Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

1. The height of a Watt’s governor is equal to
a) 8.95/N2
b) 89.5/N2
c) 895/N2
d) 8950/N2
Answer: c
Explanation: If N is the speed of the arm and ball about the spindle axis, then the height of the governor (h) is given by
h = 895/N2 metres
2. The height of a Watt’s governor is
a) directly proportional to speed
b) directly proportional to (speed)
c) inversely proportional to speed
d) inversely proportional to (speed)
Answer: d
Explanation: If N is the speed of the arm and ball about the spindle axis, then the height of the governor (h) is given by
h = 895/N2 metres
From this expression, we see that the height height of a Watt’s governor is inversely proportional to N2
3. A Watt’s governor can work satisfactorily at speeds from
a) 60 to 80 r.p.m
b) 80 to 100 r.p.m
c) 100 to 200 r.p.m
d) 200 to 300 r.p.m
Answer: a
Explanation: A watt’s governor may only work satisfactorily at low speeds i.e. from 60 to 80 r.p.m.
4. The ratio of height of Porter governor to the height of Watt’s governor is
a) m/m + M
b) M/ m + M
c) m + M/m
d) m + M/M
Answer: c
Explanation: The ratio of height of a Porter governor (when length of arms and links are equal) to the height of Watt’s governor is m + M/n, where m and M re the masses of the ball and sleeve respectively.
5. When the sleeve of a porter governor moves upwards, the governor speed
a) increases
b) decreases
c) remains unaffected
d) first increases and then decreases
Answer: a
Explanation: When the sleeve of a porter governor moves upwards, the governor speed increases and when the sleeve moves downwards, the governor speed decreases.
6. When the sleeve of a Porter governor moves downwards, the governor speed
a) increases
b) decreases
c) remains unaffected
d) first increases and then decreases
Answer: b
Explanation: When the sleeve of a porter governor moves upwards, the governor speed increases and when the sleeve moves downwards, the governor speed decreases.
7. In a Porter governor, the balls are attached to the extension of lower links.
a) True
b) False
Answer: a
Explanation: Porter governor is a modification of Watt’s governor, with a central load attached to the sleeve.
8. A Hartnell governor is a
a) dead weight governor
b) pendulum type governor
c) spring loaded governor
d) inertia governor
Answer: c
Explanation: A Hartnell governor is a spring loaded governor.
Watt’s governor is a pendulum type governor.
9. A Watt’s governor is a spring loaded governor.
a) True
b) False
Answer: b
Explanation: A Hartnell governor is a spring loaded governor.
Watt’s governor is a pendulum type governor.
10. Which of the following is a pendulum type governor?
a) Watt’s governor
b) Porter governor
c) Hartnell governor
d) None of the mentioned
Answer: a
Explanation: Watt’s governor is a pendulum type governor.

.woocommerce-message { background-color: #98C391 !important; }