Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Operating System MCQ Set 1

1. The major difference between a multimedia file and a regular file is :
a) the size
b) the attributes
c) the ownership
d) the rate at which the file must be accessed

View Answer

Answer: d [Reason:] Multimedia files must be accessed at a specific rate whereas accessing regular files requires no special timings.

2. Video is represented as a series of images formally known as :
a) pics
b) shots
c) frames
d) snaps

View Answer

Answer: c [Reason:] None.

3. The faster the frames are displayed, :
a) the rougher the video appears
b) the smoother the video appears
c) it gets blurry
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] None.

4. The characteristic of the eye to retain the image for a short time after it has been presented is known as :
a) persistence of vision
b) learning power
c) memory mapped input
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] None.

5. Local playback is when :
a) the multi media data are delivered from a local file system
b) a computer next to you is playing something
c) a multimedia file is being played on a system in the local network
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] None.

6. Multimedia files stored on a remote server are delivered to a client across the network using a technique known as :
a) download
b) streaming
c) flowing
d) leaking

View Answer

Answer: b [Reason:] None.

7. The two types of streaming techniques are :
a) progressive download & real time streaming
b) regular download & real time streaming
c) real time & virtual time streaming
d) virtual time streaming

View Answer

Answer: a [Reason:] None.

8. A media file containing audio or video is downloaded and stored on the client’s local file sytem in :
a) progressive download
b) regular download
c) real time streaming
d) virtual time streaming

View Answer

Answer: a [Reason:] As the file is being downloaded, the client is able to play back the media file without having to wait for the file to be downloaded in its entirety.

9. Progressive download is most useful for :
a) short video clips
b) long video clips
c) extremely long and high quality videos
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] None.

10. The media file is streamed to the client but is only played and not stored by the client in :
a) progressive download
b) regular download
c) real time streaming
d) virtual time streaming

View Answer

Answer: c [Reason:] None.

11. Real time streaming is most useful for :
a) short video clips
b) long video clips
c) extremely short and low quality videos
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] None.

Operating System MCQ Set 2

1. The ability to move around within a media stream is known as :
a) buffering
b) random access
c) access
d) sequential access

View Answer

Answer: b [Reason:] None.

2. The two types of real time streaming are :
a) live & on demand streaming
b) dead & static streaming
c) static & on demand streaming
d) on demand streaming

View Answer

Answer: a [Reason:] None.

3. Random access is not allowed in :
a) live streaming
b) dead streaming
c) static streaming
d) on demand streaming

View Answer

Answer: a [Reason:] None.

4. The streaming that takes place as the event is occurring is :
a) live streaming
b) dead streaming
c) static streaming
d) on demand streaming

View Answer

Answer: d [Reason:] None.

5. For a computer to deliver continuous media it must guarantee the specific rate and timing requirements, also known as :
a) deadline
b) quality of service
c) period
d) burst time

View Answer

Answer: b [Reason:] None.

6. For QOS to be implemented properly :
a) file systems must be efficient to meet the rate requirements of continuous media
b) network protocols must support bandwidth requirements while minimizing delay and jitter
c) all of the mentioned
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] None.

7. Once a file is compressed :
a) it has a better quality
b) it takes up less space for storage
c) it cannot be delivered to the client more quickly
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] None.

8. Compression ratio is the ratio of :
a) the original file size to the size of the compressed file
b) the number of pixels in a frame of the original size to those in a frame of the compressed file
c) compressed file size to the original file size
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] None.

9. Lossy and lossless are classifications of :
a) multimedia storage systems
b) files
c) compression algorithms
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] None.

10. Lossy techniques provide _____ when compared to lossless techniques.
a) lower compression ratios
b) much higher compression ratios
c) similar compression ratios
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] None.

Operating System MCQ Set 3

1. The full form of MPEG is :
a) Motion Pictures Engineering Group
b) Motion Picture Engineers Group
c) Motion Picture Experts Group
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] None.

2. MPEG compression :
a) stores the compression values of each frame
b) stores the differences between successive frames
c) stores multiple frames’ values together
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] None.

3. The three levels in QoS are :
a) Best effort service
b) Soft QoS
c) Hard QoS
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] None.

