Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Q1: A(n)___appraisal is conducted at a set time based on performance measures that were specified in advance

View Answer

Answer: Formal

Q2: According to Herzberg, people have two sets of needs.___needs are related to the nature of the work itself and how challenging it is, whereas___needs are related to the physical and psychological context in which the work is performed

View Answer

Answer: Motivator, hygiene

Q3: After hearing one member describe a problem to be addressed, all members of a group first write down ideas and solutions. After this, everyone shares those suggestions without criticism. The group, one by one, clarifies, critiques, and then discusses the alternatives. Finally, each member ranks all the alternatives, and the highest-ranking alternative is chosen. This process is called

View Answer

Answer: nominal group technique

Q4: All of the following are examples of political/legal forces EXCEPT

View Answer

Answer: Telecommuting

Q5: All of the following are examples of the general environment of the organization EXCEPT

View Answer

Answer: Distributors.

Q6: All of the following are needs in Maslow’s Hierarchy of Needs EXCEPT

View Answer

Answer: Socialization

Q7: All of the following can increase resistance to change EXCEPT

View Answer

Answer: The full participation of managers in the change process.

Q8: An adversarial negotiation in which parties compete to win the most resources without losing any resources is known as

View Answer

Answer: Distributive negotiation.

Q9: An office Christmas party is an example of a rite of

View Answer

Answer: Integration

Q10: An organization attempts to gain a competitive advantage by aiming its efforts at driving down its production costs per unit below those of its competitors. This is known as which type of strategy

View Answer

Answer: Low-cost strategy

Q11: An organization creates a set of strategic alliances with suppliers, producers, and distributors to produce and to market a product. This is known as what type of organizational structure

View Answer

Answer: Network structure

Q12: An organization monitors the number of customer returns for each product model to attempt to recognize when the organization is producing a large number of defective products. This is an example of

View Answer

Answer: Feedback control

Q13: An organization’s customers put pressure on the organization to reduce prices on its goods. This is an example of the organization’s

View Answer

Answer: Task environment.

Q14: Another name for the departmental level of the organization is the___level of the organization

View Answer

Answer: functional

Q15: Anything that acts in place of a leader so that leadership is unnecessary is known as

View Answer

Answer: a leadership substitute.

Q16: As group cohesiveness increases so to does all but which of these

View Answer

Answer: Emphasis on individual goals

Q17: A___bias is a cognitive bias resulting from the tendency to generalize inappropriately from a small sample

View Answer

Answer: Representative

Q18: Behaviour that is performed by an employee “for its own sake” (i.e., the motivation comes from doing the work itself) is referred to as

View Answer

Answer: intrinsically motivated behaviour.

Q19: Behaviour which is performed by an employee to acquire a material reward, to acquire a social reward, or to avoid punishment is referred to as

View Answer

Answer: extrinsically motivated behaviour.

Q20: Bombardier appoints an engineer to be the “go-between” between the company’s R&D department and the government contractor, which is sponsoring the creation of a new airplane. This is an example of which type of role

View Answer

Answer: Liaison

Q21: Change efforts to overcome the pressures of both individual resistance and group conformity is called

View Answer

Answer: Unfreezing.

Q22: Changes in the work patterns of women that result in a larger percentage of mothers with children under the age of five working outside the home would be an example of which type of force on an organization

View Answer

Answer: General environment

Q23: Clan control is

View Answer

Answer: The control exerted on individuals and groups by shared norms, expectations, and values.

Q24: Clive Beddoe at WestJet is considered to be an effective manager because he is able to provide a clear vision for employees to follow. Which of the four management tasks must a manager engage in to create a vision that energizes and engages employees

View Answer

Answer: Leading

Q25: Close ties between the members of the group typically are formed during which one of the stages of group development

View Answer

Answer: Norming

Q26: Collective bargaining may deal with issues such as: I. Working hours
II. Wages
III. Working conditions
IV. Job security

View Answer

Answer: I, II, III, IV

Q27: Communication media includes:

View Answer

Answer: All of these—Voice mailE-mailVideo conferences

Q28: Communication skills for managers as receivers of messages does not include

View Answer

Answer: Being sympathetic

Q29: Compared to members of large groups, members of small groups tend to

View Answer

Answer: all of these—interact more with each other in the groupbe more motivatedfind it easier to share information with one another.

