Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Machine Design MCQ Set 1

1. The tool post is assembled to the swivel base.
a) true
b) false

View Answer

Answer: b [Reason:] The tool post is assembled to the top slide. The tool post holds the tool or tools meant for operations to be performed on the work.

2. Which of the following is the part of single way tool post?
a) ring base
b) rocket arm
c) a tool clamping screw
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Single way tool post consists of these all parts. This tool post is consist of a circular tool post body with a slot for accommodating the tool or tool holder.

3. The tool is positioned on rocket arm and clamped in case of single way tool post.
a) true
b) false
Answer: a

View Answer

Explanation: This is true. The ring base, a rocket arm and a tool clamping screw complete the assembly of this type of tool post.

4. In single way tool post, the center height of the tool tip can be adjusted with the help of_____
a) rocket arm
b) ring base
c) rocket arm and ring base both
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Both rocket arm and ring base are used for this purpose. The rigidity of the tool is less as it is clamped with only one bolt.

5. Four bolt tool post is held in position by____ straps and _____ bolts.
a) 2 and 4
b) 4 and 2
c) 2 and 2
d) 4 and 4

View Answer

Answer: a [Reason:] It is held by 2 straps and 4 bolts. This type of tool post provides a very firm support for either a single or double tool set-up. This is, therefore, often fitted to heavy duty lathes.

6. Loosing coil springs are fitted on each strap in four bolt tool post.
a) true
b) false

View Answer

Answer: b [Reason:] This is false. Loosing coil springs are fitted on each bolt to keep the straps in place. Adjustment of the tool height can be made by using parallel packing strips under the tools.

7. Open slide tool post is clamped in position by_____ set screws.
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4

View Answer

Answer: b [Reason:] Open slide tool post is clamped in position by 2 set screws. This tool is held quite independent of the main fixing bolt.

8. In which tool post, quick replacement of the tool is ensured?
a) single way tool post
b) four bolt tool post
c) open slide tool post
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] In open slide tool post, the tool post slide can be swiveled to any desired position after loosening the central bolt which slides in a T-slot.

9. Four way tool post is also known as_____
a) square tool post
b) indexing type tool post
c) square tool post and indexing type tool post both
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] These both terms square tool post and indexing type tool post are used as the synonyms of the four way tool post. Four tools can be fixed in this types of tool post and any one can be bought to the operating position and the square head is clamped with the help of the locking lever.

10. The indexing is automatic in four way tool post.
a) true
b) false

View Answer

Answer: b [Reason:] The indexing may be manual or automatic in four way tool post.

11. Four bolt tool post provides a very firm support for_____
a) single tool set up
b) double tool set up
c) either single or double tool set up
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Four tool post provides firm supports for both single or double tool set up. In this tool post, each tool is secured in the tool post by more than one bolt and so the rigidity is more.

12. Which of the following is not true for four bolt tool post?
a) adjustment for the tool height can be made by using parallel
strips under the tools
b) this type of tool post does swivel in itself
c) setting of the tool in any desired angle is affected by the
adjustment of the compound slide
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] All the mentioned sentences are true except the one which says that this type of tool post does swivel in itself. Actually, This type of tool post does swivel itself.

13. Which of the following is not true for open slide tool post?
a) the tool is held quite independent of the main fixing bolt
b) the height of the cutting point can be adjusted by using
parallel packing strips
c) the tool post slide can be swiveled to only parallel or
perpendicular position
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] The tool post slide can be swiveled to any desired position after loosening the central bolt ( by a handle ) which slides in a T-slot.

14. Which of the following is not true for four way tool post?
a) each tool is secured in the tool post by one bolt
b) square head is clamped with the help of the locking lever
c) it takes more time to set the center height
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] All sentences are true except the one which says that each tool is secured in the tool post by one bolt. Actually, each tool is secured in the tool post by more than one bolt in order to obtain more rigidity.

15. Frequent changing of the tool for different operations need
not be done in four way tool post.
a) true
b) false

View Answer

Answer: a [Reason:] Frequent changing of the tool for different operation need not be done in four way tool post as four tools can be clamped.The disadvantage is that skill is required to set the tools and it takes more time to set the center height.

Machine Design MCQ Set 2

1. Which type of lathe is also known as centre lathe?
a) engine lathe
b) bench lathe
c) room lathe
d) capstan lathe

View Answer

Answer: a [Reason:] Engine lathe is also known as the centre lathe. This centre lathe is generally used for the production of cylindrical surfaces.

