Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

1. What is Gibbs phase rule for general system?
a) P = C – 1 – F
b) P = C + 1 – F
c) P + F = C – 2
d) P + F = C + 2

View Answer

Answer: d [Reason:] The number of degrees of freedom, F (no. of independently variable factors), number of components, C, and number of phases in equilibrium, P.

2. What is Gibbs phase rule for metallurgical system?
a) F = C – 1 – P
b) F = C + 1 – P
c) P + F = C – 2
d) P + F = C + 2

View Answer

Answer: b [Reason:] For metallurgical system pressure has no appreciable effect on phase equilibrium and hence, F = C – P + 1.

3. In a single – component condensed system, if degree of freedom is zero, maximum number of phases that can co – exist _________
a) 2
b) 3
c) 0
d) 1

View Answer

Answer: a [Reason:] Given F = 0 Then p = c + 1, c = 1 .: P = 2.

4. The degree of freedom at triple point in unary diagram for water is________
a) 2
b) 3
c) 0
d) 1

View Answer

Answer: c [Reason:] For three phase system degree of freedom is 0.

5. What is degree of freedom for single – phase fields on the phase diagram?
a) 2
b) 3
c) 0
d) 1

View Answer

Answer: a [Reason:] F = C + 1 – P F = 3 – P (C = 2) .:F = 2.

6. What is degree of freedom when two phases co – exist?
a) 2
b) 3
c) 0
d) 1

View Answer

Answer: d [Reason:] F = C + 1 – P F = 3 – P (C = 2) F = 3 – 2 = 1.

7. What is degree of freedom when three phases co – exist?
a) 2
b) 3
c) 0
d) 1

View Answer

Answer: c [Reason:] F = C + 1 – P F = 3 – P (C = 2) F = 3 – 3 = 0.

8. For single component system when degree of freedom is 1(one) then number of phases _______
a) 2
b) 3
c) 0
d) 1

View Answer

Answer: d [Reason:] F = C + 1 – P F = 2 – P (C = 1) → p = 2 – F = 2 – 1 = 1.

Analyze the figure and answer the following questions
materials-science-questions-answers-gibbs-phase-rule-q8

9. When α, L and β phasefields touch the isotherm linewhat are the respective phase compositions?
a) 8.0 wt%, 71.9 wt%, 91.2 wt% of Ag
b) 8.0 wt%, 91.2 wt%, 71.9 wt% of Ag
c) 71.9 wt%, 91.2 wt%, 8.0 wt% of Ag
d) 91.2 wt%, 8.0 wt%, 71.9 wt% of Ag

View Answer

Answer: a [Reason:] For binary systems, when three phases are present, there is no F, so composition is fixed.

10. For binary alloy consisting of three phases of non – equilibrium one, then temperature of these phases will be _______
a) Different
b) Constant
c) Same
d) Two of them will be with one temperature

View Answer

Answer: c [Reason:] One use of the Gibbs phase rule is in analyzing for non – equilibrium conditions by analyzing with above method we come to know (under these Circumstances, three phases will exist only at a single temperature).

Synopsis and Project Report

You can buy synopsis and project from distpub.com. Just visit https://distpub.com/product-category/projects/ and buy your university/institute project from distpub.com