Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Machining Processes MCQ Set 1

1. Which of the following are main components of EDM?
a) Dielectric system
b) Servomechanism
c) Power supply
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Main components of machining system in EDM are – dielectric system, power supply and servomechanism.

2. What is the function of feed-control system in Electro discharge machining?
a) Constant gap
b) Supply power
c) Dielectric fluid supply
d) Work piece holding

View Answer

Answer: a [Reason:] Feed control system is used to maintain constant gap between electrodes.

3. What is the use of power supply system in Electro discharge machining?
a) Constant gap
b) Supply power
c) Dielectric fluid supply
d) Work piece holding

View Answer

Answer: b [Reason:] Power supply system is used to supply pulses at certain voltages, current, on time and off time.

4. What is the function of dielectric circulation unit in Electro discharge machining?
a) Constant gap
b) Supply power
c) Dielectric fluid supply
d) Work piece holding

View Answer

Answer: c [Reason:] Dielectric circulation unit is used to supply dielectric fluid for flushing.

5. Which of the following materials are used as electrodes in EDM?
a) Graphite
b) Copper
c) Brass
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] All the materials mentioned above, can be used as electrodes in Electro discharge machining.

6. Metals with _____ melting point and _____ electrical conductivity are chosen as tools in EDM.
a) Low, good
b) Low, bad
c) High, good
d) High, bad

View Answer

Answer: c [Reason:] In EDM, metals with high melting point and good electrical conductivity are used as tools.

7. Copper has _____ Electro discharge machining wear and _____ conductivity.
a) Good, better
b) Good, worse
c) Bad, better
d) Bad, worse

View Answer

Answer: a [Reason:] Cu is the metal which has better conductivity and good electro discharge machining wear.

8. Which of the following tungsten carbides are used as electrodes in EDM?
a) Silver tungsten
b) Copper tungsten
c) All of the mentioned
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Both Silver tungsten and copper tungsten are the tungsten carbides used in EDM.

9. State whether following statement is true or false regarding materials used in Electro discharge machining.
“In metals, copper graphite has less electrical conductivity than graphite.”
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Copper graphite has better electrical conductivity than graphite.

10. Brass metal ensures which type of sparking conditions in Electro discharge machining?
a) Stable
b) Unstable
c) Unsteady
d) Insecure

View Answer

Answer: a [Reason:] Brass is a type of metal which ensures stable sparking conditions in Electro discharge machining.

11. In addition to the feed of tool, Electro discharge machining tool can have which type of motion?
a) Oscillatory
b) Rotary
c) Vibrational
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] In addition to feed, the tool electrode may have rotary or orbiting motion.

12. Which of the following parameters determines the size of cavities?
a) Size of electrode
b) Radius of orbit
c) All of the mentioned
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Size of electrode and radius of orbit determines the size of cavities in EDM.

13. Electrode orbiting ____ the flushing of dielectric fluid in Electro discharge machining.
a) Improves
b) Decreases
c) Reduces
d) Degrades

View Answer

Answer: a [Reason:] The additional orbiting motion of electrodes helps in improving the flushing by creating a pumping effect of dielectric liquid.

14. Quality of hole produced by orbiting motion is _____ to that obtained by using stationary electrode.
a) Inferior
b) Superior
c) Lower
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Quality of hole produced by orbiting motion is superior to that obtained by using stationary electrode.

15. In EDM, electrode polarity depends up on which of the following components?
a) Work piece
b) Electrode material
c) All of the mentioned
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] In Electro discharge machining, electrode polarity depends on both work piece and electrode material.

Machining Processes MCQ Set 2

1. Which of the following are the other applications of LBM?
a) Dressing of grinding wheels
b) Scribing
c) Micromachining
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Dressing of grinding wheels, scribing, micromachining, controlled fracturing are some of the other applications of Laser beam machining.

2. How the grooves in grinding wheels are produced using laser?
a) Evaporation
b) Damage of composite
c) All of the mentioned
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Grooves on the grinding wheels are produced due to evaporation and damage of the composite wheel material.

3. Work piece tilting depends on which of the following factors?
a) Incident power
b) Beam speed
c) Groove direction
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Work piece tilting depends on the incident power, beam speed, groove direction, and optical absorption coefficient of the material.

4. What are the values of thickness used is fine cutting process?
a) 0.01 to 0.05 mm
b) 0.05 to 0.1 mm
c) 0.5 to 15 mm
d) 15 to 50 mm

View Answer

Answer: c [Reason:] The thickness of material used in fine cutting process vary from 0.5 to 16 mm.

