Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Machine Design MCQ Set 1

1. Carriers are also known as lathe dogs.
a) true
b) false

View Answer

Answer: a [Reason:] Lathe dogs term is also used for describing carriers. The carriers consist of a clamping screw.

2. Which of the following is used to drive the work during turning?
a) catch plates
b) carriers
c) both catch plates and carriers
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Both catch plates and carriers are used to drive the work during turning. A projecting pin from the catch plate or carrier fits into the slot provided in either of them.

3. The work is clamped firmly by a set screw in the lathe_____
a) catch plates
b) carriers
c) both catch plates and carriers
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] The work is clamped in the lathe carriers. It is done by a set of screw. A positive drive between the lathe spindle and workpiece is also imparted.

4. The catch plates are_____
a) screwed
b) bolted
c) either screwed or bolted
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] The catch plated are either screwed or bolted. A projecting pin of a single pin catch plate drives the straight end or tail of a carrier attached to the work piece.

5. The catch plates are bolted to the nose of headstock spindle.
a) true
b) false

View Answer

Answer: b [Reason:] This is false. The catch plates are bolted to the nose of tailstock spindle.

6. The carrier may consists of_____
a) cast iron
b) forged steel body
c) clamping screw
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] The carrier may consist of a cast iron or forged steel body and a clamping screw. To protect the finished surface from damages, a soft metal packing piece is used under this clamping screw.

7. Generally, the carrier is available in a set of 1.
a) true
b) false

View Answer

Answer: b [Reason:] This is false. Generally, The carrier is available in a set of 10.

8. The tails of the carrier is meant to_____
a) locate the work piece
b) drive the work piece
c) both locate the work piece and drive the work piece
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] The tail of the carriers are meant to locate and drive the work piece for turning. Two pins of a double catch plate engage with the double tail or double slotted carrier and provide uniform driver.

9. To protect the finished surface from damages, a hard metal packing piece is used under the clamping screw.
a) true
b) false

View Answer

Answer: b [Reason:] This is false. To protect the finished surface from damages, a soft metal packing piece is used under the clamping screw.

10. Which of the following is the type of catch plate?
a) single pin catch plate
b) double pin catch plate
c) double slotted catch plate
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] All mentioned are the types of catch plates. These are used to drive the work during turning.

11. The bent tail type is used in conjunction with_____
a) a face plate
b) a slotted catch plate
c) a face plate or a slotted catch plate
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] The bent type is used in conjunction with a face plate or a slotted catch plate. A face plate consists of a circular disc bored out and threaded to sit the nose of the lathe spindle.

12. Which of the following is not true?
a) the projecting pin of a single pin catch plate drives the straight end or tail of a carrier attached to the work piece
b) two pins of a double pin catch plate engage with the double tail or double slotted carrier
c) two pins of a double pin catch plate provide non-uniform drive
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] All above mentioned statements are right except the one which says that two pins of a double pin catch plate provide non-uniform drive. Actually, it provide uniform drive.

13. Which of the following is not the type of carrier?
a) straight tail carrier
b) double slotted carrier
c) double tail carrier
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] All above mentioned are the types of carrier. These carriers are capable of accommodating work of wide range of diameters.

Machine Design MCQ Set 2

1. How many main type of centres are there in lathe (most commonly)?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4

View Answer

Answer: b [Reason:] Most commonly two types of centres are there in lathe : live and dead centres.

2. Which of the following is not the type of centre in lathe?
a) live centre
b) neutral centre
c) dead centre
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Only live centre and dead centre are there in lathe. These two centres take up the thrust due to metal cutting and the entire load of the workpiece on small bearing surface.

3. In which type of lathe centre, the hard tip is wear resistant?
a) tipped centre
b) revolving centre
c) ordinary centre
d) half centre

View Answer

Answer: a [Reason:] In tipped centre, the hard tip is wear resistant. Wear resistant means they are not easily affected by friction or any other damage

4. Why lathe centres are made of very hard materials?
a) to resist deflection
b) to resist wear
c) to resist deflection and wear both
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Lathe centres are made of very hard to resist these both things-deflection and wear. The dead centre is subjected to wear due to friction.

5. Which type of centre is particularly suitable for taper turning?
a) ball centre
b) female centre
c) half centre
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Ball centre is particularly suitable for taper turning as per the definition of the ball centre. It has minimum wear and strain.

6. What is the included angle of centre for general purpose work?
a) 30
b) 45
c) 60
d) 75

View Answer

Answer: c [Reason:] The included angle is usually 60 for general purpose work. Also, the included angel for heavy work is 75.

