Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Machining Processes MCQ Set 1

1. In advanced machining process, what is the full form of PCM?
a) Photochemical manufacturing
b) Photochemical machining
c) Photo crystalline manufacturing
d) Photo crystalline machining

View Answer

Answer: b [Reason:] Full form of PCM in advanced machining processes is Photochemical milling.

2. In this method, which of the following techniques are used to apply the maskant on the machining surface?
a) Photographic techniques
b) Cut and peel masking
c) Silkscreen resist technique
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Maskant is applied on the machining surface using photographic techniques in PCM.

3. What is the similarity between normal Chemical milling process and Photo chemical milling?
a) Both use chemicals
b) Maskant application method
c) None of the mentioned
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Both method are similar in one property i.e.., they both use chemicals.

4. In some cases, Photochemical milling can also be called as?
a) Photo chemical blasting
b) Photo chemical blanking
c) Photo chemical drilling
d) Photo chemical erosion

View Answer

Answer: b [Reason:] In some cases flat, thin gauge complex parts can be machined, this process is known as Photochemical Blanking (PCB).

5. Photo chemical blanking can be used to machine the parts to high precision, up to which of the following thickness values?
a) 0.001 – 0.007 mm
b) 0.007 – 0.012 mm
c) 0.013 – 1.503 mm
d) 1.612 – 2.125 mm

View Answer

Answer: c [Reason:] PCB can be used to machine parts of thickness 0.013 – 1.50 mm to high precision.

6. State whether following statement is true or false regarding Photochemical milling.
“Unlike that of CHM, PCM can also be used to create parts.”
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] In CHM original parts manufactured in other processes are machined. Unlike that case, in PCM parts can be created from thin sheets using maskants.

7. In case of photochemical milling that use using lettering and graphics for surface etching, what will be the depth of surface etched?
a) Very deep
b) Up to certain depth
c) Half-way
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Sometimes photochemical machining is used to surface-etch components with lettering or graphics, in which etchant works to only a certain depth.

8. When was the process, Photochemical milling is introduced to the machining environment?
a) 1920s
b) 1930s
c) 1950s
d) 1960s

View Answer

Answer: d [Reason:] PCM was introduced to the machining industry in 1960s, as an offshoot of PCBs.

9. State whether following statement is true or false regarding PCM.
“In PCM, etching depth does not depend on the time, a component is immersed in the chemical solution.”
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] As in case of CHM, depth of etch in PCM depend upon the time of part immersed in chemical solution.

10. Which of the following processes does not come under Chemical machining processes?
a) Chemical milling
b) Photo forming
c) Photo chemical filling
d) Photo chemical blanking

View Answer

Answer: b [Reason:] Photo forming is a process of electro plating metals over the mandrels which does not use chemical for material removal.

Machining Processes MCQ Set 2

1. What is the full form of PBM in the advanced machining processes?
a) Plasma Beam Manufacturing
b) Plasma Beam Machining
c) Plasma Blast Manufacturing
d) Plasma Blast Machining

View Answer

Answer: b [Reason:] The full form of PBM in the advanced machining processes is Plasma Beam Machining.

2. When the Plasma Beam machining process came into the industrial world?
a) 1920s
b) 1930s
c) 1950s
d) 1970s

View Answer

Answer: c [Reason:] The Plasma Beam machining process came into the industrial world in the early 1950s as an alternative for the oxy-gas flame cutting process.

3. PBM is the only process which works faster in ____ steel than _____ steel.
a) Stainless, mild
b) Mild, stainless
c) Remains same all
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] PBM is the only fabrication process which works faster in stainless steels compared to mild steels.

4. What is the temperature reached by cathode in order to produce plasma beam?
a) 12000 ºC
b) 18000 ºC
c) 28000 ºC
d) 40000 ºC

View Answer

Answer: c [Reason:] The temperature reached by cathode to produce plasma arc is about 28000 ºC in Plasma Beam Machining.

5. What is the value of velocity of plasma jet in Plasma beam machining?
a) 100 m/sec
b) 300 m/sec
c) 400 m/sec
d) 500 m/sec

View Answer

Answer: d [Reason:] The value of the velocity of the plasma jet in Plasma beam machining is about 500 m/sec.

6. What is the value of material removal rate in Plasma Beam Machining process?
a) 50 cm3/min
b) 100 cm3/min
c) 150 cm3/min
d) 200 cm3/min

View Answer

Answer: c [Reason:] The values of the material removal rates in Plasma beam machining will be nearly 150 cm3/min.

