Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Machine Design MCQ Set 1

1. It is a box section having a top cover. For which of the
following part of lathe, above sentence is true?
a) cone pulley drive
b) all gear drive
c) carriage
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] The mentioned sentence is true for all gear drive as per the definition of it. The headstock having all gear drive is known as all-geared headstock.

2. The top cover of all gear drive is_____
a) removable
b) non-removable
c) can’t say anything
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] The top cover of all gear drive is removable if needed. All gear drive is like a box section of lathe.

3. All gear drive is equipped with_____
a) clutches
b) a brake
c) clutches and a brake both
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] All gear drive is equipped with these both clutches and a bark. Clutch is a device which is used to connect and disconnect an engine and power transmission.

4. All gear drive has external webs.
a) true
b) false

View Answer

Answer: b [Reason:] This is false. All gear drive has internal webs for shaft bearing and some other purposes.

5. Output shaft is connected by means of V belts to the main motor.
a) true
b) false

View Answer

Answer: b [Reason:] This is false. Actually, input shaft is connected by means of V belts to the main motor.

6. Sliding gears may be mounted on_____ intermediate shafts.
a) only one
b) only two
c) two or more than two
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] There may be two or more intermediate shafts on which sliding gears are mounted. It has an input shaft which is connected by means of V belts to the main motor.

7.The main spindle is the first driven shaft in the headstock assembly.
a) true
b) false

View Answer

Answer: b [Reason:] This is false. The main spindle is the last driven shaft in the headstock assembly.

8. Which of the following operates the forks of the sliding gears?
a) lever
b) spindle
c) clutch
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] The lever operates the forks of the sliding gears. This levers are situated outside in the front of the headstock assembly.

9. The nose of the spindle is outside the headstock casting.
a) true
b) false

View Answer

Answer: a [Reason:] This is true. These nose is designed to accommodate the work holding devices.

10. What is the purpose of having webs in all gear drive?
a) for stiffening
b) for taking shaft bearings
c) for stiffening and taking shaft bearing both
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] The webs are used for these both purposes:for taking shaft bearings and for stiffening. This gear drive also has shaft equipped with clutches and a brake.

11. Which of the following is not true regarding the all gear drive?
a) the headstock having all gear drive is known as all geared headstock
b) the nose of the spindle is designed to accommodate the work holding devices
c) the nose of the spindle is inside the headstock casting
d) tone of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] All the mentioned sentences are true except the one which says that the nose of the spindle is inside the headstock casting. Actually, the nose of the spindle is outside the headstock casting.

Machine Design MCQ Set 2

1. Angle plate is a cast iron plate.
a) true
b) false

View Answer

Answer: a [Reason:] Angle plates are always used along with face plates and for its stability it is made up of iron.

2. How many machined faces do angle plates have?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4

View Answer

Answer: b [Reason:] Angle plates have two plates. Both of these plates are placed perpendicular to each other.

3. Which of the following is provided on the faces of angle plates?
a) holes
b) slots
c) holes and slots both
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Holes and slots both are provided on the faces of angle plates so that it may be clamped on a face plate and can hold the work piece on the other face.

4. Angle plates are used in conjunction with a face plate.
a) true
b) false

View Answer

Answer: a [Reason:] Angle plates are used in conjunction with a face plate. It can be easily understood by looking at the working of the angle plates.

5. In angle plates, clamping is used for______
a) elbow pipe
b) angle plate
c) both elbow pipe and angle plate
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Clamping is used for this both purposes. Angel plate is used in machining a flange of a pipe elbow.

6. Which of the following is not true for angle plates?
a) when eccentric jobs are bolted to the face plate, counter weight must be added
b) in machining a flange of a pipe elbow, the surface which holds the work piece must be placed horizontal
c) for balance weight, angle plates are used
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] All sentences are true. These all are the mechanisms related to angel plates. Angel plates are used along with face plates when work can not be done by chucks or when we need higher accuracy.

7. Face plates are used with_____ accessories.
a) clamps
b) T- bolts
c) stepped block
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Face plates are used with all mentioned accessories. A face plate plate has radial plain and T slots for holding work by bolts and clamps.

8. For holding work pieces, which cannot be conveniently between centers, _____ is used.
a) three jaw chuck
b) four jaw chuck
c) face plates
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Face plates are used for these purposes. The work piece include large flat, irregular shaped workpieces, casting, jigs and fixture may be firmly clamped to a face plate for various turning operations.

9.The position of the bolts and clamps is very important in face plates.
a) true
b) false

View Answer

Answer: a [Reason:] The position of the bolts and clamps is very important in face plates, if a work piece is to be clamped effectively. Various types of face plates are used for proper clamping like face plates with elongated slots, face plates with elongated radial slots and so on.

