Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

1. The underflow ratio is defined as ___
a) D/E
b) B/F
c) E/F
d) D/F

View Answer

Answer: b [Reason:] The overflow ratio is defined as the ratio of mass flow rate F and the mass flow rate of underflow i.e. D, so D/F.

2. Calculate the overflow ratio, if the mass fraction in feed is 0.635 and fraction in overflow is 0.945, while in underflow is 0.285?
a) 0.85
b) 0.66
c) 0.75
d) 0.50

View Answer

Answer: b [Reason:] As D/F = Xf –Xd/Xd – Xb = (0.635 – 0.285)/ (0.945 – 0.285) = 0.66.

3. Calculate the underflow, if overflow is given as 0.45?
a) 0.34
b) 0.55
c) 0.33
d) 0.55

View Answer

Answer: a [Reason:] As B/F = 1- (D/F) = 1 -0.45 = 0.55.

4. The effectiveness E can be defined as ____
a) FXD/ BXD
b) BXD/FXF
c) DXD/FXF
d) BXD/ DXF

View Answer

Answer: c [Reason:] The screen effectiveness E = DXD/FXF, which is the ratio of oversized material in overflow and the amount that entering in the feed.

5. Calculate E, if the D/F ratio is 1.2 and amount of overflow and feed is 0.33 and 0.45?
a) 0.85
b) 0.55
c) 0.88
d) 0.80

View Answer

Answer: c [Reason:] As we know E = E = DXD/FXF = 1.33 (0.33/0.45) = 0.88.

6. Separation of a solid from suspension in liquid by screen means is called as _____
a) Sedimentation
b) Extraction
c) Distillation
d) Leaching

View Answer

Answer: a [Reason:] The separation of solids from a suspension in liquid by means of porous medium or screen which retains the solids and allows the liquid to pass is known as filtration.

7. Which of the following is not a driving force used for filtration?
a) Gravity
b) Atmospheric pressure
c) Centrifugal force
d) Drag force

View Answer

Answer: d [Reason:] Drag force cannot be implied for separation technique that used in filtration, filtrate is forced through porous medium by gravity, super atmospheric pressure or downstream centrifugal force.

8. Filter medium filtration is also called ____
a) Locking
b) Blocking
c) Chapping
d) Chipping

View Answer

Answer: b [Reason:] The mechanism in which the solids are trapped within the pores of medium leads to the filter medium filtration also called as blocking.

9. The properties like viscosity, density, corrosion are important while selecting equipment’s.
a) False
b) True

View Answer

Answer: a [Reason:] The properties like viscosity, density, corrosion and also shape, size distribution and packing are important while selecting equipment’s.

10. If the filtration pressure is constant, the rate of flow will _____
a) Increase
b) Diminish
c) Stop
d) Be constant

View Answer

Answer: b [Reason:] If the filtration pressure is constant, the rate of flow will progressively diminish, whereas if flow rate is to be maintained constant.