Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Q1: Control is a

View Answer

Answer: pervasive function

Q2: Control is a function aimed at

View Answer

Answer: organizational development

Q3: Controlling plays an important role in helping

View Answer

Answer: identify opportunities

Q4: Cost leadership, differentiation and …………… are the three generic business level strategies identified by Michael Porter

View Answer

Answer: Focus

Q5: Creating a general impression about an individual based on a single characteristic, such as intelligence, appearance sociability etc. is known as

View Answer

Answer: halo effect

Q6: Cultural pluralists advocate adherence to the principle of___

View Answer

Answer: Cultural relativity

Q7: Culture refers to

View Answer

Answer: the specialized lifestyle of a group of people

Q8: Culture shock is

View Answer

Answer: a physiological reaction that can occur when experiencing a culture for the first time

Q9: Decentralisation is a disadvantage due to

View Answer

Answer: Lack of uniformity

Q10: Decision alternatives must be evaluated against the___criterion to determine their compatibility with the social responsibilities of the organisation

View Answer

Answer: Ethics

Q11: Decision making situations can be categorized along a scale which ranges from

View Answer

Answer: Certainty to risk to uncertainty to ambiguity

Q12: Decisions that deal with strategies for mergers, acquisitions, and takeovers are___in nature

View Answer

Answer: Non-programmed

Q13: Decreasing the role of subordinates in decision-making is knows as

View Answer

Answer: Delegation of authority

Q14: Defective delegation

View Answer

Answer: hampers coordination

Q15: Delegation is

View Answer

Answer: granting the right to command

Q16: Demand for human resources and management is created by

View Answer

Answer: Expansion of industry

Q17: Democratic Leadership is also known as___Leadership

View Answer

Answer: Participative

Q18: Demographers tell us that___will shape our country’s future

View Answer

Answer: Diversity

Q19: Despite the lack of enough opportunities to differentiate the service offerings, service organizations try to gain customer loyalty by differentiating their services on the basis of the

View Answer

Answer: offer, delivery and image of the organization

Q20: Detecting irregularities is possible through

View Answer

Answer: controlling

Q21: Deviation is a term used in

View Answer

Answer: controlling

Q22: Difficulty in controlling the external factors is a drawback for

View Answer

Answer: controlling

Q23: Directing the employees includes

View Answer

Answer: Both–Supervising employeesLeading employees

Q24: Direction is a

View Answer

Answer: continuous process

Q25: Direction refers to

View Answer

Answer: driving

Q26: Disqualifications from becoming a Director of a company is

View Answer

Answer: All of these—(a) Insolvency(b) Fraudulent, declared by court(c) Unsound mind

Q27: Douglas McGregor’s theory X and Theory Y of motivation, proposed two distinct views of human beings___and___

View Answer

Answer: Positive and negative

Q28: Douglas McGregor’s view that suggests that employees will exercise self-direction and self-control when they are committed to the objectives of the work is called

View Answer

Answer: Theory Y

Q29: Each statement below is true about conflict and conflict management in organizations except

View Answer

Answer: Conflict includes interactions in which one party opposes another party

Q30: Each statement below is true about conflict management except

View Answer

Answer: Innovative products or services require a higher desired conflict level than more routine products or services

Q31: Early theories about how individuals make decisions were based on the concept of a(n)

View Answer

Answer: economic man

Q32: Effective control requires

View Answer

Answer: flexibility

Q33: Effective leadership reflects a balance of

View Answer

Answer: Traits and skills Leadership styles or behaviors

Q34: Employee walk-ins is a type of

View Answer

Answer: External source of recruitment

Q35: Encoding is important because it

View Answer

Answer: Produces messages.

Q36: External information is more useful for___managers

View Answer

Answer: Top level

Q37: Fayol out lined 14 principles of management. One of them, the___, states that each employee mustreceive instructions about a particular operation from only one person

View Answer

Answer: Unity of command

Q38: Feed forward control is not known as___

View Answer

Answer: Reaction control

Q39: Feedback can come in the form of

View Answer

Answer: verbal and nonverbal listener responses.

Q40: Feedback is a listener’s

View Answer

Answer: verbal or nonverbal responses to a message

Q41: Feedback, one of the more important parts of the communication process, comes in many varieties. Of those listed below, which is “a behavior enhancing response?”

View Answer

Answer: Positive feedback

Q42: Felt conflict is

View Answer

Answer: When people feel there is conflict

Q43: Fiedler’s approach to leadership is one of the popular___theories of leadership

View Answer

Answer: Situational

Q44: First level managers must possess___skills, which include knowledge of and proficiency in the methods, processes and procedures for carrying out activities

View Answer

Answer: Technical

Q45: For effective organizing, an organization required

View Answer

Answer: span of management

Q46: Forcefield analysis suggests that before a manager embarks on a change strategy he should properly identify and evaluate___and___

View Answer

Answer: Driving forces, restraining forces

Q47: Forecasts

View Answer

Answer: are rarely perfect

Q48: Forecasts are usually classified by time horizon into three categories

View Answer

Answer: short-range, medium-range, and long-range

Q49: Free form organization is more suitable in___environment

View Answer

Answer: dynamic

Q50: Functional managers are responsible

View Answer

Answer: for a single area of activity

Q51: Functions of a supervisor is to

View Answer

Answer: All—Communicate ordersEnforce safetyHandle grievances

Q52: Fundamentals of principles of scientific management include

View Answer

Answer: Harmony in group

Q53: GAS means___

View Answer

Answer: general adaptation syndrome

Q54: Generally, ‘strategic plans’ is an important aspect of the jobs of___managers

