Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Machining Processes MCQ Set 1

1. What is the full form of LBM in advanced machining processes?
a) Laser Beam Manufacturing
b) Laser Beam Machining
c) Light Blast Manufacturing
d) Light Beam Machining

View Answer

Answer: b [Reason:] The full form of LBM is Laser Beam Machining in the advanced machining processes.

2. LBM offers a good solution for which material properties below?
a) Thermal conductivity
b) Specific heat
c) Boiling temperature
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] LBM offers good solution for material properties such as thermal conductivity, specific heat, melting and boiling temperatures.

3. What is the abbreviation of Laser?
a) Light allowed simple emission of radiation
b) Light amplification by stimulated emission of radiation
c) Light amplified simultaneous emission of rays
d) Light amplified stimulated emanation of rays

View Answer

Answer: b [Reason:] Full form of laser is Light Amplification by Stimulated emission of radiation.

4. Which of the following are the properties of a laser?
a) Highly collimated
b) Monochromatic
c) Coherent light beam
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Highly collimated, high monochromaticity and the coherence of the light beam are the properties of a laser.

5. Laser beam machining uses which type of power sources for machining?
a) Very low power
b) Low power
c) Medium power
d) High power

View Answer

Answer: d [Reason:] High power densities are used for the generation of laser and for machining in Laser beam machining.

6. Which of the following are different types of lasers used in Laser beam machining?
a) Solid-state ion
b) Neutral gas
c) Semiconductor
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Laser such as solid-state ion, neutral gas, molecular, semiconductor etc.., can be used in LBM.

7. Which types of lasers are used in Laser beam machining?
a) Continuous wave
b) Pulsed mode
c) All of the mentioned
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Laser may be in continuous wave (CW) or in Pulsed mode (PM) for machining in LBM.

8. What is the wavelength value of Ruby laser used in Laser beam machining?
a) 633 nm
b) 694 nm
c) 856 nm
d) 1064 nm

View Answer

Answer: b [Reason:] The value of wave length of Ruby laser used in Laser Beam machining is 694 nm.

9. What is the wavelength value of Nd-YAG and Nd-glass lasers used in LBM?
a) 633 nm
b) 694 nm
c) 856 nm
d) 1064 nm

View Answer

Answer: d [Reason:] The value of wave length of Nd-YAG and Nd-glass lasers used in LBM is 1064 nm.

10. What is the wavelength value of neutral gas laser used in LBM?
a) 633 nm
b) 694 nm
c) 856 nm
d) 1064 nm

View Answer

Answer: a [Reason:] The value of wave length of Neutral gas laser used in Laser beam machining is 633 nm.

11. What is the wavelength value of CO2 laser used in Laser beam machining?
a) 0.16 μm
b) 1.6 μm
c) 10.6 μm
d) 106 μm

View Answer

Answer: c [Reason:] The value of wave length of CO2 laser used in Laser Beam machining is 10.6 μm.

12. What are the values of wavelengths of GaAs laser used in LBM?
a) 100 – 200 nm
b) 200 – 400 nm
c) 600 – 700 nm
d) 800 – 900 nm

View Answer

Answer: d [Reason:] The wavelengths of GaAs laser used in LBM range from 800 – 900 nm.

13. What are the values of wavelengths of Excimer laser used in LBM?
a) 100 – 200 nm
b) 200 – 500 nm
c) 600 – 700 nm
d) 800 – 900 nm

View Answer

Answer: b [Reason:] The wavelengths of Excimer laser used in LBM range from 200 – 500 nm.

14. What are the values of wavelengths of Argon laser used in LBM?
a) 120 – 230 nm
b) 220 – 310 nm
c) 330 – 530 nm
d) 760 – 940 nm

View Answer

Answer: c [Reason:] The wavelengths of Argon laser used in LBM range from 330 – 530 nm.

Machining Processes MCQ Set 2

1. Which of the following is not an advantage of LBM?
a) Rapid machining
b) Low operating cost
c) High equipment cost
d) No tool wear

View Answer

Answer: c [Reason:] Rapid machining, low operating cost and no tool wear are some of the advantages of Laser beam machining.

