Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

1. Which of the following are examples of unary phase diagrams?
a) Cu-Ni phase diagram
b) Water phase diagram
c) Cu-Pd phase diagram
d) Mg-Db phase diagram

View Answer

Answer:b [Reason:] The simplest phase diagram is the water which is a one component system.

2. What are the external parameters that affect the phase structure?
a) Temperature, Pressure
b) Temperature, Composition
c) Pressure, Composition
d) Temperature, Pressure, Composition

View Answer

Answer: d [Reason:] The phase of the system changes accordingly with increase or decrease in above parameters.

3.What is the phase fraction of an alloy when it is one phase system?
a) 0.6
b) 0.8
c) 0.5
d) 1.0

View Answer

Answer: d [Reason:] Alloy is composed entirely of that phase.

4. What will be the phase composition of one phase system?
a) Same as alloy present in it
b) Different than the alloy present in it
c) Contains more than one alloys
d) Varies from molecule to molecule

View Answer

Answer: a [Reason:] It is the same as the overall composition of the alloy.

5. Which of the following remains constant in Unary phase diagrams?
a) Pressure
b) Temperature
c) Composition
d) Both pressure and temperature

View Answer

Answer: c [Reason:] Since there is only one phase there will be only one substance.

6. Along the phase boundaries, the phases on either side will be in ______
a) Equal
b) Equilibrium
c) Different
d) Constant

View Answer

Answer: b [Reason:] At phase boundary the phase compositions will be same.

7. What is triple point?
a) All three states are in equilibrium
b) All three states are not in equilibrium
c) All three states don’t exist
d) All three states don’t exist and are not in equilibrium

View Answer

Answer: a [Reason:] In triple point all the states exist and are in equilibrium.

8. What is temperature at triple point of water?
a) 288 K
b) 273.16 K
c) 298 K
d) 277 K

View Answer

Answer: b [Reason:] At 273.16 k all the three phases of water will be in equilibrium.

9. What is pressure at triple point of water?
a) 5.08×10-3 atm
b) 6.04×10-3 atm
c) 7.04×10-3 atm
d) 6.44×10-3 atm

View Answer

Answer: b [Reason:] At 6.04×10-3 atm all the three phases of water will be in equilibrium.

10. Which of the following is unary phase diagram?
a) materials-science-questions-answers-unary-phase-diagrams-q10a
b) materials-science-questions-answers-unary-phase-diagrams-q10b
c) materials-science-questions-answers-unary-phase-diagrams-q10c
d) materials-science-questions-answers-unary-phase-diagrams-q10d

View Answer

Answer: a [Reason:] Unary phase diagram consists of only one substance.

Synopsis and Project Report

You can buy synopsis and project from distpub.com. Just visit https://distpub.com/product-category/projects/ and buy your university/institute project from distpub.com