2. Wheel lathe is the type of ____
a) engine lathe
b) centre lathe
c) speed lathe
d) special purpose lathe

View Answer

Answer: d [Reason:] Wheel lathe is the type of special purpose lathe. This lathe is generally used for the purpose of turning wheels of railways locomotives and so on.

3. Wood working lathe is the type of ____
a) engine lathe
b) centre lathe
c) speed lathe
d) special purpose lathe

View Answer

Answer: c [Reason:] Wood lathe is the type of speed lathe. Speed lathe can revolve spindle with great speed. It is also used for turning small objects.

4. Geared lathe is the type of____
a) engine lathe
b) centre lathe
c) speed lathe
d) special purpose lathe

View Answer

Answer: a [Reason:] Geared lathe is the type of engine lathe. Engine lathe is a screw cutting type lathe. It has back-geared cone-driven headstock.

5. Belt driven lathe is the type of____
a) engine lathe
b) centre lathe
c) speed lathe
d) special purpose lathe

View Answer

Answer: b [Reason:] Belt driven lathe is the type of centre lathe. In practical, various types of belt driven machines are used like V belt driven machine and so on.

6. Duplicating lathe is the type of____
a) engine lathe
b) centre lathe
c) speed lathe
d) special purpose lathe

View Answer

Answer: d [Reason:] As per the classification of lathe, duplicating lathe the type of special purpose lathe. It is rarely used.

7. Spinning lathe is the type of____
a) engine lathe
b) centre lathe
c) speed lathe
d) special purpose lathe

View Answer

Answer: c [Reason:] Spinning lathe is the type of speed lathe. Spinning lathe is a lathe generally used the purpose of shaping metal holloware with the help of flat stock over a form (of revolving type) with the help of hand tool.

8. Which of the following is the type of engine lathe?
a) centering lathe
b) individual motor driven lathe
c) duplicating lathe
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Centering lathe is the example of speed lathe and duplicating lathe is the type of special purpose lathe while individual motor driven lathe is an example of engine lathe.

9. Which of the following is special purpose lathe?
a) polishing lathe
b) centering lathe
c) spinning lathe
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Polishing lathe, centering lathe and spinning lathe are the examples of speed lathe.

10. Which of the following is the example of speed lathe?
a) wheel lathe
b) polishing lathe
c) gap bed lathe
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Wheel lathe and gap bed lathe are the examples of the special purpose lathe while polishing lathe is an example of speed lathe.

11. T – lathe is the example of bench lathe.
a) true
b) false

View Answer

Answer: b [Reason:] This is false. T – lathe is the example of special purpose lathe.

12. Which of the following is the type of lathe?
a) bench lathe
b) tool room lathe
c) capstan and turret lathe
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] These all are the types of lathe as per the lathe classification. Lathe is primarily intended for the purpose of producing cylindrical surfaces although today it becomes a versatile tool.

13. Lathe can be classified on the basis of_____
a) designs and construction
b) fundamental principle
c) function performance
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] All types of lathe machine employ the same fundamental principle of operation and perform the same function. They are differ only in the terms of their designs and constructions.

14. Wood working lathe is the example of capstan and turret lathe.
a) true
b) false

View Answer

Answer: b [Reason:] This is false. Wood working lathe is the example of speed lathe.

Machine Design MCQ Set 3

1. Which machine tool is known as the mother machine tool?
a) drill
b) milling
c) lathe
d) none of mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Lathe is known as the mother machine tool because it can perform various type of operations. It is a versatile machine.

2. Lathe is primarily used for producing ____surfaces.
a) flat
b) curve
c) taper
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Lathe is primarily used for producing cylindrical surfaces. But today it can perform various operations and perform various surfaces like curvilinear surface, flat surface and so on.

3. Which type of surface is produced by turning operation in lathe machine?
a) flat
b) cylindrical
c) taper
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Flat surface is produced by turning operation in lathe machine. This turning can be done on the external surface. Boring is a type of turning which is performed in the internal surface.

4. What is the necessary condition for turning?
a) material of work piece should be harder than the cutting tool
b) cutting tool should be harder than the material of work piece
c) hardness of the cutting tool and material of of piece should be same
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Cutting tool should be harder than the material of work piece, so that it can be able to cut the work piece into the desire shape.

5. Traversing of tool parallel to the axis of job is termed as_____
a) cross feed
b) longitudinal feed
c) both cross feed and traversing feed
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] It is the definition of longitudinal feed. Similarly, traversing of tool perpendicular to the axis of job is known as cross feed.