7. The shanks of all the centres are machined to the Morse 0 to 3 tapers.
a) true
b) false

View Answer

Answer: b [Reason:] This is false. Generally, the shank of all the centres is machined to the Morse 0 to 6 tapers.

8. Lathe centers are mde up of very hard materials.
a) true
b) false

View Answer

Answer:a [Reason:] This is true. These lathe centers are made up of very hard materials as they have to resist entire load of the workpiece and thrust.

9. The shanks of all the centres are machined to the metric 2 to 4 standard taper.
a) true
b) false

View Answer

Answer: b [Reason:] This is false. Generally, the shank of all the centres are machined to the metric 4 to 6 standard taper.

10. Which of the following is the type of lathe centres?
a) ordinary centre
b) tipped centre
c) ball centre
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] These all are the types of lathe centres. Apart from ordinary centre, tipped centre and ball entre, some other type centres are also there like half centre, pipe centre, revolving centre, insert type centre, self driving centre, female centre and so on.

11. Only the small high-speed steel insert is replaced.
For which type of centre, above sentence is true?
a) ball centre
b) swivel V centre
c) ordinary centre
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Non of the mentioned option is correct. Above sentence is true for insert-type centre.

12. Self-driving live centre can be used only for soft jobs.
a) true
b) false

View Answer

Answer: a [Reason:] Self-driving live centre can be used only for soft jobs and not for hardened jobs. It bis used while machining the entire length of the job in one setting.

13. Grooves cut along the diameter of the centre point provide for
good gripping of the job and for getting the drive, in self-driving live centre.
a) true
b) false

View Answer

Answer: b [Reason:] This is false. Grooves cut around the circumference of the centre point provide for good gripping of the job and for getting the drive.

14. Which type of centre is used to drill holes across the round job
by using a drill bit in the head-stock spindle?
a) swivel V centre
b) female centre
c) half centre
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Swivel V centre is used to drill holes across the round job by using a drill bit in the head-stock spindle as per the definition of this centre. This centre is used to support a job in the V section.

Machine Design MCQ Set 3

1. Half centre is also known as common type centre.
a) true
b) false

View Answer

Answer: b [Reason:] This is false. Ordinary centre is also known as common type centre.

2. Which type of centre is used while facing the job without disturbing the setting?
a) ball centre
b) pipe centre
c) half centre
d) revolving centre

View Answer

Answer: c [Reason:] Half centre is used while facing the job without disturbing the setting as per the classification of the lathe centres. Though it is termed as half centre, little less than half is relieved at the tip portion.

3. The centres take up_______
a) thrust due to metal cutting
b) entire load of the work piece on small bearing surface
c) thrust due to metal cutting and entire load of the work piece on small bearing surface both
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] The centres take up the thrust due to metal cutting and load on small bearing surface. So they are made of very hard materials.

4. A carbide or a hard alloy tip is brazed into an ordinary steel shank. For which type of centre, above sentence is true?
a) pipe centre
b) half centre
c) female centre
d) tipped centre

View Answer

Answer: d [Reason:] Above statement is true for the tipped centre as per the definition of the tipped centre. The hard tip is wear resistant in case of tipped centre. For tipped centres, a tip tool is there which is made of separate material clamped on separate body.

5. The live centre is subjected to wear due to friction.
a) true
b) false

View Answer

Answer: b [Reason:] This is false. The dead centre is subjected to wear due to friction.

6. In which type of lathe centre, minimum wear and strain are obtained?
a) pipe centre
b) ball centre
c) insert-type centre
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] In ball centre, minimum wear and strain are obtained. This ball centre is particularly suitable for taper turning.

7. In pipe centre, friction is there.
a) true
b) false

View Answer

Answer: b [Reason:] This is false. Pipe centre is frictionless. It is used for supporting pipes shells and hollow end jobs.

8. In revolving centre, a high speed steel inserted centre is supported by_____ bearings housed in a body.
a) 1
b) 3
c) 2
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] In revolving centre, a high speed steel inserted centre is supported by 2 bearings housed in a body as per the definition of the revolving centre. It is used for heavy jobs and jobs revolving with high speeds.

9. Revolving centre is also known as revolving live centre.
a) true
b) false

View Answer

Answer: b [Reason:] This is false. Revolving centre is also known as revolving dead centre.

10. Which of the following centre is more economical?
a) insert-type centre
b) pipe centre
c) half centre
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Insert-type centre is more economical as per the definition of this centre. In this centre, only the small high-speed steel insert is replaced.

11. Which type of centre is used while machining the entire length
of the job in one setting?
a) swivel V centre
b) female centre
c) self-driving live centre
d) pipe centre

View Answer

Answer: c [Reason:] Self-driving live centre is used while machining the entire length of the job in one setting as per the working of this centre. Self driving live centre is usually mounted on the headstock.

