Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Q1: ___was one of the first theories that proposed the importance of changing role and task on technical relationships to increase organizational effectiveness

View Answer

Answer: Socio-technical systems theory

Q2: An organization’s structure would be expected to evolve as it grew larger and more diverse

View Answer

Answer: Correct – True

Q3: ‘Emami Fair and Handsome’ cream is an example of

View Answer

Answer: benefit segmentation

Q4: A collection of values, norms, beliefs, attitudes and habits that directs the behaviour of a group of people is known as___

View Answer

Answer: Culture

Q5: A company producing ink pens wants to venture into producing ball point pens. They need to procure raw materials from the same supplier. What is this process of buying called

View Answer

Answer: New task buying

Q6: A component in the communication process that we often send without being aware of it is

View Answer

Answer: feedback

Q7: A concern having textile, chemicals, plastics fertilizers follow departmentation based on

View Answer

Answer: product

Q8: A director has to hold a minimum qualifying amount of shares of Rs.___within___months after his appointment as director

View Answer

Answer: 5000, 2

Q9: A firm is considered socially responsible, when it fulfills its economic, legal, ethica I and___commitments

View Answer

Answer: philanthropic

Q10: A firm using a___

View Answer

Answer: Differentiation

Q11: A firm using a___strategy tries to specialize within a very narrow segment of the market by establishing a position of overall cost, leadership, differentiation or both

View Answer

Answer: Focus

Q12: A forecast with a time horizon of about 3 months to 3 years is typically called a

View Answer

Answer: medium-range forecast

Q13: A high context culture is one where

View Answer

Answer: much of the information is in the context or in the person

Q14: A lawyer specialised in criminal law is said to have which type of power

View Answer

Answer: Expert

Q15: A leader uses___when giving the individual or group the authority and responsibility to make a decision

View Answer

Answer: Delegation

Q16: A leader’s people oriented functions include

View Answer

Answer: All—Reducing tension and boosting moraleMaking the job more pleasantDefending the group’s values, attitudes and beliefs

Q17: A manufacturing company has grouped its main functions into marketing, engineering, production and finance. What kind of organizational structure has this company adopted

View Answer

Answer: Functional structure

Q18: A message can only be deemed effective when it is

View Answer

Answer: understood by others and produces the intended results

Q19: A message is a signal that serves as

View Answer

Answer: stimuli for a receiver.

Q20: A message that is generated by the receiver in response to the sender’s original message is known as___

View Answer

Answer: Feedback

Q21: A person cannot be appointed as a Managing Director for more than___at a time

View Answer

Answer: 5 yrs

Q22: A rapidly changing adaptive temporary system of a group of people with diverse professional skills are known as

View Answer

Answer: Free form organization

Q23: A reporting relationship in which an employee receives orders from, and reports to, only one supervisor is known as

View Answer

Answer: Unity of command

Q24: A situation of information asymmetry gives rise to___

View Answer

Answer: Risk

Q25: A situation where there are more number of people available in the job market due to mushrooming of management Institutions, identify the environmental factorsthat determine the effectiveness of the recruitment program

View Answer

Answer: Situation in the labour market

Q26: A solution to a problem that is arrived at through an unstructured process of decision making is called a

View Answer

Answer: Non-programmed decision

Q27: A suitable basis of departmentation is decided considering

View Answer

Answer: Specialization of work

Q28: A superior officer evaluates the performance of his subordinates in order to decide who should be promoted. What type of power does the superior have in this case

View Answer

Answer: Reward

Q29: A SWOT analysis does not consider organization’s___

View Answer

Answer: External task environment

Q30: A well integrated group is able to disband, if required, when its work is accomplished. This stage is known as

View Answer

Answer: Adjourning stage

Q31: A/ an___is an environment condition that has the possibility of undermining an organisations competitive capability

View Answer

Answer: Threat

Q32: A/ an___organization is a network of personal and social relations not established or required by the formal organization and arising spontaneously as people associate with one another

