Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Q1: What do managers do in a liaison role

View Answer

Answer: Communicate with people outside an within the organization

Q2: What does ERG stands for

View Answer

Answer: Existence, relatedness and growth

Q3: What does SAFTA stand for

View Answer

Answer: South Asia Free Trade Agreement

Q4: What does the case, ‘Scientific management in action’ illustrate

View Answer

Answer: A traditional approach to management can be successfully applied to the problems of a modern organisation

Q5: What is meant by Unity of Command

View Answer

Answer: Each employee should receive orders from one superior only

Q6: What is planning horizon

View Answer

Answer: The time between making a plan and putting it into effect

Q7: What is referred to the selfperception of how well a person can cope with situations as and when they arise

View Answer

Answer: Self-efficacy

Q8: What is the difference between ‘total customer value’ and ‘total customer cost called

View Answer

Answer: Customer desired value

Q9: What is the duty to act according to the authority that has been given

View Answer

Answer: Responsibility

Q10: What is the first step to take during communications planning

View Answer

Answer: Develop a communications management plan

Q11: What is the meaning of the acronym HRM

View Answer

Answer: Human Resource Management

Q12: What is the more formal term for what is known as ‘Plan B’

View Answer

Answer: A contingency plan

Q13: What is the nature of the problems that top management generally deals with and what kind of decisions do they take to solve their problem s

View Answer

Answer: Unstructured an programmed

Q14: What is the objective of a bank, if it is conducting a market research to find out the general public opinion about the bank

View Answer

Answer: Image assessment

Q15: What is the term used to describe when a person’s identity and self-awareness are diffused by being in the presence of a group, and a person might act in an unrestrained manners

View Answer

Answer: deindividuation

Q16: What kind of plan facilitates the delegation of authority

View Answer

Answer: Standing plan

Q17: What kind of plans do manager make on the basis of future expectations of political, legal, social technological, and economic environments

View Answer

Answer: Situational plans

Q18: What role should a manager do when communicating with the outside world

View Answer

Answer: Liaison

Q19: What sort of groups is defined by the organization’s structure

View Answer

Answer: formal

Q20: What style does an autocratic leader follow

View Answer

Answer: One who gives order which must be obeyed

Q21: What three problems commonly hindering successful planning did we identify

View Answer

Answer: Lack of planning expertise; little top management support; misuse of planning specialists

Q22: What three words define motivation

View Answer

Answer: Intensity, direction, persistence

Q23: What type of competitive structure does exist when a firm produces a product that has no close substitutes

View Answer

Answer: Monopoly

Q24: What type of plan is used when unique situations of a non-recurring nature occur

View Answer

Answer: Single-use plans

Q25: When a foreign product enters India, the Indian government imposes a kind of tax on those goods. What is this tax on the foreign goods called, in the context of global trade

View Answer

Answer: Tariff

Q26: When a group gives some of its leadership positions to the members of other group, it is

View Answer

Answer: Co-alition

Q27: When a subordinate or a lower level manager passes information or offers suggestions to the higher level management, they are using which level of communication

View Answer

Answer: Upward communication

Q28: When anybody registers for an email ID with any of the email service providers, viz. rediffmail.com or yahoo.com, while registering, a person has various options to check in the registration form. If an individual checks those options, these email service providers send various information on sports, news, weather and other subjects to the individual’s email address. This is an example of

View Answer

Answer: Web casting

Q29: When departmentation is done based on production, sales, financing and personnel, it is termed as

View Answer

Answer: Functional departmentation

Q30: When developing a contingency plan, managers should not try to___

View Answer

Answer: Increase interruptions to the operations of the business

Q31: When do informal groups appear

View Answer

Answer: in response to the need for social contact

Q32: Whether a leader is charismatic is determined by

View Answer

Answer: All—Follower perceptionsContext of the leadership situationIndividual and collective need of followers

Q33: Which aspect of a message focuses on new information or ideas

View Answer

Answer: content

Q34: Which behavioural thinker supported the idea of ‘power sharing’ between superiors and subordinates in an organisation