2. Which of the following systems is used for locating the hole accurately for alignment?
a) Mechanical control system
b) Optical laser system
c) Measurement system
d) Alignment system

View Answer

Answer: b [Reason:] Holes can be accurately located using optical laser system for alignment in Laser beam machining.

3. Very _____ holes with a _____ aspect ratio can be produced using Laser beam machining.
a) Small, small
b) Small, large
c) Large, small
d) Large, large

View Answer

Answer: b [Reason:] In Laser beam machining, very small holes with large aspect ratios can be produced.

4. How are the machining times in Laser beam machining?
a) Very slow machining times
b) Slow machining times
c) Moderate machining times
d) Fast machining times

View Answer

Answer: d [Reason:] Machining is very much rapid and the setup times are economical in Laser beam machining.

5. How is the operating cost of the machines used in Laser beam machining?
a) Low
b) Moderate
c) High
d) Very high

View Answer

Answer: a [Reason:] The operating cost of the machines in LBM is low but the equipment cost itself is of high cost.

6. State whether following statement is true or false regarding the advantages of LBM.
“In LBM, difficult to cut machine material can also be machined.”
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] A large variety of hard and difficult to cut materials can be machined using LBM.

7. How much amount of tapers are occurred in Laser drilled holes?
a) No taper
b) Negligible amount of taper
c) Some amount
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Tapers are generally occurred in the direct drilling of holes using Laser beam machining.

8. State whether following statement regarding Laser beam machining is true or false.
“In LBM, a blind hole of precise depth is easy to achieve.”
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] A blind hole of precise is difficult to achieve in Laser beam machining.

9. What is the maximum depth up to which holes can be drilled using LBM?
a) 10 mm
b) 30 mm
c) 50 mm
d) 70 mm

View Answer

Answer: c [Reason:] The thickness of the material that can be laser drilled is restricted to 50 mm.

10. What is to be done to the adherent material which are found at exit holes?
a) Shape them
b) Leave away
c) Remove them
d) Flatten them

View Answer

Answer: c [Reason:] Adherent material found at the exit of holes has to be removed in LBM.

Machining Processes MCQ Set 3

1. Which of the following are the applications of Laser Beam Machining?
a) Drilling
b) Cutting
c) Texturing
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Drilling, cutting and grooving, texturing and structuring, milling and dressing etc.., are the applications of Laser beam machining process.

2. State whether following statement is true or false regarding the drilling using LBM.
“Compared to LBM, conventional machining is more accurate and efficient.”
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Conventional machining is less sufficient than Laser Beam machining because of their material toughness.

3. Other non-conventional processes lay behind Laser beam machining in drilling process because of which factors below?
a) High cost
b) Long lead times
c) Low machining speeds
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Other non-conventional processes need high costs for tools, long lead times, and low machining speeds when compared to LBM.

4. Laser drilling has proven to be more efficient in which of the following factors?
a) Cost
b) Quality
c) Reliability
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Laser drilling has proven to be an efficient one in terms of cost, quality, and reliability for large-scale production applications.

5. Which of the following are different laser drilling processes in Laser beam machining?
a) Direct drilling
b) Drill and ream
c) Trepanning
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Laser drilling can be performed by three methods that are – direct (percussion) drilling, trepanning, drill and ream.

6. The hole size in direct drilling depend up on which of the factors below?
a) Input power
b) Focusing adjustments
c) All of the mentioned
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] The hole size in the direct drilling method of Laser drilling process, depend on input power and focusing adjustments.

7. Which method mentioned below is used for drilling of large size holes?
a) Direct drilling
b) Drill and ream
c) Trepanning
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Trepanning method of laser drilling process is used for drilling large holes either by rotating or moving the part.

8. What are the values of diameters obtained by using Laser drilling process?
a) 0.0001 – 0.001 mm
b) 0.001 – 0.01 mm
c) 0.005 – 1.25 mm
d) 1.5 – 10.5 mm

View Answer

Answer: c [Reason:] Values of diameters obtained by using Laser drilling process range between 0.005 – 1.27 mm.