5. The advantages of excimer laser are due to _____ laser wavelength and ____ pulse duration.
a) Short, short
b) Short, long
c) Long, short
d) Long, long

View Answer

Answer: a [Reason:] The practical advantages of excimer laser are mainly due to short laser wavelength and pulse duration.

6. Lasers of which type are used for modification of electronic components?
a) High power
b) Small spot size
c) Short pulse length
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Lasers of high power density, small spot size and short pulse length are useful devices for modification of electronic components.

7. Material removal rates which are about mg/pulse produces which type of holes?
a) Shallow
b) Deep
c) Very deep
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] In LBM, material removal at the rate of milligrams per pulse produces shallow holes in the material.

8. Which of the following materials can be easily separated by laser scribing?
a) Silicon
b) Glass
c) Ceramic
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Brittle materials such as silicon, glass and ceramics may be effectively shaped or separated by laser scribing.

9. Which type of holes can be drilled using Nd-YAG laser?
a) Small holes
b) Large holes
c) All of the mentioned
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Nd-YAG laser can be used for drilling small holes as well as large holes by trepanning process.

10. Which type of laser can be used for direct drilling or percussion?
a) Ruby laser
b) Nd-YAG laser
c) All of the mentioned
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Both Ruby and Nd-YAG laser can be used for direct (percussion) drilling purpose.

11. Which of the following lasers is used for cutting thick materials in LBM?
a) CO2 + gas assisted
b) CO2 only
c) Nd-YAG
d) Ruby

View Answer

Answer: a [Reason:] CO2 + gas assisted laser is used for cutting thicker materials in Laser beam machining process.

12. Which of the following lasers is used for slitting of thin metallic materials in LBM?
a) CO2 + gas assisted
b) CO2 only
c) Nd-YAG
d) Ruby

View Answer

Answer: c [Reason:] Nd-YAG laser is used for slitting of thin metallic materials in Laser beam machining process.

13. Which of the following lasers is used for slitting of thin plastic materials in LBM?
a) CO2 + gas assisted
b) CO2 only
c) Nd-YAG
d) Ruby

View Answer

Answer: b [Reason:] CO2 laser is used for slitting of thin plastic materials in Laser beam machining process.

14. Which of the following lasers is used for organics and non-metallic materials in LBM?
a) CO2 + gas assisted
b) Pulsed CO2
c) Nd-YAG
d) Ruby

View Answer

Answer: b [Reason:] Pulsed CO2 laser is used for organics and non-metallic materials in Laser beam machining process.

15. Which of the following lasers is used for ceramic materials in LBM?
a) Pulsed CO2
b) Nd-YAG
c) All of the mentioned
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Both pulsed CO2 and Nd-YAG lasers can be used for ceramic materials in LBM.

Machining Processes MCQ Set 3

1. What are the tolerance value that are obtained by using ECG process?
a) ± 0.01 mm
b) ± 0.03 mm
c) ± 0.05 mm
d) ± 0.07 mm

View Answer

Answer: b [Reason:] The tolerance values that are obtained by using Electro chemical grinding are about ± 0.03 mm.

2. Under special circumstances what are the tolerances obtained?
a) ± 0.02 mm
b) ± 0.04 mm
c) ± 0.06 mm
d) ± 0.08 mm

View Answer

Answer: d [Reason:] The tolerance values of about ± 0.08 mm are obtained under special circumstances in Electro chemical grinding.

3. What are the production tolerances obtained in ECG process?
a) ± 0.005 mm
b) ± 0.015 mm
c) ± 0.025 mm
d) ± 0.035 mm

View Answer

Answer: c [Reason:] The production tolerances obtained by machining using Electro chemical grinding process is about ± 0.025 mm.

4. The tolerance values in ECG depend on which of the following factors?
a) Electrolyte flow
b) Feed rate
c) Metallurgy of material
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] The tolerance values depend on the electrolyte flow, feed rate and the metallurgy of work piece.

5. What are the values of accuracies obtained in ECG process?
a) ± 0.025 mm
b) ± 0.125 mm
c) ± 0.225 mm
d) ± 0.325 mm

View Answer

Answer: b [Reason:] The accuracy values obtained by using Electro chemical grinding process is about ± 0.125 mm.

6. Which type of voltages are recommended for closer tolerances in ECG?
a) Low
b) Moderate
c) High
d) Very high

View Answer

Answer: a [Reason:] Lower voltages are recommended for closer tolerances, reduced overcut, sharp edges and bright surface finish in the process of Electro chemical grinding.

