Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Q1: What is another name for contingency planning

View Answer

Answer: Scenario planning

Q2: What is a definition of an objective

View Answer

Answer: A clearly defined and measurable outcome to be achieved over a specified timeframe

Q3: What does the acronym SMART stand for

View Answer

Answer: Specific, measurable, achievable, rewarded and timely

Q4: Which of the following is not a recognised type of plan

View Answer

Answer: Ad hoc

Q5: To what time-frame do strategic plans relate

View Answer

Answer: Long-term

Q6: Which is not a recognised form of business continuity planning

View Answer

Answer: Building planning

Q7: What is the definition of a scenario in scenario planning

View Answer

Answer: An imagined sequence of future events

Q8: What is a succession plan

View Answer

Answer: A formal process of planning to fill a role that will become vacant

Q9: ‘There is no discernible link between planning and performance’. Who is this position held by

View Answer

Answer: Henry Mintzberg

Q10: What one of the following is not a key management skill in planning

View Answer

Answer: IT and computing skills

Q11: To what does authority refer

View Answer

Answer: The power to command and direct

Q12: What one of these is not a recognised type of authority

View Answer

Answer: Supplier

Q13: From what does a chain of command extend

View Answer

Answer: Top to bottom

Q14: What is the optimal span of control

View Answer

Answer: None of these—a) 2. b) 5. c) 7Explanation:1. no more than 8 layers and no fewer than 8 direct reports.2. The number of people you should manage depends on individual situation; take everything into account.

Q15: Enhancement of job satisfaction and productivity are key characteristics of which theoretical perspective of work design

View Answer

Answer: Socio-technical systems

Q16: What one of the following is not a characteristic of the job characteristics model

View Answer

Answer: Reward

Q17: As what is ensuring that one individual does not carry the burden of a whole work task referred to

View Answer

Answer: Work specialisation

Q18: What is a Gantt chart a type of

View Answer

Answer: Work schedule design

Q19: How do you call a system that allows workers to work part of the week from home

View Answer

Answer: Telecommuting

Q20: What work arrangement is referred to as Flexitime

View Answer

Answer: They choose the start and finish time within set parameters.

Q21: According to the Five Factor model, ‘extraversion’ as a personality type is characterised by what type of people

View Answer

Answer: Assertive and sociable

Q22: What does situational theory of leadership emphasise

View Answer

Answer: Events

Q23: What do you call a style of leadership that takes account of others’ views, opinions and ideas

View Answer

Answer: Democratic

Q24: How can you describe the thinking and outlook of transformational leaders

View Answer

Answer: Strategic

Q25: According to Lewin, Lippet and White’s 1939 experiment, which form of leadership produced the most work from participants

View Answer

Answer: Authoritarian

Q26: What are the two main dimensions of the Ohio Studies into leadership

View Answer

Answer: Initiating structure and considerations

Q27: Who of the following is a leading writer on contingency theory of leadership

View Answer

Answer: Fred Fiedler

Q28: Which one of the following political leaders could not be termed a ‘transformational’ leader

View Answer

Answer: Bill Clinton

Q29: What are the key characteristics of transactional leaders

View Answer

Answer: Guiding, mentoring and motivating

Q30: What is the term for power derived from status or position in an organisation

View Answer

Answer: Legitimate

Q31: When a manager monitors the work performance of workers in his department to determine if the quality of their work is ‘up to standard’, this manager is engaging in which function

View Answer

Answer: Controlling

Q32: What do you call the understanding of a dominant culture before choosing a suitable control system

View Answer

Answer: Clan control

Q33: What is the first step in a control process

View Answer

Answer: Set standards

Q34: What is the weakest form of control

View Answer

Answer: Post-control

Q35: Improving quality through small, incremental improvements is a characteristic of what type of quality management system

View Answer

Answer: Kaizen

Q36: Where was Total Quality Management first developed

View Answer

Answer: Japan

Q37: Which of the following are key components of a Total Quality Management system

View Answer

Answer: Involves everyone, continual improvement, use of data and knowledge

Q38: What is premise control based on

View Answer

Answer: Assumptions

Q39: What is the term for the monitoring of events both internal and external to the organisation that affects strategy

View Answer

Answer: Strategic surveillance

Q40: What are the main characteristics of an effective control system

View Answer

Answer: Flexibility, accuracy, timeliness and objectivity

Q41: What are characteristics of a programmed decision

View Answer

Answer: Routine and non-complex

Q42: Of what is an investment decision an example

View Answer

Answer: Non-programmed decision

Q43: What is not an assumption underpinning the rational decision making model

View Answer

Answer: Incomplete information

Q44: Simon (1960) is associated with what type of decision making model

View Answer

Answer: Administrative

Q45: What is the term for decisions limited by human capacity to absorb and analyse information

View Answer

Answer: Bounded rationality

Q46: What is the term for a sub-optimal but acceptable outcome of negotiations between parties

View Answer

Answer: Satisficing

Q47: What is intuitive decision making based on

View Answer

Answer: Instinct

Q48: Which of these does not form part of the key streams identified by March (1988) in decision making in highly ambiguous environments

View Answer

Answer: Expectations

Q49: What assumption is the garbage can model of decision making based on

View Answer

Answer: Limited knowledge and uncertainty

Q50: What is the term for the ‘rule of thumb’ type of bias in decision making

View Answer

Answer: Heuristics

Q51: What tasks does Human resource management involve

View Answer

Answer: All of the above

Q52: What does Unitarism as a human resource management approach assume

View Answer

Answer: People in the organisation share the same aims and objectives.

