Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Machine Design MCQ Set 1

1. Which of the following are the cutting parameters used in drill?
a) cutting speed
b) feed
c) depth of cut
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] All are the cutting parameters used in drill. Apart from these parameters, machining time, metal removal rate are also cutting parameters which are used in drill.

2. Which of the following is considered as the peripheral speed of the drill?
a) cutting speed
b) feed
c) depth of cut
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] This is the definition of cutting speed. If you know the diameter of the drill and rpm of the drill, you can easily calculate the cutting speed.

3. Cutting speed generally express in_____
a) meter
b) meter/minute
c) meter*minute
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Cutting speed is simply a speed. So, its unit should be match with speed’s unit.

4. Formula for cutting speed is______
d=diameter of drill in mm, n=rpm of drill.
a) (d*n)/1000
b) (3.14*d*n)/1000
c) 3.14*d*n
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Though cutting speed is peripheral speed the distance covered through it must be equal to 3.14*d. N is rpm and 1000 is there as we are measuring it in mm.

5. The ______ of a drill is the distance the drill moves into the work at each revolution of the spindle.
a) depth of cut
b) feed
c) cutting speed
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] This is the definition of feed. It is a distance/revolution.

6. The feed may be expressed in______
a) mm/revolution
b) mm*revolution
c) mm
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] As per its definition, feed is the distance per revolution. So its unit should be match with this formula..

7. ______ is equal to half the diameter of the drill used.
a) feed
b) depth of cut
c) machining time
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] This is the definition of depth of cut. Its simply a distance. Here one point is there, we always talk in terms of diameter in drill, never in terms of radius.

8. Depth of cut can be expressed in______
a) mm
b) mm/revolution
c) mm/minute
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] It is simply a distance and so its unit should be match with distance’s unit.

9. The formula for depth of cut is______
d=diameter of the drill.
a) d/4
b) d/2
c) d
d) 2d

View Answer

Answer: b [Reason:] Depth of cut is equal to half the diameter of the drill used. So if d is the diameter of drill then its formula must be equal to d/2..

10. If s2=feed per revolution, s1=feed per minute, n=rpm.
Which of the following is mathematically right?
a) s1=s2*n
b) s2=s1*n
c) s1*s2=n
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] It can be solved by equating units both sides. Left side unit = feed/minute and Right side unit = feed / revolution * revolution/minute. So overall unit of right side = feed/minute. So, left side unit=right side unit.

11. Machining time is expressed in______
a) mm/minute
b) minute*minute
c) minute
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Machining time is simply a time. So its unit must be match with time’s unit.

12. If l=length of travel of the drill in mm, n=rpm of the drill, s= feed per revolution of the drill in mm. Then machining time can be given as_____
a) (l*n)/s
b) (l*s)/n
c) l/(n*s)
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] L/(n*s)- This is the right formula for calculating machining time. Here l is expressed in mm, n is revolution/minute and s is expressed in mm. So by putting these all units in machining time’s formula we get the unit of the whole expression as minute. So our formula is right.

13. Metal removal rate can be given as_____
a) (mm*mm*mm)/min
b) (mm*mm*m)/revolution
c) mm/revolution
d) mm/minute

View Answer

Answer: a [Reason:] Metal removal rate = area of metal removed*rpm*feed/revolution and it equal to (3.14*d^2/4)*n*feed/revolution. From this, we can easily derive the expression.

Machine Design MCQ Set 2

1. A hole is being drilled with 5 mm drill at a feed of 0.1 mm/revolution and rpm is 200. Calculate the metal removal rate (m) in mm3/minute.
a) 392.5
b) 785
c) 1570
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Here, we have the value of diameter, feed and rpm. So, from the formula, m= ( 3.14*d*d*f*n) / 4, we can easily get the value of metal removal rate.

2. If drill is 2.5 mm, feed is 0.35 mm/revolution and metal removal rate is 40 mm3/minute. Then find out the value of rpm.
a) 46.6
b) 23.3
c) 93.2
d) 11.65

View Answer

Answer: b [Reason:] From the formula, m= ( 3.14*d*d*f*n) / 4. From this formula, we can easily calculate rpm. Rpm means revolution per minute.

