Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

1. After the layer of precoat is exhausted, filtration is _____
a) Lesser
b) Started
c) Stopped
d) Greater

View Answer

Answer: c [Reason:] After the layer of precoat is exhausted, filtration is stopped and a new thick layer of precoat is deposited and filtration is continued.

2. ______ consists of introducing water through the strainers.
a) Front washing
b) Backwashing
c) Stripping
d) Distillation

View Answer

Answer: b [Reason:] Backwashing consists of introducing water through strainers so that it may flow up through the sand bed and out through the connection.

3. What is the capacity of a sand filter?
a) 2 to 4 GPM
b) 1 to 3 GPM
c) 8 to 10 GPM
d) 50 to 60 GPM

View Answer

Answer: a [Reason:] The capacity of an average sand filter is from 2 to 4 GPM per square feet of filtering area, GPM represents gallon per minute.

4. ______ filters are operated under super atmospheric pressure.
a) Drag
b) Cyclone
c) Gravity
d) Pressure

View Answer

Answer: d [Reason:] Pressure filters are operated under super atmospheric pressure at filtering surface or greater pressure at the downstream side.

5. At what pressure, cake filters are operated?
a) < 50 psi
b) < 100 psi
c) >25 psi
d) <25 psi

View Answer

Answer: d [Reason:] Cake pressure filters are operated at a pressure of less than 25 psi, but the pressure may go up to 75 psi for high end special operations.

6. In a plate frame press, the size of a plate is?
a) 100 to 200 inch
b) 50 to 60 inch
c) 10 to 12 inch
d) 12 to 36 inch

View Answer

Answer: d [Reason:] The plates are usually made up of cast irons from 12 to 36 inch across, approx. ½ inch thick and with a raised edge from ½ to 2 inches.

7. When cake is finally accumulated, closing screw is _____
a) Started
b) Packed
c) Released
d) Tightened

View Answer

Answer: c [Reason:] When sufficient cake has accumulated to fill the chambers, the closing screw is released, the follower is drawn back along the supporting rails.

8. The chamber press is adapted for washing the cake.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] It is hard to get a clean discharge of cake and most important, the wear on the cloth is severe, so the chamber press is not at all adapted for the same.

9. Which of the following represents the setup of two single, three triple and four dual plates?
a) 1-1-1-3-3-3-3-2-2
b) 1-2-1-1-2-1-3-3
c) 1-2-1-2-3-3-3-2-2
d) 3-3-3-1-2-2-3-1

View Answer

Answer: c [Reason:] The setup so assembles should consists a chain of 2- 1’s, 3-3’s and 2-2’s i.e. 1-2-1-2-3-3-3-2-2 which is the perfect setup.

10. When filtration reaches the practical limit, connection is _____
a) Opened
b) Closed
c) Expanded
d) Contracted

View Answer

Answer: b [Reason:] Filtration is carried out in the non-washing plate and frame press, when it is at final limit and good cake is formed, the feed connection is closed.