9. What is the value the maximum optimum depth that can be machined using Laser drilling process?
a) 0.17 mm
b) 1.7 mm
c) 17.1 mm
d) 171.7 mm

View Answer

Answer: b [Reason:] The maximum depth obtained when by using laser drilling is about 1.7 mm.

10. What are the values of entrance angles that vary in Laser drilling process?
a) 0.1 – 1 oC
b) 1 – 5 oC
c) 15 – 90 oC
d) 90 – 150 oC

View Answer

Answer: c [Reason:] Values of the entrance angles in Laser drilling process range between 15 – 90 oC.

11. The taper obtained in Laser drilling process is how much of the hole diameter?
a) 1 – 5%
b) 5 – 20%
c) 20 – 50%
d) 50 – 90%

View Answer

Answer: b [Reason:] Taper value obtained in Laser drilling process range between 5 – 20% of the hole diameter.

12. What is the depth-to-diameter ratio obtained in drilling process using Laser beam machining?
a) 10:1
b) 20:1
c) 50:1
d) 80:1

View Answer

Answer: c [Reason:] Value of the maximum depth-to-diameter ratio obtained in drilling using Laser beam machining is 50:1.

13. What is the maximum value of drilling depth in trepanning method of laser drilling process?
a) 1.7 mm
b) 4.3 mm
c) 6.4 mm
d) 7.9 mm

View Answer

Answer: c [Reason:] The depth increases when we use a trepanning method for laser drilling process and that is about 6.40 mm.

14. What are the tolerance values obtained when we use laser drilling process?
a) 0.1 – 5%
b) 5 – 20%
c) 25 – 50%
d) 50 – 80%

View Answer

Answer: b [Reason:] The tolerance values are will range between 5 – 20% of the diameters obtained in Laser drilling process.

15. What is the value of minimum corner radius obtained by drilling in Laser beam machining?
a) 0.10 mm
b) 0.25 mm
c) 0.50 mm
d) 0.65 mm

View Answer

Answer: b [Reason:] The value of the minimum corner radius obtained while drilling using LBM is about 0.25 mm.

Machining Processes MCQ Set 4

1. What is the material removal mechanism of Laser beam machining process?
a) Melt and evaporate
b) Electro chemical corrosion
c) Mechanical erosion of materials
d) Electro chemical dissolution

View Answer

Answer: a [Reason:] The material is removed by melting and evaporation in Laser Beam Machining process.

2. Physics of laser is very complex due to which of the reasons below?
a) Scattering loss
b) Reflection loss
c) All of the mentioned
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Physics of laser is very complex because of scattering and reflection losses.

3. What happens when the heat is diffused into bulk material?
a) Phase change occurs
b) Melting occurs
c) Vaporization may take place
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] The heat diffusion into bulk material causes phase change, melting or vaporization in the materials.

4. State whether following statement is true of false regarding LBM.
“In LBM, high intensity laser beams are recommended for more material.”
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] High intensity laser beams are not recommended since they form a plasma plume near surface of material.

5. What happens to the process efficiency if plasma plumes are formed in LBM?
a) Increases
b) Enhances
c) Decreases
d) Improves

View Answer

Answer: c [Reason:] In Laser beam machining, the process efficiency is reduced due the absorption and scattering loses when plasma plumes are formed.

6. Machining of LBM takes place when power density is ____ than what is lost by conduction and radiation.
a) Greater
b) Smaller
c) Lower
d) Same as

View Answer

Answer: a [Reason:] Machining of laser takes place when power density is greater than what is lost by conduction, convection and radiation.

7. Which of the following phenomenon take place before melting and evaporating in LBM?
a) Conduction
b) Reflection
c) Absorption
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Material in LBM is removed through several effects such as conduction, absorption, reflection following melting and evaporation.

8. What happens to the material removal rate when reflectivity is higher?
a) Will decrease
b) Will increase
c) Will enhance
d) Remains same

View Answer

Answer: a [Reason:] In LBM, as the reflectivity of the metals is increased the material removal rates of the process are decreased.

