Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Q1: Q663.___refers to unanalyzed and unorganised facts and figures describing entities

View Answer

Answer: Data

Q2: Q671.___strategies provide guidelines for organisational growth

View Answer

Answer: Growth

Q3: Q690.___is known as “quantitative common sense”

View Answer

Answer: Operations management

Q4: Q696.___refers to the price of an inventory item

View Answer

Answer: Item cost

Q5: Q698.___innovations lead to changes in the physical process through which a product or service passes

View Answer

Answer: Technical

Q6: Q702.___refers to the managements efforts to increase organizations effectiveness by intervention in the organizations processes

View Answer

Answer: Organization development

Q7: Q704.___specializes in feeding input data into a system and extracting required information from it

View Answer

Answer: System analysis

Q8: Q717.___decisions usually involve a lot of uncertainly

View Answer

Answer: Non programmed

Q9: Q727.___proposed the hierarchy of needs theory

View Answer

Answer: Abraham Maslow

Q10: Q728.___is generally recognised as the “Father of the Human relations Approach”

View Answer

Answer: Elton Mayo

Q11: Q735.___proposed by Douglas McGregors has a positive, dynamic, flexible and optimistic view of employees

View Answer

Answer: Theory Y

Q12: Q762.___is the earliest management thinker to use this term ‘Management by Objectives

View Answer

Answer: Peter F Drucker

Q13: Q766.___Is known as the “Father of scientific management”

View Answer

Answer: Henry Mintzberg

Q14: Q788.___spell out the specific action that must or must not be taken in given situations

View Answer

Answer: Rules

Q15: Q798___are aimed at achieving a specific goal and are designed to meet the needs of a unique situation

View Answer

Answer: Single use plans

Q16: Q817.___involves the identification of potential candidates for filling specific managerial positions

View Answer

Answer: Replacement planning

Q17: Q818.___is distinct business setup within a company to ensure that certain product or product line is promoted and handled as though it were an independent business

View Answer

Answer: Strategic business units

Q18: Q828.___facilitates control, communication and coordination in organisations

View Answer

Answer: Decentralization

Q19: Q833.___power is based on the influencers ability to punish the influence for not meeting requirements

View Answer

Answer: Coercive

Q20: Q842.___managers bringing new work practices and help the organization sail smoothly through changes

View Answer

Answer: Middle level

Q21: Q845.___is a blue print of the formal organization indicating the lines of authority within the organization

View Answer

Answer: Authority chart

Q22: ___refers to the number of subordinates a superior can supervise efficiently and effectively

View Answer

Answer: Span of control

Q23: Q859.___refers to the extent to which an alternative can be accomplished within organisational constraints such as time, budgets and polices

View Answer

Answer: Feasibility

Q24: Q862.___is the first step in the decision making process

View Answer

Answer: Determining the problem

Q25: Q869.___.gives managers access to more information and knowledge

View Answer

Answer: Group decision making

Q26: Q874.___refers to the extent to which an alternative can be accomplished within organisational constraints such as time, budgets and polices

View Answer

Answer: Feasibility

Q27: Q877.___is the first step in the decision making process

View Answer

Answer: Determining the problem

Q28: Q882.___control systems help managers manage inputs in such a way that they are available at the right place and at the right time and in the right quantity at minimum cost

View Answer

Answer: Inventory

Q29: Q889.___refers to the ability to persuade others to seek defined objectives enthusiastically

View Answer

Answer: Leadership

Q30: Q893.___is the unbroken line of authority linking each employee with the top most position in the organisation through a series of management posts

View Answer

Answer: Chain of command

Q31: Q895.___are action oriented and provide an energising thrust towards the achievement of goals

View Answer

Answer: Drive

Q32: Q899.___is the crux of entrepreneurship

View Answer

Answer: Innovation

Q33: Q907.___refers to the grouping of activities and resources in a logical fashion

View Answer

Answer: Organising

Q34: Q925.___provide directions for the activities of an organization

View Answer

Answer: Goals

Q35: Q926.___is also known as staffing

View Answer

Answer: Human resource management

Q36: Q928.___refers to the powers to make decisions to guide their actions of another

View Answer

Answer: Authority

Q37: Q929.___refers to the set of documents, programs, and procedures associated with the operations of a corporate system

View Answer

Answer: Software

Q38: Q938.___are related to the balance sheet instead of the income statement

View Answer

Answer: Capital standard

Q39: Q952.___divisions are set up to serve particular types of clients or customers

View Answer

Answer: Geographic

Q40: Q990.___refers to unanalyzed and unorganised facts and figures describing entities

View Answer

Answer: Data

Q41: Qualitative forecasting methods include

View Answer

Answer: delphi and Panel of experts

Q42: Quality goals require alignment with

View Answer

Answer: Human Resources

Q43: Recruitment covers

View Answer

Answer: job analysis

Q44: Research on working in pairs, teams, or in groups has shown that

View Answer

Answer: collaborations can be productive

Q45: Resistance to change is due to

View Answer

Answer: Both—Status quoFear of unknown

Q46: Resistance to change is positive since

View Answer

Answer: All—It provides a degree of stability to behavior and productivityWithout some resistance, OB would take on characteristics of chaotic randomnessResistance can be a source of functional conflict

Q47: Responding to employees and involving them in decision making is referred to as

View Answer

Answer: Quality of work life

Q48: Role___is a conflict between the role an individual has outside the group and the role he or she is expected to have in the group

