Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

1. What is the principle on which electromagnetic relays operate?
a) electromagnetic induction
b) motor control
c) switching
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Electromagnetic relays are the devices that are used for switching of devices like motors, that operates on the principle of electromagnetic induction.

2. What are DPDT relays?
a) Single pole, single throw
b) Single pole, double throw
c) Double pole, double throw
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] In DPDT relays, there are double pole or two contacts are found namely normally open and normally closed contacts, so it is called a double pole, double throw relays.

3. Why do we need a ULN2803 in driving a relay?
a) for switching a motor
b) for increasing the current limit in the relays
c) for increasing the power
d) for decreasing the current limit in the relays

View Answer

Answer: b [Reason:] We need a ULN2803 for driving a relay because more current is generally required for driving a relay that is generally not provided by a micro controller, so we need a ULN2803 to increase the current limit.

4. Why are solid relays advantageous over electromagnetic relays?
a) they need zero voltage circuit
b) they need less current to be energised
c) they need less voltage to be energised
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Solid relays are advantageous over electromagnetic relays because they are faster as they consume less current to be energised.

5. What are optoisolators?
a) it is a driver
b) it is a thing isolated from the entire world
c) it is a device that can be used as an electromagnetic relay without a driver
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Optoisolators are devices that can be used as an electromagnetic relay without a driver. It usually consists of a led (transmitter) and a photoresistive receiver.

6. How can we control the speed of a stepper motor?
a) by controlling its switching rate
b) by controlling its torque
c) by controlling its wave drive 4 step sequence
d) cant be controlled

View Answer

Answer: a [Reason:] Speed of a stepper motor can be controlled by changing its switching speed or by changing the length of the time delay loop.

7. Which of the following can be a unit for torque?
a) kg/m2
b) ounce-inch
c) kg-m3
d) g/m

View Answer

Answer: b [Reason:] Torque is equal to the force applied at a particular distance. So its unit can be ounce-inch.

8. The RPM rating given for the DC motor is for?
a) no-loaded
b) loaded
c) none of the mentioned
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] RPM rating given for a DC motor is for no-loaded condition.

9. PWM allows the control of a DC motor with the same phase, but with different amplitude phases?
a) true
b) false
c) cant be determined
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] PWM allows the control of a DC moor with the same amplitude, but with different phases.

10. How can the direction of the DC motor be changed?
a) by changing the torque
b) by changing the switching speed
c) by changing the polarity of voltages connected to the leads
d) by changing the RPM rating

View Answer

Answer: c [Reason:] The direction of the DC motor can be changed by changing the polarity of the voltages connected to its leads.

Synopsis and Project Report

You can buy synopsis and project from distpub.com. Just visit https://distpub.com/product-category/projects/ and buy your university/institute project from distpub.com