Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

1. Identify the one which does not come under the organic addition reaction
a) Hydration
b) Dehydration
c) Halogenation
d) Hydrohalogenation

View Answer

Answer: b [Reason:] Dehydration comes under elimination reaction and hence it does not come under addition reaction.

2. Choose the correct one which will react faster in the SN2 nucleophilic substitution reaction
a) CH2-CH=CH2=Br
b) CH2 = CH- CH2 – Br
c) CH2 = CH- CH2 = Br
d) CH= CH2 – CH2 – Br

View Answer

Answer: b [Reason:] The carbocation character in the transition state causes stabilization of the resonance and hence CH2 = CH- CH2 – Br (2- bromobutane) is the one which will react faster compared to the others.

3. What will be the reactivity of chlorobenzene in an electrophilic substitution reaction with benzene?
a) Reacts very slowly than benzene
b) Reacts in the same way as benzene
c) Reacts faster than benzene
d) Does not react with benzene

View Answer

Answer: a [Reason:] The rate of the reaction depends on the electron density in the ring and here in this case resonance is not favorable and the electronegativity dipole dominates. This slows down the reactivity of chlorobenzene.

4. Alcohol on refluxing with Cr2O7 gives:
a) Ester
b) Aldehyde
c) Sugar
d) Carboxylic acid

View Answer

Answer: d [Reason:] Alcohol (R-OH), when it is refluxed with Cr2O7, it forms carboxylic acid (R-COOH).

5. Alkene under high temperature and high-pressure forms
a) Alcohol
b) Polyalkyne
c) Polyalkane
d) Polyalkene

View Answer

Answer:c [Reason:] Alkenes undergoes polymerization reaction under high temperature and pressure to form poly alkanes -(C-C)-n.

6. Identify the one which on reaction with carboxylic acid at high temperature gives Ester
a) Ketone
b) Alcohol
c) Aldehyde
d) Sugars

View Answer

Answer: b [Reason:] Alcohols on reaction with carboxylic acid at high temperature, in the presence of sulphuric acid gives Ester.

7. Select the correct statement regarding carboxylic acids
a) They form acyl chlorides on reaction with PCl5
b) Aldehydes in the presence of H+/ Cr2O7 forms carboxylic acids
c) They combine with alcohols to form esters
d) Upon polymerization, they form polymers

View Answer

Answer: d [Reason:] Carboxylic acids do not undergo polymerization reaction.

8. Primary alcohols undergo what reaction to form alkenes?
a) Elimination
b) Oxidation
c) Reduction
d) Hydrolysis

View Answer

Answer: a [Reason:] Upon elimination or dehydration, the primary alcohols form alkenes.

9. Carbonyl compounds especially ketones undergo reduction to form
a) Primary alcohols
b) Secondary alcohols
c) Alkanes
d) Alkenes

View Answer

Answer: b [Reason:] Ketones in the presence of NaBH4 undergoes reduction to form secondary alcohols.

10. Primary amides get converted into primary amines by:
a) Addition
b) Oxidation
c) Reduction
d) Acylation

View Answer

Answer: b [Reason:] Primary amides upon heating in the presence of hydrogen and nickel catalyst, gets reduced to form primary amines.

.woocommerce-message { background-color: #98C391 !important; }