Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

1. In thorough washing, the wash liquid is introduced through alternate plates called _________
a) Bleeding plates
b) Raking plates
c) Washing plates
d) Doctor’s plate

View Answer

Answer: c [Reason:] The wash liquid is introduced through a separate channel behind the filter cloth on alternate plates known as washing plates.

2. The thickness of the cake depends up on the _________
a) Time taken
b) Pressure
c) Humidity
d) Temperature

View Answer

Answer: a [Reason:] The optimum thickness of the cake to be formed in a filter press depends upon the resistance offered by the filter cake and on the time taken to dismantle and refit press.

3. What does the following equation represents?
B1 V2 + B2 V
a) Pressure drop
b) Time taken for filtration
c) Weight of cake
d) Radius of press

View Answer

Answer: b [Reason:] The time of assembling and dissembling the press is independent of thickness of cake produced, the total time of a cycle in which a volume V is collected.

4. If the resistance is neglected, then ________
a) t = B1 V2
b) t = B2 V
c) t = V2
d) t = B1 + B2

View Answer

Answer: a [Reason:] If the resistance of the filter is neglected, then t = B1 V2 and the time during which filtration is carried out is exactly equal to press out of service.

5. The capital cost and vacuum equipment is high for rotary filter.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] This is the only drawback of a rotary filter that it has a high operating cost and also a high vacuum maintenance.

6. In a Kelly filter, leaves are arranged
a) Axially
b) Longitudinally
c) Vertically
d) Alternately

View Answer

Answer: b [Reason:] In the Kelly filter, a number of vertical rectangular leaves are arranged longitudinally in a horizontal cylindrical shell.

7. Vertical pressure filters have leaves mounted ________
a) Vertically
b) Axially
c) Rectangularly
d) All directions

View Answer

Answer: d [Reason:] The filters have vertical, parallel, rectangular leaves mounted in an upright cylindrical pressure tank.

8. In Vertical pressure filters, with high quantity feed ______ occurs.
a) Low filtration
b) High filtration
c) High pressure
d) Low pressure

View Answer

Answer: a [Reason:] These filters are used when large quantities of liquid with low concentration of solid are to be filtered.

9. What is the diameter of a rotary drum?
a) 50 to 100 ft
b) 8 to 20 ft
c) 1 to 15 ft
d) 4 to 6 ft

View Answer

Answer: c [Reason:] It may be 1 to 15 ft. in the diameter and from 1 to 20 ft. long and is made of a metal sheet and is divided into sections.

10. In a rotary drum, the cake is discharged by ________
a) Doctor’s knife
b) Athlete’s head
c) Prank’s Tip
d) Eject tool

View Answer

Answer: a [Reason:] The cake is discharged by means of a doctor’s knife which scraps the cake from the drum as the drum rolls.

.woocommerce-message { background-color: #98C391 !important; }