Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

1. On heating, one solid phase results in another solid phase and a liquid phase during __________ reaction.
a) Eutectoid
b) Peritectic
c) Eutectic
d) Peritectoid

View Answer

Answer: b [Reason:] A reaction wherein upon cooling, one solid phase transforms or changes reversibly and isothermally into two new solid phases that are intimately mixed.

2. A first solid phase results in a second solid phase another third solid phase on cooling during __________ reaction.
a) Eutectoid
b) Peritectic
c) Eutectic
d) Peritectoid

View Answer

Answer: a [Reason:] A reaction wherein upon cooling, a first solid and a liquid phase transforms or changes reversiblyand isothermally to a solid phase having a different composition.

3. A first solid phase results in a second solid plus another third solid phase up on heating during __________ reaction.
a) Eutectoid
b) Peritectic
c) Eutectic
d) Peritectoid

View Answer

Answer: d [Reason:] Here only solid phase is involved and the product is also solid.

Analyze the figure and answer the following questions
materials-science-questions-answers-eutectic-systems-q7

4. Which phase will crystallize first just below the liquidus line?
a) α phase
b) β phase
c) (L+α) phase
d) (L+β) phase

View Answer

Answer: a [Reason:] L + α → β. An alloy cooling through the peritectic point, P, the αphase will crystallize first just below the liquidus line.

5. At what temperature all liquid and αwill convert to β?
a) Eutectic temperature
b) Peritectic temperature
c) Eutectoid temperature
d) Peritectoid temperature

View Answer

Answer: b [Reason:] L + α → β, the above reaction is peritectic and takes place at peritectic temperature.

6. Any composition left and right of P will generate ___________
a) Excess of liquid and α
b) Excess of α and liquid
c) Excess of liquid and β
d) Excess of β and liquid

View Answer

Answer: b [Reason:] Any composition left of P will generate excess α and similarly right of P will give rise to an excess amount of liquid.

7. Which of the following are Peritectic systems?
a) Pt – Ag
b) Ni-Re
c) Ni – Re, Fe – Ge, Sn-Sb
d) Pt – Ag, Ni – Re, Fe – Ge, Sn-Sb

View Answer

Answer: d [Reason:] Peritectic systems – Pt – Ag, Ni – Re, Fe – Ge, Sn-Sb (babbit).

8. What is the eutectoid structure of Iron?
a) Cementite
b) Ferrite
c) Pearlite
d) Austentite

View Answer

Answer: c [Reason:] It is important to be known that pearlite isn’t a phase, but a mixture of two phases: ferrite and cementite.

9. What is % of C by weight in hypo-eutectoid steels?
a) 0.5%
b) 0.7%
c) 0.8%
d) 1.2%

View Answer

Answer: c [Reason:] Most steels are “hypo-eutectoid”, containing less than 0.8 wt% C.

10. The phase above eutectoid temperature for carbon steels is known as _______
a) Cementite
b) Ferrite
c) Pearlite
d) Austentite

View Answer

Answer: d [Reason:] In the Fe-C system, there is a eutectoid point at 0.8wt% C, and temp of 723°C. The phase just above the eutectoid temperature for carbon steels is known as austeniteor gamma.

Synopsis and Project Report

You can buy synopsis and project from distpub.com. Just visit https://distpub.com/product-category/projects/ and buy your university/institute project from distpub.com