7. What is the value of specific energy used in Plasma beam machining process?
a) 100 W/(cm3-min)
b) 200 W/(cm3-min)
c) 300 W/(cm3-min)
d) 400 W/(cm3-min)

View Answer

Answer: a [Reason:] The value of the specific energy used in Plasma beam machining process is about 100 W/(cm3-min).

8. What is the value of the power used in PBM process?
a) 0.1 – 10 kW
b) 2 – 200 kW
c) 200 – 400 kW
d) 400 – 700 kW

View Answer

Answer: b [Reason:] The value of the power used in Plasma beam machining range from 2 to 200 kW.

9. What is the value of the voltage used in PBM process?
a) 0.1 – 20 V
b) 30 – 250 V
c) 300 – 400 V
d) 500 – 600 V

View Answer

Answer: b [Reason:] The value of voltage in the Plasma beam machining processes is about 30 – 250 V.

10. What is the value of the current used in PBM process?
a) Up to 200 A
b) Up to 400 A
c) Up to 600 A
d) Up to 800 A

View Answer

Answer: c [Reason:] The value of the current used in PBM will be up to 600 A.

11. What is the value of machining speed used in PBM process?
a) 0.1 – 7.5 m/min
b) 8.5 – 10.5 m/min
c) 15.5 – 19.5 m/min
d) 20.5 – 25.5 m/min

View Answer

Answer: a [Reason:] The value of machining speed is about 0.1 – 7.5 m/min in Plasma beam machining process.

12. What is the maximum value of the thickness used in PBM process?
a) 100 mm
b) 200 mm
c) 300 mm
d) 400 mm

View Answer

Answer: b [Reason:] The maximum value of the thickness used in the Plasma beam machining process is about 200 mm.

13. Which of the following are the different shielded plasmas used in PBM?
a) Gas-shielded plasma
b) Water-shielded plasma
c) All of the mentioned
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Both gas-shielded plasma and water shielded plasma are used in Plasma beam machining process.

Machining Processes MCQ Set 3

1. In traditional machining, which component is made of relatively harder material?
a) Tool
b) Work piece
c) Holding device
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Tool should be harder than work piece in order to cut the work piece according to the required geometry.

2. For machining to take place, tool should be penetrated into work piece to a certain _____
a) Height
b) Depth
c) Length
d) Width

View Answer

Answer: b [Reason:] Chips are removed only when certain depth is given.

3. Which motion is responsible to determine the geometry of jobs to be machined?
a) Only Motion of tool
b) Only motion of work piece
c) Relative motion between tool and work piece
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Relative motion between the above mentioned components are required for machining.

4. Turning is done on which type of surfaces?
a) Flat surfaces
b) Cylindrical surfaces
c) Irregular surfaces
d) Spherical surfaces

View Answer

Answer: b [Reason:] Turning is generally used to produce cylindrical surfaces.

5. Shaping and Milling are used to generate which one of the following?
a) Cylindrical surfaces
b) Flat surfaces
c) Irregular surfaces
d) Spherical surfaces

View Answer

Answer: b [Reason:] They are used for generation of flat surfaces.

6. Drilling is used to produce which type of geometry?
a) Slots
b) Holes
c) Profiles
d) Keyways

View Answer

Answer: b [Reason:] Drilling is one of the processes which are used to produce holes.

7. As the temperature increases, what happens to material’s strength?
a) increases
b) decreases
c) increases and then decreases
d) remains same

View Answer

Answer: b [Reason:] As the temperature increases, materials lose their strength.

8. As the temperature is increased, ductility is _____
a) increased
b) decreased
c) increased and then decreased
d) remains same

View Answer

Answer: a [Reason:] As temperature is increases, ductility of material is also increases.

9. In abrasive machining, ______ are used to form the tool?
a) iron particles
b) grains and grits
c) steel alloy particles
d) aluminium particles

View Answer

Answer: b [Reason:] Grains are used as abrasive particles.

10. Abrasive machining is used when ____ is needed?
a) Cutting
b) Roughing
c) Finishing
d) Drilling

View Answer

Answer: c [Reason:] Grains are used for finishing.

Machining Processes MCQ Set 4

1. Of the following scientists, who discovered USM?
a) Balamuth
b) Paul O Flawer
c) Turing
d) Steve John

View Answer

Answer: a [Reason:] Balamuth was the scientist, who discovered Ultrasonic Machining.

