Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Machine Design MCQ Set 1

1. Which type of process is also known as fabrication process?
a) casting
b) forming
c) joining
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Joining process is also known as the fabrication process. In fabrication process, product is made from raw materials and not from ready made components.

2. Which type of manufacturing process can fabrication process be termed?
a) primary
b) secondary
c) tertiary
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Fabrication process is also known as secondary manufacturing process. Fabrication process doesn’t produce raw material. It produce products from raw materials. That’s why it is known as secondary process.

3. Which of the following process is not included in fabrication process?
a) welding
b) riveting
c) pressing
d) surface finish

View Answer

Answer: d [Reason:] Welding, riveting and pressing are included in fabrication process, Where as surface finish is included in machining process.

4. Which of the following pair is the part of fabrication process?
a) welding and metal removal
b) brazing and sintering
c) cohesion and sintering
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Metal removal is the type of machining process and cohesion is included in casting process. Rest are included in fabrication process.

5. Which of the following fabrication process is mainly responsible for the fabrication of very high pressure boilers and nuclear reactors?
a) welding
b) sintering
c) brazing
d) pressing

View Answer

Answer: a [Reason:] Invention of welding has made a revolution in the fabrication process. Complex fabrication processes are also possible because of welding.

6. Which of the following is not the type of conventional welding process?
a) gas welding
b) friction welding
c) resistance welding
d) air welding

View Answer

Answer: b [Reason:] Only gas welding and resistance welding are the types of conventional welding. friction welding is the type of recent welding process.

7. Which of the following is the type of gas welding?
a) atomic hydrogen arc welding
b) shielded metal arc welding
c) inert gas arc welding
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] None of them is type of gas welding. All are included in welding process of type air welding.

8. Spot welding and seam welding are the types of gas welding.
a) true
b) false

View Answer

Answer: b [Reason:] This is false. Spot welding and seam welding are included in resistance welding according to the classification of welding.

9. Which of the following is the type of the recent welding process?
a) laser beam
b) friction
c) ultrasonic
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] These all are the types of recent welding process base on the classification of welding process. These all are high accurate welding process with better production rate.

10. Friction welding is mostly used for rail and road work and joining heavily sections.
a) true
b) false

View Answer

Answer: b [Reason:] This is false. Thermit welding is used for rail and road work and joining heavily sections.

11. Pressure must be applied in welding process.
a) true
b) false

View Answer

Answer: b [Reason:] Its not necessary that pressure must be applied in welding process. Pressure may be applied or may not be applied in the process of welding.

12. Oxy acetylene welding and oxy-hydrogen welding are the examples of ____ welding.
a) gas
b) air
c) resistance
d) friction

View Answer

Answer: a [Reason:] These are the types of gas welding base on the classification of welding. Sometimes, this oxy acetylene welding is also known as oxyfuel welding.

Machine Design MCQ Set 2

1. In forging process, metals are shaped by _____
a) impact
b) cohesion
c) tense
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Forging is a manufacturing process which shapes the metal with the help of localized compressive force. It shapes metal with impact force.

2. Which method is considered as one of the oldest methods of giving required shapes to the metals ?
a) casting
b) forging
c) forming
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Experts considered forging as the oldest method of giving required shapes. For a long time, this forging was used by the smith with hammer. After that, this method was cam into picture in industries.

3. Smithy forging can also be termed as open die forging.
a) true
b) false

View Answer

Answer: a [Reason:] This is true. It gives greater strength and also chances of voids are reduced in this type of forging.

4. Which of the following is the example of impact pressure forging ?
a) striking a blow
b) shaping by press
c) all of the mentioned
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Striking a blow is an example of impact pressure and shaping by press is an example of squeeze pressure forging.

5. Cold forging is also known as simply forging.
a) true
b) false

View Answer

Answer: b [Reason:] This is false. Hot forging is known as simply forging.

6. Which type of forging is done by deforming the metal at room temperature?
a) cold forging
b) simply forging
c) hot forging
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Cold forging is done by deforming the metal at room temperature. This is done by increasing the level of stress above the elastic limit.

7. Hot forging is also known as simply forging.
a) true
b) false

View Answer

Answer: a [Reason:] Hot forging is also known as simply forging and metal is heated to the temperature(up to plastic temperature) in this process.

8. The upset type of forging makes increment in the diameter of the workpiece.
a) true
b) false

View Answer

Answer: a [Reason:] This forging makes increment in the diameter of the workpiece by compressing its length. Engine parts, coupling, bolts etc. are produced with the help of upset forging.

9. Which type of forging is done by blacksmith?
a) hand forging
b) machine forging
c) both hand forging and machine forging
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Hand forging is done in the smithy shop. This hand forging is done with the help of hand tools or steam hammer.

10. For which purpose, hand forging is used?
a) maintenance work
b) production of small articles tools
c) repair work
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Hand forging has the limited application in above regions because accuracy of hand forging depends mainly upon the blacksmith.