Q53: To what does diversity in the workplace refer to

View Answer

Answer: The range of personal characteristics of employees in an organisation.

Q54: Which of these is not part of human resource policy

View Answer

Answer: Suppliers choice

Q55: What is a PDP

View Answer

Answer: Personal Development Plan

Q56: Which of the following is not included in a job design

View Answer

Answer: The payment rates for the tasks carried out

Q57: Where can formal employee training and education take place

View Answer

Answer: All of the above

Q58: What is the purpose of employee relations

View Answer

Answer: All of the above

Q59: What is OD

View Answer

Answer: Organisational development

Q60: What is the personnel department in an organisation concerned with

View Answer

Answer: Staff administration

Q61: What are workers primarily motivated by according to the instrumental approach

View Answer

Answer: Economic reward

Q62: Which of the following motivators is the most basic need in Maslow’s hierarchy

View Answer

Answer: Physiological

Q63: Which one of the following is a feature of McGregor’s Theory X

View Answer

Answer: Workers like to be directed.

Q64: Hygiene factors are associated with which writer

View Answer

Answer: Frederick Hertzberg

Q65: Of what is individual freedom to schedule work an example

View Answer

Answer: Job enrichment

Q66: What theory is built around the principle that ‘people make choices regarding how to behave based on values and beliefs’

View Answer

Answer: Expectancy

Q67: Of what is worker autonomy in decision making an example

View Answer

Answer: Worker empowerment

Q68: To what does emotional intelligence refer

View Answer

Answer: How people view and understand themselves and others.

Q69: How does lateral communication in an organisation occur

View Answer

Answer: Information passes between different departments and functions.

Q70: What is the richest form of information

View Answer

Answer: Face-to-face

Q71: How do you describe a work group that comprises workers with demarcated tasks and distant line managers

View Answer

Answer: Independent

Q72: What is the term for the set of behaviours and tasks that a member of the group is expected to perform because he or she is a member of the group

View Answer

Answer: Group roles

Q73: Which one of the following is not a characteristic of a team

View Answer

Answer: Minimal and formal knowledge sharing

Q74: What is the term Tuckman uses for reaching consensus as a group

View Answer

Answer: Norming

Q75: According to Belbin (1981) an extroverted and enthusiastic person fits with what role

View Answer

Answer: Resource investigator

Q76: What are group norms

View Answer

Answer: Modes of behaviour that are acceptable to and shared by group members

Q77: What is T-group training

View Answer

Answer: Team building activities involving learning

Q78: What is the purpose of a ‘quality circle’

View Answer

Answer: Bring together managers and workers to find improvements.

Q79: What is characteristic for the location of a virtual team

View Answer

Answer: remotely

Q80: Which of these is not an advantage of a virtual team

View Answer

Answer: Conflict can be resolved easily using face-to-face meetings.

Q81: What is the term for organisational development through a formally designed organisational structure

View Answer

Answer: Mechanistic

Q82: How can organisational structures that are characterised by democratic and inclusive styles of management be described

View Answer

Answer: Flat

Q83: Functional structures help to create

View Answer

Answer: specialisation

Q84: Which writer is most associated with bureaucratic structures

View Answer

Answer: Max Weber

Q85: What is not an advantage of a hierarchical structure

View Answer

Answer: Quick response to change

Q86: Specialisation is a feature of which organisational structure

View Answer

Answer: Functional

Q87: What is the term for an autonomous business entity within an overall corporate enterprise which is set apart from other areas of the business

View Answer

Answer: Strategic business unit

Q88: What is a virtual organisation

View Answer

Answer: An organisation that uses information and communications technologies (ICT’s) to coordinate activities without physical boundaries between different functions

Q89: What is a strategic alliance

View Answer

Answer: Formal agreement committing two or more firms to exchange resources to produce products or services

Q90: What is not a purpose of an organisational structure

View Answer

Answer: To limit workers’ rights

Q91: What is the term for the act of getting individuals to behave in ways that are acceptable to a group

View Answer

Answer: Socialisation

Q92: What is not one of the layers of cultural influence

View Answer

Answer: Company

Q93: Which of the following is not part of Schein’s model of the formation of culture

View Answer

Answer: Pre-conceptions

Q94: What is a paradigm

View Answer

Answer: An example serving as a model

Q95: Which element of the cultural web forms regalia

View Answer

Answer: Symbols

Q96: What type of organisational culture is most likely to deliver stability and efficiency

View Answer

Answer: Role culture

Q97: Power distance in national cultures is a characteristic of a model by which writer

View Answer

Answer: Geert Hofstede

Q98: What is the term for an organisation that adapts to changes in the environment by quickly responding to shifts in supply and demand conditions

View Answer

Answer: Agile organisation

Q99: What is not a component of an agile organisation

View Answer

Answer: Project-based culture

Q100: Workers’ acceptance of change is characteristic of what type of culture

View Answer

Answer: Collaborative culture
.woocommerce-message { background-color: #98C391 !important; }