Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Q1: The foundations of ‘behavioral theory of organization’ were laid down by___conducted by___

View Answer

Answer: Hawthrone experiments, Mayo

Q2: The grapevine is a/an___communication channel

View Answer

Answer: Informal

Q3: The high profits that a cash cow generates can be used to support___

View Answer

Answer: Question marks and stars

Q4: The higher quality of managers and their subordinates the less the need for___

View Answer

Answer: Direct control

Q5: The Indian Oil campaign “Save oil-save India” is a form of de-marketing its product. This is basically the company’s initiative to maintain the ecological balance by creating an awareness of oil conservation. This in turn gives the opportunity to the company to manage its

View Answer

Answer: natural environment

Q6: The job design would be LEAST formal in a

View Answer

Answer: professional bureaucracy

Q7: The Latin term “persona” is used to describe

View Answer

Answer: personality

Q8: The law of exercise in learning is based on

View Answer

Answer: classical conditioning

Q9: The LEAST-used communication channel in an organization is usually

View Answer

Answer: horizontal

Q10: The limitations of planning are

View Answer

Answer: wrong information

Q11: The main source of information for___managers are mostly internal

View Answer

Answer: Instruction

Q12: The management function that involves setting goals and deciding how best to achieve them is known as___

View Answer

Answer: Planning

Q13: The management functions which involves influencing, motivating and directing human resources towards the achievement of organisational goals is known as

View Answer

Answer: Leading

Q14: The management process functions consist of

View Answer

Answer: Planning, organizing, leading and controlling

Q15: The Management Style adopted by some companies like IBM, Intel, HP etc. was a combination of both American and Japanese styles. These organizations were referred to as

View Answer

Answer: theory z organizations

Q16: The maximum limit of holding Directorship in public companies is

View Answer

Answer: 15 companies

Q17: The MBO process should receive continuous support from___managers for its successful implementation

View Answer

Answer: Top Level

Q18: The most relevant disadvantage of using outside consultants as change agents is

View Answer

Answer: They do not have to live with the repercussions after the change

Q19: The most significant decisions made in today’s complex environment are taken under conditions of___

View Answer

Answer: Risk

Q20: The objective of control is

View Answer

Answer: take corrective actions

Q21: The open systems approach to planning is effective as it leads to___in planning

View Answer

Answer: Flexibility

Q22: The output-input ratio within a time frame with regard to quality is known as___

View Answer

Answer: Productivity

Q23: The overall process of decision making in, for example, staff selection includes which of these stages

View Answer

Answer: All—Deciding which candidate to appointIdentifying the need for a new member of staffAgreeing the job specification

Q24: The popular on-the-job training methods include

View Answer

Answer: job rotation

Q25: The primary aim of recruitment and selection process is to

View Answer

Answer: Hire the best individuals at optimum cost

Q26: The primary channels that individuals use to communicate with others are

View Answer

Answer: sight and sound

Q27: The principle of objective states

View Answer

Answer: existence for a purpose

Q28: The principle of___is based on the belief that most of the negative deviations from the standards can be over taken by applying the fundamentals of management

View Answer

Answer: Preventive

Q29: The principles of direction do not include

View Answer

Answer: labour turnover

Q30: The probability of a particular behavior being repeated, but by withdrawing an Undesirable consequence, is termed as

View Answer

Answer: negative reinforcement

Q31: The problem-solving process begins with

View Answer

Answer: identification of the difficulty

Q32: The process by which one learns the norms of a culture different from your native culture is

View Answer

Answer: acculturation

Q33: The process by which people try to manage or control the perceptions formed by other people about themselves is called

View Answer

Answer: impression management

Q34: The process of collecting information about political, legal, regulatory, societal, economic, competitive and technological forces that may affect its marketing activities is called

View Answer

Answer: environmental scanning

Q35: The process of designing and maintaining an environment in which individuals working together in groups, efficiently accomplish specific aims is termed

View Answer

Answer: Administration

Q36: The process of developing an organizational structure is also known as___

View Answer

Answer: Organizational design

Q37: The process of monitoring performance monitoring it with goals and correcting any significant deviations is known as

View Answer

Answer: Controlling

Q38: The psychological process of recollecting information and past experiences by an individual is referred to as

View Answer

Answer: cognition

Q39: The purpose of job enrichment is to

View Answer

Answer: increase job effectiveness

Q40: The service that are purchased by individual customers for their own consumption are defined as

View Answer

Answer: Consumer Services

Q41: The situational theory is also known as

View Answer

Answer: Trait theory

Q42: The software industry has to be prepared to unlearn the existing software (language) and learn new software. The software professionals have to constantly keep a watch on

View Answer

Answer: technological changes

Q43: The span of management

View Answer

Answer: Varies

Q44: The specific roles of figurehead’s leader and liaison fall in category of___role

View Answer

Answer: Interpersonal

Q45: The standard performances need to be adjusted after measuring with

View Answer

Answer: actual performances

Q46: The structural methods used for promoting innovation help organisations implement___and achieve goals

View Answer

Answer: Strategies

Q47: The structural methods used for promoting, innovation help organizations implement___and achieve goals

View Answer

Answer: Strategies

Q48: The structure of organization includes

View Answer

Answer: identification and classification of required activities

Q49: The study that focuses on reducing the unnecessary activities in work and thus reducing the fatigue and wastage of time is known as

View Answer

Answer: Motion study

Q50: The systems approach___

View Answer

Answer: Encourages the managers to view the organization both as a whole and as a part of larger environment

Q51: The techniques of direction excludes

View Answer

Answer: coordination

Q52: The tendency of judging people on the basis of the characteristics of the group to which they belong is termed

