Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

1. ____ is the difference between the head race and tail race.
a) Gross head
b) Net head
c) Actual head
d) Initial head

View Answer

Answer: a [Reason:] The difference between the head race level and the tail race level when no water is flowing is known as Gross head, it is denote by Hg.

2. The head available at the inlet of turbine is called _____
a) Gross head
b) Net head
c) Actual head
d) Initial head

View Answer

Answer: b [Reason:] It is also called as effective head and is defined as the head available at the inlet of turbine, when water is flowing from head race.

3. _______ is the ratio of water to a power of turbine.
a) Overall efficiency
b) Volumetric efficiency
c) Mechanical efficiency
d) Hydraulic efficiency

View Answer

Answer: d [Reason:] It is defines as the ratio of power given to water to the runner of a turbine to power supplied by water at inlet.

4. The ratio of power available at shaft to that of runner is ____
a) Overall efficiency
b) Volumetric efficiency
c) Mechanical efficiency
d) Hydraulic efficiency

View Answer

Answer: c [Reason:] The ratio of power available at the shaft of the turbine to the power delivered to the runner is defined as the mechanical efficiency.

5. The ratio of volume of water at runner to that supplied is called ______
a) Overall efficiency
b) Volumetric efficiency
c) Mechanical efficiency
d) Hydraulic efficiency

View Answer

Answer: b [Reason:] Thus the ratio of the volume of water actually striking the runner to the volume of water supplied to the turbine is defined as volumetric efficiency.

6. _______ is the ratio of volume available at shaft of turbine and at inlet.
a) Overall efficiency
b) Volumetric efficiency
c) Mechanical efficiency
d) Hydraulic efficiency

View Answer

Answer: a [Reason:] It is defined as the ratio of power available at the shaft of the turbine to the power supplied by the water at the inlet of the turbine.

7. ____ is a conduit which connects the runner exit to the tailrace.
a) Baffles
b) Draft tubes
c) Impellor
d) Propeller

View Answer

Answer: a [Reason:] The draft tube is a conduit which connects the runner exit to the tailrace where the water is being finally discharged from the turbine.

8. ______ has the shape of a frustum.
a) Cone Baffles
b) Impellor
c) Conical Draft tubes
d) Cyclone Propeller

View Answer

Answer: c [Reason:] The draft tube has the shape of a frustum of a cone. This is generally provided for low specific speed. The cone angle is not to exceed 80.

9. Banbury mixer’s operates at a pressure of ____
a) 1 to 10 atm
b) 5 to 20 atm
c) 6 to 18 atm
d) 7 to 50 atm

View Answer

Answer: a [Reason:] Solids are charged from above and held in the trough during the mixing which is air operated at a pressure of 1 to 10 atm.

10. _____ is rubbing action.
a) Kneading
b) Mixing
c) Mulling
d) Stitching

View Answer

Answer: c [Reason:] Mulling is smearing or rubbing action similar to that in a mortar, this action is given by wide wheels of the mixer i.e. Muller mixer.