Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Online MCQ Assignment Answer

QN1: The plan which is made for routine and repeating situations and is known as the audit process is called:

a. The general plan

b. The strategic plan

c. The standing plan

d. The tactical plan.

View Answer

Answer: The standing plan

QN2: According to modern organizational theory approach:

a. Organization is a rigid group of people trying to change according to the changing business environment.

b. Organization is integrated system which is flexible in its functioning which adopts to different management system as per the requirement of business.

c. Organization is teams of people who are trying to achieve personal targets through the organizational setting.

d. Organization is system which interacts with its environment.

View Answer

Answer: b. Organization is integrated system which is flexible in its functioning which adopts to different management system as per the requirement of business.

QN3: The MBO means:

a. Management by organizing.

b. Management by orientation.

c. Management by objectives.

d. Marketing by objective.

View Answer

Answer: c. Management by objectives.

QN4: Transactional Analysis was developed by:

a. Renis Likert.

b. Mintzberg.

c. Eric Berne.

d. None of the above.

View Answer

Answer: c. Eric Berne.

QN5: The planning which is done with long term perspective is known as:

a. Tactical Planning

b. Strategic Planning

c. Ad hoc planning

d. None of the above.

View Answer

Answer: b. Strategic Planning

QN6: Steps of management are in the following sequence

a. “Organizing, Staffing, Directing and Planning”

b. “Planning, organizing, directing, controlling, staffing”

c. “Planning, Organizing, Staffing, Directing, Controlling”

d. “Staffing, Directing, Planning, Controlling, Organizing”

View Answer

Answer: c. “Planning, Organizing, Staffing, Directing, Controlling”

QN7: The grapevine communication means:

a. Supervisor giving instructions to juniors.

b. It is not the formal channel of communication and does not have a clear pattern of communication.

c. A method of non verbal communication.

d. A method of communicating grievances in the organization.

View Answer

Answer: b. It is not the formal channel of communication and does not have a clear pattern of communication.

QN8: The social learning theory of learning was given by:

a. B F Skinner.

b. Bandura.

c. Ivan Pavlov.

d. Maslow.

View Answer

Answer: b. Bandura.

QN9: The Hawthorne experiment proved that:

a. The increase in light in work place results in increased productivity

b. If you allow the worker to talk more there will be increase in productivity

c. The productivity increased due to special attention and participation of worker In decision making

d. The productivity increased due to the close supervision.

View Answer

Answer: b. If you allow the worker to talk more there will be increase in productivity

QN10: F.W. Taylor promoted the concept of scientific management which is a:

a. Concept of management where the work is done by emphasizing on specialization to Increase efficiency

b. Concept of management where the people skills and their motivation drivers are used to increase efficiency

c. Concept of management where participation between the worker and the management is the key driver for the efficiency

d. Concept of management where full liberty is given to the worker so that there will be less supervision resulting into efficiency.

View Answer

Answer: a. Concept of management where the work is done by emphasizing on specialization to Increase efficiency

QN11: Formal organization variable consists of:

a. “Organizational structure, management processes and technology.”

b. “People, structure, technology, and external social system.”

c. “Productivity, absenteeism, turnover and job satisfaction.”

d. None of the above.

View Answer

Answer: a. “Organizational structure, management processes and technology.”

QN12: One of the assumptions of Theory Y is:

a. The normal human being intrinsically dislikes work and attempts to avoid it if he can do so.

b. Human beings have a hierarchy of needs.

c. People are governed by self-direction and self-control.

d. People need to be coerced or manipulated to produce higher productivity.

View Answer

Answer: a. The normal human being intrinsically dislikes work and attempts to avoid it if he can do so.

QN13: The reinforcement theory of learning was given by:

a. B F Skinner.

b. Likert.

c. Bandura.

d. None of the above.

View Answer

Answer: a. B F Skinner.

QN14: Expectancy theory of motivation was given by:

a. Maslow.

b. Herzberg.

c. Vroom.

d. Adam.

View Answer

Answer: c. Vroom.

QN15: Tactical decision is a decision:

a. For ling term planning of the organization.

b. A regular decision taken when subject to day to day problems.

c. Decision taken when some particular situation arises.

d. Decision which is taken by a committee.

View Answer

Answer: b. A regular decision taken when subject to day to day problems.

QN16: Directing is an activity by which a manager:

a. Manager delegates responsibility to his subordinates to accomplish desired organizational objectives.

b. “Manager guides, motivates, leads and supervises employees to accomplish desired organizational objectives.”

c. Manager monitors the work and keeps a check on the activities of the organization.

d. All of the above.

View Answer

Answer: b. “Manager guides, motivates, leads and supervises employees to accomplish desired organizational objectives.”

QN17: The management by exception principle means:

a. The managers are informed about the significant deviations only so that managers have sufficient time for other significant activities related to the business.

b. The managers are informed about deviation so that managers have full information about all activities of the business.

c. The manager directly dealing with the department should not be a part of the control mechanism.

d. None of the above.

View Answer

Answer: c. The manager directly dealing with the department should not be a part of the control mechanism.

QN18: According to Frederick W Taylor s Scientific Management system:

a. There is no best method of doing things hence let the worker select the method of doing things.

b. There is one best method of doing things and so the tasks should be standardized so that suitable worker can be matched.

c. There is one best method of doing things and management should apply carrot and stick approach to make worker understand that this method should be adopted by them.

d. None of the above is correct.

