Answer: Robert Blake and Mouton

QN28. Among the following groups, which are not leadership styles

Dictatorial and Participative

Formal and Informal

Laissez faire and Autocratic

Democratic and Autocratic

View Answer

Answer: Formal and Informal

QN29. The most important leadership trait is

A sense of cooperation

A sense of cooperation

Communication

Goal directed behavior

View Answer

Answer: Communication

QN30. A theory which describes leadership in terms of certain personal and special characteristics that are not acquired by knowledge and training but are considered inherited. The theory is

Behavior Theory

Path Goal Theory

Contingency Theory

Trait Theory

View Answer

Answer: Trait Theory

QN31. Trait Theory

Attitude

Social need

Security

Goal achievement

View Answer

Answer: Attitude

QN32. A group which is determined by the organizational chart depicting the approved formal connections between individuals in an organization is called

Task Group

Command Group

Standing Committee

Interest Group

View Answer

Answer: Command Group

QN33. The unspoken messages about ‘corporate culture’ are

Cultural Group

Stories

Ceremonies and rites

Organizational heroes

View Answer

Answer: Stories

QN34. There are various areas within the organizational domain where changes can be brought about for operational enhancement of the organization as well as desirable behavior of members. Find the changes which are not an rganizational change among the following.

Strategic Changes

People Oriented Changes

Perceptual Changes

Structural Changes

View Answer

Answer: Structural Changes

QN35. ‘There are various ways to manage resistance to change in the organization’ the most important being

Participation and involvement

Participation and involvement

Timing of Change

Timing of Change

View Answer

Answer: Participation and involvement

QN36. Out of the following which is not a conflict resolution method

Avoiding

Competing

Accommodating

Filtering

View Answer

Answer: Avoiding

QN37. Organizational development interventions are the building blocks that are planned activities designed to improve the organization’s functioning through participation of the organizational members. One of the activities involves collection of all the information about the state of the organization according to which action plans are designed to improve the health of the organization. This activity is

Team Building

Intergroup Relationships

Methodologies Employed

Diagnostic Activities

View Answer

Answer: Diagnostic Activities

QN38. In conflict resolution methods ‘I win you win’ is

Compromising

Accommodating

Competing

Collaborating

View Answer

Answer: Collaborating

QN39. The organizations are interested that the employees behave in a manner that is desirable by the organization. The process by which certain types of behaviors are strengthened is known as

Reinforcement

Motivation

Orientation

Development

View Answer

Answer: Reinforcement

QN40. Which of the following conflict resolution style is assertive and uncooperative?

Competing

Collaborating

Compromising

Avoiding

View Answer

Answer: Avoiding
.woocommerce-message { background-color: #98C391 !important; }