View Answer

Answer: Mary Parker Follet

Q35: Which concept does personality represent

View Answer

Answer: whole concept

Q36: Which determinant of personality determines the actual learning of a person

View Answer

Answer: culture

Q37: Which FayoPs theory principle states that activities in an organization should be planned in a way that they all come under one plan and are supervised by only one person

View Answer

Answer: Unity of direction

Q38: Which is an organizational – environmental theory? I. The open-systems view II. Contingency theory III. The Theory of Bureaucracy IV. Theory Z

View Answer

Answer: I and II

Q39: Which is not a management science theory

View Answer

Answer: None of these—Operations ManagementTQMMIS

Q40: Which is not a source of organizational resistance to change

View Answer

Answer: Security

Q41: Which is not an element of ‘Intensity of rivalry among firms’ – One of the forces of Michael Porter’s five forces model

View Answer

Answer: Government policies

Q42: Which is not one of Fayol’s principles

View Answer

Answer: Globalization

Q43: Which is the factor that does influence the organizational purchase process by providing information about the general market situation, growth rate, poverty rate and unemployment rate

View Answer

Answer: Economic factors

Q44: Which level of managers is involved in the development of plans

View Answer

Answer: All these—Top level management(b) Middle level managers(c) First level managers

Q45: Which management principle does matrix organization violate

View Answer

Answer: Unity of command

Q46: Which management theory gives importance to the achievement of customer satisfaction and loyalty

View Answer

Answer: Quality management

Q47: Which management thinker regarded people and organisations as closed systems

View Answer

Answer: Henri Fayol

Q48: Which managerial function involves the process of setting goals and findings and deciding on the best ways to achieve them

View Answer

Answer: Planning

Q49: Which motivation theory focuses on establishing future performance targets

View Answer

Answer: Goal theory

Q50: Which nature of organization structure is suitable for aircraft manufacture, aerospace/ construction, consultancy etc

View Answer

Answer: Project

Q51: Which of the factors listed below is not a reason for decision making in organizations being a complex process

View Answer

Answer: Modern information systems enable people to evaluate a range of possible outcomes

Q52: Which of the follow terms refers to the time gap between placing and receiving an order

View Answer

Answer: Reorder time

Q53: Which of the three components are part of the human communication process

View Answer

Answer: Message, noise, feedback

Q54: Which of these statements concerning Weber’s concept of Bureaucracy is not correct

View Answer

Answer: It rejects rational approaches to managing organizations

Q55: Which of these was not an integral part of scientific management

View Answer

Answer: Worker control of production

Q56: Which one is not the specific goal of human resource management

View Answer

Answer: Separating employees

Q57: Which researcher coined the term “groupthink”

View Answer

Answer: Irving Janis

Q58: Which specialization improves the efficiency of operations? This principle of management indentified by Henri Fayol is termed as___

View Answer

Answer: Espirit de corps

Q59: Which step in Maslow’s Hierarchy of Needs Theory deals with achieving one’s potential

View Answer

Answer: Self-actualization

Q60: Which style of leadership focuses on goals, standards, and organization

View Answer

Answer: task leadership

Q61: Which style of leadership focuses on team building, conflict resolution, and morale

View Answer

Answer: social leadership

Q62: Which theory is considered to deal with consequences

View Answer

Answer: Reinforcement Theory

Q63: Which theory of motivation starts with an assumption that employees are rational

View Answer

Answer: Expectancy theory

Q64: Which theory states that there is no best way to manage all situations

View Answer

Answer: Contingency Theory

Q65: Which theory studys the person-situation ineraction

View Answer

Answer: social theory

Q66: Which type of departmentation is useful only at the lower level of organizations

View Answer

Answer: Departmentation by simple numbers

Q67: Which type of management approach focuses only on the economic and physical needs of workers and ignores their social needs

View Answer

Answer: Scientific management

Q68: Which type of planning provides the organization with well-equipped individuals for top level and middle level positions

View Answer

Answer: Succession planning

Q69: Which type of technical innovation involves changes in the physical characteristics of a product or the creation of new products