12. Which type of centre is used to support the end of the job
where no countersink hole is permitted?
a) ordinary centre
b) half centre
c) female centre
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Female centre is used to support the end of the job where no countersink hole is permitted as per the definition of this centre. Here, countersink hole means a conical hole cut into an object.

13. Which of the following is not the type of lathe centre?
a) pipe centre
b) revolving centre
c) insert-type centre
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] All are the types of lath centres. Insert type centre is more economical compare to other centres.

14. Self-driving live centre is usually mounted on the tailstock.
a) true
b) false

View Answer

Answer: b [Reason:] This is false. Self-driving live centre is usually mounted on the head stock spindle.

Machine Design MCQ Set 4

1. Three jaw chuck is also known as _____
a) universal chuck
b) self-centering chuck
c) universal or self-centering chuck
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Three jaw chuck is also known as universal or self centering chuck. The majority of the chucks have two sets of jaws for holding internal and external diameters.

2. A chuck is attached to_____
a) lathe spindle
b) lathe apron
c) lathe tool post
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] A chuck is attached to lathe spindle. This attachment is done with the help of bolts with the back plate. (as per the construction of the lathe.)

3. Back plate is screwed on the spindle nose.
a) true
b) false

View Answer

Answer: a [Reason:] Back plate is screwed on the spindle nose. Accurate alignment of the chuck with the lathe axis is effected by spigotting.

4. Which type of work should be held in three jaw chuck?
a) perfectly round work
b) work with equally spaced flats
c) perfectly round work and work with equally spaced
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Only perfectly round work or work with equally spaced flats, divisible by three should be held in a three jaw chuck.

5. Which of the following chuck is also known as hydraulic chuck?
a) combination chuck
b) drill chuck
c) none of the mentioned
d) magnetic chuck

View Answer

Answer: c [Reason:] The answer should be none of mentioned. None of above is known as hydraulic chuck. Actually, air chuck is known as hydraulic chuck.

6. Which of the following chuck is also known as dog chuck?
a) four jaw chuck
b) three jaw chuck
c) two jaw chuck
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Dog chuck is also used for describing the four jaw chuck. Four jaw chuck is also known as independent chuck.

7. In four jaw chuck, work can be turned within_____ mm accuracy.
a) 22
b) 2.2
c) 0.022
d) 0.0022

View Answer

Answer: c [Reason:] In four jaw chuck, work can be turned within 0.022 mm accuracy.As per the theory of four jaw chuck, this chuck also provides the facility of deliberately setting the work off-centre to produce eccentric workpiece.

8. Four jaw chuck is dependent chuck.
a) true
b) false

View Answer

Answer: b [Reason:] This is false. Four jaw chuck is independent chuck since each jaw can be adjusted independently.

9. Four jaw chuck can be constructed lightly as compare to self centering chuck.
a) true
b) false

View Answer

Answer: b [Reason:] This is false. Four jaw chuck is much more heavily constructed than self-centering chuck.

10.Which of the following is not true regarding four jaw chuck?
a) Each jaw can be adjusted independently.
b) Movement of jaw is irreversible.
c) Movement of jaw is done by the help of square threaded screw.
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] All the sentences are true except the one which says that movement of jaw is irreversible. Actually, in this chuck, movement of jaw is reversible.

11. Which of the following is not true regarding four jaw chuck?
a) The diameter of the body specifies the size of the work.
b) Concentric circles inscribed on the chuck facilitate quick
centering of the work piece.
c) Four jaw chuck has four pairs of jaws.
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] All sentences are true except the one which says that four jaw chuck has four pairs of jaws. In fact, it has four independent jaws.

12. Which of the following is the part of the four jaw chuck?
a) back plate
b) shaft chuck key
c) screw
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] All are parts of the chuck. Apart from back plate, shaft chuck key and screw, key socket, square thread screw, thrust pad, spindle nose are also the part of the four jaw chuck.

13. In four jaw chuck, a work piece can be set to run_____ by suitable adjustment of the jaws.
a) true
b) eccentric
c) true or eccentric
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] A work piece can be set to run true or eccentric as required. In 4 jaw chuck, each works independently of the others in its own slot in a chuck body.

14. T-slots are provided on the bottom of the chuck.
a) true
b) false

View Answer

Answer: b [Reason:] This is false. T-slots are provided on the face of the chuck to accommodate T bolts.