11. In which forging process, parts are heated in open hearth?
a) machine forging
b) hand forging
c) both hand forging and machine forging
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] In hand forging, parts are heated in open hearth because it is done in smithy job manually. Shaping is carried out with hand tools.

12. In which forging process, parts are heated in closed hearth?
a) machine forging
b) hand forging
c) hand forging and machine forging both
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Heavy forgings are produced by presses and light forgings by hammer. In this, the squeezing action is carried entirely on the centre of the part.So, closed hearth is more preferable.

13. Press forgings are churlish in surface.
a) true
b) false

View Answer

Answer: b [Reason:] Press forgings are smooth in surface to provide a closed tolerance in case of machine forging.

14. Roll forging is done with the help of______
a) cylindrical rolls
b) semi-cylindrical roll
c) both cylindrical and semi cylindrical rolls
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Roll forging is done with the help of both cylindrical and semi cylindrical rolls. These both rolls contains one or more shaped grooves.

15. Cast iron is forgeable.
a) true
b) false

View Answer

Answer: b [Reason:] This is false. Brittle metal cannot be forged.

Machine Design MCQ Set 3

1. Lathe cutting tool can be classified according to_____
a) manufacturing of tool
b) method of holding tool
c) method of using tool
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Cutting tool can be classified according to all mentioned parameters. Generally in lathe we use single point cutting tools.

2. Which of the following cutting tool can have single roller?
a) boring tool
b) knurling tool
c) both boring tool and knurling tool
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Both boring tool and knurling tool can have single roller. Generally, boring tool is used to enlarge the hole. Knurling is used when we need a pattern of straight, cross and angular lines cutting each other.

3. Lathe cutting tool can be classified as right hand and left hand according to_______
a) method of using the tool
b) method of holding the tool
c) method of applying feed
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Lathe cutting tool can be classified as right hand and left hand according to method of applying feed. Here, feed is the distance the tool advances for each revolution of the work.

4. Which of the following is not the type of left hand type cutting tool?
a) roughing tool
b) facing tool
c) finishing tool
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] All are the types of left hand cutting tool. Facing, roughing and finishing are one kind of turning operations often carried out on lathe.

5. According to the method of using the tool, lathe cutting tool can be classified as_______
a) turning
b) grooving
c) forming
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] According to the method of using the tool, lathe cutting tool can be classified as turning, grooving, forming, chamfering, internal thread cutting, parting-off and so on.

6. Which of the following is not the type of classification as per the method of manufacturing the tool?
a) tipped tool, which is brazed to the carbon steel shank
b) tipped tool, which is fastened mechanically to the carbon steel shank
c) grooving
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Here, grooving is not the type of classification according to the method of manufacturing the tool. Grooving is the type of classification according to the method of using the tool.

7. “Tool bit inserted in the (tool) holder and solid tool” – is included in the classification according to the_____
a) method of using tool
b) method of manufacturing tool
c) method of applying feed
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] All options are incorrect. Answer should be none of mentioned. It is suitable with the classification of cutting tool as per the method of holding the tool.

8. ‘Internal thread cutting’- is suitable with the classification of cutting tool according to the______
a) method of using the tool
b) method of holding the tool
c) method of manufacturing the tool
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] It can be easily seen from the classification of cutting tool. Apart from internal thread cutting, boring, facing, forming etc. are also included in this category.

9. ‘Round nose’ – is suitable with the classification of cutting tool according to the______
a) method of holding tool
b) method of holding tool
c) method of the applying feed
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] It can be easily understood by looking at the classification of cutting tool. Apart from round nose, right hand tool and left hand tool are also included in this category.

10. ‘Parting-off’ – is suitable with the classification of cutting tool according to the______
a) method of manufacturing the tool
b) method of holding the tool
c) method of using the tool
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] ‘Parting-off’ – is suitable with the classification of cutting tool according to the method of using the tool. This parting uses a blade like cutting tool into workpiece in order to cut the metal at the speed of spindle.

11.The mentioned image indicates_____ tool.
machine-tools-questions-answers-freshers-q11
a) roughing tool
b) facing tool
c) parting tool
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] The mentioned image indicates parting tool. Its a narrow-bladed tool used in lathe.

12. The mentioned image indicates_____ tool.
machine-tools-questions-answers-freshers-q12
a) round nose grooving
b) round nose turning
c) round corner forming
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] The mentioned image indicates round nose grooving tool. Round nose froove tools are used for finer surface finish.

13.The mentioned image indicates_____ tool.
machine-tools-questions-answers-freshers-q13
a) round nose grooving
b) round nose turning
c) round corner forming
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] The mentioned image indicates round nose turning tool. This tool is used in turning in lathe.

14. The mentioned image indicates______ tool.
machine-tools-questions-answers-freshers-q14
a) right handed finishing
b) round nose
c) right handed roughing
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] The mentioned image indicates right hand finishing tool. Two types of hand tools are there: right hand finishing hand tool and left hand finishing tool.