7. What are the values of radii of corners obtained in ECG?
a) 0.15 to 0.225 mm
b) 0.25 to 0.375 mm
c) 0.45 to 0.525 mm
d) 0.55 to 0.675 mm

View Answer

Answer: b [Reason:] The values of radii of corner range from 0.25 to 0.375 mm.

8. Surface finish in ECG depend on which of the following factors?
a) Metal machined
b) Abrasive size
c) Wheel speed
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Surface finish in ECG process depend on metal being machined, abrasive grit size, wheel speed and feed rate.

9. What are the values of radii of corners obtained in ECG?
a) 0.1 to 0.2 µm
b) 0.2 to 0.3 µm
c) 0.3 to 0.4 µm
d) 0.4 to 0.5 µm

View Answer

Answer: b [Reason:] The values of surface finish range from 0.2 to 0.3 µm.

10. What are the values of voltages used for better surface quality?
a) 1 – 2 V
b) 2 – 3 V
c) 3 – 5 V
d) 5 – 8 V

View Answer

Answer: c [Reason:] Voltages ranging between 3 and 5 V can be used for better surface quality in ECG.

11. What are the machining speeds recommended for high surface quality?
a) 1 – 250 mm/min
b) 250 – 500 mm/min
c) 500 – 750 mm/min
d) 750 – 100 mm/min

View Answer

Answer: b [Reason:] The machining speeds recommended for high surface quality are between 250 and 500 mm/min in ECG.

12. What are the applications of Electro chemical grinding process?
a) Milling the material
b) Tool and cutter sharpening
c) Cutting off
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] The applications of electro chemical grinding are milling, grinding, cutting off, sawing, tool and cutter sharpening.

13. What are the advantages of machining in Electro chemical grinding?
a) Good surface quality
b) Absence of distortion
c) Longer wheel life
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Good surface quality, absence of distortion, longer wheel life etc.., are some advantages of Electro chemical grinding.

14. Which of the following are the disadvantages of ECG process?
a) High capital cost
b) Limited to conductive materials
c) Corrosive nature
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] High capital cost, limited to conductive materials, corrosive nature etc.., are some disadvantages of ECG.

15. State whether following statement is true of false regarding ECG process.
“In ECG process, filtering and disposal of electrolyte is not necessary.”
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Main disadvantage of ECG is to filter and dispose the electrolyte used in the process.

Machining Processes MCQ Set 4

1. What is the value of gap voltage maintained in ECG process?
a) 1 to 10 V
b) 4 to 40 V
c) 40 to 400 V
d) 500 to 5000 V

View Answer

Answer: b [Reason:] The value of the gap voltage in ECG process is 4 to 40 V.

2. What are the values of current densities used in the ECG process?
a) 1 to 60 A/cm2
b) 60 to 120 A/cm2
c) 120 to 240 A/cm2
d) 240 to 480 A/cm2

View Answer

Answer: c [Reason:] The values of current densities range from 120 to 240 A/cm2.

3. Current density depends on which of the following factors?
a) Machined material
b) Gap width
c) Applied voltage
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] The current density values in Electro chemical grinding depend on machined material, gap width and the applied voltage.

4. What is the main mechanism of material removal in Electro chemical grinding?
a) Mechanical erosion of material
b) Electro chemical dissolution
c) Melting and vaporization
d) Electron removal from material

View Answer

Answer: b [Reason:] Electro chemical grinding process removes the material mainly by electro chemical dissolution.

5. The grinding wheel is _____ and the work piece is ____ in ECG process.
a) Cathode, anode
b) Anode, cathode
c) Cathode, cathode
d) Anode, anode

View Answer

Answer: a [Reason:] The grinding wheel is cathode and the work piece is anode in the Electro chemical grinding process.

6. Mechanical abrasion counts to how much amount of the material removal in ECG?
a) 1 to 5%
b) 5 to 10%
c) 10 to 15%
d) 15 to 20%

View Answer

Answer: b [Reason:] Material removal through abrasion counts to 5 to 10% of the total material removed.

7. Removal rates of ECG process are how may time to that of the conventional machining processes?
a) 2 times
b) 3 times
c) 4 times
d) 5 times

View Answer

Answer: c [Reason:] The MRR of ECG process are nearly 4 times that of the conventional machining processes.

8. How much amount of burr is produce in Electro chemical grinding process?
a) Less amount
b) Moderate amount
c) High amount
d) No burrs are produced

View Answer

Answer: d [Reason:] The Electro chemical grinding process is a burr free process which produce parts that are unstressed.