3. If drill is 5.5 mm, metal removal rate is 65 mm3/minute and rpm is 130.Then find the value of feed in mm/revolution.
a) 0.02
b) 0.2
c) 0.04
d) 0.4

View Answer

Answer: a [Reason:] Feed is the distance the drill moves into the work at each revolution of the spindle. From the formula, m= ( 3.14*d*d*f*n) / 4, we can easily calculate feed.

4. If metal removal rate is 120 mm3/minute, rpm is 105 and feed is 0.1 mm/revolution. Then find the value of drill in mm.
a) 14.6
b) 3.8
c) 7.6
d) 1.9

View Answer

Answer: b [Reason:] From the formula, m= ( 3.14*d*d*f*n) / 4, we can calculate the value of drill.

5. If value of the diameter of the drill (d2) = 10mm, then find the value of the depth of cut (d1).
a) 5
b) 10
c) 20
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Value of diameter of the drill is always twice to that the value of the depth of cut. From the formula, d1= d2/2.

6. The diameter of the drill is 15 mm and rpm of drill is 5. Find the value of cutting speed in meter/minute.
a) 235.5
b) 0.2355
c) 0.075
d) 75

View Answer

Answer: b [Reason:] From the formula, cs = (3.14*d*n) /1000. Cutting speed is the peripheral speed of the drill.

7. Rpm is 10 and feed per revolution (f2) is 5. Then find the value of feed per minute (f1).
a) 2
b) 4
c) 1
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Rpm = f1/f2. Here rpm=10 and f2=5. So value of f1 should be 50.

8. If depth of cut is 20 mm, then find the value of diameter of the drill.
a) 10
b) 20
c) 40
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Depth of cut=diameter/2. It is simply a distance.

9. Feed per minute (f1) is 20 and rpm (n) is 5. Then find the value of feed per revolution (f2).
a) 2
b) 4
c) 1
d) 0.5

View Answer

Answer: b [Reason:] Rpm = f1/f2. Here f1=20 and n=5. So, f2 should be 4.

10. If t=2minute, n=2rpm and s=5 mm. Then find the value of l. t=machining time in minute, l=length of travel of the drill in mm, n= rpm of the drill and s=feed per revolution of the drill in mm.
a) 5
b) 10
c) 20
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] From the formula, t= l / (n*s). Here t=2, n=2 and s=5. Put all these values with their units in the mentioned equation,you will easily get the answer as 20 mm.

11. If d=2, n=1 and f=2. Then find the value of m. d= diameter of drill in mm, n=rpm, f=feed per revolution in mm and m=metal removal rate in mm3/minute.
a) 3.14
b) 6.28
c) 12.56
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] From the formula, m= (3.14*d*d*n*f) / 4, we can easily get the value of m. Metal removal rate means the rate at which the metal is removed during the operation.

12. If d=2, n=2 and m=3. Then find the value of f. d= diameter of drill in mm, n=rpm, f=feed per revolution in mm and m=metal removal rate in mm3/minute.
a) 0.238
b) 0.477
c) 0.119
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] From the formula, m= (3.14*d*d*n*f) / 4, we can easily get the value of feed. Feed may also be expressed as feet per minute or mm/minute.

13. If m=5, n=2 and f=3. Then find the value of m. d= diameter of drill in mm, n=rpm, f=feed per revolution in mm and m=metal removal rate in mm3/minute.
a) 1.03
b) 1.065
c) 0.266
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] From the formula, m= (3.14*d*d*n*f) / 4, we can easily find the value of m.

14. If cs=0.942 and d=60, then find the value of n. d=diameter of drill in mm, n=rpm and cs=cutting speed in mm/minute.
a) 15.7
b) 15700
c) 5
d) 5000

View Answer

Answer: c [Reason:] From the formula, cs = (3.14*d*n) /1000, we can easily find value of n. N means rpm-revolution per minute. It is an important term in any operation.

Machine Design MCQ Set 3

1. A hole is being drilled with 1.5mm drill at a feed of 0.3 mm/revolution and rpm is 70. Calculate the metal removal rate in mm3/minute.
a) 18.5
b) 37
c) 74
d) 148

View Answer

Answer: b [Reason:] Metal removal rate means the rate at which the metal is removed during the operation. From the formula, m= ( 3.14*d*d*f*n) / 4, we can easily calculate metal removal rate.

2. If drill is 2 mm, feed is 0.2 mm/revolution and metal removal rate is 50 mm^/minute. Then find out the value of rpm.
a) 318.4
b) 159.2
c) 79.6
d) 39.8

View Answer

Answer: c [Reason:] From the formula, m= ( 3.14*d*d*f*n) / 4. Put all the given values with their respective units in the above equation and you will get the value of n as 79.6 .