15. T bolts are used for_____
a) clamping irregular works
b) assembling balance weights
c) both clamping irregular works and assembling balance weights
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] T bolts are used for these both clamping irregular works and assembling balance weights Concentric circles inscribed on the chuck facillitate quick centering of the workpiece. The diameter of the body specifies the size of the work.

Machine Design MCQ Set 5

1. Generally, which type of work piece is hold in chucks?
a) of short length and small diameter
b) of large length and small diameter
c) of short length and large diameter
d) of large length and large diameter

View Answer

Answer: c [Reason:] A chuck is one of the most important devices for holding and rotating a work piece in a lathe. Generally, workpiece of short length and large diameters are held in chucks.

2. The majority of three jaw chucks have three set of jaws.
a) true
b) false

View Answer

Answer: b [Reason:] The above sentence is wrong. The majority of the three jaw chucks have two sets of jaws.

3. Which type of diameters does three jaw chuck hold?
a) internal diameter
b) external diameter
c) internal and external diameter both
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Three jaw chuck can hold both type of diameters : internal and external. Only perfect round work or work with equally spaced flats, divisile by three should be held in a 3 jaw chuck.

4. Which of the following is not the type of lathe chuck?
a) combination chuck
b) magnetic chuck
c) air chuck
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] All are types of chucks. The all types of chucks are mentioned below. 1. four jaw chuck 2. three jaw chuck 3. two jaw chuck 4. combination chuck 5. collet chuck 6. magnetic chuck 7. drill chuck 8. hydraulically operated chuck

5. Which type of job, does the scroll perform in three jaw chuck?
a) only clamps a component in place
b) locates the component
c) clamps a component in place and locates the component
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Scroll does both jobs. The scroll not only clamps a component in place but also locates the component.This is fundamentally a practice since any wear in the scroll and/or the jaw impairs the accuracy of location.

6. Three jaw chuck is reversible.
a) true
b) false

View Answer

Answer: b [Reason:] This is false. Three jaw chucks is irreversible.

7. Which of the following is not the part of four jaw chuck?
a) body
b) shaft chunk key
c) pinion
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Body and shaft chunk key are the parts of three jaw chuck but pinion is not the part of three jaw chuck. Pinion is the part of three jaw chuck.

8. Which of the following is not the part of three jaw chuck?
a) chuck key
b) crown wheel
c) back plate
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] All are part of three jaw chuck. Chuck key, crown wheel and back plate are the important part of the three jaw chuck. In three jaw chuck, separate internal ans external jaws have to be used.

9. Two jaw chuck can be used as a turning mixture.
a) true
b) false

View Answer

Answer: a [Reason:] As the chuck is designed with two jaws, it can be used as a turning mixture. Both jaws are adjustable and can be operted independently.

10. In combination chuck, jaws may be adjusted as_____
a) independently
b) together
c) either independently or together
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] In combination chuck, both types of arrangements are possible. Combination chuck is normally a four jaw chuck.

11. Which of the following pair is correct regarding to the arrangement of the jaw?
a) four jaw – independent
b) three jaw – self centric
c) two jaw chuck – independent
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] All are correct regarding the arrangement of the jaw. Both four jaw and two jaw chucks are independent chucks, while three jaw chuck is self centering chuck.

12. Which type of chuck is used in places where duplicate
work piece are to be machined?
a) four jaw chuck
b) three jaw chuck
c) two jaw chuck
d) combination chuck

View Answer

Answer: d [Reason:] Combination chuck is used in places where duplicate workpieces are to be machined. One piece is accurately set as done in four jaw chuck and subsequent jobs are held by operating the centering arrangement.

13. Which of the following is not true regarding three jaw chuck?
a) if we rotate any one of three pinions, it may meshes with the teeth
b) the scroll disc, which has a spiral groove cut on the bottom face meshes with the teeth on the jaws
c) all these three jaws may be made to move simultaneously
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] The scroll disc having a spiral groove cut on the top face meshes with the teeth on the jaws.

14. Which of the following is not true?
a) jobs are held by operating the centering arrangement In combination type of chuck
b) jaws may be specially machined to hold a particular type of job in two jaw chuck
c) only one jaw may be operated concentric to the centre in two jaw chuck
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] All are true except the one which says that only one jaw may be operated concentric to the centre in two jaw chuck. Actually, both jaws may be operated concentric to the centre in the two jaw chuck.

15. Which of the following is not true regarding two jaw concentric chuck?
a) the feature related to construction of this type of chuck are similar to those three jaw and four jaw chuck
b) both types of jaws are adjustable
c) both types of jaws may not be operated independently
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] All the mentioned sentences are true except the one which says that both types of jaws may not be operated independently. Actually, both jaws can be operated independently.