Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Machine Design MCQ Set 1

1. Which of the following are the advantages of cone pulley drive?
a) easy to maintain
b) can take up heavy load
c) positive drive when the back gear is in engagement.
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] These all are the advantages of the cone pulley drive. It is stepped pulley mounted on the main spindle which is free to revolve.

2. Number of spindle speeds is limited to the number of steps
in the cone pulley drive.
a) true
b) false

View Answer

Answer: a [Reason:] It can be easily seen from the definition of cone pulley drive. This cone pulley gets the drive from the main motor.

3. What does happen during the overload in the cone?
a) number of steps in cone pulley increases
b) belt slips off
c) nothing happens
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] During the overload in the cone, the belt slips off so that no major damage happens to the lathe.

4. It doesn’t take time to change spindle speeds.
a) true
b) false

View Answer

Answer: b [Reason:] This is false. In practical work, it takes time to change the spindle speed.

5. Cone pulley drive without back gear arrangement means_____
a) back gear in
b) back gear out
c) back gear neutral
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] It can be easily seen from the definition of the back gear. The headstock having cone pulley drive is known as cone pulley headstock.

6. Cone pulley drive with back gear arrangement means_____
a) back gear in
b) back gear out
c) back gear neutral
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] It can be easily seen from the definition of the back gear. The axis of this back gear shaft is parallel to the axis of the main spindle.

7. Which of the following mounted on the bush bearing?
a) speed motor
b) spindle
c) both spindle and speed motor
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] As per the construction of lathe, spindle is fitted on the bush bearing. It is mounted in the headstock casting and a gear wheel called bull gear is keyed to it.

8. Stepped pulley mounted on the main spindle is fixed.
a) true
b) false

View Answer

Answer: b [Reason:] This is false. Stepped pulley is free to revolve.

9. The back gear unit has a shaft, which carries _____
a) a gear
b) a pinion
c) a gear and a pinion both
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] The back gear unit has a shaft, which carries a gear and a pinion. The number of teeth of the gear and a pinion on the back gear shaft corresponds to the number of teeth on the bull gear and the pinion on the cone pulley.

10. The axis of the back gear is_____ to the axis of the main spindle.
a) parallel
b) perpendicular
c) at any angle other than 0 and 90
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] The axis of the back gear is parallel to the axis of the main spindle and the back gear is bought in engagement or disengagement with the cone pulley system by means of a lever.

11. A three-stepped cone pulley headstock provides three direct ranges of speeds.
a) true
b) false

View Answer

Answer: a [Reason:] This is true. A three-stepped cone pulley headstock provides three direct ranges of speeds through the belt connection and with the back gear in engagement, three further ranges of reused speeds can be obtained.

Machine Design MCQ Set 2

1. Which type of feeding does feed mechanism enables?
a) automatic
b) manual
c) automatic and manual both
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Feed mechanism enables automatic feed. It enables feeding for the tool longitudinal and traversely whenever needed.

2. Which of the following indicates the benefit of automatic feeding?
a) the finish on the work will be better
b) the feeding of the tool will be at a nonuniform continuous rate
c) accuracy will be more
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] All sentences are true except the one which says that the feeding of the tool will be at a nonuniform continuous rate. Actually, the feeding of the tool will be at a uniform continuous rate.

3. Automatic feed requires more time to finish the work.
a) true
b) false

View Answer

Answer: b [Reason:] This is false. Manual feed requires more time for finishing the work. Automatic feed requires less time to finish the work.

4. Which of the following is the part of feed mechanism?
a) spindle gear
b) tumbler gear unit
c) apron mechanism
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] All are the parts of feed mechanism. Apart from spindle gear, tumbler gear unit and apron mechanism, there are some other parts like fixed stud gear, change gear unit, quick change gear box and so on.

5. Feed mechanism requires manual labor.
a) true
b) false

View Answer

Answer: b [Reason:] This is work. Feed mechanism removes the need of manual labor. It works automatically.

