Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

1. How many components are present in binary phasesystem?
a) 3
b) 4
c) 2
d) 1

View Answer

Answer: c [Reason:] In binary phase system there will be only two components.

2. The line above which the alloy is liquid is called __________
a) Solidus line
b) Tie line
c) Liquidus line
d) Lever line

View Answer

Answer: c [Reason:] The liquidus line is the line above which the alloy is liquid. At temperature just below this line crystals of solid solution start forming.

3. It can be noted that the two substances are soluble in each other in the entire range of compositions in both liquid and solid state. This kind of system is known as ___________
a) Binary phase system
b) Unary phase system
c) Multiple phase system
d) Isomorphoussystem

View Answer

Answer: d [Reason:] Here, the two metals are soluble in all states.

Analyze the following figure and answer the questions below (4-5)
materials-science-questions-answers-mcqs-q4
4. What is XY line?
a) Lever line
b) Tie line
c) Solidus line
d) Liquidus line

View Answer

Answer: b [Reason:] To find the composition of the individual phases in the two phaseregion, a line (XY) which is horizontal, called tie line, is drawn and its intercepts on the liquidus and solidus lines.

5. What is α region?
a) Homogeneous liquid solution
b) Semi solid solution
c) Vapor
d) Substitutional solid solution

View Answer

Answer: d [Reason:] The solidus line is line below which solidification completes. Hence, only αsolid solution exists at any temperature below the solidus line.

6. What is used for determination of Phase amounts?
a) Tie line and Temperature–Composition Point
b) Lever line
c) Temperature–Composition Point
d) Pressure

View Answer

Answer: a [Reason:] The above mentioned methods help in finding percentage fractions of phases.

7. A 53% Ni Cu-Ni alloy is cooled from liquid state to 1300°C. Calculate the % of liquid and solid at 1300°C.
a) 28, 72
b) 38, 62
c) 35, 65
d) 65, 35

View Answer

Answer: b [Reason:] The tie line at 1300ﹾC intersects solidus at 58% Ni and liquidus at 45% Ni. Apply the lever rule to get the liquid fraction % Liquid = 100* (5)/(13) = 38% %Solid = 100* (53 – 45)/(58 – 45) = 62% (100 – %Liquid).

Analyze the following diagram and answer the following questions
materials-science-questions-answers-mcqs-q8

8. From the figure the relative fractions of the phases at a given temperature for an alloy composition Co is obtained by the __________
a) Lever rule
b) Tie line
c) Solidus line
d) Liquidus line

View Answer

Answer: a [Reason:] For two phase system lever rule helps i.e. the tie line must be utilized in conjunction with a procedure that is often called the lever rule.

9. What is the equation for liquid mass fraction?
a) cα – c0 / cα – cL
b) c0 – cL / cα – cL
c) cα / cα – cL
d) c0 / cα – cL

View Answer

Answer: a [Reason:] Cα is composition of solid, CL is composition of liquid, C0 is composition of alloy.

10. What is the region between liquidus and solidus lines?
a) Two-phase region where liquid and solid coexist
b) Solid region
c) Liquid region
d) Lava region

View Answer

Answer: a [Reason:] The intermediate region between liquidus and solidus lines is the two-phase region where liquid and solid coexists.

Synopsis and Project Report

You can buy synopsis and project from distpub.com. Just visit https://distpub.com/product-category/projects/ and buy your university/institute project from distpub.com