Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

1. In AVR, which registers are there for the I/O programming of ports?
a) PORT
b) PIN
c) DDR
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] For I/O programming of the ports in AVR micro controllers, there are basically three main registers. They are PORT, PIN, DDR, so all of the mentioned is the right option.

2. The data will not go from the port registers to the pin unless:
a) DDR register of that port is set to 0
b) PORT register of that port is set to 1
c) DDR register of that port is set to 1
d) PORT register of that port is set to 0

View Answer

Answer: c [Reason:] The data will not go from the port registers to the pin unless the DDR register of that port is set to 1, because by doing this we make that port an output port after which data can be taken from the PORT registers to the pin.

3. On reset DDR registers of all ports are set to:
a) 0
b) 1
c) None of the mentioned
d) Both of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] On reset, the DDR registers of all the ports are set to 0 which means that the by default all ports are set as input ports.

4. Which of the following statements are correct?
a) PIN register of a port is used to bring data into CPU from pins
b) PORT register is used to send data out to pins
c) DDR register is used to control the direction of a port
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] There are three registers that are related to a port. They are PIN, PORT, DDR. PIN register is used to bring data into CPU from pins, PORT register is used to send data to pins and DDR register is used to control the direction of the data transfer. So all are the right options.

5. All series of AVR has 8 pins in all of their ports?
a) true
b) false
c) none of the mentioned
d) can’t be determined

View Answer

Answer: b [Reason:] Atmega8 series has 7 pins in its PORTC.

6. Which of the following is not a single bit instruction in AVR?
a) SBI
b) PORT
c) CBI
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] PORT is not a single bit instruction in an AVR micro controller. It is a byte oriented instruction used to take the data out of the CPU to the pins.

7. Which of the following is correct about the SBIS instruction?
a) it is used to the monitor the status of the HIGH for the single bit of a port
b) it is a byte oriented instruction
c) It is a 4 byte instruction
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] SBIS is a bit oriented 2 byte instruction that is used to monitor the status of a single bit of a port.

8. Instruction CBI PORTB,1 means
a) clearing the PORTB register
b) clearing the first bit of the PORTB register
c) setting the PORTB register
d) setting the first bit of the PORTB register

View Answer

Answer: b [Reason:] CBI PORTB, 1 means to clear the first bit of the PORTB register. It is a bit oriented instruction.

9. Which of the following instruction can used to toggle a bit of the PORT?
a) SBI
b) CBI
c) Both of the mentioned
d) None of the mentioned

View Answer

Answer:c [Reason:] If SBI and CBI are used together, then they can be used to toggle a bit of a port successfully.

10. What is the main function of the SBIC instruction?
a) it is used to clear a particular bit of a port
b) it is used to jump unconditionally
c) it is used to skip the instruction if a particular bit of a port is zero
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] SBIC is used to skip the instruction when a particular bit of a port is set to zero.

Synopsis and Project Report

You can buy synopsis and project from distpub.com. Just visit https://distpub.com/product-category/projects/ and buy your university/institute project from distpub.com