Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Machine Design MCQ Set 1

1. In which operation, motion of job is rotary and motion of cutting tool is forward translating?
a) turning
b) planning
c) milling
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Turning is done when motion of job is rotary and motion of cutting tool is forward translating. In turning operation, metal is removed from the outer diameter of the surface. It is very basic operation.

2. Which type of job motion is there in drilling operation?
a) rotary
b) translating
c) fixed
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Motion of job is fixed in drilling operation. The drilling machine is one of the most important machine tool in workshop after lathe.

3. In which type of operation, motion of cutting tool is translating?
a) drilling and milling
b) milling and turning
c) boring and drilling
d) turning and planning

View Answer

Answer: c [Reason:] Motion of cutting tool is translating in case of boring and milling. Boring is generally performed to enlarge the holes which are previously made and milling is generally performed to remove the material from the metal.

4. In which type of operation, motion of cutting tool is rotary as well as translating?
a) planning
b) milling
c) drilling
d) turning

View Answer

Answer: c [Reason:] In drilling, both type of motion of cutting tool is necessary. For drilling, the drill is rotated with a downward pressure causing the tool to penetrate into the material.

5. In drilling motion of job is rotary.
a) true
b) false

View Answer

Answer: b [Reason:] This is false. In drilling, motion of job is fixed.

6. Motion of cutting tool is rotary in milling machine.
a) true
b) false

View Answer

Answer: b [Reason:] This is false. Motion of cutting tool is intermittent translating in milling operation.

7. Which type of cutting tools have wide application on lathes?
a) single point
b) multi point
c) both single point and multi point
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Single point cutting tools have wide application on slotting machines. Shear tools, boring tools, planner tools etc. are the examples of single point cutting tools.

8. Which of the following is the example of multi point cutting tool?
a) milling cutter
b) broaching tool
c) both milling utter and broaching tool
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Milling cutter and broaching tools use multi point cutting tool to perform their operations. In milling, material is removed as the work is fed against a rotating multipoint cutter. Broaching also remove material but high accuracy. Although its cost is high, it is largely used.

9. In how many groups, cutting tools can be divided?
a) 2
b) 3
c) 4
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Cutting tools can be classified in two groups : single point cutting tools and multi point cutting tools.

10. Motion of job is forward rotary in broaching operation.
a) true
b) false

View Answer

Answer: b [Reason:] This is false. Motion of job is forward translating in broaching operation.

11. Which of the following is an example of non cutting shaping process?
a) turning
b) forging
c) drilling
d) milling

View Answer

Answer: b [Reason:] Only forging is an example of non cutting shaping process, while turning, drilling and milling are the examples of cutting shaping process.

12. Which of the following is the example of cutting shaping process?
a) knurling
b) forging
c) pressing
d) drawing

View Answer

Answer: a [Reason:] Only knurling is an example of cutting shaping process. Where as forging, pressing and drawing are the examples of non cutting shaping process.

13. The process of metal cutting is affected by the relative motion between the piece of work and the hard type edge of a cutting tool against the work piece.
a) true
b) false

View Answer

Answer: a [Reason:] The relative motion which is produced by the combination of rotary and translating movements either of work piece or of the cutting tool or of both affect the metal cutting process.

14. In how many groups, various metal working processes can be classified?
a) 2
b) 3
c) 4
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: 2 [Reason:] Metal working process can be classified in two groups : as cutting shaping process and non cutting shaping process.

Machine Design MCQ Set 2

1. Micro drill machine is also known as mini drill machine.
a) true
b) false

View Answer

Answer: a [Reason:] As per the definition of micro drill machine. As the name suggest micro drill makes very small holes so it is also known as mini drill machine.

2. Micro drill machine means it has height in terms of micrometer.
a) true
b) false

View Answer

Answer: b [Reason:] It doesn’t have height in terms of micrometers. It is very small that’s why it is termed as micro drill machine.

3. The base of the micro drill is______
a) light
b) heavy
c) very light
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] The base is generally heavy in this case. To make hole, drill needs a huge downward pressure. To sustain this pressure, base should be heavy.

4. The base of the table is_____ in micro drill machine.
a) free
b) fixed
c) either free or fixed
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] The base can be either free or fixed base on the job. But it should be strong to withstand high pressure.

5. Which type of motion is possible for drilling head?
a) up
b) down
c) up and down
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Drilling head can be moved up and down in order to accommodate with the job.

