Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

1. Diffusion is the result of:
a) Random motion of particles
b) Concentration gradient
c) Kinetic energy of particles
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Particles in all three phases possess some kinetic energy and are constantly under random motion. However the rate of this movement is proportional to the number of particles available and hence the net direction of diffusion is from higher concentration to lower.

2. Concentration gradient refers to:
a) Change of concentration with respect to time
b) Change of concentration with respect to space
c) Change of concentration with respect to temperature
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Net direction of diffusion depends on concentration of particles in a particular region of space and hence concentration gradient is defined as rate of change concentration of particles in a given sample with respect to time.

3. Interstitial diffusion is generally faster than diffusion by vacancy mode. This is because:
a) Number of interstitial sites is greater than vacancies
b) Vacancy diffusion requires more energy than interstitial diffusion
c) Interstitial species are smaller than substitution species
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] At normal conditions probability of occurrence of adjacent interstitial site is much greater than that of a vacancy. Moreover the bondings between the host lattice and interstitial atoms is much weaker.

4. As the temperature rises, the rate of vacancy diffusion in metals:
a) increases
b) decreases
c) remains the same
d) may increase or decrease

View Answer

Answer: a [Reason:] Since more energy is available at higher energy, it is easier to break existing bonds and form additional vacancies.

5. Generally the metal-to-metal diffusion takes place by vacancy diffusion.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Interstitial diffusion occurs for smaller impurities like Carbon, Oxygen, Hydrogen etc. For larger species vacancy diffusion is more common.

6. Osmosis is different from diffusion as:
a) Diffusion requires semi-permeable membrane
b) Osmosis requires a liquid solvent
c) Osmosis is a form of active transport
d) In osmosis, solute moves from lower concentration to higher

View Answer

Answer: b [Reason:] Osmosis is a special type of diffusion where a SPM separates two liquid solutions. Solutes cannot pass through the SPM. As more solvent particles are present in dilute solution than the concentrated one, these particles move through SPM from the former to the latter.

7. Rate of solid-state diffusion does not depend on which of the following?
a) Temperature
b) Diffusing species
c) Host solid
d) Gravity

View Answer

Answer: d [Reason:] Diffusion is the result of random motion of particles , i.e. their kinetic energy rather than their potential energy. Hence gravity does not effect the rate.

8. Diffusion is not used in which of the following?
a) Doping of semiconductors
b) Manufacturing of alloys
c) Heat treatment of metals
d) Catalysis

View Answer

Answer: b [Reason:] Alloy manufacturing is a bulk process, achieved by mixing metal melts. Whereas diffusion is a surface phenomena.

9. Carburisation is a heat treatment used for case hardening steels. Carbon is trapped on steel surface by:
a) Osmosis
b) Interstitial diffusion
c) Vacancy diffusion
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Carbon forms interstitial carbides with iron due to large difference in atomic radii.

10. You want to demonstrate the phenomenon of diffusion to a group of school kids using two coloured gases. For this, you need to slow down the process. Which of the following tricks will help you achieve this feat?
a) Cooling the gases
b) Using gases of larger molecular radii
c) Decreasing the size of orifice
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Rate of diffusion increases with temperature and surface area whereas decreases with particle size.

Synopsis and Project Report

You can buy synopsis and project from distpub.com. Just visit https://distpub.com/product-category/projects/ and buy your university/institute project from distpub.com