6. The swing diameter over the bed is the largest diameter.
a) true
b) false

View Answer

Answer: a [Reason:] This is true. Swing diameter over the lathe is the largest diameter of work over the bed that will revolve without touching height of the centres measured from the bed of the lathe.

7. Lathe cannot produce internal features like holes.
a) true
b) false

View Answer

Answer: b [Reason:] This is false. Lathe is a versatile machine tool. It can produce holes, flat surfaces and so on.

8. Which type of feed is needed in facing operation?
a) longitudinal
b) cross
c) both cross and longitudinal
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Facing operation is done by the cross feed. In facing, workpiece is rotated against the single point cutting tool.

9. Which type of surface is produced in facing operation?
a) cylindrical
b) taper
c) flat
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Flat surface is produced in facing operation as per the definition. In facing operation, metal is removed by the tool from thee end of the metal and flat surface is produced.

10. Traversing of tool at any angle to the job axis produces curve surfaces.
a) true
b) false

View Answer

Answer: b [Reason:] This is false. Traversing of tool at any angle to the job axis produces taper surfaces.

11. In taper operation, which type of surface is produced?
a) flat
b) curve
c) circular
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Taper type surface is produced in the process of taper turning. Taper is a shape in which the diameter of the both ends of bar are different.

12. Which type of feed is needed in turning operation?
a) longitudinal
b) cross
c) both cross and longitudinal
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] As per definition, longitudinal feed is needed in turning operation. Longitudinal feed is always parallel to the axis of rotation of the spindle.

13. Which type of surface can be produced by lathe?
a) flat
b) cylindrical
c) curvilinear
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Lathe is a versatile machine. It can perform various types of jobs. It is primarily intended for producing only cylindrical surface but it can produce various types of surfaces.

Machine Design MCQ Set 4

1. Why metal removal process is costly?
a) more energy is required
b) some of the material is wasted
c) both more energy is required and some of the material is wasted
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] As we require more energy, cost will definitely increase and again some material is also removed(lost) in this process.

2. In which machining process, removed metal is negligible?
a) surface finishing
b) metal removal
c) none of the mentioned
d) both surface finishing and metal removal

View Answer

Answer: a [Reason:] Metal which is removed, is more ( can’t negligible ) in case of metal removal process but in surface finishing metal removal is negligible.

3. Dimension accuracy is not affected in metal removal process?
a) true
b) false

View Answer

Answer: b [Reason:] This is false. Accuracy of dimension is not affected in surface finishing process.

4. Which of the following process is not grouped under metal removal process?
a) boring
b) milling
c) tumbling
d) rolling

View Answer

Answer: c [Reason:] Only boring and milling are grouped under metal removal process. Tumbling is the type of surface finishing process.

5. Which of the following is not groped under the surface finishing process?
a) sawing
b) tapping
c) buffing
d) polishing

View Answer

Answer: a [Reason:] Only tapping, buffing and polishing are grouped under surface finishing process. Sawing is the type of metal removal process.

6. Metal removal process gives poor contour on the compound.
a) true
b) false

View Answer

Answer: b [Reason:] This is false. Metal removal process gives poor contour on the compound.

7. In how many groups, metal removal process can be classified?
a) 2
b) 3
c) 4
d) 5

View Answer

Answer: b [Reason:] Metal removal process can be classified as conventional machining, abrasive process and nontraditional machining.

8. In which type of metal removal process, grinding is included?
a) conventional machining
b) abrasive process
c) nontraditional machining
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] As per the classification of metal removal process, it is included in abrasive process. When we remove metal with the help of single or multiple abrasive particle, the process is called abrasive process.

9. ______ metal removal process includes milling.
a) conventional machining
b) abrasive process
c) nontraditional machining
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] As per the classification of metal removal process, it is included in conventional process. Conventional machines are machines which requires human efforts and that are not fully automated. Metal removal process need some human efforts.

10. In which type of metal removal process, thermal energy is included?
a) conventional machining
b) abrasive process
c) nontraditional machining
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] It is included in nontraditional machining. Thermal energy is an energy which is generated from the heat like kinetic energy of molecule, chemical energy of particle and so on.

11. Which of the following is the type of nontraditional machining?
a) turning
b) drilling
c) milling
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Turning, drilling and milling are the types of nontraditional machining. Drilling means make a hole by using drilling machine and milling machine is a machine tool that removes metal as the work is fed against multipoint cutter. Turning is basic operation generally carried out on lathe machine.

