Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

1. _______ is a device where mechanical energy in the form of shaft work.
a) Turbomachine
b) Sonic boom
c) Compressor
d) Motor

View Answer

Answer: a [Reason:] A turbomachine is a device where mechanical energy in the form of shaft work, is transferred either to or from a continuously flowing fluid by the dynamic action of rotating blade rows.

2. _____ is a device which transmits power by converting it into thrust for propulsion.
a) Impellor
b) Propeller
c) Rotor
d) Shaft

View Answer

Answer: b [Reason:] A propeller is a device which transmits power by converting it into thrust for propulsion of a vehicle though a fluid by rotating two or more twisted blades about a central shaft.

3. _____ of a propeller act as rotating wings and produce force.
a) Blades
b) Wings
c) Fins
d) Ring assembly

View Answer

Answer: a [Reason:] The blades of a propeller act as rotating wings and produce force through application of Newton’s third law, generating a difference in pressure.

4. What does the below equation represent?
T= (m ∆V) ̇
a) Continuity equation
b) Thrust generated
c) Power required
d) Pressure

View Answer

Answer: b [Reason:] The following equation represents the thrust generated for a propeller, where m is the mass flow rate in kg/s and T is thrust in Newton’s.

5. What does the below equation following represent?
P=TV1

a) Continuity equation
b) Thrust generated
c) Power required
d) Pressure

View Answer

Answer: c [Reason:] The following equation represents the power required for a propeller, where P is the power in watts and V is the velocity in m/s.

6. _______ a propulsion arrangement, where by a propeller is mounted within a cylindrical shroud.
a) Boiler
b) Exhauster
c) Impellor
d) Ducted fan

View Answer

Answer: d [Reason:] A ducted fan is a propulsion arrangement, whereby a propeller is mounted within a cylindrical shroud or duct.

7. The ______ speed of an unshrouded propeller is limited since
a) Operating
b) Premium
c) Critical
d) Final

View Answer

Answer: a [Reason:] The operating speed of an unshrouded propeller is limited since tip speeds approach the sound barrier at lower speeds than an equivalent ducted propeller.

8. ______ are suitable for low specific speed, high pressure ratio per stage.
a) Centrifugal compressor
b) Axial compressor
c) Axial pump
d) Radial pump

View Answer

Answer: a [Reason:] Centrifugal compressors are suitable for low specific speed, high pressure ratio per stage and low mass flow rate applications.

9. Centrifugal compressor may have typical pressure ratio of about _______
a) 2:5
b) 5:1
c) 4:1
d) 7:5

View Answer

Answer: c [Reason:] Single stage centrifugal compressor may have typical pressure ratio of about 4:1, some test compressors are designed for pressure ratio up to 8:1.

10. For a radial turbine, high pressure gas passes through the volute increasing the ___
a) Potential energy
b) Kinetic energy
c) Power energy
d) Exhaust energy

View Answer

Answer: b [Reason:] High pressure gas passes through the volute, increasing its kinetic energy, the high velocity gas transfers its energy to the impeller shaft by flowing radially inward through the impeller.