10. Which of the following is not true for face plates?
a) a face plate consists of a circular disc bored out
b) the work piece includes casting and jigs may not be clamped by using face plates
c) face plates are used as an alternative option of chucks
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] All the mentioned sentences are true except one which says that the work piece includes casting and jigs may not be clamped by using face plates. The work piece includes casting and jibs may be firmly clamped by using face plates.

11. Face plates has_____ for holding work by bolts and clamps.
a) radial plain
b) slots of T type
c) both radial plain and T slots
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] These both are used for holding work by bolts and clamps. This face plate is a circular disc bored out and threaded to sit the nose of the lathe spindle.

12. Faces of angle plates are_____ to each other.
a) parallel
b) perpendicular
c) inclined
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Faces are perpendicular to each other in case of angle plates. This angel plates are used in balance weight, ello pipe and so on.

13. Work piece can be hold on a face plate by_____
a) bolts
b) clamps
c) both bolts and clamps
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Work piece can be hold on a face plate by bolts and clamps for various turning operations. Although apart from turning, we can also perform various operations.

Machine Design MCQ Set 3

1. Which of the following contains friction clutches?
a) saddle
b) cross slide
c) swivel base
d) apron

View Answer

Answer: d [Reason:] Apron includes friction clutches. Friction clutches are there in apron for the purpose of automatic feeding.

2. The layout of the_____ includes an interlocking device.
a) saddle
b) cross slide
c) apron
d) swivel base

View Answer

Answer: c [Reason:] The layout of the apron includes an interlocking tool which prevents or stops the simultaneous engagement of feed shaft and the lead screw.

3. The apron hand wheel can be turned to move carriage back and forth longitudinally with the help of hand. The complementary motion to this is obtained by______ handle.
a) longitudinal feed
b) cross feed
c) angular feed
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] The complementary motion to this is obtained by the cross feed handle which moves the cross slide and forth across the saddle.

4. In apron, which type of feed is used to operate the carriage?
a) hand feed
b) power feed
c) hand feed and power feed both
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Both type of feed is used to operate the carriage. Although hand feed takes more time and gives less accuracy while power feed takes less time and gives more accuracy.

5. In which position, the section lever can be kept?
a) up and down
b) up, down and neutral
c) only neutral
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] The section lever can be kept in all above mentioned positions to handle the feed. This apron is a part of lathe hangs over the front of the feed.

6. With the help of how many half nuts, apron provide power feed to the carriage at the time of thread cutting?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4

View Answer

Answer: b [Reason:] Generally 2 half nuts are used for this purpose. In addition, there is a split nut which engages when required with the lead screw, when cutting either internal or external thread.

7. In Apron, power is transmitted from spindle to_____
a) lead screw
b) feed rod
c) lead screw and feed rod both
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Power is transmitted to both lead screw and feed rod from spindle. The layout of this apron includes an interlocking device which prevents the simultaneous engagement of the feed shaft and the lead screw.

8. Which of the following mechanism is used for the purpose of power transmission from the spindle?
a) spindle gear arrangement
b) tumbler gear arrangement
c) spindle gear arrangement and tumbler gear arrangement both
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] These both gear arrangements are used for the purpose of power transmission. In addition to this, there is hand wheel in apron which can be turned to move carriage back and forth longitudinally by hand for manual power.

9. A worm is fixed on the lead screw.
a) true
b) false

View Answer

Answer: b [Reason:] This is false. A warm is fixed on the feed rod with the help of the sliding key.

10. Which of the following is suspended from the saddle?
a) apron
b) gear box
c) tool post
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Apron is fastened to the spindle and hangs over the front of the bed. It is the part of carriage.

Machine Design MCQ Set 4

1. Which of the following is the base of the lathe machine?
a) bed
b) tailstock
c) headstock
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Bed is the base of the lathe machine. This provides the necessary working height for the lathe.

2. Which of the following is fitted on the bed?
a) headstock
b) tailstock
c) headstock and tailstock both
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] These both are fitted on the bed as per the definition. This is the structure on which the entire lathe parts are situated.

3. The bed generally rest on copper structure.
a) true
b) false

View Answer

Answer: b [Reason:] This is false. Actually, the bed generally rest on cast iron or welded structure.

4. Which of the following is not the part of the bed?
a) vee slide
b) tailstock
c) carriage
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] All are the part of the bed. Tailstock is a sliding unit on the bed-ways of the lathe bed. Carriage is the part of the lathe which slides over the bed-ways.