12. In which metal removal process, material is removed by particles?
a) conventional machining
b) abrasive process
c) nontraditional machining
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] It can be understood from the definition of abrasive process. Like in abrasive water jet operation, material is removed by erosion.

13. In which process, various energy forms other than sharp cutting tool is used to remove materials?
a) conventional machining
b) abrasive process
c) nontraditional machining
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] It can be understood from the definition of nontraditional machining. Non-traditional machining is an operation which do not use shear as their primary sources of energy.

14. Metal removal process is also termed as primary production process.
a) true
b) false

View Answer

Answer: b [Reason:] This is false. Metal removal process is also termed as secondary production process.

15. Which of the following is not the type of nontraditional machining?
a) electrochemical process
b) chemical machining
c) mechanical energy process
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Electrochemical process, chemical machining and mechanical energy process are all the types of nontraditional machining. Apart from these, photochemical, chemical milling, ultrasonic machining, laser beam machining etc. are also the type of nontraditional machines.

Machine Design MCQ Set 5

1. Which manufacturing process includes the powder metallurgy?
a) casting
b) forming and shaping
c) machining
d) joining

View Answer

Answer: b [Reason:] Forming and shaping process includes powder metallurgy. Powder metallurgy is a process in which material or shapes are made from or by using metal powders.

2. Which of the following is not included in forming and shaping process?
a) rolling
b) forging
c) sheet forming
d) broaching

View Answer

Answer: d [Reason:] Only rolling, forging and sheet forming are included in forming and shaping process. Broaching is included in fabrication process.

3. Expendable mold and permanent mold are the parts of ____ manufacturing process.
a) machining
b) casting
c) none of the mentioned
d) joining

View Answer

Answer: b [Reason:] In casting, we prepare a mould in which we pour liquid metal. Then we solidify the metal and make the product of desired shape with the help of pattern.

4. Casting includes grinding process.
a) true
b) false

View Answer

Answer: b [Reason:] This is false. Casting doesn’t includes grinding process. Machining process includes grinding process.

5. Brazing is a type of metal joining process.
a) true
b) false

View Answer

Answer: a [Reason:] It is a metal joining process. It joints the metal by melting and flowing a filler metal into the joint. The adjoining metal has higher melting point compare to filler metal.

6. Which of the following is included in machining process?
a) extrusion
b) soldering
c) drilling
d) coating

View Answer

Answer: c [Reason:] Drilling is included in machining process. For drilling, the drill is rotated with a downward pressure causing the tool to penetrate into the material.

7. Which of the following processes are included in finishing?
a) honing and welding
b) polishing and lapping
c) coating and milling
d) molding and plating

View Answer

Answer: b [Reason:] Coating and plating are included in finishing .Welding is included in joining, molding is included in casting and milling is included in machining. Rest all( mentioned ) are included in finishing process.

8. Machining process deals with drawing.
a) true
b) false

View Answer

Answer: b [Reason:] This is false. Forming and shaping type process include the process like drawing.

9. Which of the following is not the type of finishing process?
a) diffusion bonding
b) burnishing
c) both diffusion bonding and burnishing
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Only burnishing is an example of finishing process. Diffusion type bonding is included in the of process of joining.

10. Which of the following is not the type of joining process?
a) adhesive bonding
b) brazing
c) soldering
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Adhesive bonding, brazing and soldering all are thetypes of joining process. In adhesive bonding, adhesive are used to manufacture an assembly. Brazing and soldering are also the type of manufacturing process.

11. Which of the following is the type of permanent joining process?
a) welding
b) soldering
c) both welding and soldering
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] In welding and soldering, once the join has made, we have to break the joint to get different part. So, both welding and soldering are known as permanent joining process.

12. Which of the following is the type of temporary joining process?
a) brazing
b) mechanical joining
c) both brazing and mechanical joining
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Brazing is the one type of permanent joining process and mechanical joining is the one type of temporary joining process because we can remove the joint with the help of equipments like some type of bolts and so on. Breaking of joint is not necessary in this case.

13. In ____type of manufacturing process, material is wasted. It is in the form of chips.
a) machining process
b) casting process
c) joining process
d) forming and shaping process

View Answer

Answer: a [Reason:] In machining process, some raw material is wasted in or in order to perform different operations like drilling, turning etc.

.woocommerce-message { background-color: #98C391 !important; }