Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

1. When four vertical strips are attached, then tank is said to be ________
a) Baffled
b) Circulated
c) Maintained
d) Charged

View Answer

Answer: a [Reason:] Mixing vessel is said to be baffled when four vertical strips, each having a width of 1/10 to 1/12 of the tank diameter, are attached to the internal surface of the cylinder.

2. Inclined off-center installation of a propeller reduces the ___________
a) Vortex
b) Eddy
c) Baffle
d) Turbulence

View Answer

Answer: a [Reason:] Vertical or inclined off-center installation of a propeller reduces the vortex to a considerable extent provided the angle between the vertical and the center are properly adjusted.

3. While a propeller gives an axial liquid circulation pattern, a turbine gives __________
a) Lateral
b) Parallel
c) Axial
d) Radial

View Answer

Answer: d [Reason:] A propeller gives an axial liquid circulation pattern, a turbine gives a radial circulation pattern as they are two different types of impellors.

4. Propellers can be used for ___________
a) Blending
b) Shearing
c) Tearing
d) Peering

View Answer

Answer: a [Reason:] Propellers are used for blending water-thin materials even in large tanks and can handle liquids having a maximum viscosity of about 2,000 centipoise.

5. The turbo disperser is type of _________
a) Continuous mixer
b) Batch mixer
c) Semi-continuous mixer
d) Tray mixer

View Answer

Answer: b [Reason:] The disperser liquid type of batch mixer uses intense dispersion mixer blades that are lowered into the liquid and then energized for mixing.

6. Liquid disperser vertical mixers can approach near ____________
a) Saturation
b) Super saturation
c) Emulsification
d) Equilibrium

View Answer

Answer: c [Reason:] Liquid disperser vertical mixers can approach near emulsification and can handle very thick materials upon completion of the mixing.

7. Sonic and ultrasonic devices work at a frequency of ___________
a) 50 to 855 c/s
b) 1 to 1000 c/s
c) 15 to 20,000 c/s
d) 1000 to 5000 c/s

View Answer

Answer: d [Reason:] Sonic frequencies are from 15 to 20,000 c/s, ultrasonic frequencies are above 20,000 c/s., while ultrasonic frequencies are used in cavitation method.

8. Powder mixing is a __________
a) Negative mixing
b) Positive mixing
c) Neutral mixing
d) Solid mixing

View Answer

Answer: c [Reason:] The components of such products do not have any tendency to mix spontaneously but once mixed, these are same with powder mixing.

9. ________ becomes necessary to effectively distribute materials.
a) Negative mixing
b) Positive mixing
c) Neutral mixing
d) Prolonged mixing

View Answer

Answer: d [Reason:] Prolonged mixing becomes necessary to effectively distribute materials like lubricants and wetting agents into tablet granules.

10. If the denser component is above, the degree of mixing increases to ___________
a) Maximum
b) Minimum
c) Constant
d) Equilibrium

View Answer

Answer: a [Reason:] If the denser component is above, the degree of mixing increases to a maximum, then dropping to equilibrium as the denser component falls through the lighter one.