4. The level that treats different types of traffics in different ways, giving certain traffic streams higher priority than other streams and with best efforts, but no guarantees are made :
a) Best effort service
b) Soft QoS
c) Worst effort service
d) Hard QoS

View Answer

Answer: b [Reason:] None.

5. The quality of service requirements are guaranteed in :
a) Best effort service
b) Soft QoS
c) Worst effort service
d) Hard QoS

View Answer

Answer: d [Reason:] None.

6. The factors that define QoS are :
a) Throughput
b) Jitter
c) Delay
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] None.

7. Delay and Jitter :
a) mean the same thing
b) are two completely different things
c) all of the mentioned
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] None.

8. Delay is :
a) the time from when a request is first submitted to when the desired result is produced
b) the delay that occurs during playback of the stream
c) how the errors are handled during transmission and processing of continuous media
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] None.

9. Admission control is :
a) the delay that occurs during playback of the stream
b) the practice of admitting a request for service only if the server has sufficient resources to satisfy the request
c) how the errors are handled during transmission and processing of continuous media
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] None.

10. An admission control scheme assigns a ____ to each type of resource.
a) processor
b) memory location
c) resource manager
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] None.

Operating System MCQ Set 4

1. A machine in Network file system (NFS) can be ________
a) client
b) server
c) both client and server
d) neither client nor server

View Answer

Answer: c [Reason:] None.

2. A ___ directory is mounted over a directory of a _______ file system.
a) local, remote
b) remote, local
c) local, local
c) none of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] None.

3. The ___ becomes the name of the root of the newly mounted directory.
a) root of the previous directory
b) local directory
c) remote directory itself
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] None.

4. _____ mounts, is when a file system can be mounted over another file system, that is remotely mounted, not local.
a) recursive
b) cascading
c) trivial
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] None.

5. The mount mechanism ________ a transitive property.
a) exhibits
b) does not exhibit
c) may exhibit
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Mounting a remote file system does not give the client access to other file systems that were, by chance, mounted over the former file system.

6. A mount operation includes the :
a) name of the network
b) name of the remote directory to be mounted
c) name of the server machine storing it
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] None.

7. The mount request is mapped to the corresponding _____ and is forwarded to the mount server running on the specific server machine.
a) IPC
b) System
c) CPU
d) RPC

View Answer

Answer: b [Reason:] None.

8. The server maintains a/an ________ that specifies local file systems that it exports for mounting, along with names of machines that are permitted to mount them.
a) export list
b) import list
c) sending list
d) receiving list

View Answer

Answer: a [Reason:] None.

9. In UNIX, the file handle consists of a ____ and ____
a) file-system identifier & an inode number
b) an inode number & FAT
c) a FAT & an inode number
d) a file pointer & FAT

View Answer

Answer: a [Reason:] None.

Operating System MCQ Set 5

1. The NFS servers :
a) are stateless
b) save the current state of the request
c) maybe stateless
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] None.

2. Every NFS request has a ___ allowing the server to determine if a request is duplicated or if any are missing.
a) name
b) transaction
c) sequence number
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] None.

3. A server crash and recovery will ____ to a client.
a) be visible
b) affect
c) be invisible
d) harm

View Answer

Answer: c [Reason:] All blocks that the server is managing for the client will be intact.

4. The server must write all NFS data _____
a) synchronously
b) asynchronously
c) index-wise
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] None.

5. A single NFS write procedure :
a) can be atomic
b) is atomic
c) is non atomic
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] None.

6. The NFS protocol, ____ concurrency control mechanisms.
a) provides
b) does not provide
c) may provide
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] None.

7. ___ in NFS involves the parsing of a path name into seperate directory entries – or components.
a) Path parse
b) Path name parse
c) Path name translation
d) Path name parsing

View Answer

Answer: c [Reason:] None.

8. For every pair of component and directory vnode after path name translation :
a) a single NFS lookup call is used sequentially
b) a single NFS lookup call is used beginning from the last component
c) atleast two NFS lookup calls per component are performed
d) a seperate NFS lookup call is performed

View Answer

Answer: d [Reason:] None.

9. When a client has a cascading mount, _______ server(s) is/are involved in a path name traversal.
a) atleast one
b) more than one
c) more than two
d) more than three

View Answer

Answer: b [Reason:] None.

.woocommerce-message { background-color: #98C391 !important; }