6. Feed motion can be controlled automatically.
a) true
b) false

View Answer

Answer: a [Reason:] As per the working of this machine. We don’t need manual support for the control of feed motion. The feed of a drill is the distance the drill moves into work at each revolution of the spindle.

7. If the speed of the drill increases, then the thrust force will______
a) increase
b) decrease
c) remain same
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] If the speed of the drill increases, then the thrust force will decrease. Here the thrust force is the reaction force explained by newton’s second and third laws.

8. If the speed of the drill decreases, then the torque will______
a) increase
b) decrease
c) remain same
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] If the speed of the drill decreases, then the torque will increase as the thrust force increases with the decrement in the speed of drill.

9. Which type of work can be done in micro drill machine?
a) fine work
b) electrical work
c) electro-fitting work
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] All mentioned types of work can be done in micro drill machine. This the application of micro drill machine. In fine work, electrical work, elctro-fitting work we need small holes and for that purpose this machine is used.

10. Micro drill machine looks like a table top drill machine.
a) true
b) false

View Answer

Answer: a [Reason:] It is similar with table top machine and just small in size then the table top drill machine. So if we compare these machine on the basis of look, we can easily say that micro drill machine looks like a table top drill machine.

Machine Design MCQ Set 3

1. The cutting edges are spaced ______ on the circumference of the cutter.
a) equally
b) unequally
c) can’t say anything
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] The cutting edges are spaced equally on the circumference of the cutter so as to provide an identical surface. If they are not spaced equally, then we can’e get a smooth surface.

2. The milling cutters are revolving tools having ______ cutting edges.
a) only one
b) only two
c) only three
d) none of mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] It has one or several cutting edges depends upon its work.Different cutting edges are used for different purposes.

3. The cutting elements are called teeth.
a) true
b) false

View Answer

Answer: a [Reason:] As per the definition of cutting elements, they can be termed as teeth which are used for the purpose of intermittent engagement.

4. The cutting elements intermittently engages ______
a) workpiece
b) remove material
c) both workpiece and remove material
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Both workpiece and removed material can intermittently engaged with the help of cutting elements through the principle of relative movements .

5. In milling cutters, intermittently engagement is done by individual motion of cutter.
a) true
b) false

View Answer

Answer: b [Reason:] In milling cutters, intermittently engagement is done by relative motion of cutter and workpiece.

6. Milling cutters are broadly classified into______ types.
a) 1
b) 2
c) 3
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Milling cutters broadly classified into 2 types : arbor type and shank type.

7. Milling cutters may be made of ferrous cast alloys.
a) true
b) false

View Answer

Answer: b [Reason:] Milling matters are generally not made of ferrous cast alloys. Milling cutters may be made of non-ferrous cast alloys.

8. Milling cutters may be made of______
a) high speed steel
b) cemented tipped
c) super high speed steel
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Milling cutters may be made of all mentioned. These all can give great strength ti milling cutters that’s why they are used.

9. The cutters having a bore at center are mounted and keyed on a short shaft called_____
a) arbor
b) shank
c) can’t say anything
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] It is the definition of arbor and arbor is one of the famous type of milling cutter.

10. Arbor is connected with the milling machine spindle by_____
a) draw bolt
b) driving bolt
c) both draw bolt and driving bolt
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Arbor milling is very rapid and versatile in which arbor is connected by both draw bolt and driving bolt to perform fast.

Machine Design MCQ Set 4

1. Slab mill cutter is an example of ______ milling cutter.
a) arbor type
b) shank type
c) special type
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Slab mill is the milling which is mainly used for the purpose of rapid machining of large and broad surfaces.

2. End mill cutter is an example of shank type milling cutter.
a) true
b) false

View Answer

Answer: a [Reason:] As per the classification of milling cutters. These cutters are used in applications such as tracer milling, profile milling and plunging

3. Plain milling cutter is an example of ______ milling cutter.
a) arbor type
b) shank type
c) special type
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] It is categorized under special type. Flat surfaces can be milled by this cutter. Apart from it it can perform other some simple milling operation.

4. Side milling cutter is an example of ______ milling cutter.
a) arbor type
b) shank type
c) special type
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] As per the classification of milling cutters. This cutter can handle deep and long open slots in a more comfortable manner, which increase the productivity.

5. Slitting saw cutter is an example of ______ milling cutter.
a) arbor type
b) shank type
c) special type
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] It is type of special purpose because it is not used for removing lots of material. It is used for the purpose of cutting a narrow slit into material.

