Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Machine Design MCQ Set 1

1. In tailstock offset method, the job is held at an angle and the tool moves______ to the axis.
a) parallel
b) perpendicular
c) at 45 degree
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] The tool moves parallel to the axis in this method. the body of the tailstock is shifted on its base to an amount corresponding to the angle of taper.

2. In tailstock method, the angle at which the axis of rotation of the job is shifted is equal to______ the angle of taper.
a) half
b) double
c) triple
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] This is angle is equal to half the angle of taper. This taper can be turned between centers only.

3. In tailstock method, body of the tailstock is made to slide on its base_____ from the operation.
a) towards
b) away
c) either towards or away
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] In tailstock method, body of the tailstock is made to slide on its base either away or towards from the operation. This operation is done with the help of setover screw.

4. The form tool should be set parallel to the axis of the work.
a) true
b) false

View Answer

Answer: b [Reason:] This is false. The form tool should be at right angle to the axis of the work.

5. Which type of taper is generally turned in tailstock method?
a) internal
b) external
c) both internal and external
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Only external taper can be turned in this method. Generally for internal threads this method is not used.

6. Which of the following is not true for tailstock method?
a) the body of tailstock is shifted on its base to an amount corresponding to the angle of taper
b) the movement of tailstock is made by a setover screw
c) accurate setting of the offset is easy
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] All the mentioned sentences are true except one which says that accurate setting of the offset is easy. Actually, accurate setting of the offset is difficult in this method.

7. Which of the following is not true for tailstock method?
a) the taper can be turned between centres only
b) duplicate tapers can be produced
c) the alignment of the lathe centres will be disturbed
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] All the above sentences are true. These all sentences are related with tailstock method in which the maximum length of the taper can be produced.

8. Which of the following is the benefit of tailstock method?
a) power feed can be given
b) good surface finish can be obtained
c) maximum length of the taper can be produced
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] These all are the benefits of the tailstock method. Apart from these benefits, we have some other benefits too like external threads on taper portion can be produced, duplicate tapers can be produced and so on.

9. Tailstock method damage the centre drilled holes of the work.
a) true
b) false

View Answer

Answer: a [Reason:] This is the disadvantage of this method. Apart from it, it has other big disadvantage that only external taper can be produced.

10. The taper turning attachment consists essentially of a frame which is attached to the_____ end of the lathe bed.
a) front
b) rear
c) both front and rear
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] The taper turning attachment consists essentially of a frame which is attached to the rear end of the lathe bed. This attachment is provided only on a few modern lathes.

11. Only hand feed is possible in compound slide method.
a) true
b) false

View Answer

Answer: a [Reason:] This is the biggest disadvantage of this method. Also, threads on taper portion cannot be produced.

12. In attachment method, cross-slide must be made_____ the lead screw.
a) fixed with
b) free from
c) can’t say anything
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Cross slide must be made free from the lead screw in this method. The tool mounted on the cross-slide will follow the angular path.

13. Which type of tapers can be produced by attachment method?
a) internal
b) external
c) both internal and external
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Both types of tapers can be produced by attachment method. Apart from this, good surface finish is also obtained as well as the alignment of the lathe centers is not disturbed.

14. In attachment method, the angle of swiveling the guide bar can be determined from this equation, tan of angle =______
a) (D-d) / L
b) (D-d) / 2L
c) (D-d) / 4L
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Here, D and d denotes diameters and L denotes length. The tan of angel is also known as the angel of swiveling the guide bar.

15. By attachment method, large number of taper angle can be turned.
a) true
b) false

View Answer

Answer: b [Reason:] This is false. Only limited taper angle can be turned by this method.

Machine Design MCQ Set 2

1. P is lathe accessory used to give extra support for a long slender work pieces. Identify P.
a) steady rests
b) tool post
c) mandrels
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Steady rests is lathe accessory used to give extra support for a long slender work pieces in addition to the centre support during turning.

2. Rests are used when support from_____ end cannot be given for drilling, reaming, tapping etc.
a) headstock
b) tailstock
c) apron
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Rests are used when support from tailstock end cannot be given for drilling, reaming, tapping etc. These rests are fixed at some intermediate points to prevent bonding of work pieces due to their own weight.

3. The jaws can be moved readily_____ by means of adjusting screws in fixed steady rest.
a) in
b) out
c) either in or out
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] The jaws can be moved readily in or out by means of adjusting screws. The three jaws are adjusted on a trued cylindrical face of the work piece.

4. The rest are fixed to prevent the vibration set up due to_____
a) own weight
b) chattering forces
c) own weight and chattering forces both
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] The rest are fixed to prevent the vibration set up due to chattering forces. The use of this rest eliminates the chatter.

