Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

1. In a continuous thickener, the area is determined by the _____
a) Commination layer
b) Newton layer
c) Plank layer
d) Concentration layer

View Answer

Answer: d [Reason:] In case of a continuous layer, the area is determined by that concentration layer for which solids handling capacity is per unit time minimum.

2. What does the following equation represents?
Q (1 – C)
a) Feed rate
b) Evaporation rate
c) Drying rate
d) Pull over rate

View Answer

Answer: a [Reason:] The liquid feed rate is given by the above equation for a thickener, where Q is the volumetric flow and C is the concentration.

3. Calculate the feed rate, if the volumetric flow is 55 m3/s and concentration is 0.5?
a) 27.5
b) 3.5
c) 55
d) 50

View Answer

Answer: a [Reason:] As we know feed rate = Q (1 – C) = 55(1-0.5) = 27.5.

4. What does the following equation represents?
p (1-C)
a) Feed rate
b) Evaporation rate
c) Mass rate
d) Pull over rate

View Answer

Answer: c [Reason:] The mass feed rate is given by the above equation for a thickener, where p is the density of fluid in kg/m3 and C is the concentration.

5. Calculate the feed rate, if the density of fluid is 78.9 kg/m3 and concentration is 0.03?
a) 76.53
b) 75.5
c) 50.2
d) 1.33

View Answer

Answer: a [Reason:] As we know mass feed rate = p (1 – C) = 78.9 (1-0.03) = 76.533.

6. To obtain largest throughput, rate of sedimentation should be _____
a) Same
b) High
c) Low
d) Constant

View Answer

Answer: b [Reason:] In order to obtain the highest throughput from a thickener, the rate of sedimentation should be as high as possible.

7. Cone scrapers are bolted to ______
a) Bottom End
b) Centre shaft
c) Back valve
d) Dirt separator

View Answer

Answer: b [Reason:] Cone scrapers are bolted to the center shaft to prevent plugging of the bottom discharge cone.

8. What are the size of centered column thickener?
a) 75 ft. in diameter
b) 55 ft. in diameter
c) < or = 75 ft. in diameter
d) < or = 55 ft. in diameter

View Answer

Answer: c [Reason:] They are usually 75 ft. in diameter and in special cases they may be smaller, Lifting devices will lift the raking arms 12 to 36 inches.

9. For a tray thickener, feed enters a ____
a) Exchanger
b) Splitter
c) Driver
d) Separator

View Answer

Answer: b [Reason:] Feed enters a feed splitter box at the top of the tank which divides the flow amongst the compartments of the thickener.

10. ______ is defined as the distance from the liquid from top to bottom.
a) Extrapolation
b) Superposition
c) Superelevation
d) Evenpolation

View Answer

Answer: c [Reason:] Superelevation is defined as the distance from the liquid level in the top compartment to the level in the overflow pipeline.

.woocommerce-message { background-color: #98C391 !important; }