3. If drill is 3.15 mm, metal removal rate is 55 mm3/minute and rpm is 170.Then find the value of feed in mm/revolution.
a) 0.02
b) 0.2
c) 0.04
d) 0.4

View Answer

Answer: c [Reason:] During each revolution of spindle drill moves into the work. That distance is known as the feed.From the formula, m= ( 3.14*d*d*f*n) / 4.

4. If metal removal rate is 100 mm3/minute, rpm is 165 and feed is 0.01 mm/revolution. Then find the value of drill in mm.
a) 8.78
b) 4.41
c) 19.3
d) 77.8

View Answer

Answer: a [Reason:] From the formula, m= ( 3.14*d*d*f*n) / 4. By substituting all the given values in the above equation, we can easily get the value of drill.

5. If diameter of the drill is 20 mm. Then find the value of depth of cut in mm.
a) 20
b) 10
c) 40
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Depth of cut=diameter/2. Depth of cut is equal to half the diameter of the drill used.

6. The diameter of the drill is 20 mm and rpm of drill is 10. Find the value of cutting speed in meter/minute.
a) 0.628
b) 628
c) 0.2
d) 200

View Answer

Answer: a [Reason:] From the formula, cs = (3.14*d*n) /1000. Cutting speed in a drilling operation is taken as the peripheral speed of the drill.

7. Feed per minute (f1) is 10 and feed per revolution (f2) is 5. Then find the value of rpm.
a) 2
b) 4
c) 1
d) 0.5

View Answer

Answer: a [Reason:] Rpm = f1/f2. Here, f1=10 and f2=5. We can easily get the value of rpm as 2.

8. If the depth of cut (d1) is 10mm, then find the value of the diameter of the drill (d2).
a) 5
b) 10
c) 20
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] From the formula, d1= d2/2. Here d1=10. So, d2 sholud be 5.

9. If l=10mm, n=2 rpm and s=5 mm. Then find the value of t. t=machining time in minute, l=length of travel of the drill in mm, n= rpm of the drill and s=feed per revolution of the drill in mm.
a) 0.5
b) 1
c) 2
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] From the formula, t= l / (n*s). By putting all the given values in the above equation, we can easily get the value of machining time as 1 minute.

10. If l=10mm, n=2 rpm and t=0.5 minute. Then find the value of s. t=machining time in minute, l=length of travel of the drill in mm, n= rpm of the drill and s=feed per revolution of the drill in mm.
a) 5
b) 10
c) 20
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] From the formula, t= l / (n*s), we can calculate the feed per revolution. Feed per revolution may be defined as the axial distance moved by the drill into the work per revolution.

11. If l=20 mm, t=2 minute and s=5 mm. Then find the value of t. t=machining time in minute, l=length of travel of the drill in mm, n= rpm of the drill and s=feed per revolution of the drill in mm.
a) 0.5
b) 1
c) 2
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] From the formula, t= l / (n*s). Substitute all the given values in the above equation and you can get the value of t as 2.

12. If d=1, n=1 and f=4. Then find the value of m. d= diameter of drill in mm, n=rpm, f=feed per revolution in mm and m=metal removal rate in mm3/minute.
a) 0.08
b) 1
c) 0.3184
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] From the formula, m= (3.14*d*d*n*f) / 4. Here d,n and f are given. Substitute these values in above equation, you will easily get value of m as 0.3184 .

13. If d=2, n=4 and f=1. Then find the value of m. d= diameter of drill in mm, n=rpm, f=feed per revolution in mm and m=metal removal rate in mm3/minute.
a) 0.798
b) 1
c) 0.6369
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] From the formula, m= (3.14*d*d*n*f) / 4. Substitute all tyhe given values in the above equation and you will easily get the value.

14. If cs=1 and n=40, then find the value of d. d=diameter of drill in mm, n=rpm and cs=cutting speed in mm/minute.
a) 7.96
b) 3.98
c) 15.92
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] From the formula, cs = (3.14*d*n) /1000. Substitute all tyhe given values in the above equation and you will easily get the value of d.

Machine Design MCQ Set 4

1. Tapping is carried out by using tap tool.
a) true
b) false

View Answer

Answer: a [Reason:] As per the definition of this process. A tap is also applied for cutting and forming female part of the mating pair like nuts.