5. Which of the following is not true for rests?
a) rests are used when the length of the work piece is 10 to 15 times the diameters
b) rests help in achieving greater accuracy in machining
c) rests permit only light cuts
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] All mentioned sentences are true except the one which says that the rests are permits only light cuts. Rests permit only heavy cuts.

6. Which of the following is the type of steady rest?
a) fixed steady rest
b) follower steady rest
c) both fixed steady rest and follower steady rest
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Both are the types of steady rest. A fixed steady rest is fixed to the lathe bed while follower steady rest consists of a c like frame.

7. Which of the following are the parts of fixed rest?
a) adjustable pads
b) locking screw
c) bearing pads
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] All above mentioned are the parts of fixed rest. Apart from these, base, bed clamp, hinge etc. are also the parts of fixed steady rest.

8. Fixed steady rest is stationary.
a) true
b) false

View Answer

Answer: a [Reason:] Fixed steady rest is stationary because it is fixed to the lathe bed.

9. Fixed steady rest gives support at_____ fixed place only.
a) one
b) two
c) more than two
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Fixed steady rest gives support at one fixed place only. A fixed steady rest can be clamped at any desired position on the lathe bed.

10. Fixed steady rest consists of a frame containing_____ adjustable pad.
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4

View Answer

Answer: c [Reason:] Fixed steady rest consists of a frame containing three adjustable pads. These pads are also known as jaws.

11. The top of the frame is machined to suit the inside ways of the
lathe bed in fixed steady rest.
a) true
b) false

View Answer

Answer: b [Reason:] This is false. The base of the frame is machined to suit the inside ways of the lathe bed in fixed steady rest.

Machine Design MCQ Set 3

1. Which portion of the bed is hinged at the back in fixed steady rest?
a) top
b) middle
c) bottom
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] The top portion of the bed is hinged at the back to permit the top to be lifted or assembled to the bottom half.

2. In fixed steady rest, a fixed steady can be clamped_____
a) parallel to lathe bed
b) perpendicular to lathe bed
c) at any desired position on the lathe bed
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] A fixed steady can be clamped at any desired position on the lathe bed. This is done with the help of base clamping screw.

3. In fixed steady rests, these rests are fixed at some intermediate points to prevent bending of work pieces due to_____
a) own weight
b) chattering forces
c) own weight and chattering forces both
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] These rests are fixed at some intermediate points to prevent bending of work pieces due to their own weight. This rests help in achieving greater accuracy in machining and permit heavier cuts.

4. Which of the following is not true for fixed steady rest?
a) the three pads or jaws are adjusted on a trued cylindrical face of the work piece
b) a fixed steady can be clamped by the base clamping screw
c) pads are also known as jaws
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] The all above mentioned are true. Jaws can also be termed as pads and also a fixed steady rest can be clamped by base clamping screws.

5. Which of the following is also known as the travelling steady?
a) fixed steady rest
b) follower steady rest
c) fixed steady rest and follower steady rest both
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Follower steady rest is also termed as travelling steady. Adjustable screw, bearing pads, frame, lock nut etc. are the main parts of this machine.

6. Follower steady rest consists of_____ like frame.
a) D
b) C
c) S
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Follower steady rest consists of ‘C’ like frame. These type of rest is used in finish turning operations or where the entire length of the workpiece is to be turned at a stretch, without disturbing the setting.

7. How many adjustable pads does follower steady rest has?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4

View Answer

Answer: b [Reason:] Follower steady rest has 2 adjustable pads. These pads are helpful for supporting the work.

8. In follower steady rest, there is a pad which is located_____ the cutting tool.
a) in front of
b) opposite to
c) besides
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] The pad is located opposite to the cutting tool and the other pad bears the top of the workpiece to prevent from spinning up due to the thrust of the load.

9. In follower steady rest, the work piece is machined slightly wider
than the jaws.
a) true
b) false

View Answer

Answer: a [Reason:] The piece of work is machined slightly wider than jaws to provide bearing surface. For this, the machine surface is brought under the jaws and the tool is set slightly in advanced position than the jaws.

10. Which type feed is provided in follower steady rest?
a) longitudinal
b) cross
c) both cross and longitudinal
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] The tool is fed longitudinally in follower steady rest and the jaws follow the tool giving support where cutting actually take place..

11. Which of the following is not true for steady follower rest?
a) it is used in finish turning operation
b) it is used where the entire length of the work piece is to be turned at a stretch, without disturbing the setting
c) the support is discontinuous to the entire length of cutting
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] All above sentences are true except the sentence which says that support is discontinuous to the entire length of cutting.The support is continuous to the entire length of cutting.

