Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Machine Design MCQ Set 1

1. Difficulty is experienced in pouring coolant just on the cutting edge from where the chip begins. This is the disadvantage of______ process.
a) upmilling
b) downmilling
c) can’t say anything
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] This is the disadvantage of upmilling. Use of cutting fluid is difficult in upmilling.

2. The work is pulled by cutter teeth and hence the job may get spoiled or breakaway. This is the disadvantage of _____ process.
a) upmilling
b) downmilling
c) can’t say anything
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] This is the disadvantage of downmilling.In downmilling, job and tool movements are in same direction.

3. As the cutter progress, the chip accumulate at the cutting zone, spoils the work surfaces. This is the disadvantage of ______ process.
a) upmilling
b) downmilling
c) can’t say anything
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] This is the disadvantage of upmilling. Cutter turns against the direction in which work is being fed.

4. Cutter teeth wears out soon as in the beginning itself the teeth comes in contact with the hard surface of the workpiece. This is the disadvantage of _______ process.
a) upmilling
b) downmilling
c) can’t say anything
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] This is the disadvantage of downmilling. Cutter turns in similar direction in which the work is being fed.

5. The burr on the surface cleans during the cutting operation. This is the advantage of _______ process.
a) upmilling
b) downmilling
c) can’t say anything
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] This is the advantage of downmilling. Its surface finish can be improved if it is free.

6. Upmilling is the process of removing metal by a cutter which is rotated _______ direction of the travel of the workpiece.
a) in the same
b) against the
c) can’t say anything
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] As per the definition of upmilling process. This upmilling process is also known as conventional process.

7. Downmilling is the process of removing metal by a cutter which is rotated _______ direction of the travel of the workpiece.
a) in the same
b) against the
c) can’t say anything
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] As per the definition of downmilling process.This downmilling process is also known as climb milling.

8. The thickness of the chip is ______ when the tooth begins its cut in downmilling.
a) maximum
b) minimum
c) zero
d) can’t say anything

View Answer

Answer: a [Reason:] The cutting force vary from maximum to zero in downmilling so at the starting thickness of chip is maximum.

9. The thickness of the chip is ______ when the cut terminates in downmilling.
a) maximum
b) minimum
c) zero
d) can’t say anything

View Answer

Answer: a [Reason:] From the working of downmilling, the cutting force vary from maximum to zero. So at the end thickness of chip is minimum.

10. For downmilling, _______ machines are used.
a) light
b) moderate
c) rigid
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Rigid machines are used in this process so that no clamping difficulty is there in downmilling.

11. In downmilling, the machine must have fixed on it a backlash error eliminator.
a) true
b) false

View Answer

Answer: a [Reason:] As per the construction of this machine. This is done to make the forces strong enough on job to press down.

12. In downmilling, more springing actions are there in cutter.
a) true
b) false

View Answer

Answer: b [Reason:] This is false. In downmilling, less springing actions are there in cutter.

13. Narrow slots can be milled in _________ milling process.
a) upmilling
b) downmilling
c) can’t say anything
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] This is the advantage of downmilling process. In upmilling, it is difficult to mill narrow slots.

14. Downmilling is easily used on flexible, thin and flat jobs.
a) true
b) false

View Answer

Answer: a [Reason:] There is no clamping issue in downmilling. Use of cutting fluid is easy. Job and tool movements are in same direction. Due to this and many other advantages, downmilling is easily used on flexible, thin and flat jobs.

Machine Design MCQ Set 2

1. Shaping can be performed more effectively by ______ milling machine.
a) horizontal
b) vertical
c) can’t say anything
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Vertical milling machines are of two types: bedmill and turrent mill and due to its construction features these vertical type milling machines can performed shaping easily.

2. surfacing can be performed more effectively by ______ milling machine.
a) horizontal
b) vertical
c) can’t say anything
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Surfacing can be performed more effectively by vertical milling machine. This machine has a spindle. It rotates in vertical direction over the table.

3. Form cutting can be performed more effectively by ______ milling machine.
a) horizontal
b) vertical
c) can’t say anything
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Form cutting can be performed more effectively by horizontal milling machine. The spindle in the horizontal milling machine is mounted on the horizontal arbor above table.

4. Slab milling can be performed more effectively by ______ milling machine.
a) horizontal
b) vertical
c) can’t say anything
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Slab milling can be performed more effectively by horizontal milling machine. This slab mill is also used in gang milling.

