Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

1. A micro controller at-least should consist of:
a) RAM, ROM, I/O devices, serial and parallel ports and timers
b) CPU, RAM, I/O devices, serial and parallel ports and timers
c) CPU,RAM, ROM, I/O devices, serial and parallel ports and timers
d) CPU, ROM, I/O devices and timers

View Answer

Answer: c [Reason:] A micro controller must consists of a processor as its CPU with some additional peripherals like RAM, ROM, serial and parallel ports, timers etc.

2. Unlike micro processors, micro controllers make use of batteries because they have:
a) high power dissipation
b) low power consumption
c) low voltage consumption
d) low current consumption

View Answer

Answer: b [Reason:] Micro Controllers are made by using the concept of VLSI technology. So here, CMOS based logic gates are coupled together by this technique that consumes low power.

3. What is the order decided by a processor or the CPU of a controller to execute an instruction?
a) decode,fetch,execute
b) execute,fetch,decode
c) fetch,execute,decode
d) fetch,decode,execute

View Answer

Answer: d [Reason:] While any instruction is being executed, a micro controller first fetches the instruction (captures its operand and operator). After capturing it converts these operand and operators into their corresponding hex codes. Hence after this, instruction can be executed as now it is in the form of 0’s and 1’s (the format understood by a micro controller).

4. How are micro controllers classified on the basic of internal bus width?
a) 8,16,32,64 bits
b) 4,8,16,32 bits
c) 8,16 bits
d) 4,16,32 bits

View Answer

Answer: b [Reason:] A micro controller is classified as a 4 bit micro controller if it executes a nibble at a time. It is called an 8 bit controller if it executes a byte at a time and is called 16 or 32 bit controller if it executes 2 and 4 bytes at a time respectively.

5. How is the performance and the computer capability affected by increasing its internal bus width?
a) it increases and turns better
b) it decreases
c) remains the same
d) internal bus width don’t affect the performance in any way

View Answer

Answer: a [Reason:] As the bus width increases, the number of bits carried by the bus at a time increases as a result of which the total performance and computer capability increases.

6. Abbreviate CISC and RISC.
a) Complete Instruction Set Computer, Reduced Instruction Set Computer
b) Complex Instruction Set Computer, Reduced Instruction Set Computer
c) Complex Instruction Set Computer, Reliable Instruction Set Computer
d) Complete Instruction Set Computer, Reliable Instruction Set Computer

View Answer

Answer: b [Reason:] CISC means Complete Instruction Set Computer because in this a micro controller has an instruction set that supports many addressing modes for the arithmetic and logical instructions, data transfer and memory accesses instructions. RISC means Reduced Instruction Set Computer because here a micro controller has an instruction set that supports fewer addressing modes for the arithmetic and logical instructions and for data transfer instructions.

7. Give the names of the buses present in a controller for transferring data from one place to another?
a) data bus, address bus
b) data bus
c) data bus, address bus, control bus
d) address bus

View Answer

Answer: c [Reason:] There are 3 buses present in a micro controller they are data bus (for carrying data from one place to another), address bus (for carrying the address to which the data will flow) and the control bus (which tells the controller to execute which type of work at that address may be it read or write operation).

8. What is the file extension that is loaded in a micro controller for executing any instruction?
a) .doc
b) .c
c) .txt
d) .hex

View Answer

Answer: d [Reason:] Micro controllers are loaded with .hex extension as they understand the language of 0’s and 1’s only.

9. What are the most appropriate criterion for choosing the right micro controller of our choice?
a) speed
b) availability
c) ease with the product
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] For choosing the right micro controller for our product we must consider its speed so that the instructions may be executed in the least possible time. It also depends on the availability so that the particular product may be available in our neighboring regions or market in our need. It also depends on the compatibility with the product so that the best results may be obtained.

10. Why micro controllers are not called general purpose devices?
a) because they are based on VLSI technology
b) because they are not meant to do a single work at a time
c) because they are cheap
d) because they consume low power

View Answer

Answer: b [Reason:] They are not called general purpose because they are not meant to do a single work at a time.

Synopsis and Project Report

You can buy synopsis and project from distpub.com. Just visit https://distpub.com/product-category/projects/ and buy your university/institute project from distpub.com