View Answer

Answer: Process innovation

Q70: Which worked on administrative management theory

View Answer

Answer: Fayol and Weber

Q71: Who classified people in terms of values

View Answer

Answer: spranger

Q72: Who considered organization to be similar to the architectural plan of a building

View Answer

Answer: Newman

Q73: Who developed a three-step model for change that included unfreezing, movement, and refreezing

View Answer

Answer: Kurt Lewin

Q74: Who developed the ‘hierarchy of needs theory

View Answer

Answer: Abraham Maslow

Q75: Who divided in two types -(tough minded and tender minded) to judge the personality

View Answer

Answer: william james

Q76: Who is a person who advanced early scientific management principles

View Answer

Answer: Taylor

Q77: Who proposed that achievement, affiliation and power are three important needs that help explain motivation in workplace situations

View Answer

Answer: McClelland

Q78: Who proposed that human needs develop in a hierarchical manner in the order of physiological needs, safety, social needs, esteem needs and self-fulfilment needs

View Answer

Answer: Abraham Maslow

Q79: Who proposed the Motivation-Hygiene Theory

View Answer

Answer: Frederic Herzberg

Q80: Who was the most prominent among the general administrative theorist

View Answer

Answer: Frederick W. Taylor

Q81: Whose principles of management gave rise to the concept of team spirit among employees (known as Espirit de corps)

View Answer

Answer: Henri Fayol

Q82: Why is autocratic leadership considered negetive

View Answer

Answer: people are uninformed,insecued and afraid of the leader

Q83: Wide range of abilities and attributes possessed by people are called as

View Answer

Answer: Human Resources

Q84: William Marsteller once said that, “Communication is not just words, paint on a canvas, math symbols, or the equations and models of scientists; it is the interrelations of human beings trying to escape___, trying to share experience, trying to implant ideas.”

View Answer

Answer: Loneliness

Q85: Within an organisation, leadership influence will be dependent upon the type of___that the leader can exercise over the followers

View Answer

Answer: Power

Q86: You are directed to study the factors that are close to the company that affect its ability to serve its customers the company, suppliers, marketing intermediaries, customer markets, competitors, and publics. What are you studying

View Answer

Answer: The microenvironment

Q87: ___brings about changes in the way products or services are manufactured

View Answer

Answer: Process innovation

Q88: ___is attributed with developing the scientific management perspective

View Answer

Answer: Frederick Taylor

Q89: ___is the singleness of purpose that makes possible the creation of one plan of action to guide managers in resource allocations

View Answer

Answer: Unity of resources

Q90: ___is the study of how to create an organizational structure that leads to high efficiency and effectiveness

View Answer

Answer: Allocation management

Q91: ___plans have clearly defined objectives

View Answer

Answer: Specific

Q92: ___provides a focus and direction for formulating strategy to achieve organizational objectives

View Answer

Answer: Management by objectives

Q93: ___refers to changes implemented by an organization due to pressure by external forces

View Answer

Answer: Reactive change

Q94: Consider the following linear programming problem assignment mcq Which of the following points (X,Y) is in the feasible region
(30,60)
(105,0)
(0,210)
(100,10)

View Answer

Answer: None of these

Q95: Two models of a product – Regular (X) and Deluxe (Y)- are produced by a company. A linear programming model is used to determine the production schedule. The formulation is as follows
assignment mcq
The optimal solution is X = 100 Y = 0.
How many units of the labor hours must be used to produce this number of units400
200
500
120

View Answer

Answer: None of these

Q96: What is the critical path for the project described in the following table
assignment mcq

View Answer

Answer: B, D

Q97: How long could activity E be delayed without delaying the completion of the project described in the following table
assignment mcq

View Answer

Answer: 9 (Nine)

Q98: Given the following table that presents the solution for a queuing problem with a constant service rate, on the average, how many customers are in the system
assignment mcq

View Answer

Answer: 1.607

Q99: Given the following table that presents the solution for a queuing problem with a constant service rate, on the average, how many customers arrive per time period
assignment mcq

View Answer

Answer: 7

Q100: Given the following table that presents the solution for a queuing problem with a constant service rate, on the average, how many minutes does a customer spend in the service facility
assignment mcq

View Answer

Answer: 0.321 minutes