View Answer

Answer: Top-level

Q55: Give an example for individual resistance to change

View Answer

Answer: Habit

Q56: Goals improve the cohesiveness or unity of a group as they make the group members___

View Answer

Answer: Inter-dependant

Q57: Grapevine is another term used to describe

View Answer

Answer: Informal organization

Q58: Group polarization occurs when

View Answer

Answer: members in a group interact, but, instead of changing their minds about a topic, they keep their original ideas and strengthen those ideas

Q59: Groupthink is used to describe

View Answer

Answer: group dynamics that can interfere with group decision-making processes and can produce disastrous results

Q60: Henry Mintzberg classified the managerial roles of recipient, disseminator and spokesperson as___

View Answer

Answer: Informational roles

Q61: Holding cost is synonymous with___

View Answer

Answer: Carrying cost

Q62: How many parts can a nervous system be divided into

View Answer

Answer: 2

Q63: HRD refers to

View Answer

Answer: development

Q64: Human Resource Management aims to maximize employees as well as organizational

View Answer

Answer: Effectiveness

Q65: Human Resource Management function does not involve

View Answer

Answer: Cost control

Q66: Human resource management helps improve

View Answer

Answer: Productivity

Q67: Human Resource Management is primarily concerned with

View Answer

Answer: Dimensions of people

Q68: Hygiene factors are similar to

View Answer

Answer: Lower order

Q69: Hygiene factors are similar to the

View Answer

Answer: lower order

Q70: Identify the best definition of planning

View Answer

Answer: Setting an organisation’s objectives and the means of reaching them

Q71: Identify the second element in the selection process

View Answer

Answer: Job design and Job description

Q72: Identify the top most goal of human resource management

View Answer

Answer: Productivity

Q73: If an organization used an outside consultant as opposed to an insider as change agent, the result would probably be

View Answer

Answer: More objective

Q74: In a feminine culture, both men and women are encouraged to be

View Answer

Answer: modest, oriented to maintaining the quality of life and tender

Q75: In a formal organisation, ‘power’ is associated with___

View Answer

Answer: Position

Q76: In a formal organization, “power” is associated with

View Answer

Answer: position

Q77: In a masculine culture, men are viewed as

View Answer

Answer: assertive, oriented to material success and strong

Q78: In a SWOT analysis, a___is regarded as an internal characteristics which can improve an organisation’s competitive capabilities

View Answer

Answer: Strength

Q79: In general, if a policy is not thought out and established

View Answer

Answer: a situation requiring action will arise

Q80: In Herzberg’s two factor theory of motivation, hygiene factors are also known as

View Answer

Answer: Job context factors

Q81: In negotiation and agreement, management offers something of value in exchange for cooperation thereby___potential or actual resistance from employees

View Answer

Answer: Neutralizing

Q82: In recent history, workers have felt that they should be empowered in the workplace. This is an example of

View Answer

Answer: social influences

Q83: In the classical approach, who first introduced the concept of training workers for the benefit of both workers and organization

View Answer

Answer: Frederick Winslow Taylor

Q84: In the communication process, a receiver is

View Answer

Answer: the person who decodes a message.

Q85: In the communication process, to encode means to

View Answer

Answer: translate ideas into a code.

Q86: In the hierarchal structure of an organisation,___managers are at the base of the pyramid

View Answer

Answer: First Level

Q87: In the MBO transformation process objectives are not stated in terms of

View Answer

Answer: Quality

Q88: In the olden days, people used to exchange goods and services, instead of money, according to the needs and availability. This system of exchange is known as

View Answer

Answer: barter system

Q89: In the process of communication the translation of intended meaning into words and gestures is known as

View Answer

Answer: Encoding

Q90: In the systems theory the terms ‘throughputs’ refers to the___

View Answer

Answer: Transformation process

Q91: In the top-down approach, strategies policies and derivatives

View Answer

Answer: Top management

Q92: In the___, managers consider the impact of changes in the external environment on the firm and on every aspect of planning

View Answer

Answer: Open systems approach

Q93: In the___approach to management, managerial practice depends on circumstances

View Answer

Answer: Contingency or Situational

Q94: In the___stage in the change process the new behaviour pattern is locked into placeby means of a supporting or re-enforcing mechanism so that it becomes the new norm

View Answer

Answer: Freezing

Q95: In which organisational form are there dual or multiple lines of authority

View Answer

Answer: Matrix

Q96: In which role do managers try new methods to improve the functioning of a unit or the whole organization

View Answer

Answer: Entrepreneur

Q97: In which stage of the conflict process does conflict become visible

View Answer

Answer: Behaviour

Q98: In which type of culture is competition encouraged

View Answer

Answer: Individualist culture

Q99: Individual differences in human beings are rooted in difference in their___make up

View Answer

Answer: Psychological

Q100: Individuals such as Albert Einstein, Edwin Land and Steven Jobs lead through which type of power

View Answer

Answer: Expert