Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Operating System MCQ Set 1

1. What is operating system?
a) collection of programs that manages hardware resources
b) system service provider to the application programs
c) link to interface the hardware and application programs
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] None.

2. To access the services of operating system, the interface is provided by the
a) System calls
b) API
c) Library
d) Assembly instructions

View Answer

Answer: a [Reason:] None.

3. Which one of the following is not true?
a) kernel is the program that constitutes the central core of the operating system
b) kernel is the first part of operating system to load into memory during booting
c) kernel is made of various modules which can not be loaded in running operating system
d) kernel remains in the memory during the entire computer session

View Answer

Answer: c [Reason:] None.

4. Which one of the following error will be handle by the operating system?
a) power failure
b) lack of paper in printer
c) connection failure in the network
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] None.

5. The main function of the command interpreter is
a) to get and execute the next user-specified command
b) to provide the interface between the API and application program
c) to handle the files in operating system
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] None.

6. By operating system, the resource management can be done via
a) time division multiplexing
b) space division multiplexing
c) both time and space division multiplexing
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] None.

7. If a process fails, most operating system write the error information to a ______
a) log file
b) another running process
c) new file
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] None.

8. Which facility dynamically adds probes to a running system, both in user processes and in the kernel?
a) DTrace
b) DLocate
c) DMap
d) DAdd

View Answer

Answer: a [Reason:] None.

9. Which one of the following is not a real time operating system?
a) VxWorks
b) Windows CE
c) RTLinux
d) Palm OS

View Answer

Answer: d [Reason:] None.

10. The OS X has ______
a) monolithic kernel
b) hybrid kernel
c) microkernel
d) monolithic kernel with modules

View Answer

Answer: b [Reason:] None.

Operating System MCQ Set 2

1. Which module gives control of the CPU to the process selected by the short-term scheduler?
a) dispatcher
b) interrupt
c) scheduler
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] None.

2. The processes that are residing in main memory and are ready and waiting to execute are kept on a list called
a) job queue
b) ready queue
c) execution queue
d) process queue

View Answer

Answer: b [Reason:] None.

3. The interval from the time of submission of a process to the time of completion is termed as
a) waiting time
b) turnaround time
c) response time
d) throughput

View Answer

Answer: b [Reason:] None.

4. Which scheduling algorithm allocates the CPU first to the process that requests the CPU first?
a) first-come, first-served scheduling
b) shortest job scheduling
c) priority scheduling
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] None.

5. In priority scheduling algorithm
a) CPU is allocated to the process with highest priority
b) CPU is allocated to the process with lowest priority
c) Equal priority processes can not be scheduled
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] None.

6. In priority scheduling algorithm, when a process arrives at the ready queue, its priority is compared with the priority of
a) all process
b) currently running process
c) parent process
d) init process

View Answer

Answer: b [Reason:] None.

7. Time quantum is defined in
a) shortest job scheduling algorithm
b) round robin scheduling algorithm
c) priority scheduling algorithm
d) multilevel queue scheduling algorithm

View Answer

Answer: b [Reason:] None.

8. Process are classified into different groups in
a) shortest job scheduling algorithm
b) round robin scheduling algorithm
c) priority scheduling algorithm
d) multilevel queue scheduling algorithm

View Answer

Answer: d [Reason:] None.

9. In multilevel feedback scheduling algorithm
a) a process can move to a different classified ready queue
b) classification of ready queue is permanent
c) processes are not classified into groups
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] None.

10. Which one of the following can not be scheduled by the kernel?
a) kernel level thread
b) user level thread
c) process
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] User level threads are managed by thread library and the kernel in unaware of them.

Operating System MCQ Set 3

1. What is the reusable resource?
a) that can be used by one process at a time and is not depleted by that use
b) that can be used by more than one process at a time
c) that can be shared between various threads
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] None.

2. Which of the following condition is required for deadlock to be possible?
a) mutual exclusion
b) a process may hold allocated resources while awaiting assignment of other resources
c) no resource can be forcibly removed from a process holding it
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] None.

3. A system is in the safe state if
a) the system can allocate resources to each process in some order and still avoid a deadlock
b) there exist a safe sequence
c) all of the mentioned
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] None.