6. Ball nose cutter is almost similar to slot drill.
a) true
b) false

View Answer

Answer: a [Reason:] Both are almost similar. There is only one difference that ends of ball nose cutters are hemispherical.

7. Carbide and ceramic tips are used in ________
a) slab mill
b) face mill
c) fly mill
d) none of mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Face mill is the cutter which uses multiple disposable carbide and ceramic tips. These are mounted on its cutter body .

8. Form cutter is an example of arbor type milling cutter.
a) true
b) false

View Answer

Answer: b [Reason:] This is false. As per the classification of milling cutters, form cutter is an example of special type milling cutter.

9. Fly cutters, which are made of a single body are replaceable with the face mills.
a) true
b) false

View Answer

Answer: a [Reason:] This is the characteristic of fly cutter. They are made of a single body from which only one tool bit or two tool bits can be inserted.

10. Slot drill consists of ______ flutes.
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4

View Answer

Answer: 2 [Reason:] This drill consists of 2 flutes. Slot drill is the drill which is able to drill straight down into the material.

Machine Design MCQ Set 5

1. The indexing is the operation of dividing the periphery of a piece of work into any number of equal parts.
a) true
b) false

View Answer

Answer: a [Reason:] It is the definition of indexing.It is generally used for milling machine but it has also some application in boring,grinders, drill presses etc.

2. The indexing operation can also be adapted for producing ______ headed bolts.
a) hexagonal
b) square
c) both hexagonal and square
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] The indexing operation can also be adapted for producing hexagonal and square headed bolts. It is versatility of this method and that’s the reason why it is largely used.

3. In cutting spur gear, equal spacing of teeth on the gear blank can’t be performed by indexing.
a) true
b) false

View Answer

Answer: b [Reason:]In cutting spur gear, equal spacing of teeth on the gear blank can be performed by indexing.

4. Indexing is accomplished by using a special attachment known as__________
a) dividing head
b) index head
c) both dividing head and index head
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Indexing head is also known as dividing head and this driving head is also known as indexing head.

5. The dividing heads are of ____ types.
a) 1
b) 2
c) 3
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] The dividing heads are of 3 types: universal driving head, optical driving head and plain driving head.

6. Which of the following is not the type of dividing heads?
a) plain dividing head
b) universal dividing head
c) optical dividing head
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] All plain driving head, universal driving head and optical driving head are the types of dividing heads.

7. Which of the following dividing head is also known as simple dividing head?
a) plain dividing head
b) universal dividing head
c) optical dividing head
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Plain dividing head is also known as simple dividing head. It performs simple not too complicated tasks.

8. Which of the following is the most common type of indexing arrangement used in workshops?
a) plain dividing head
b) universal dividing head
c) optical dividing head
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] As per the application of universal dividing head. It is very versatile and can perform various operation that’s why it is used in industry.

9. Universal index head can be used to execute all form of indexing.
a) true
b) false

View Answer

Answer: a [Reason:] This is the advantage of this head. Due to its versatility it can perform the tasks of other indexing methods and can execute all form of indexing.

10. Which of the following is the important part of universal head?
a) worm
b) index plate
c) sector arm
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Worm, sector arm, index plate, sector arch,sector ram, crank, taper hole, spindle etc. are the main parts of universal head .

11. Which of the following has single start threads in universal dividing head?
a) worm
b) index plate
c) sector arm
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] As per the construction of universal dividing head, worm has single start threads. It has to allow the spindle to pass through it during the rotation of spindle.

12. In universal dividing head, the worm wheel has 40 teeth.
a) true
b) false

View Answer

Answer: a [Reason:] As per the construction of worm wheel, worm wheel has 40 teeth for the better function. Taper hole spindle passes through it.

13. The crank is used to rotate the spindle of the dividing head in universal dividing head.
a) true
b) false

View Answer

Answer: a [Reason:] Crank is used for this purpose. It is the main function of the head. Spindle is passed through the worm and worm wheel arrangement.

14. Rotation of spindle is done through _______ arrangement in universal dividing head.
a) worm
b) worm wheel
c) both worm and worm wheel
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Worm and worm wheel arrangement are used for the rotation of spindle but the rotation of spindle starts because of crank arrangement.

15. By linking the worm and worm gear driving mechanism of the attachment with the leadscrew of the table, continuous ______ motion can be imparted to the workpiece.
a) rotary
b) transverse
c) reciprocating
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] As per working of universal dividing head, continuous rotary motion can be imparted to workpiece for the purpose of helical milling.