Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

1. How many rows and columns are present in a 16*2 alphanumeric LCD?
a) rows=2, columns=32
b) rows=16, columns=2
c) rows=16, columns=16
d) rows=2, columns=16

View Answer

Answer: d [Reason:] 16*2 alphanumeric LCD has 2 rows and 16 columns.

2. How many data lines are there in a 16*2 alphanumeric LCD?
a) 16
b) 8
c) 1
d) 0

View Answer

Answer: b [Reason:] There are eight data lines from pin no 7 to pin no 14 in an LCD.

3. Which pin of the LCD is used for adjusting its contrast?
a) pin no 1
b) pin no 2
c) pin no 3
d) pin no 4

View Answer

Answer: c [Reason:] Pin no 3 is used for controlling the contrast of the LCD.

4. For writing commands on an LCD, RS bit is
a) set
b) reset
c) both of the mentioned
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] For writing commands on an LCD, RS pin is reset.

5. Which command of an LCD is used to shift the entire display to the right?
a) 0x1C
b) 0x18
c) 0x05
d) 0x07

View Answer

Answer: a [Reason:] 0x1C is used to shift the entire display to the right.

6. Which command is used to select the 2 lines and 5*7 matrix of an LCD?
a) 0x01
b) 0x06
c) 0x0e
d) 0x38

View Answer

Answer: d [Reason:] 0x38 is used to select the 2 lines and 5*7 matrix of an LCD.

7. What changes are to be made to send data to an LCD?
a) set the R/W bit
b) set the E bit
c) set the RS bit
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] To send data to a LCD, RS pin of the LCD should be set.

8. For reading operation from an LCD what changes in the software are introduced?
a) low to high pulse at E pin
b) R/W pin is set high
c) both of the mentioned
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] For reading operations, R/W pin should be made high and added to it, a low to high pulse is also generated at the E pin.

9. Which instruction is used to select the first row first column of an LCD?
a) 0x08
b) 0x0c
c) 0x80
d) 0xc0

View Answer

Answer: c [Reason:] 0x80 is used to select the first row first column of an LCD.

10. The RS pin is an input/output for a controller?
a) input
b) output
c) both of the mentioned
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] For a controller it is an output pin, but for an LCD it is an input pin.

Synopsis and Project Report

You can buy synopsis and project from distpub.com. Just visit https://distpub.com/product-category/projects/ and buy your university/institute project from distpub.com