Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Analyze the following figure and answer the following question
materials-science-questions-bank-q1

1. What is the % solubility and temperature of exist of α-ferrite?
a) 0.05% and 273°c to 910°c
b) 0.025% and 273°c to 910°c
c) 2.1% and 910°c to 1394°c
d) 0.05% and 910°c to 1124°c

View Answer

Answer: b [Reason:] Interstitial solid solution of C in BCC iron. Max solubility of C is 0.025%. Exists from 273°C to 910°C.

2. What is the % solubility and temperature of exist of Austenite (Ɣ)?
a) 0.05% and 273°c to 910°c
b) 0.025% and 273°c to 910°c
c) 2.1% and 910°c to 1394°c
d) 0.09% and 1394°c to 1539°c

View Answer

Answer: c [Reason:] Interstitial solid solution of C in FCC iron. Max solubility of C is 2.1%. Exists from 910°C – 1394°C.

3. What is the % solubility and temperature of exist of δ-ferrite?
a) 0.05% and 273°c to 910°c
b) 0.025% and 273°c to 910°c
c) 2.1% and 910°c to 1394°c
d) 0.09% and 1394°c to 1539°c

View Answer

Answer: d [Reason:] δ-ferrite (BCC) exists over the temperature range of 1394°C to 1539°C. Maximum solubility of C is 0.09%.

4. What is the % C content inCementiteFe3C?
a) 6.67%
b) 0.025%
c) 2.1%
d) 0.09%

View Answer

Answer: a [Reason:] It is an intermetallic compound. C content in Fe3C is 6.67%.

5. What is the hardest phase of Fe-C system?
a) Graphite
b) Bainite
c) Martensite
d) Cementite

View Answer

Answer: c [Reason:] The hard phase of Fe-C systemmartensiteforms below the bainitictemperature range at high cooling rates.

6. What is eutectoid temperature?
a) 727°c
b) 768°c
c) 1146°c
d) 1495°c

View Answer

Answer: a [Reason:] The eutectoid temperature (727°C) during heating and cooling is Ac1 and Ar1 respectively.

7. At what temperature Fe turns paramagnetic while heating?
a) 727°c
b) 768°c
c) 1146°c
d) 1495°c

View Answer

Answer: b [Reason:] At 768°C is the curie temp above which Fe turns paramagnetic while heating.

8. What is value of eutectic temperature?
a) 727°c
b) 768°c
c) 1146°c
d) 1495°c

View Answer

Answer: c [Reason:] The eutectic temperature is 1146°Cfor Fe-C system.

9. What is value of peritectic temperature?
a) 727°c
b) 768°c
c) 1146°c
d) 1495°c

View Answer

Answer: d [Reason:] The peritectic temperature is at 1495°C for Fe-C system.

10. A carbon steel cooled from region of austentic contains 9.1% C of ferrite. What is the percentage C content in the steel?
a) 0.05% C
b) 0.1% C
c) 0.2% C
d) 0.3% C

View Answer

Answer: b [Reason:] Let c be Carbon content. Applying the lever rule 0.091 = (6.67 – c)/ (6.67 – 0.025) c = 0.1% C.

Synopsis and Project Report

You can buy synopsis and project from distpub.com. Just visit https://distpub.com/product-category/projects/ and buy your university/institute project from distpub.com

.woocommerce-message { background-color: #98C391 !important; }