5. Which of the following provides foundation for the whole machine?
a) tailstock
b) bed
c) headstock
d) carriage

View Answer

Answer: b [Reason:] As per the definition of the bed. It is the base of lathe which provides needed height as well as foundation for whole machine.

6. Small lathes have a sliding bed.
a) true
b) false

View Answer

Answer: b [Reason:] This is false. Generally, small lathes don’t need a sliding bed. Very large lathes have a sliding bed.

7. There are some beds, which hold a gap closer to the headstock.
a) true
b) false

View Answer

Answer: a [Reason:] It can be easily seen from the definition of the bed. The headstock is a fixed unit of the lathe on the left hand side of the lathe bed.

8. Which type of bed design offers more rigidity and thermal stability?
a) true slant bed
b) flatbed
c) conventional bed
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] True slant bed provides more rigidity and thermal stability as compare to others. It is very necessary for chips to fall to the chip plan. Slant bed do this job better than flat bed and conventional bed.

9. In which slant angles, the slant bed design is offered?
a) 30 and 60
b) 60 & 45
c) 30, 60 and 45
d) 30 and 45

View Answer

Answer: c [Reason:] Mainly this bed design is offered in 30 and 45 slant angles, but sometimes slant bed of 60 degree type is also offered.

10. In which type of bed, length of guide rail is bounded to the
deepness of the casting?
a) true slant bed
b) flat bed
c) conventional bed
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] It can be easily seen from the definition of the flat bed. The guide way is the surface of the bed in contact with the sliding units of lathe.

11. There are some beds, which hold a gap closer to the headstock.
a) true
b) false

View Answer

Answer: a [Reason:] The gap is there so that it can permit bigger diameters to be tuned.

12. Which of the following is the part of bed?
a) vee slide
b) machine ways
c) headstock
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] All are the parts of the bed. This bed and its parts generally assigned iron casting.

13. In which type of bed, a heavy machine along with a smaller
footprint achieved?
a) true slant bed
b) flat bed
c) conventional bed
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] This is the advantage of true slant bed. It take up less space, everything is rotated about the centerline which is slightly away from the operator which is capable of putting the spindle closer to get parts in and out.

Machine Design MCQ Set 5

1. In how many parts, compound rest can be classified?
a) 2
b) 3
c) 4
d) 5

View Answer

Answer: a [Reason:] Compound rest can be classified in two parts : swivel base and top slide.

2. The swivel base is assembled to the_____ of cross slide.
a) top
b) middle
c) bottom
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] The swivel bas is always assembled to the top of the cross slide as per the construction of the lathe. The compound rest may be clamped at any desired position by tightening the T-bolts.

3. How many types of movements are possible in carriage?
a) 2
b) 3
c) 4
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Three types of feed are possible in carriage. Longitudinal feed, cross feed and angular feed are possible in case of the carriage.

4. Which type of operation is possible for the top slide?
a) manual
b) by power feed
c) manual and by power feed both
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Only manual operation is possible for the cross feed. The top slide assists in feeding the tool to the work.

5. Which type of feed is always done perpendicular to the axis of work?
a) longitudinal feed
b) angular feed
c) cross feed
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Cross feed is always done perpendicular to the axis of the work as per the classification of carriage movements. Cross feed is done with the help of the cross-slide movement.

6. Which of the following is not true for compound rest?
a) the swivel base is provided with a dovetail on its bottom surface
b) the top slide has dovetail groove
c) the assembly of the top slide to the swivel base is done by a tapered jib
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] All the sentences are true except the one which says that the swivel base is provided with a dovetail on its bottom surface. The swivel base is provided with a dovetail on its top surface.

7. Taper jib can be adjusted to control the swivel base movements.
a) true
b) false

View Answer

Answer: b [Reason:] This is false. Taper jib can be adjusted to control top slide movements.

8. Which of the following is not true?
a) sliding over the bed is done by the operation of the hand wheel in saddle
b) the top of the cross slide has got a dovetail groove machined
c) the sliding of the top slide on the swivel bas is accomplished
by the help of a screw-rod
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] All the sentences are true except the one which says that the top of the cross slide has got a dovetail groove machined. The bottom of the cross slide has got a dovetail groove machined.

9. In compound rest, the screw-rod is fitted with_____
a) a hand wheel
b) a graduated collar
c) a hand wheel and a graduated collar both
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] These both are used for the fitting of the screw-rod. The sliding of the top slide on the swivel base is accomplished by the help of this screw-rod.

10. Which type of feed is necessary for the function of the cross slide?
a) hand feed
b) automatic feed
c) either by hand feed or by automatic feed
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Function of cross slide can be done either by hand or by manual. This cross-slide functions perpendicular to the lathe axis.