2. What is the full form of USM in advanced machining process?
a) Ultrasound manufacturing
b) Ultrasonic machining
c) UV spectrum manufacturing
d) Ultra sonar machining

View Answer

Answer: b [Reason:] Full form of USM in advanced machining processes, is Ultrasonic machining.

3. USM removes materials using ____ tool?
a) Perpendicularly rotating
b) Perpendicularly oscillating
c) Axially oscillating
d) Inclined oscillating

View Answer

Answer: c [Reason:] Material is removed using axial oscillating tool.

4. Which is softer material in USM?
a) Tool
b) Work piece
c) Both of them
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Tool is softer than work piece in USM.

5. Frequency of tool’s oscillation in USM ranges between?
a) 5-10 kHz
b) 10-15 kHz
c) 18-20 kHz
d) 25-50 kHz

View Answer

Answer: c [Reason:] Frequency used in USM is between 18 – 20 kHz.

6. Amplitude of oscillation of tool in USM ranges between?
a) 0.1-10 μm
b) 10-40 μm
c) 50-100 μm
d) 100-1000 μm

View Answer

Answer: b [Reason:] The optimal range used is between 10-40 μm.

7. In which year, discovery of USM took place?
a) 1910
b) 1925
c) 1943
d) 1945

View Answer

Answer: d [Reason:] Ultrasonic Machining was discovered in 1945.

Machining Processes MCQ Set 5

1. Ultrasonic Machining can be used for which of the following processes and applications?
a) Drilling
b) Sinking and contouring
c) Polishing
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Ultrasonic Machining can be used for drilling holes, sinking, contouring and many more wide variety of applications.

2. What is the limit of surface area that is to be machined using USM?
a) <100 mm2
b) <500 mm2
c) <1000 mm2
d) <1500 mm2

View Answer

Answer: c [Reason:] If surface area to be machined is above 1000mm2, this type of machining will not be apt for the parts.

3. Drilling in Ultrasonic Machining is done, by which motion of the tool?
a) Only rotation
b) Only oscillation
c) Oscillation and rotation
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] The process, which uses USM for drilling, is known as Rotary Ultrasonic Machining (RUM).

4. In which of the following materials, Rotary Ultrasonic Machining can be used to drill holes through them?
a) Glass
b) Alumina
c) Ferrite
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Rotary Ultrasonic Machining can be used to drill holes in the above mentioned materials.

5. State whether the following statement is true or false.
“Rotary Ultrasonic Machining is the process in which, interrupted drilling of small-diameter holes takes place.”
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Rotary Ultrasonic Machining is the process in which, uninterrupted drilling takes place unlike traditional drilling.

6. On which of the following features of cavity, will the penetration depth depend on?
a) Depth
b) Diameter
c) Size
d) All of the mentioned.

View Answer

Answer: d [Reason:] Penetration rate depends on cavity’s depth and size of the cavity i.e.., area and volume, which can be determined by diameter.

7. What is the value of depth in Ultrasonic sinking, after which, material removal becomes difficult?
a) 1 to 2 mm
b) 2 to 5 mm
c) 5 to 7 mm
d) 7 to 10 mm

View Answer

Answer: c [Reason:] After a depth of 5 to 7 mm, in USM sinking, material removal becomes very difficult.

8. In production of EDM electrodes, typical ultrasonic speeds, in graphite ranges between?
a) 0.01 – 0.10 cm/min
b) 0.10 – 0.25 cm/min
c) 0.25 – 0.40 cm/min
d) 0.40 – 1.40 cm/min

View Answer

Answer: d [Reason:] Typical ultrasonic speeds used are between 0.4 – 1.4 cm/min, used in producing EDM electrodes.

9. How much is the value of surface finished, achieved using Ultrasonic Polishing?
a) 0.1 μm
b) 0.3 μm
c) 0.5 μm
d) 0.7 μm

View Answer

Answer: b [Reason:] Using Ultrasonic Polishing, very low values of surface finish can be obtained, which may be very low as 0.3 μm.

10. In Micro-Ultrasonic Machining, which of the following component vibrates?
a) Tool
b) Work piece
c) Feed pipe
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Unlike the normal Ultrasonic Machining, Micro-USM utilizes the work piece’s vibration and the rotation of the tool.

11. In Micro-USM, using WC tool, what is the value of diameter can be achieved?
a) 1 μm
b) 3 μm
c) 5 μm
d) 7 μm

View Answer

Answer: c [Reason:] Diameter value up to 5 μm can be achieved, using Micro-ultrasonic machining on glass, silicon and quartz materials.