6. The feed of a cutting tool in a lathe work is the distance the tool advances for each revolution.
a) true
b) false

View Answer

Answer: a [Reason:] This is the definition of the feed. This feed is also expressed in mm/revolution. In british system, it is expressed in inch per revolution.

7. What happen if feed increases?
a) cutting time increases
b) cutting time decreases
c) no effect on cutting time
d) none of the mentioned.

View Answer

Answer: b [Reason:] Increased feed always reduces the cutting time. As the feed is increased, the speed of the cutting is increased and as the speed of the cutting is increased, its time will definitely decreased.

8. Increased feed_____
a) increases tool’s life
b) decreases tool’s life
c) no effect on tool’s life
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Increased feed greatly reduces the tool life. As the feed is increased, its speed will also increased. So forces acting on the tool will be more stronger, more powerful. Hence, it reduces the tool’s life.

9. Which of the following is not the part of the feed mechanism?
a) fixed stud gear
b) quick change gear box
c) feed shaft
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] These all are the parts of the feed mechanism. Due to these all parts, it works more accurately and give the more-better surface finish.

10. The feed mechanism enables feed for the tool______ whenever needed.
a) longitudinally
b) traversely
c) longitudinal and traversely both
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] The proportionate tool movement for each revolution of the work is achieved through all units of the feed mechanism.

Machine Design MCQ Set 3

1. Headstock is a flexible unit.
a) true
b) false

View Answer

Answer: b [Reason:] This is false. Headstock is a fixed unit. It provides mechanical means of rotating the work at multiple speeds.

2. Which of the following is supported by the headstock?
a) spindle
b) spindle bearing
c) speed change mechanism
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] These all are supported by the headstock.

3. The spindle is solid.
a) true
b) false

View Answer

Answer: b [Reason:] This is false. It is not solid. The spindle is hollow in headstock and it is supported by the headstock.

4. Spindle holds dead centers.
a) true
b) false

View Answer

Answer: b [Reason:] This is false. Spindle holds live centers.

5. Which of the following method is used to vary the speed of a lathe spindle?
a) gear out
b) gear in
c) both gear out and gear in
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] These both methods are used to vary the speed of the lathe. Apart from these two, variable speed motor is also used to vary the speed of a lathe spindle.

6. Which type of end does tapered bar has?
a) pointed
b) projected
c) pointed or projected
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Taper bar may has pointed or projected end depending upon the task. Tapered bar is a bar which has different diameters at both ends.

7. Headstock usually stands on the left side of the lathe.
a) true
b) false

View Answer

Answer: a [Reason:] Headstock usually stands on the left side of the lathe, while tailstock stands right side of the lathe.

8. Which of the following lathe part serves as a housing for the
back gear, driving pulley etc?
a) tailstock
b) headstock
c) bed
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Headstock performs this job. This headstock should be robust as so many cutting forces are involved in it.

9. Spindle is fitted with_____
a) chucks
b) faceplates
c) chucks or faceplates
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Spindle is fitted with chucks ( 3 jaw, 4 jaw etc. ) and faceplates. A face plate consists of a circular disc bored out and a chuck is device of lathe attached to the spindle by means of bolts with back late screwed on to the spindle nose.

10. The spindle was directly driven by_____ in later machine.
a) flat belt pulley
b) gear box
c) flat belt pulley and gear box both
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Spindle was driven by gear box ( driven by electric motor) in later machine. It is a disc or plate type structure connected to the shaft.

11. The spindle was directly driven by_____ in older machine.
a) flat belt pulley
b) gear box
c) flat belt pulley and gear box both
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] The spindle was directly driven by flat belt pulley in older machine. Flat pulley generally made up of cast iron, steel, wood, plastic and paper and used with a belt drive is known as flat belt drive.

Machine Design MCQ Set 4

1. Mandrels are used for holding solid work piece.
a) true
b) false

View Answer

Answer: b [Reason:] This is false. Mandrels are used for holding hollow work piece.