View Answer

Answer: Informal

Q33: A/an___is an environmental condition that helps an organisation improves its situation relative to the competitors

View Answer

Answer: Threat

Q34: A/an___organisation refers to a group of people working together cooperatively, under authority, toward goals that mutually benefit the participants and the organisation

View Answer

Answer: Partly Informal

Q35: According to Arthur D Little, there are a number of factors that influence performance of businesses. Identify the factors

View Answer

Answer: All of these—Stake-holders, Processes, Resources and Organization

Q36: According to BCG Matrix, question marks are

View Answer

Answer: SBU’s which are characterized by low market share and high growth

Q37: According to Frederick Taylor, who was to blame for the inefficiency in organisations

View Answer

Answer: The managers

Q38: According to Herzberg

View Answer

Answer: Hygiene factors

Q39: According to Herzberg and his associates___are job content factors, which lead to job satisfaction

View Answer

Answer: Hygiene factors

Q40: According to Herzberg’s motivation hygiene theory, the opposite of satisfaction is,___

View Answer

Answer: No satisfaction

Q41: According to Levinson, the maximum development in one’s personality takes place during___

View Answer

Answer: mid-life transition

Q42: According to Likert’s system of management. behaviour’

View Answer

Answer: System 1 management

Q43: According to louis A alien a leader is a person who___other people

View Answer

Answer: guides and directs

Q44: According to Mintzberg___are interpersonal roles

View Answer

Answer: Figurehead, leader, liaison

Q45: According to some experts knowledge work, system is advanced versions of

View Answer

Answer: Decision support systems

Q46: According to the functional view point,___functions are directly related to the accomplishment of organizational objectives

View Answer

Answer: Line

Q47: According to the Keith Davis equation,the potential performance of an individual is determi ned by his___

View Answer

Answer: ability and motivation

Q48: According to the principle of. means

View Answer

Answer: Logical formulation

Q49: According to the systems theory, planning, organising, leading, controlling and technology come under___component of an organisational system

View Answer

Answer: Inputs

Q50: According to the___, a person’s behaviour is influenced by the environment

View Answer

Answer: Behaviouristic view

Q51: According to the___approach, business should be conducted on the basis of established standards and facts or truths gained through systematic observation, experiment and reasoning

View Answer

Answer: Scientific

Q52: According to Vroom’s expectancy theory, what would be the valence of an individual who is indifferent to the outcome

View Answer

Answer: Correct – 0

Q53: Action plans are concerned with identifying and grouping activities in the___stage of the MBO transformation process

View Answer

Answer: Planning for action

Q54: Activities related to change which are intentional and goal oriented are termed as

View Answer

Answer: Planned change

Q55: Activity based costing (ABC) usually helps an organization to assess

View Answer

Answer: which customers are profitable and which ones are subsidized

Q56: Advantage of forecasting include

View Answer

Answer: All—Important for planningCoordination of activitiesAchievement of objectives

Q57: Advantages of participative decision making include

View Answer

Answer: All—Employees set higher goals for themselvesMore points of view are offeredParticipants buy into the final decision

Q58: Alport makes a distinction between which two traits

View Answer

Answer: common traits and personal disposition

Q59: An advantage of the matrix structure is said to be –

View Answer

Answer: Improved lateral communications

Q60: An employee’s experiences in a situation or position outside his or her current organization is a referent comparison called

View Answer

Answer: Self-outside

Q61: An evaluative comparison between a product’s performance and the buyer’s expectations is the basis for determining

View Answer

Answer: Customer Satisfaction

Q62: An example of a communication channel is

View Answer

Answer: face-to-face conversation.

