Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Study Online Assignment RM Fill

Study Online Assignment RM Fill in Blank Set for your distance learning online assignment courses.

1. ______ is the systematic approach towards purposeful investigation.

View Answer

Ans: research

2. Research is an _____ effort to gain new knowledge.

View Answer

Ans: academic activity, a systematized effort

3. The objective of research is to determine the association or independence of an …………………

View Answer

Ans: activity

4. To determine the …………………….. of an individual or a group of activities and the frequency of its (or their) occurrence.

View Answer

Ans: characteristics

5. …………… variable is that quantity or aspect of nature whose change at different, stages the researcher wants to understand or explain.

View Answer

Ans: Dependent

6. Selection of a ……………. is the first task of the research process.

View Answer

Ans: research topic

7. Descriptive research is usually a fact finding approach generalizing a ______ study of the present situation.

View Answer

Ans: cross-sectional

8. ________ is the application of available scientific methods in social science research which helps to contradict, alter or modify any existing theory or theories and helps to formulate policy.

View Answer

Ans: Applied research

9. ______ research is an empirical enquiry for situations that have already occurred.

View Answer

Ans: Ex-post-facto research

10. The scientific method is more precise than ________ methods.

View Answer

Ans: non-scientific

11. Research methodology is a scientific and ______ way to solve research problems.

View Answer

Ans:

12. Research methods are the ________ employed by

View Answer

Ans: systematic

13. Researchers in conducting research operations.

View Answer

Ans: Research methods are the methods or techniques employed by

14. The objective of research function should be known to ________ agency.

View Answer

Ans: outside

15. Outside agency may propose a research proposal without any _______.

View Answer

Ans: constraint

16. _____ calls for determining the information needed, developing a plan for gathering it efficiently and presenting the management of the organization.

View Answer

Ans: research process

17. To meet the management information needs, the researcher can gather _______ data and _______ data or both.

View Answer

Ans: secondary data, primary data

18. ____________a formal statement relating to the research problem and it need to be tested based on the researchers’ findings.

View Answer

Ans: Hypothesis

19. _______________ is an abstract form of research which underlines the research procedure followed and is presented before the guide for evaluating its potentiality.

View Answer

Ans: Synopsis

20. There is an __________ of the combination of each act with each possible state of nature.

View Answer

Ans: outcome (or consequence)

21. _______ problems deal with the selection of a single act from a set of alternative acts.

View Answer

Ans: Decision-making

22. The decision-maker can calculate the expected ________ for the course of action.

View Answer

Ans: payoff

23. The ____________ is widely used to evaluate the alternative course of action (or act).

View Answer

Ans: expected value (or expected monetary value, i.e., EMV)

24. The research question should be a ________ information – gathering question.

View Answer

Ans: fact – oriented

25. After the research problem is formulated it should further be broken down in _______question and Measurement question.

View Answer

Ans: Investigative

26. ____________ research is conducted mostly in laboratories in the context of basic research.

View Answer

Ans: Experimental

27. ____________of marketing phenomenon consists in an incomplete representation of the marketing system or some aspect of this system.

View Answer

Ans: Simulation

28. ________ is the study of cause and effect relationships between two or more variables.

View Answer

Ans: Causal design

29. There can be ________ types of experimental design based on the use or approximate randomization of subjects into treatment and control groups.

View Answer

Ans: nine types

30. _________designs are used when lotteries are expected, eliminate a major impediment to randomization.

View Answer

Ans: Lottery

31. _________ used to draw valid conclusions about treatment effect based only on post-test information on two Non-equivalent groups since effects may be due to treatment or to non-equivalencies between the groups.

View Answer

Ans: Post-test only Design with Non-equivalent Comparison Groups Design

32. In _______ design, the researcher identifies dependent variables related to the treatment-related variable, but where treatment is predicted to have no effect.

View Answer

Ans: Non-equivalent Dependent Variables Pre-test – Post-test Design

33. A census is appropriate if the size of population is _________

View Answer

Ans: small

34. ________ frame is the list of elements from which the sample is actually drawn.

View Answer

Ans: Sampling frame

35. In a _________ sample, every unit in the population has equal chances for being selected as a sample unit.

View Answer

Ans: Probability sampling

36. In the __________ sampling, the units in the population have unequal or negligible, almost no chances for being selected as a sample unit.

View Answer

Ans: Non–probability sampling

37. ___________ is also called random sampling without replacement.

View Answer

Ans: Varying Probability

38. __________ is a probability sampling procedure in which simple random sub-samples are drawn from within different strata that are, more or less equal on some characteristics.

View Answer

Ans: Stratified Random Sampling

39. Deliberate or Purposive Sampling is also known as the _______ .

View Answer

Ans: judgment sampling

40. In ________ method the respondents are recruited for individual interviews at fixed locations in shopping malls.

View Answer

Ans: non-probability sampling

41. _______ is a method in which the sample is formed on the basis of a series of successive decisions.

View Answer

Ans: Sequential Sampling

42. In _________ method, the initial group of respondents are selected randomly.

View Answer

Ans: Snowball Sampling

43. ___________of a questionnaire is done to detect any flaws that might be present.

View Answer

Ans: Pre-testing

44. A _______ question is also known as a loaded question.

View Answer

Ans: leading question

45. _______data are statistics that already exist.