5. Drilling can be performed more effectively by ______ milling machine.
a) horizontal
b) vertical
c) can’t say anything
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] In vertical milling, the workpiece is held by a horizontal table and this horizontal table rotates about a vertical axis. There are none-rotating tools which can be fed by crossrail and then drilling operation is performed which is more effective in nature.

6. Boring can be performed more effectively by ______ milling machine.
a) horizontal
b) vertical
c) can’t say anything
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Vertical boring milling is more effectively as it has wide application in ring gear blanks, turbine casting and locomotive tires and so on.

7. Dovetailing can be performed more effectively by ______ milling machine.
a) horizontal
b) vertical
c) can’t say anything
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] As per the classification of milling operations. Dovetailing means joint something like link together with the help of dovetail.

8. Straddle milling can be performed more effectively by ______ milling machine.
a) horizontal
b) vertical
c) can’t say anything
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Sometimes we machine two or more vertical parallel surfaces at a single cut, this type of operation is known as straddle milling. Horizontal milling can perform it more nicely.

9. Angular milling can be performed more effectively by ______ milling machine.
a) horizontal
b) vertical
c) can’t say anything
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Angular milling is a type of milling that mills flat surfaces which are neither parallel or perpendicular to the axis of milling cutter. It is performed more accurately by both milling machines: horizontal and vertical.

10. Cutting T-slots can be performed more effectively by ______ milling machine.
a) horizontal
b) vertical
c) can’t say anything
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] This process depends upon the size of the T bolts which are going to be used and its typical milling process which can be performed by vertical milling more effectively.

11. Slotting can be performed more effectively by ______ milling machine.
a) horizontal
b) vertical
c) both horizontal and vertical
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Slotting is the removal of material in the form of chips by a relative movement of a tool with a cutting edge relative to a workpiece along a non-circular trajectory.

Machine Design MCQ Set 3

1. Multi spindle drilling machine is used for lot production.
a) true
b) false

View Answer

Answer: a [Reason:] Multi spindle drilling is used to make drill in a huge number at a time-simultaneously. So this machine can be used for lot production.

2. Multi spindle drilling machine can be categorized as_______
a) general purpose drilling machine
b) special purpose drilling machine
c) can’t say anything
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] It is a special purpose drilling machine. It is not used for general purpose. It is used when we need to make a lot of holes simultaneously of different shape and different depth and again in mass production.

3. Multi spindle drilling machines can have spindles up to 10 to 12.
a) true
b) false

View Answer

Answer: a [Reason:] As per the construction of this machine. Due to large number of spindles, it can makes a lot of holes simultaneously.

4. Which of the following is true for multi spindle drill machine?
a) it can’t make number of holes at different location and of different size
b) it is able to make number of holes at different location and of different size
c) it can’t make number of holes at different location , but can make holes of different size
d) it can make number of holes at different location , but can not make holes of different size

View Answer

Answer: b [Reason:] This machine can make number of holes at different location and also of different sizes. This reduces the time of operations and also increases the accuracy.

5. Multi spindle drill machines can produce holes of different______
a) shapes
b) depth
c) both shapes and depth
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] It can produce variety of holes of different sizes and shapes. There are number of spindles which can perform simultaneously.

6. In multi spindle drill, for each type of job separate jig should be used.
a) true
b) false

View Answer

Answer: a [Reason:] Jig should be resembles with the job. This is the necessary condition for multi spindle drill and for that reason separate jig is used for each type job.

7. Which of the following is the part of multi spindle drill machine?
a) motor
b) central gear
c) planetary gear
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] All mentioned are the parts of this machine. Apart from this, for the purpose of mass production, adjustable center type design and number of other parts are also provided.

8. In multi spindle drill,the circular angular rotation, position and location of the spindle can’t be changed.
a) true
b) false

View Answer

Answer: b [Reason:] In multi spindle drill machine, circular angular rotation, position and location of the spindle can be varied.

9. In multi spindle drill, the drills are used at______
a) same height
b) different height
c) can’t say anything
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] The drills are used at different height in this machine to make drill of different depth and at different place.

10. The movement of entire head is little difficult and not economical in this machine.
a) true
b) false

View Answer

Answer: a [Reason:] The movement of entire head is little difficult and not economical in this machine, because the size of the head is comparatively big.