View Answer

Answer: collision

Q49: Scientific management, administrative management, and bureaucratic management belong to the management viewpoint known as the

View Answer

Answer: classical perspective

Q50: Select the CORRECT sequence of organization behavior modification process

View Answer

Answer: Identify, Measure, Analyze, Intervene and Evaluate

Q51: Selection devices must

View Answer

Answer: match the job in question

Q52: Self-actualisation and esteem needs in Maslow’s theory correspond to___factor in Herzberg’s theory

View Answer

Answer: Challenging work

Q53: Setting goals and objective is the first step in the

View Answer

Answer: Strategic planning

Q54: Short-term plans guides

View Answer

Answer: lower level management

Q55: Single use plans are

View Answer

Answer: applicable in non-recurring situation

Q56: Social comparison theory is offered as one explanation for___

View Answer

Answer: group polarization

Q57: Social facilitation is the term used to describe the tendency for the presence of others

View Answer

Answer: to either enhance or impair performance

Q58: Sources from which leaders derive power include

View Answer

Answer: All—Position held Authority to reward or punish Expert knowledge

Q59: Staffing needs

View Answer

Answer: man power planning

Q60: Staffing refers to

View Answer

Answer: managing the positions

Q61: Strategic control is implemented with

View Answer

Answer: macro perspective

Q62: Strategic planning as a broad concept consists of

View Answer

Answer: strategy formulation and strategy implementation

Q63: Strategic plans are

View Answer

Answer: long range plans

Q64: Stress included by stimulus is known as___

View Answer

Answer: stressor

Q65: SWOT analysis helps in formulating effective strategies for the company to deal with

View Answer

Answer: competitors

Q66: System 1 management .managers make what kind of decisions

View Answer

Answer: work related

Q67: The “fix” style of leadership depends upon the

View Answer

Answer: Nature of the taskCapabilities of employees

Q68: The “means” of leadership involve

View Answer

Answer: the ability to build cohesive, goal-oriented teams

Q69: The ability to communicate effectively

View Answer

Answer: can be learned.

Q70: The act of entrusting subordinates with the same power that are of the superior is termed

View Answer

Answer: Delegation

Q71: The airline industry comprising of companies such as Air India, Singapore Airlines, Malaysian Airlines etc have high entry barriers due to high costs involved. Which type of competitive structure do they come under

View Answer

Answer: Oligopoly

Q72: The amount of quality output for amount of input means

View Answer

Answer: Productivity

Q73: The application of direct threats or force upon resisters is called

View Answer

Answer: Coercion

Q74: The authority to control the functions of other departments related to specific task is known as

View Answer

Answer: Functional authority

Q75: The behavioral science that contributes ‘motivation’ to Organizational Behavior is

View Answer

Answer: Psychology

Q76: The Central Government may appoint some directors for a period of___in case of mismanagement of company affairs

View Answer

Answer: Not more than 3 yrs

Q77: The characteristics of direction include

View Answer

Answer: guiding

Q78: The communication flow from people at higher levels to those at lower levels in the organisational hierarchy is referred to

View Answer

Answer: Downward communication

Q79: The communication process has several elements. Of these, what is the “content of a communicative act?”

View Answer

Answer: Message

Q80: The concept of social assumption is basec

View Answer

Answer: Douglas McGregor’s

Q81: The concept of span of control was propounded by

View Answer

Answer: Graicunas

Q82: The concept of Work- Week is related with

View Answer

Answer: Alternative Work schedule

Q83: The context of an interaction includes two major components

View Answer

Answer: the physical setting and the psychological climate

Q84: The Contingency theory focuses on

View Answer

Answer: Situational variables

Q85: The degree to which an organization relies on rules and procedures to direct the behaviour of employees is

View Answer

Answer: formalization

Q86: The desired “performance” of skill acquisition is attributable to___

View Answer

Answer: skill-based pay programs

Q87: The difference between a company’s mission statement and the concept of strategic vision is that

View Answer

Answer: A mission statement typically identifies what the company’s products or services are (what we do) and the customers and markets it serves (why we are here), whereas the focus of a strategic vision is on “where we are going and why.”

Q88: The difference between human resource management and personnel management is

View Answer

Answer: Wide

Q89: The efficient use of resources relative to outcomes is known as___

View Answer

Answer: Productivity

Q90: The employment agencies in which fresh graduates and technicians in search of suitable employment would first register themselves are known as

View Answer

Answer: Public or state agencies

Q91: The essential components of communication are

View Answer

Answer: source, message, interference, channel, receiver, feedback, environment, and context

Q92: The establishment of a distinct area, unit or subsystem of an organization over which a manager has authority for the performance of specialized activities and results is termed as

View Answer

Answer: Departmentalization

Q93: The evaluation of an organisations task environment is necessary to understand its impact on___

View Answer

Answer: Strategic goals

Q94: The extent to which a leader lets followers make decisions themselves rather than making the decisions for them is focused on by___leadership styles

View Answer

Answer: Participative and autocratic

Q95: The factor which differentiates a service from a product is

View Answer

Answer: Intangibility

Q96: The features of leadership do not include

View Answer

Answer: planning

Q97: The first stage of conflict resolution is to

View Answer

Answer: Define the problem

Q98: The first step in an MBO program is___

View Answer

Answer: Establishing specific goals for various departments

Q99: The first step in the decision making process is identifying the problems. This involves

View Answer

Answer: Scanning

Q100: The focus of Human Resource Management revolves around

View Answer

Answer: Men