Q63: An important factor of the preplanning stage in group dynamics is determining what the group is to accomplish; this is known as___

View Answer

Answer: clarity of purpose

Q64: An important potential environmental source of change is

View Answer

Answer: a new competitive product

Q65: An individual’s belief that he or she is capable of performing a task is called

View Answer

Answer: Self efficacy

Q66: An individual’s view of reality is

View Answer

Answer: perception

Q67: An individualist culture promotes

View Answer

Answer: competition

Q68: An informal organization lays emphasis on___

View Answer

Answer: People and relationships

Q69: An international enterprise has to scan the___market to identify threats and opportunities for the company

View Answer

Answer: Worldwide

Q70: An organisation can differentiate the products from those of the competitors by___

View Answer

Answer: All these—Offering better customer service(b) Offering new features(c) Creating a brand image

Q71: Another contingency model of leadership is the path-goal theory. This suggests that subordinates will see leadership behaviour as a motivating influence if

View Answer

Answer: All—path-goal relationships are clarified.their effective performance will satisfy their needsthe necessary direction, guidance, training and support is provided.

Q72: As a manager moves to higher positions in an organisation the ability to make___

View Answer

Answer: Non-programmed; more

Q73: As a Theory Y manager, you believe that your employees

View Answer

Answer: are self-motivated and self-directed toward achieving organizational goals

Q74: As a well-educated and highly esteemed businesswoman, Delores feels she has accomplished a great deal in her life. She decides that she would like to give back to the community, so she makes a sizable endowment to the local conservatory. She is also using her professional influence to draw the public’s attention to the needs of children who have cancer. Abraham Maslow would probably say that Delores has reached the___stage of his need hierarchy

View Answer

Answer: self-actualization

Q75: Authority should be commensurate with responsibility is the best way to achieve

View Answer

Answer: Effective delegation

Q76: A___is a large scale single use plan which coordinates a complex set of activities for achieving a major non recurring goal

View Answer

Answer: Project

Q77: A___is a type of departmentation in which positions are grouped according to similarity of products services or market’s

View Answer

Answer: Hybrid structure

Q78: A___leader assumes his function to be fatherly

View Answer

Answer: paternal

Q79: A___leader avoids power and leaves the group entirely to itself

View Answer

Answer: free rein/laissez faire

Q80: A___leader is one who gives instruction only after consulting the group

View Answer

Answer: free rein/laissez faire

Q81: A___organization structure has a wide span of control and only a few hierarchical levels

View Answer

Answer: Flats

Q82: A___Outline the expected results of a given future period in numerical terms

View Answer

Answer: Budget

Q83: Being outgoing, talkative, sociable, assertive indicated which personality dimention

View Answer

Answer: Extroversion

Q84: Blake and Mouton propounded the concept of

View Answer

Answer: Managerial grid

Q85: Brainstorming and synectics techniques encourage individuals to think

View Answer

Answer: Optimistically

Q86: Budget refers to

View Answer

Answer: Statement of expected results expressed in numerical terms

Q87: Budgets are not expressed in the form of___

View Answer

Answer: Written policies

Q88: Changes in behavior as a result of observation and manipulation of conditions in an environment are termed

View Answer

Answer: the Hawthorne effect

Q89: Changes in environment can be

View Answer

Answer: All–EconomicSociologicalTechnological

Q90: Changes which take place gradually without any resistance are

View Answer

Answer: Evolutionary

Q91: Choose the best option that fits the meaning of the word ‘benchmarking’

View Answer

Answer: Setting goals and measuring productivity based on the best industry practices

Q92: Coalition is a combination of two or more organisations who without losing their respective identities work for a___

View Answer

Answer: Common purpose

Q93: Common sense usually helps you in analyzing

View Answer

Answer: marketing problems

Q94: Communication begins with

View Answer

Answer: idea origination

Q95: Communication is a

View Answer

Answer: two-way process

Q96: Communication is the___or accidental transfer of meaning

View Answer

Answer: Deliberate

Q97: Company policy, administration, supervision, interpersonal relations, working conditions, and salary are characterized as

View Answer

Answer: Hygiene factors

Q98: Conflict that refers to a disagreement among connected individuals is

View Answer

Answer: Interpersonal

Q99: Contingency theories of leadership are based on the belief that

View Answer

Answer: there is a single style of leadership appropriate to all situations

Q100: Contingency theory of leadership are based on the belief that

View Answer

Answer: There is no single style of leadership appropriate to all situations