View Answer

Ans: Secondary

46. _______ are those that are found within the organisation.

View Answer

Ans: Internal Secondary

47. ________ is the data collected by the researcher from outside the company.

View Answer

Ans: External Secondary Data

48. In _______ study, the various groups of India’s population and their lifestyles, attitudes of Indian housewives were detailed.

View Answer

Ans: Study of Nations Attitude and Awareness Programme (SNAP)

49. ___________ sources consist of market research firms offering syndicated services.

View Answer

Ans: Syndicated

50. In _____ method there are consumer panels.

View Answer

Ans: Consumer Purchase Data or Panel Type Data

51. The _______ of the person or the organization that collects the information is important.

View Answer

Ans: competency

52. The ________ of the information must identify “what exactly was collected”.

View Answer

Ans: user

53. _______ scale may tell us “How far the objects are apart with respect to an attribute?”

View Answer

Ans: Interval

54. _________scale is used to assess attitude of the respondents group regarding any issue of public interest.

View Answer

Ans: Thurstone

55. ___________ Scaling is used to study consumer attitudes, particularly with respect to perceptions and preferences.

View Answer

Ans: Ordinal Scale (Ranking scale)

56. Thurstone Scale is also known as an ______ scale.

View Answer

Ans: unidimensional

57. Semantic Differential Scale is very similar to the ________ Scale.

View Answer

Ans: Likert

58. The Likert Scale consists of two parts _______ and ________

View Answer

Ans: Item and Respondent

59. An ________ questionnaire, which is the basis for forecasting the demand for a product has predictive validity.

View Answer

Ans: opinion

60. Those who enjoy high job satisfaction, and have extrovert personalities should exhibit ______ performance.

View Answer

Ans: high

61. A ________ is a tentative proposition relating to certain phenomenon, which the researcher wants to verify when required.

View Answer

Ans: hypothesis

62. A ______ is a statement about the population, whose credibility or validity the researcher wants to assess based on the sample.

View Answer

Ans: null hypothesis

63. A _______ test is one in which the test statistics leading to rejection of null hypothesis falls on both tails of the sampling distribution curve as shown.

View Answer

Ans: two-tailed test

64. ________ tells the researcher the number of elements that can be chosen freely.

View Answer

Ans: Degree of Freedom

69. ________ is used to analyse those data which cannot be quantified.

View Answer

Ans: Observation Method

70. In ______ the respondents do not know that they are being observed.

View Answer

Ans: disguised observation

71. _________ is used most often to describe a method of gathering information from samples of individuals.

View Answer

Ans: Survey

72. In ________ on, the actual behaviour or phenomenon of interest is observed.

View Answer

Ans: direct observation

73. ________ may be defined as a proforma that contains a set of questions which are asked and filled by an interviewer in a face to face situation with another.

View Answer

Ans: Schedule

74. The technique of __________can be used for data classified under one-way and also data classified under two-way.

View Answer

Ans: analysis of variance

View Answer

75. ________ is a statistical technique used to test the equality of three or more sample means.

View Answer

Ans: ANOVA

View Answer

76. ______ of variance is a technique used to compare means of two or more samples.

View Answer

Ans: one-way analysis

77. We divide the higher variance amongst the two variances i.e. SS(B) and SS(W) by the ________.

View Answer

Ans: lower variance

78. The ___________ of variance test is an extension of the one-way ANOVA test that examines the influence of different categorical independent variables on one dependent variable.

View Answer

Ans: two-way analysis

79. In the two-way ANOVA model, there are ____ factors, each with its own number of levels.

View Answer

Ans: two

80. ________ is used to determine the functional relationship between a dependent variable and a host of predictors.

View Answer

Ans: Regression analysis

81. ________ analyze some experimental data when there is a metric dependent measure and a set of experimental independent variables which measure even on nominal or ordinal scales.

View Answer

Ans: Analysis of Variance

82. The principal advantage of _______ is that it allows us to use more of the available information to estimate the dependent variable.

View Answer

Ans: multiple regression

83. The relationship indicated by _____ may not remain the same if the regression equation is extended and applied to values beyond those covered in obtaining it.

View Answer

Ans: scatter diagram

84. _______ should include the methodology used by the research firm and all the above contents.

View Answer

Ans: Presentation

85. Research proposal is a ________

View Answer

Ans: document

86. The _______ report is generally intended for other researcher, or for research managers.

View Answer

Ans: technical report

87. The ______ report is intended for a more general audience

View Answer

Ans: popular

88. Developing the fresh mind approach will help in avoiding the mindset about a _____

View Answer

Ans: situation

89. _______ sentences will help in avoiding grammatical mistakes.

View Answer

Ans: Short sentences

90. While observing an _____ or a situation, record the sequence in detail.

View Answer

Ans: operation or coincidence

91. ______ can be formal or informal depending upon their nature and the person being interviewed.

View Answer

Ans: Interviews

92. The success of such speeches is basically dependent on one’s ______ powers.

View Answer

Ans: persuasive/motivating

93. The _____ should know his target audience well in advance to prepare tailor-made presentation.

View Answer

Ans: presenter

94. _______ is a channel to communicate the research findings to the readers of the report.

View Answer

Ans: Research report

95. ______ reports are produced when the problem is very well defined and if the scope is limited.

View Answer

Ans: Short reports

.woocommerce-message { background-color: #98C391 !important; }