Machine Design MCQ Set 4

1. Which of the following operation, we can’t perform on drilling machine?
a) reaming
b) tapping
c) lapping
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Although drilling is primarily intended for drill but now it becomes a versatile tool. It can perform various operations including reaming, tapping, lapping and so on.

2. Tapping attachment is included in_______ method of tool holding devices.
a) by chucks
b) by a sleeve
c) by directly fitting in the spindle
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] It is included in special attachment method. In tapping, one end is always thinner than other end.

3. Floating holder is included in______ method of tool holding devices.
a) by directly fitting in the spindle
b) by special attachments
c) by a socket
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] It is included in special attachment. Floating holder is a type of holder that permits certain amount freedom to enable the tool with a purpose of maintaining a proper path relative to the work.

4. Which of the following method is not used for holding tool?
a) by a sleeve
b) by chucks
c) by a socket
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] These all methods are used for holding tools. There are various types of chucks 2 jaw chuck, three jaw chuck etc. Sleeve and socket are also used for this purpose.

5. We can’t perform grinding operation in a drilling machine.
a) true
b) false

View Answer

Answer: b [Reason:] This is false. Now, drill machine becomes a versatile tool. We can perform grinding operation.

6. Which of the following device is not used for holding the work in a drilling machine?
a) step block
b) drill jigs
c) both step block and drill jigs
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Both are used for holding the work in drilling machine.

7. In drilling operation, work should be held by hand.
a) true
b) false

View Answer

Answer: b [Reason:] Work shouldn’t be held by hand as it may causes injuries to the operator.

8. The drilling machine is the second most important machine tool in a workshop.
a) true
b) false

View Answer

Answer: a [Reason:] Lathe is the most important machine tool followed ny drill and shaper.

9. The drilling machine was primarily designed to originate a _____
a) flat surface
b) cylindrical surface
c) taper surface
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] It was primarily designed to originate a hole but now it can perform variety of operations.

10. For drilling operation, the drill rotates with_____ pressure if job is held on earth.
a) upward
b) downward
c) 45 degree inclined to both planes
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] It rotates with downward pressure if the job is below the machine on the earth.

Machine Design MCQ Set 5

1. Distance between the table and drill is_____ in pillar drill machine as compare to table top drill machine.
a) small
b) high
c) same
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] The distance between the table and drill is more in pillar drill machine. Pillar drill uses a column and base along with drill making a sturdy as well as safe place to drill materials like wood and so on.

2. Which of the following is not true for pillar drill machine?
a) it is an extension of table top drill machine
b) it is very strong
c) it is not rigid
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] All mentioned sentences are true except one which says that it is very strong. This type of machine is not very tough or strong.

3. Which type of motion is possible for table in pillar drill machine?
a) only swivel
b) only upward and downward
c) all swivel, upward and downward
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] These all motions of table is possible in pillar drill machine in order to accommodate with job.

4. The pillar drill machine can perform maximum______ mm of diameter job.
a) 10
b) 100
c) 20
d) 200

View Answer

Answer: c [Reason:] Generally, this machine cannot perform more than 20 mm diameter job. It is used for job below 20 mm diameter.

5. Pillar drill machine has a small tubular column.
a) true
b) false

View Answer

Answer: b [Reason:] This is false. This machine has a long tubular column.

6. In pillar drill machine, there may be chances of vibration.
a) true
b) false

View Answer

Answer: a [Reason:] In this machine chances of vibrations are there as the column job is not very rigid.

7. What is the maximum power that we can expect in pillar drill machine?
a) 0.5 Kw
b) 1.1 Kw
c) 5.5 Kw
d) 11.1 Kw

View Answer

Answer: b [Reason:] As per the design, mechanism and performance, maximum 1.1 Kw power can be expected.

8. The pillar drill machine can perform______ work.
a) light
b) heavy
c) both light and heavy
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] This machine is ordinary machine, not made for specific purpose or special task and generally used only for light work.

9. Which of the following is true for pillar drill machine?
a) it is taller
b) it can be mounted or fitted on ground or any other foundation
c) for the production of one or two pieces of light work, this can be used
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] All sentences are taller. It is taller looks like a pillar that’s why this machine is known as pillar machine. It can be fixed on any base and only used for producing light work.

10. Which of the following is not true for pillar drill machine?
a) it looks like a pillar
b) the table is movable
c) it is not used for mass production
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] All the sentences are true. As the name pillar machine itself suggests that it looks like pillar. Its table can move in order to accommodate with the job requirements. Its ordinary machine, not used for mass production.