4. The circular wait condition can be prevented by
a) defining a linear ordering of resource types
b) using thread
c) using pipes
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] None.

5. Which one of the following is the deadlock avoidance algorithm?
a) banker’s algorithm
b) round-robin algorithm
c) elevator algorithm
d) karn’s algorithm

View Answer

Answer: a [Reason:] None.

6. What is the drawback of banker’s algorithm?
a) in advance processes rarely know that how much resource they will need
b) the number of processes changes as time progresses
c) resource once available can disappear
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] None.

7. For effective operating system, when to check for deadlock?
a) every time a resource request is made
b) at fixed time intervals
c) every time a resource request is made at fixed time intervals
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] None.

8. A problem encountered in multitasking when a process is perpetually denied necessary resources is called
a) deadlock
b) starvation
c) inversion
d) aging

View Answer

Answer: b [Reason:] None.

9. Which one of the following is a visual ( mathematical ) way to determine the deadlock occurrence?
a) resource allocation graph
b) starvation graph
c) inversion graph
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] None.

10. To avoid deadlock
a) there must be a fixed number of resources to allocate
b) resource allocation must be done only once
c) all deadlocked processes must be aborted
d) inversion technique can be used

View Answer

Answer: a [Reason:] None.

Operating System MCQ Set 4

1. The file once created can not be changed is called
a) immutable file
b) mutex file
c) mutable file
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] None.

2. ______ of the distributed file system are dispersed among various machines of distributed system.
a) Clients
b) Servers
c) Storage devices
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] None.

3. _______ is not possible in distributed file system.
a) File replication
b) Migration
c) Client interface
d) Remote access

View Answer

Answer: b [Reason:] None.

4. Which one of the following hides the location where in the network the file is stored?
a) transparent distributed file system
b) hidden distributed file system
c) escaped distribution file system
d) spy distributed file system

View Answer

Answer: a [Reason:] None.

5. In distributed file system, when a file’s physical storage location changes
a) file name need to be changed
b) file name need not to be changed
c) file’s host name need to be changed
d) file’s local name need to be changed

View Answer

Answer: b [Reason:] None.

6. In distributed file system, _______ is mapping between logical and physical objects.
a) client interfacing
b) naming
c) migration
d) hetrogeneity

View Answer

Answer: b [Reason:] None.

7. In distributed file system, a file is uniquely identified by
a) host name
b) local name
c) the combination of host name and local name
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] None.

8. There is no need to establish and terminate a connection through open and close operation in
a) stateless file service
b) stateful file service
c) both stateless and stateful file service
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] None.

9. In distributed file system, file name does not reveal the file’s
a) local name
b) physical storage location
c) both local name and physical storage location
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] None.

10. Which one of the following is a distributed file system?
a) andrew file system
b) network file system
c) novel network
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] None.

Operating System MCQ Set 5

1. In distributed system each processor has its own
a) local memory
b) clock
c) both local memory and clock
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] None.

2. If one site fails in distributed system
a) the remaining sites can continue operating
b) all the sites will stop working
c) directly connected sites will stop working
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] None.

3. Network operating system runs on
a) server
b) every system in the network
c) both server and every system in the network
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] None.

4. Which technique is based on compile-time program transformation for accessing remote data in a distributed-memory parallel system.
a) cache coherence scheme
b) computation migration
c) remote procedure call
d) message passing

View Answer

Answer: b [Reason:] None.

5. Logical extension of computation migration is
a) process migration
b) system migration
c) thread migration
d) data migration

View Answer

Answer: a [Reason:] None.

6. Processes on the remote systems are identified by
a) host ID
b) host name and identifier
c) identifier
d) process ID

View Answer

Answer: b [Reason:] None.

7. Which routing technique is used in distributed system?
a) fixed routing
b) virtual routing
c) dynamic routing
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] None.

8. In distributed systems, link and site failure is detected by
a) polling
b) handshaking
c) token passing
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] None.

9. The capability of a system to adapt the increased service load is called
a) scalability
b) tolerance
c) capacity
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] None.

10. Internet provides _______ for remote login.
a) telnet
b) http
c) ftp
d) RPC

View Answer

Answer: a [Reason:] None.

.woocommerce-message { background-color: #98C391 !important; }