9. What are the volumetric removal rates that are obtained in ECG process?
a) 400 mm3/min
b) 800 mm3/min
c) 1600 mm3/min
d) 3200 mm3/min

View Answer

Answer: c [Reason:] The volumetric removal rates that are obtained in Electro chemical grinding process will be around 1600 mm3/min.

10. ECG is a hybrid machining process of which material removal mechanisms below?
a) Mechanical abrasion
b) Electro chemical dissolution
c) All of the mentioned
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] ECG is a hybrid machining process which uses MA and ECD for material removal.

11. Action of abrasive grains depend on which of the following factors?
a) Electric filed
b) Transport of electrolyte
c) Hydrodynamic effects
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Action pf abrasive grains in the gap depends on the electric field, transport of electrolyte and the hydrodynamic effects.

Machining Processes MCQ Set 5

1. Material removal rates depend on which of the following factors?
a) Work piece material
b) Type of cutting
c) Shielding gases
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Material removal rates in PBM depend on work piece material, type of cutting and the shielding gas.

2. A low power factors indicates _____ energy required and _____ removal rates.
a) Low, low
b) Low, high
c) High, low
d) High, high

View Answer

Answer: b [Reason:] A low power factor in Plasma beam machining indicates low energy required and high material removal rates.

3. What happens to the machining speed if the thickness of material is increased in PBM?
a) Decreases
b) Increases
c) Enhanced
d) Remains same

View Answer

Answer: a [Reason:] Machining speed in Plasma beam machining reduces with an increase in the thickness of the work piece material.

4. What is the machining speed required for machining of 12mm thick plate with 220 kW energy?
a) 1000 mm/min
b) 1500 mm/min
c) 2000 mm/min
d) 2500mm/min

View Answer

Answer: d [Reason:] Machining speed required for cutting 12-mm thick plate with 220 kW power is about 2500 mm/min.

5. How much distortion is produced while machining using PBM?
a) 10%
b) 20%
c) 30%
d) No distortion is produced

View Answer

Answer: d [Reason:] Heat does not penetrate more than few microns from the edges of the cuts produced by machining using PBM that produce no distortion.

6. The cut edge of the material tends to be _____ than the base metal in PBM.
a) Smoother
b) Harder
c) Same as
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] The cut edge of material in PBM tends to be harder than the base metal.

7. What is the thickness of the HAZ in PBM?
a) 0.001 to 0.23 mm
b) 0.25 to 1.12 mm
c) 1.3 to 2.56 mm
d) 2.73 to 5.26 mm

View Answer

Answer: b [Reason:] The thickness of the HAZ obtained in PBM range from 0.25 to 1.12 mm.

8. How much thickness of cracks may arise beyond HAZ due to rapid cooling?
a) 1.6 mm
b) 2.6 mm
c) 3.6 mm
d) 4.6 mm

View Answer

Answer: a [Reason:] The cracks due to rapid cooling in PBM may extend beyond HAZ to a thickness of 1.6 mm.

9. What are the values of tolerances obtained by using PBM?
a) ± 0.6 mm
b) ± 1.6 mm
c) ± 2.6 mm
d) ± 3.6 mm

View Answer

Answer: b [Reason:] The values of the tolerances obtained by using Plasma beam machining will be about ± 1.6 mm.

10. What is the maximum thickness of the walls of tube machined using plasma arc?
a) 10 mm
b) 30 mm
c) 50 mm
d) 70 mm

View Answer

Answer: c [Reason:] The maximum thickness of the wall tubes that can be produced using PBM is about 50 mm.

11. Which of the following are the advantages of PBM?
a) No chemical
b) Less harmful
c) Operates cleanly
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Main advantages of Plasma bema machining are no complicated chemical analysis, less harmful and no harmful exposure and it operates cleanly.

12. Which of the following chemicals are used in PBM?
a) Harmful chlorinated fluorocarbons
b) Acid cleaning chemicals
c) Dissolvable solvent chemicals
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Plasma beam machining uses no harmful chlorinated fluorocarbons, acid cleaning chemicals or any dissolvable solvents.

13. How much amount of energy is required for machining using PBM?
a) Low
b) Moderate
c) High
d) Very high

View Answer

Answer: a [Reason:] The cost for operating the jobs in Plasma beam machining is less and also less energy is required for operating the machine in PBM.

14. What are the disadvantages of PBM?
a) Large power supplies
b) Heat produced
c) Toxic fumes produced
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Large power for more thick materials, production of heat and toxic fumes are some of the main disadvantages of PBM.