Q30: Comparing the organization’s performance with the performance of high-performing organizations is called

View Answer

Answer: benchmarking

Q31: Contingency models argue that whether a manager will be an effective leader is the result of an interplay between several factors. Which of the following is not one of these factors

View Answer

Answer: The manager’s intelligence

Q32: Controlling is a four-step process; which is not one of the steps

View Answer

Answer: Measuring competitor’s performance

Q33: Corporate-level strategy utilizes what time frame for planning? I. Short-term
II. Intermediate-term
III. Long-term

View Answer

Answer: II and III

Q34: Culture is sustained and created in all but which of the following ways

View Answer

Answer: Detailed manuals of organizational values, norms and assumptions are provided to new employees.

Q35: Curtailing the performance of dysfunctional behaviours by eliminating whatever reinforces them is known as

View Answer

Answer: Extinction.

Q36: Customer structure is also referred to as a___structure

View Answer

Answer: Market

Q37: Dale, a manager, is assessing possible alternatives for the solution of a problem. As Dale does so, he attempts to determine if a possible alternative will violate any domestic laws. On which criterion for decision-making is Dale focusing

View Answer

Answer: Legality

Q38: Data organized in a meaningful way are known as

View Answer

Answer: Information.

Q39: DEF, Inc. purchases one of its suppliers, GHI Company, in order to obtain access to the raw materials that DEF needs for its production. DEF also decides to sell DEF’s products through GHI’s own retail outlets. The former is known as___while the latter is known as___

View Answer

Answer: backward vertical integration; forward vertical integration

Q40: Errors that people make over and over that result in poor decision making are

View Answer

Answer: systematic errors

Q41: For information to be useful to a manager, it must have four attributes. Which of the following is not among these four

View Answer

Answer: Validity

Q42: For organizational effectiveness, the best level of cohesiveness in groups is

View Answer

Answer: medium

Q43: For which of the following items can impersonal written communication be used to communicate effectively

View Answer

Answer: All of these—RulesPoliciesAnnouncement of changes in procedureNewsworthy information

Q44: Ford Motor Co. gives assembly-line workers the authority to shut down the production line whenever they believe that there is a quality defect in the production process. This would be an example of what type of transfer of authority to these workers

View Answer

Answer: Empowerment

Q45: Goal setting theory suggests that there are two major characteristics of goals that result in high motivation and performance:___and___

View Answer

Answer: Goals must be difficult, and they must be specific

Q46: Groups and teams can contribute to organizational effectiveness by: I. Enhancing performance
II. Motivating others
III. Increasing innovation
IV. Increasing customer responsiveness

View Answer

Answer: I, II, III, IV

Q47: Groupthink occurs most often in all but which of the following situations

View Answer

Answer: Where there is minimal diversity in the group.

Q48: Hallmark Cards creates a work group to design new greeting cards which contains a writer, an art designer, and a marketing manager. What type of group is this

View Answer

Answer: Cross-functional

Q49: If the external environment of an organization is stable and if uncertainty is low, then___coordination among workers is needed to obtain resources and managers can bring___formality to the design of the organizational structure

View Answer

Answer: less; more

Q50: In an___culture, managers are likely to lead by example

View Answer

Answer: Innovative

Q51: In a___culture, a management by objective system and constant monitoring of progress will be utilized

View Answer

Answer: Conservative

Q52: In a___the expertise and knowledge that is housed in different departments is brought together

View Answer

Answer: Cross-functional team

Q53: In expectancy theory,___is a perception about the extent of which effort will result in a certain level of performance

View Answer

Answer: Expectancy

Q54: In general, the more highly qualified an organization’s workforce,___

View Answer

Answer: The greater the need for flexible structure

Q55: In general, the___an organization, the___is the number of environmental forces that managers must respond to

View Answer

Answer: Larger, greater

Q56: In goal-setting theory it is important for organizational people to do all of these except

View Answer

Answer: Set the goals

Q57: In regards to pay as a motivator, the theories suggest all but which of the following

View Answer

Answer: The distribution of outcomes such as pay should be related to the instrumentality of the need.

Q58: In the “five forces model,” the type of competitive activity that exists between organizations is known as

View Answer

Answer: the level of rivalry.

Q59: In the determination of an organization’s mission, the first step managers should take is___

View Answer

Answer: Define the business

Q60: In the process of performance feedback

View Answer

Answer: All of these occur.

Q61: In which step of SWOT analysis would “slower market growth” be most likely to arise

View Answer

Answer: T

Q62: In XYZ Company, each product line is managed within a division. In each of these divisions, the division manager is responsible for creating the business-level strategy for the product line. What type of structure is the organization using

View Answer

Answer: Product structure

Q63: Inequity exists when___

View Answer

Answer: A person’s output/input ratio differs from the referent’s

Q64: Inequity that exists when a person perceives that his or her own outcome/input ratio is greater than the ratio of a referent is known as

View Answer

Answer: Overpayment inequity

Q65: Job analysis involves determining___

View Answer

Answer: The tasks that make up a jobThe pay level a job will require

Q66: Job___increases the number of different tasks in a given job by changing the division of labour

View Answer

Answer: Enlargement

Q67: Leadership that makes subordinates aware of the importance of their jobs to the organization and their own need for personal growth is referred to as

View Answer

Answer: Transformational leadership

Q68: Leadership theories that propose that the effectiveness of a leader depends on the situation in which the leader finds herself are known as

View Answer

Answer: contingency models.