View Answer

Answer: stereotyping

Q53: The term budget is usually regarded as a tool of___planning and control

View Answer

Answer: Operational

Q54: The term used for defining the

View Answer

Answer: Span of management

Q55: The theorist that advocated standard methodology for doing a task and suggested that workers were motivated by pay according to output (piecework) is

View Answer

Answer: Frederick Taylor

Q56: The transformational leadership style

View Answer

Answer: Encourages and inspires group members to go above and beyond selfish interests and do what is best for the common good of the group as a whole

Q57: The transmission of culture from one generation to another is called

View Answer

Answer: enculturation

Q58: The two major managerial practices that emerged from Taylor’s approach to management are the piece-rate incentive systems and___

View Answer

Answer: Time and motion study

Q59: The unofficial and social pattern of human interactions is observed in

View Answer

Answer: Informal organization

Q60: The use of effective control systems does not lead to___

View Answer

Answer: Increase in personnel turnover

Q61: The valence is said to be zero when___

View Answer

Answer: the person is not interested in the outcome

Q62: The willingness of subordinates to take on

View Answer

Answer: Decentralisation

Q63: Theory X and Theory Y, two sets of assumptions about the nature of people, proposed by

View Answer

Answer: Herzberg

Q64: Theory X suggests that employees

View Answer

Answer: Dislike work

Q65: Theory___is based on positive assumptions about workers

View Answer

Answer: Y

Q66: Theory___states that the average employee is lazy and will try to do as little as possible

View Answer

Answer: X

Q67: There are three major kinds of standing plans: policies, rules and___

View Answer

Answer: Procedures

Q68: The___are perspectives of motivation that identify specific needs that energize behavior

View Answer

Answer: content theories of motivation

Q69: The___leader tends to make unilateral decisions, dictates work methods, limits worker knowledge about goals and sometimes gives punitive feedback

View Answer

Answer: Autocratic

Q70: The___level strategy identifies the business area that an organisation will operate in

View Answer

Answer: Operational

Q71: The___model of decision-making was developed by Herbert Simon

View Answer

Answer: Satisficing

Q72: The___refers to the assignment of formal authority and responsibility to another person for carrying out specific activities

View Answer

Answer: Delegation of authority

Q73: The___role, identified by Mintzberg includes the specific roles of entrepreneur, disturbance handler, resource allocator and negotiator

View Answer

Answer: Interpersonal

Q74: The___theory states a manager’s choice of organizational structures and control systems depends on characteristics of the external environment

View Answer

Answer: Contingency

Q75: To achieve goals organizations require employees

View Answer

Answer: Commitment

Q76: To achieve organisational objectives managers ensure that the plans made a different levels of an organisation are___

View Answer

Answer: Inter-dependent

Q77: To become more adept at communicating with persons who are culturally different from ourselves, we need to learn not only about their cultures, but about___

View Answer

Answer: Our own culture

Q78: To communicate interculturally, it is important to limit one’s reliance on___

View Answer

Answer: Stereotypes

Q79: To eliminate the problems created by a large span of management in flat structures, organisations are forced to___/

View Answer

Answer: Recue the hierarchical levels

Q80: Top-level managers with good conceptual and design skills are responsible for

View Answer

Answer: Strategic planning

Q81: Training is the process of

View Answer

Answer: increasing knowledge and skill

Q82: Training is vital and necessary activity in all organisations. It plays a large part in determining the___and___of the establishment

View Answer

Answer: Effectiveness and efficiency

Q83: Traits or skills on which leaders differ from non-leaders include

View Answer

Answer: All —Honesty and integrity Self-confidence Drive and the desire to lead

Q84: Under which system does a worker’s wage increase in proportion to the output produced

View Answer

Answer: Piece Rate incentive system

Q85: Union function arises as a result of employees

View Answer

Answer: Dissatisfaction

Q86: Unity of command means

View Answer

Answer: flow of command from superior to subordinate

Q87: Unity of command means that a person should get orders and instructions from

View Answer

Answer: Only one superior

Q88: Unlike Classical theorists who viewed organisation from the production point of view, behaviour theorists viewed it from the___point of view

View Answer

Answer: Human

Q89: Unlike products, services cannot be inventoried or stored for future consumption. This points to one unique feature of services. Identify it

View Answer

Answer: Perishability

Q90: Using covert influence to overcome resistance to change is called

View Answer

Answer: Manipulation

Q91: Vestibule training provides the worker with

View Answer

Answer: real life presentations off the job

Q92: Victor vroom’s expectancy theory of motivation focuses on three relationships: effort -performance relationship, performance – reward relationship and___

View Answer

Answer: Rewards – personal goals relationship

Q93: We all know that mainly two types of groups exist in an organisation namely formal and informal. But what are the two types of formal groups in an organisation

View Answer

Answer: Command groups and task groups

Q94: Weber coined the term___identify large organisations that operated on a rational basis

View Answer

Answer: Bureaucracy

Q95: What are more traditional concepts of explaining human behavior

View Answer

Answer: trait and type theory

Q96: What are the three kinds of personality according to Jung

View Answer

Answer: extrovert, introvert, ambivert

Q97: What are the three levels of planning

View Answer

Answer: Operational, intermediate and strategic

Q98: What are the three themes found in the choice of organisational divisions

View Answer

Answer: Products, customers and geography

Q99: What are the two traits according to catell’s trait theory

View Answer

Answer: surface and source trait

Q100: What comprises the decoding stage of the communication model

View Answer

Answer: Attention; perception; retention