Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

1. The limiting diameter, Dp is ____
a) d + r
b) 0.5R + r
c) 0.04R + d
d) R +r

View Answer

Answer: c [Reason:] The limiting size Dp of particle that can be nipped by the rolls are calculated by DP = 0.04R + d.

2. The maximum size of the product is _____
a) 2d
b) 4d
c) 5d
d) 2.5d

View Answer

Answer: a [Reason:] The maximum size of the product is equal to 2d, the particle depends on the pacing between the rolls.

3. Roll crushers, are set to a reduction ratio of ____
a) 4:1
b) 3
c) Either 3 or 4:1
d) 1:3

View Answer

Answer: c [Reason:] To operate more efficiently the reduction ratio is set to 3 or 4:1, the maximum particle size is 1/3 or ¼.

4. What is the forces exerted by the rolls?
a) 100 to 500 N/cm
b) 8700 to 70,000 N/cm
c) 500 to 1000 N/m
d) 7 to 300 N/cm

View Answer

Answer: b [Reason:] The force exerted by the roll is from 8700 to 70,000 N/cm of the roll width, to allow material to pass without damaging the quality.

5. Which of the following is defines the theoretical capacity?
a) C = 50 uwd
b) C = 10 uwd
c) C = 5 uwd
d) C = 4.5 uwd

View Answer

Answer: a [Reason:] The theoretical capacity is defined as C = 50 uwd, where u is the peripheral speed of rolls in fps, and w is the width.

6. Which of the following is the capacity Q in tons?
a) 0.0068 ND wds
b) 1.20 ND wds
c) 5 ND wds
d) 10 N D

View Answer

Answer: a [Reason:] If N is the speed of the roll in rpm and D roll diameter in inches and thus Q = 0.068 ND wds, which gives results in tons per hour.

7. The feed size of the roll crusher is _____
a) 2/3 to 3 inches
b) ½ to 3 inches
c) ¼ inches
d) 8 inches

View Answer

Answer: b [Reason:] The feed size of the roll crusher is in between ½ to 3 inches and the product ranges between ½ to 20 inches.

8. Calculate the limiting size, if R is 2.5 cm and the half width is given as 10 cm?
a) 5.1
b) 0.1
c) 0.5
d) 10.1

View Answer

Answer: d [Reason:] As Dp = 0.04R + d, 0.04*25 + 10 = 10.1 cm.

9. Calculate capacity, if peripheral speed is 100 fps, width is 10 ft. and d is 5 ft?
a) 250,000
b) 100,000
c) 45,000
d) 50,000

View Answer

Answer: a [Reason:] As C= 50 uwd so, C = 50*100*10*5 = 250,000 ft3/hr.

10. Calculate Q, if Speed is 250 rpm and D is 10 inches and wds factor is given as 500?
a) 11500 T/hr
b) 8500 T/hr
c) 9000 T/hr
d) 5000 T/hr

View Answer

Answer: b [Reason:] As Q = 0.068*250*10*500 = 8500 T/hr.