Q69: Linguistic styles can vary by

View Answer

Answer: All of these—I. GenderII. Geographic regionIII. Culture

Q70: Managers at ABC, Inc. analyze the current situation of their organization and then develop plans to help their organization to accomplish its mission and achieve its goals. This is known as

View Answer

Answer: strategy formulation.

Q71: Managers can motivate people to avoid performing dysfunctional behaviours by using: I. Extinction
II. Punishment
III. Negative reinforcement

View Answer

Answer: I and II

Q72: Managers make decisions when they are involved in which managerial function

View Answer

Answer: All of these–PlanningControllingLeadingOrganizing

Q73: Managers must take steps to promote organizational learning and creativity at the___level(s) to improve the quality of decision making

View Answer

Answer: Individual and group

Q74: Managers should send messages that are all but which of these

View Answer

Answer: Encode messages in symbols that the sender understands

Q75: Managing in Canada can present all of the following challenges or opportunities EXCEPT

View Answer

Answer: Managing mainly in large organizations with more than 50 people.

Q76: Material symbols of culture include all but which of the following

View Answer

Answer: All of these are material symbols.

Q77: Material symbols of culture serve to convey all but which of the following

View Answer

Answer: The production expectations of management.

Q78: McDonald’s recently developed a new fat frier that reduces the amount of oil used in cooking by 30 percent. This is an example of a(n)___improvement in a company

View Answer

Answer: Efficiency

Q79: Motivating commitment to norms and values is part of the rite of

View Answer

Answer: Enhancement

Q80: No matter which structure manager chooses, he or she must do

View Answer

Answer: All of these

Q81: Nonverbal communication includes

View Answer

Answer: facial expressions

Q82: Nonverbal communication includes the encoding of messages by means of

View Answer

Answer: All of these—Body languageFacial expressionsStyles of dress

Q83: Of the many different types of communication media,___is the one that is highest in information richness

View Answer

Answer: Face-to-face communication

Q84: One way managers can raise the expectancy of their employees is by expressing confidence in their abilities. Another way to boost expectancy levels is by___

View Answer

Answer: Providing training

Q85: One way organizations can keep their hierarchy flat is to

View Answer

Answer: decentralize authority

Q86: Organizational performance___in direct proportion to___in efficiency and effectiveness

View Answer

Answer: Increases; increases

Q87: Organizations which help other organizations to sell their goods to customers are known as

View Answer

Answer: Distributors.

Q88: Performance gains that result when individuals coordinate their action is called

View Answer

Answer: Synergy

Q89: Preparing organizational members for new responsibilities is referred to as

View Answer

Answer: Development

Q90: Prior to designing a training and development program for managers, a human resource specialist attempts to determine which managers need training and what types of skills and knowledge these managers need to develop. This process is known as

View Answer

Answer: needs assessment.

Q91: Q12___appraisal is the evaluation of employees’ job performance and contributions to the organization

View Answer

Answer: Performance

Q92: Q17___leadership motivates subordinates by rewarding high performance and reprimanding low performance

View Answer

Answer: Transactional

Q93: Q18___change is the degree to which forces in the task and general environment evolve over time

View Answer

Answer: Environmental

Q94: Q19___integration is a strategy that allows an organization to create value by producing its own inputs or distributing and selling its own outputs

View Answer

Answer: Vertical

Q95: Q20___strategy distinguishes an organization’s products from its competitors products in areas such as quality and design

View Answer

Answer: Differentiation

Q96: Q4___in expectancy theory is a perception about the extent to which performance will result in the attainment of outcomes

View Answer

Answer: Instrumentality

Q97: Q5___is the process managers engage in to develop a pool of qualified candidates for open positions

View Answer

Answer: Recruitment

Q98: Q8___includes all of the activities managers engage in to forecast their current and future human resource needs

View Answer

Answer: Human resource planning

Q99: Q9___changes the meaning of a message as the message passes through a series of senders and receivers

View Answer

Answer: Information distortions

Q100: Q9___involves changing the division of labour by increasing the number of different tasks in a given job

View Answer

Answer: Job enlargement
.woocommerce-message { background-color: #98C391 !important; }