Machine Design MCQ Set 4

1. Which of the following is not true regarding tailstock?
a) tailstock is also known as loose headstock
b) it is a fixed unit on the bed ways
c) it provides support to the other end of the work when it is being machined
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] The all above mentioned statements are correct except one which says that it is a fixed unit on the bed ways. Actually, it is a sliding unit on the bed ways

2. For performing which kind of operations, it ( tailstock ) holds a tool?
a) drilling
b) reaming
c) tapping
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Tail stock holds a tool for performing operations such as drilling, reaming, tapping etc. To accommodate different lengths of work, the body of the tailstock can be adjusted along the ways chiefly by sliding it to the desired position.

3. The body of the tailstock can be adjusted by clamping with the help of_____
a) bolts
b) plates
c) bolts and plates both
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] The body of the tailstock can be adjusted by clamping with the help of bolts and plates to adjust with job’s dimensions. The body of tailstock is situated on the right hand side of the lathe bed.

4. The upper casting of the body can be moved_____ from the operator.
a) toward
b) away
c) toward or away both
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] The upper casting of the body can be moved toward or away from the operator. This movement is done with the help of setover screw to offset the tailstock for taper turning and to realign the tailstock centers for straight turning.

5. Which of the following is not the part of spindle?
a) dead center
b) hand wheel
c) setover screw
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] All above mentioned are the parts of spindle. In tailstock, the spindle holds dead center. In headstock, the spindle is able to hold live center.

6. Offset of tailstock is done for_____
a) taper turning
b) straight turning
c) both turning of taper type and straight type
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Offset is done for the purpose of taper turning. Taper is a shape in which the diameter of the both ends are different.

7. Realign of tailstock center is done for_____
a) taper turning
b) straight turning
c) taper turning and straight turning
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Realign is done for the purpose of straight turning. The body is bored to act as the barrel which carries the tailstock spindle that moves in and out of the barrel by means of a screw when the tailstock hand wheel is turned.

8. Which type of rotation of the hand wheel causes the spindle
to be drawn inward?
a) clockwise
b) anticlockwise
c) either anticlockwise or clockwise
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Anticlockwise rotation of the hand wheel causes the spindle to be drawn inward. This spindle has a keyway in the underside which mates with a small key fitted on the barrel to prevent rotation.

9. The front of the spindle has a taper hole.
a) true
b) false

View Answer

Answer: a [Reason:] The front of the spindle has a taper hole into which the dead centre or other tools fit.

10. Anticlockwise rotation of the hand wheel causes the spindle to advance.
a) true
b) false

View Answer

Answer: b [Reason:] This is false. Clockwise rotation of the hand wheel causes the spindle to advance. Due to this clockwise and anticlockwise movement, the end of the screw strikes the back of the dead center or any tool that is fitted into the hole.

Machine Design MCQ Set 5

1. “High compressive strength with negative rake” – this is applicable to_____
a) carbides
b) diamonds
c) carbon steel
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] This is the quality of carbides. That’s why they are not suitable for very small diameters.

2. Which of the following tool material has excessive wear?
a) carbon steel
b) high speed steel
c) carbon steel and high speed steel both
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] These both materials have excessive wear. They have excessive wear on castings and hard materials.

3. Stellites is good for metal cutting application.
a) true
b) false

View Answer

Answer: b [Reason:] This is false. Stellites is good for non metal cutting application.

4. Which of the following is not the use of diamond?
a) good for finishing work
b) suitable for cutting hard metals
c) rapid stock removal
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Diamond is not used for rapid stock removal. For rapid stock removal, carbides and ceramics are used.

5. For general purpose, which type of cutting tool is used in lathe?
a) single point
b) multi point
c) can’t say anything
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] For general purpose, single point cutting tool is used. Like both shaper and planer are single point cutting tool that only cut in straight line.

6. For specific purpose, which type of cutting tool is used in lathe?
a) single point
b) multi point
c) can’t say anything
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] For specific purpose, multi point cutting tool is used. Milling and drilling are generally multi point cutting tool.

7. Ceramics are suitable for intermittent cut.
a) true
b) false

View Answer

Answer: b [Reason:] This is false. Ceramics are not suitable for intermittent cut.

8. Which of the following is not the type of cutting tool material?
a) carbon steel
b) stellites
c) diamond
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] The answer should be none of the mentioned. All are the types of cutting tool material.

9. Which of the following is very brittle?
a) stellites
b) diamond
c) both diamond and stellites
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Stellites are very brittle in nature. They even can’t be forged to shape.

10. Which of the following can machine the metals effectively?
a) diamonds
b) ceramics
c) both diamonds and ceramics
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Ceramics can machine hard metals effectively and also has higher compressive strength with negative rake. Diamonds are good for finishing work and also suitable for cutting hard materials.