2. Which of the following is not true?
a) the work piece must have their bores machined accurately
b) the mandrels are to be located before the centres
c) mandrels are used for turning concentric
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] All the sentences are true except one which says that the mandrel are to be located before the centres. The mandrels should be located in between the centres.

3. Mandrels are driven by_____
a) catch plates
b) carriers
c) catch plates and carriers both
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Both are used to drive the mandrels. Catch plates are either screwed or bolted to the nose of the tailstock spindle while the carriers consist of a cast iron or forged steel body.

4. The diameters at the beginning are slightly smaller and flattened.
a) true
b) false

View Answer

Answer: b [Reason:] This is false. The diameters at the end are slightly smaller and flattened to provide effective gripping surface of the lathe dog set screw..

5. Why gripping mandrels are made of high carbon steel?
a) to avoid distortion
b) to avoid wear
c) both to avoid distortion and wear
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] The gripping mandrels are made of high carbon steel to avoid both distortion and wear. Along with this, the gripping power of this mandrels is not much.

6. Less common but very often used method is_____
a) parallel mandrel
b) threaded cone mandrel
c) both parallel mandrel and threaded cone mandrel
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] There are several types of mandrels in use depending upon the specific requirements of the job. Less common but very often used is the parallel mandrel and the threaded cone mandrel.

7. The mandrels are driven into the work by tapping by_____
a) copper hammers
b) lead hammers
c) copper hammer and lead hammer both
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] The mandrels are driven into the work by tapping with copper and lead hammers or by an arbor press or by mandrel press.

8. Which of the following is not true?
a) the mandrels are used depending upon the specific requirements of the job.
b) the gripping power of mandrels is very high
c) effective gripping surface of the lathe dog set screw is done
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] All mentiones sentences are true except one which says that the gripping power of the mandrel is very high. The gripping power of the mandrels is not much.

9. Which of the following is the type of mandrels?
a) plain mandrels
b) stepped mandrels
c) collar mandrels
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] All of mentioned are the types of mandrels. Apart from these other types of mandrels are also there like expansion mandrel, gang mandrel and so on.

10. Turning a job on mandrel should be with heavy cuts.
a) true
b) false

View Answer

Answer: b [Reason:] This is false. Turning a job on mandrels should be with light cuts.

11. Which of the following mandrels are most commonly used?
a) plain mandrels
b) stepped mandrels
c) collar mandrels
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] The plain mandrels are most commonly used. It is also known as simple mandrel.

12. Plain mandrels are used where large number of identical work pieces having standard size holes are required to be mounted.
a) true
b) false

View Answer

Answer: a [Reason:] It can be easily understood from definition of the plain mandrels. In this mandrel, the size of the mandrel is indicated at the flat end portion of the mandrel.

13. The difference in diameter is_____ mm per 100 mm length in case of the plain mandrels.
a) 1to 2
b) 4 to 5
c) 8 to 10
d) 10 to 12

View Answer

Answer: a [Reason:] The difference in diameter is 1 to 2 mm per 100 mm length in case of the plain mandrels. The taper is provided for proper gripping of the work.

14. Plain mandrel is suitable for_____ size of bore.
a) only one
b) two
c) more than two
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Plain mandrel is suitable for only one size of bore. For different sizes of holes in workpieces different diameters of mandrels are used.

15. In plain mandrels, length varies from_____ mm.
a) 15 to 90
b) 125 to 300
c) 55 to 430
d) 235 to 660

View Answer

Answer: c [Reason:] In plain mandrels, length varies from 55 to 430 mm. The body of this mandrel is slightly tapered.

Machine Design MCQ Set 5

1. Which of the following is not true in case of plain mandrel?
a) the body of the mandrel is heavily tapered
b) the taper is provided for proper gripping of the work piece
c) the size of mandrel is indicated at the flat end portion of the mandrel
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] All the mentioned sentences are true except the one which says that the body of mandrel is heavily tapered. Actually, its body is just slightly tapered.