Machine Design MCQ Set 4

1. Which of the following machine is portable?
a) hand drill
b) none of mentioned
c) pillar drill
d) column drill

View Answer

Answer: a [Reason:] Pillar drill and column drill are heavy enough to carry. Hand drill can be driven by hand.

2. Size of hand drill is relatively ______
a) small
b) medium
c) large
d) very large

View Answer

Answer: a [Reason:] Size of hand drill is relatively small. It is so small that man can hold it in his hand.

3. In hand drill, force on the spindle is_____
a) less
b) more
c) can’t say anything
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Generally, force on the spindle is less in this machine as this machine has to be carried by hand-manually. So smaller the force, more easier it to carry in hand.

4. In hand drill, spindle is rotated by aerator system.
a) true
b) false

View Answer

Answer: a [Reason:] Hand drill is such a small that it can be hold by hand and for that it should be flexible for normal use. For that, generally we provide aerator system for the rotation of the spindle.

5. If you want to make a hole in a switch board, then you will use______
a) table top drill machine
b) pillar drill machine
c) hand drill machine
d) column drill machine

View Answer

Answer: c [Reason:] Hand drill machine is used for this purpose because it is portable. We can’t move switch board to the machine. Switch board is fixed. So, in order to perform drilling operation in switch board we need a portable device and for that purpose we use hand dril.

6. In which of the following drill machine, number of drills are used simultaneously?
a) table top drill machine
b) pillar drill machine
c) hand drill machine
d) gang drill machine

View Answer

Answer: d [Reason:] Gang drill is used for this purpose. As the name suggest, gang drill is used for gang production means for large production and for that it uses number of drills simultaneously.

7. Which type of drilling can be done in gang drill machine?
a) progressive
b) parallel
c) both progressive and parallel
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Both types of drills can be performed in this machine as number of drills can be used simultaneously.

8. Use of a jig is necessary in gang drill.
a) true
b) false

View Answer

Answer: a [Reason:] Jig is always needed. Jig provides the replica of actual task.

9. Gang drill is used for______
a) large-batch production
b) small production
c) relatively low production
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] It is used for large productions because it can produce large number of holes simultaneously.

10. In which of the following, accuracy is more?
a) table top drill
b) hand drill
c) pillar drill
d) gang drill

View Answer

Answer: d [Reason:] Accuracy is higher in gang drill. We use separate jig for each and every job in gang drill.

Machine Design MCQ Set 5

1. Milling machine is a machine tool that removes the metal as the work is fed against a rotating singlepoint cutter.
a) true
b) false

View Answer

Answer: b [Reason:] Milling machine is a machine tool that removes the metal as the work is fed against a rotating multipoint cutter. Here, in milling machine multi point cutter should be used.

2. In milling machine, cutter rotates at high speed and removes metal at very high speed.
a) true
b) false

View Answer

Answer: a [Reason:] It can be easily understood from its definition. This is the characteristic and advantage of milling cutters and that’s the reason why it is used more.

3. Milling machine can hold______ cutters at a time.
a) only one
b) only two
c) only three
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] It can hold number of cutters at a time. Milling machine has multi point cutters.

4. Which of the following machine is superior to other machines as regards accuracy and better surface finish?
a) lathe
b) drill
c) shaper
d) milling

View Answer

Answer: d [Reason:] Lathe, drill and shaper are general purpose machines. They are versatile while milling machine is special purpose machine.Special purpose machine are always superior to general purpose machines for a particular specific work.

5. Milling machines find wide application in production work.
a) true
b) false

View Answer

Answer: a [Reason:] Milling machine is special purpose machine unlike lathe, drill and shaper. So, obviously it has higher accuracy and better performance. So it is largely used in production work for a specific purpose.

6. Which type of machining can be done by milling machine?
a) cutting keyways
b) slots and grooves
c) gears
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Cutting keyways,slots and grooves, gears all are the application of milling machine. It is a specific purpose machine..

7. Which of the following motion does a milling machine has?
a) vertical motion
b) crosswise motion
c) longitudinal motion
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Milling machine have all mentioned motions in order to perform various operation nicely. Due to this quality it has wider application and more accuracy..

8. For milling, the work is fixed on a table which controls the feed against the cutter.
a) true
b) false

View Answer

Answer: a [Reason:] It can be easily seen from the working of the milling machine. Here the feed means relative movement of the tool or work.

9. Generally in workshop, column and knee type milling machine is used.
a) true
b) false

View Answer

Answer: a [Reason:] This is the most general milling machine and used in workshop. It is further categorized as slab milling and face end milling.

10. Milling machine is designed for manufacturing a variety of tool room work.
a) true
b) false

View Answer

Answer: a [Reason:] Milling machine are very versatile. Inspite of producing flat surfaces, it can also be used to dril, cut gear, bore and so on. It has wide applications.