View Answer

Answer: b. There is one best method of doing things and so the tasks should be standardized so that suitable worker can be matched.

QN19: The carrot and stick theory of motivation is related to:

a. Theory X

b. Theory Y

c. Maslow s recent assumptions about human motivation.

d. ERG theory of human motivation.

View Answer

Answer: a. Theory X

QN20: According to system approach to organization:

a. Organization is a system of integrated components which is inter dependent and interrelated with each other for its functioning.

b. Organization can be understood with the help of computerized system.

c. Organization is a closed system where outside environment has limited effect.

d. All of the above are correct.

View Answer

Answer: a. a. Organization is a system of integrated components which is inter dependent and interrelated with each other for its functioning.

QN21: “Need for power, need for achievement and need for affiliation is a motivational theory conceptualized by ___”

a. Maslow

b. McGreyor

c. Mcclelland

d. Heszberg’s

View Answer

Answer: c. Mcclelland

QN22: Interpersonal conflict refers to

a. Conflict between two or more individuals

b. Conflict within the individual

c. Conflict which is within a group

d. Conflict between two or more groups

View Answer

Answer: a. Conflict between two or more individuals

QN23: Transactional Analysis is developed by

a. Reins likert

b. Mintzberg

c. Eric Berne

d. None of the above

View Answer

Answer: c. Eric Berne

QN24: Freud believed that the majority of what we experience in our lives is not available to us at a ___ level.

a. Preconscious level

b. Unconscious level

c. Conscious level

d. None of the avove

View Answer

Answer: c. Conscious level

QN25: ___is a method of solving problems and forming alternative courses of action through informal discussion among members.

a. Procrastinations

b. Brainstorming

c. Delphi technique

d. None of the above

View Answer

Answer: b. Brainstorming

QN26: ___is a personality where a person is more aware of his or her inner world.

a. Extrovert

b. Introvert

c. Both a&b

d. None of the above

View Answer

Answer: b. Introvert

QN27: ___is one of the tools developed by behavioral scientists which is used for understanding of communications that occur between people.

a. Structural model

b. Topographical model

c. Transactional analysis

d. None of the above

View Answer

Answer: c. Transactional analysis

QN28: Ivan Pavlov is famous for his work on

a. Reinforcement theory

b. Classical conditioning

c. Experiential learning theory

d. None of the above

View Answer

Answer: b. Classical conditioning

QN29: The reinforcement theory of learning is given by

a. B F Skinner

b. Likert

c. Bandura

d. None of the above

View Answer

Answer: a. B F Skinner

QN30: Path Goal Theory of Leadership is given by

a. Renis Likert

b. Robert House

c. Fiedler

d. George Graen

View Answer

Answer: b. Robert House

QN31: Herzberg’s two-factor theory is based on

a. Hygiene factor

b. Motivators

c. Self actualization needs

d. Both a &b

View Answer

Answer: d. Both a &b

QN32: Conflict helps to

a. Improves productivity

b. encourages competition

c. Both a&b

d. none of the above

View Answer

Answer: c. Both a&b

QN33: A group of decision making process used by the decision makers from different physical locations is called as

a. Delphi technique

b. Brainstorming

c. Dialectical inquiry

d. None of the above

View Answer

Answer: a. Delphi technique

QN34: Expectancy theory of motivation is given by

a. Maslow

b. Herzberg

c. Vroom

d. Adam

View Answer

Answer: c. Vroom

QN35: The stages of group development are:

a. “Norming, storming, performing, Forming, adjourning”

b. “Forming, storming, norming, performing, adjourning”

c. “Performing, storming, Forming, norming, , adjourning”

d. “Storming, norming, performing, adjourning Forming”

View Answer

Answer: b. “Forming, storming, norming, performing, adjourning”

QN36: Power can be defined as

a. It is the ability to influence the behavior or actions of others

b. “It s the ability to influence the behavior or actions of others, without even considerations to willingness of others.”

c. Power is only the authority vested in the individual by the organisation to conduct his duties & responsibilities.

d. The influence a person has on others because of his manipulative behaviors.

View Answer

Answer: a. It is the ability to influence the behavior or actions of others

QN37: ___ is a way to understand things around us and define the world.

a. Leaning

b. Communication

c. Perception

d. None of the above

View Answer

Answer: c. Perception

QN38: ___ is the relatively permanent set of psychological and physical behavioral attributes that makes a person distinctive from others.

a. Personality

b. Learning

c. Motivation

d. Perception

View Answer

Answer: a. Personality

QN39: The Grapevine communication means

a. Supervisor giving instructions to juniors

b. It is not the formal channel of communication and has not clear pattern of communication.

c. A method of non verbal communication

d. A method of communicating grievances in organization

View Answer

Answer: b. It is not the formal channel of communication and has not clear pattern of communication.

QN40: The term___in transactional analysis refers to appreciating or giving the kind of recognition to a person.

a. Life positions

b. Strokes

c. Topographical model

d. None of the abovec. Topographical model

View Answer

Answer: c. Topographical model
.woocommerce-message { background-color: #98C391 !important; }