2. Stepped mandrels are used for turning______
a) collars
b) washers
c) odd sized jobs
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Stepped mandrels are used for collars, washers, odd sized jobs and so on. The stepped mandrel will have steps of different diameters to accommodate different workpieces.

3. Which of the following is not true about steeped mandrels?
a) it can have steps of different diameters
b) it can accommodate different work pieces having different sizes of holes
c) removal of mandrel is necessary each time
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Removal of mandrel is not necessary each time. Sometimes, it can accommodate work piece without removing the mandrel.

4. In collar mandrel, mandrels are provided with solid collars for turning work pieces having holes of small diameters.
a) true
b) false

View Answer

Answer: b [Reason:] In collar mandrel, mandrels are provided with solid collars for turning work pieces having holes of large diameters.

5. Collar mandrel fits better than a solid mandrel of equal size.
a) true
b) false

View Answer

Answer: a [Reason:] The construction of collar mandrel reduces its weight considerably and that’s the reason why it fits better than solid mandrel of equal size.

6. Which of the following mandrel is mostly used for work piece having internal threads?
a) stepped mandrel
b) collar mandrel
c) gang mandrel
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Answer should be none of the mentioned. Screw mandrel is mostly used for work piece having internal threads.

7. In screwed mandrel, the threads_____
a) are left handed
b) are right handed
c) may be left or right handed
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] In screwed mandrel, the threads may be left or right handed. Screw mandrels are used for turning the external surfaces of screwed flanges, back plates of chucks etc.

8. Which of the following is not true for screwed mandrel?
a) the screw mandrel is threaded at one end with a collar
b) the work piece are screwed on to the threaded portion against the collar for machining
c) screw mandrels are used for turning the internal surfaces of screwed flanges, back plates of chucks etc
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] All the mentioned sentences are true except the one which says that screw mandrels are used for turning the internal surfaces of screwed flanges, back plates of chucks etc. Actually, screw mandrels are used for turning the external surfaces of screwed flanges, back plates of chucks etc.

9. P mandrel consists of a solid one attached to one end and a sliding cone and adjusting nut on the other end. Identify P.
a) plain mandrel
b) stepped mandrel
c) cone mandrel
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] This is the property of cone mandrel. This type of mandrel is suitable for holding workpieces of different diameters.

10. The cone should be more tightened upon the work piece in cone mandrels.
a) true
b) false

View Answer

Answer: b [Reason:] This is false. The cone should not be tightened too much over the work piece otherwise the outer surface the outer edge may get spoiled.

11. Which of the following is the part of gang mandrel?
a) fixed collar
b) movable collar
c) nut
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] All of the mentioned are the parts of the gang mandrel. A set of hollow workpieces are mounted on this mandrel and tightened with a nut. The friction between the sides of the work and collar drives the work without any slippage.

12. In expansion mandrel, how many longitudinal slots are there?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4

View Answer

Answer: c [Reason:] 3 longitudinal slots are there in expansion mandrel. This type of mandrels are very useful in repair workshops where the diameters of workpieces differ frequently from standard sizes.

13. P mandrel is often provided with adapters or sleeves of different diameters to fit a wide variety of work piece bores. Identify P.
a) gang mandrel
b) expansion mandrel
c) collar mandrel
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Expansion mandrel is often provided with adapters or sleeves of different diameters to fit a wide variety of work piece bores. The expansion mandrel has a tapered pin driven into a sleeve which is parallel outside and tapered inside.

14. Expanding mandrels are also available with taper shank.
a) true
b) false

View Answer

Answer: a [Reason:] Expanding mandrels are also available with taper shank to suit the spindle taper of the lathe.

15. Expanding mandrels can be______ at one end.
a) plane
b) threaded
c) either plane or threaded
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Expanding mandrels can be plane or threaded at one end. Expansion mandrels are also known as expanding mandrels and this is the property of expansion mandrels.