9. Reflectivity of the materials depends on which of the following factors?
a) Wave length
b) Properties of material
c) Surface finish
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Reflectivity of the materials depends on wavelength, the properties of materials, surface finish and temperature.

10. How much amount of incident radiation is reflected at lower power densities?
a) 10 percent
b) 20 percent
c) 50 percent
d) 90 percent

View Answer

Answer: d [Reason:] Most of the metals reflect nearly 90 percent of incident radiation if the power densities are low.

11. How are minimum energies required for plastics when compared to that required for metals?
a) Lower than
b) Higher than
c) Same as
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] The minimum energies required for plastic are lower than that required for metals.

12. Which of the following has high machining speeds in Laser Beam Machining?
a) Metals
b) Non metals
c) Metal alloys
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Non metallic material machine at higher speeds than metallic ones due to higher reflectivity in metallic materials.

Machining Processes MCQ Set 5

1. Which of the following components, come under machining system of Magnetic Abrasive finishing?
a) Rotatory spindle
b) Oscillating Magnets
c) Holding chuck
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] The components, which are mentioned above come under machining system of Magnetic Abrasive Finishing.

2. Which of the following materials can be machined using Magnetic Abrasive finishing?
a) Alloy steels
b) Ceramic materials
c) Iron materials
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Magnetic abrasive finishing is a process which is used for different materials, magnetic and nonmagnetic.

3. State whether following statement is true or false about Magnetic abrasive finishing.
“Vibratory motion that is axial, is introduced in the magnetic field by the oscillation of magnetic poles.”
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Axially vibrating motion is required for machining in MAF.

4. Which of the following material/s is/are used to hold the abrasives, in MAF?
a) Nonmagnetic materials
b) Ferro magnetic materials
c) Ceramic materials
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Ferro magnetic materials hold the abrasives in order to remove material through finishing.

5. What is the other name of ferromagnetic material used for holding the abrasives in MAF?
a) Magnetic abrasive conglomerate
b) Magnetic abrasive holder
c) Magnetic abrasive container
d) Magnetic abrasive ampule

View Answer

Answer: a [Reason:] Ferro magnetic material is also called as Magnetic abrasive conglomerate.

6. What are the sizes magnetic abrasive conglomerates required in the machining system of MAF?
a) 1 – 10 microns
b) 20 – 50 microns
c) 50 – 100 microns
d) 100 – 200 microns

View Answer

Answer: c [Reason:] The sizes of magnetic abrasive conglomerates range between 50 – 100 microns.

7. What are the size ranges of the abrasives used in Magnetic abrasive finishing?
a) 0.1 to 1 microns
b) 1 to 10 microns
c) 10 to 100 microns
d) 100 to 1000 microns

View Answer

Answer: b [Reason:] The size of abrasives used for finishing range between 1 to 10 microns.

8. Which of the following are commonly used magnetic materials in finishing process?
a) Iron and iron oxides
b) Nickel and cobalt
c) Steel and stainless steel
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] All the materials mentioned above, are commonly used magnetic materials.

9. Which of the following are commonly used abrasive materials in finishing process of MAF?
a) Silicon Carbide
b) Aluminium Oxide
c) Cubic Boron Nitride
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] All the materials mentioned above, are used as abrasives in Magnetic abrasive finishing process.

10. Which of the following materials combine to form the magnetic abrasive brush in MAF?
a) Work piece
b) Magnetic and abrasive particles
c) Magnets
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] All the materials mentioned above, combine to form the magnetic abrasive brush.

11. In order to achieve uniform circulation of abrasives, the magnetic abrasives are undergone through which of the following?
a) Stirring
b) Oscillation
c) Vibration
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] To achieve uniform circulation of abrasives, the abrasives are undergone thorough stirring.

12. Magnetic lines of force flows on which part of the work piece material?
a) Through the work piece
b) Over the surface
c) Above the work piece
d) Below the work piece

View Answer

Answer: a [Reason:] Magnetic lines of force flow through the work piece.