2. Which of the following operation is carried out to make the hole dimensionally more accurate?
a) reaming
b) tapping
c) boring
d) none of mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Reaming is used for this purpose. Reaming also improve the surface finish which is its extra advantage.

3. Which of the following operation is performed to provide recess for bolt heads or nuts?
a) counterboring
b) spot facing
c) tapping
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] As per the definition of counterboring process. Generally, counter boring is a process carried out for delivering recess for nuts etc.

4. Reaming is carried out by using a reamer.
a) true
b) false

View Answer

Answer: a [Reason:] It is carried out by a reamer. Reamer is a cutting tool generally used for enlarging the hole with great accuracy.

5. Which of the following process is carried out to provide seating for head of screw?
a) counterboring
b) countersinking
c) tapping
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] As per the definition of countersinking process. To make the cone or taper shape at the entrance of the hole, this process is used.

6. Countersinking process is carried out by using countersink tool.
a) true
b) false

View Answer

Answer: a [Reason:] Countersink tool is used for countersinking process. Counter sinks are available as single flute and and multi flute tools.

7. Taping process employs high operating conditions.
a) true
b) false

View Answer

Answer: b [Reason:] This is false. Taping process employs low operating conditions.

8. To produce more accurate holes, which of the following operation should be performed third?
a) drilling
b) reaming
c) centering
d) boring

View Answer

Answer: d [Reason:] As per the characteristic of all these operation, boring should be performed third in order to produce more accurate holes. Boring is used to make hole of size for which drill is not available. It generally enlarge the hole.

9. To produce more accurate holes, which of the following operation should be performed second?
a) drilling
b) reaming
c) centering
d) boring

View Answer

Answer: a [Reason:] As per the characteristic of all these operation, drilling should be performed second in order to produce more accurate holes. Drilling doesn’t make hole of exact dimension and accuracy. For exact dimension boring is carried out and for final dimensional accuracy reaming is carried out.

10. Which of the following operation is used to enlarge the previously drilled hole?
a) reaming
b) tapping
c) boring
d) none of mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Boring is used for this purpose. Apart from this, boring aslo insures the exact location of a hole. It makes the hole concentric with the axis of rotation.

Machine Design MCQ Set 5

1. A taper may be defined as a uniform gradual_____ along the length of the job.
a) increase
b) decrease
c) increase or decrease
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] A taper may be defined as a uniform gradual increase or decrease along the length of the job. Taper turning can be measured by from tool method, tailstock offset method, compound slide method and so on.

2. The taper is measured in terms of radius along the length of the job.
a) true
b) false

View Answer

Answer: b [Reason:] This is false. The taper is measured in terms of diameter along the length of job.

3. In a lathe, taper turning means to produce a_____ surface by gradually decreasing the value of diameter from a cylindrical work piece.
a) conical surface
b) flat surface
c) both conical and flat surface
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Taper turning means to produce a conical surface by gradually decreasing the value of diameter from a cylindrical work piece lathe. Two types of tapers are there: internal and external taper.

4. Which of the following is not true for taper turning?
a) taper turning is one type of lathe operation
b) the amount of taper is specified by the ratio of its length to the difference in the diameter of the taper
c) amount of taper is designated by the letter K
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] All the sentences are true except the sentence which says that the amount of taper is specified by the ratio of its length to the difference in the diameter of the taper. The amount of taper is specified by the ratio of difference in the diameters of the taper to its length.

5. Amount of taper in a work piece is termed as conicity.
a) true
b) false

View Answer

Answer: a [Reason:] It can be easily understood by the definition of taper. For taper or conicity feed is provided. Two types of feeds are there: manual feed and power feed.

6. The SI unit of taper is_____
a) meter
b) centimeter
c) millimeter
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Taper is ratio of same quantity. It is unitless.

7. Full taper angle is also known as angle of taper.
a) true
b) false

View Answer

Answer: b [Reason:] This is false. Half taper angle is also known as angle of taper.

8. Which of the following is the right formula for taper?
a) K= (D-d) / L
b) K= L / (D-d)
c) K= D/ L
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] K= (D-d) / L – It is the basic formula used for calculating taper. Here k=taper, D and d are diameters and l is length.

9. Find the value of K. D= 90 mm, d=80 mm, L=1cm.
a) 1
b) 10
c) 100
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] 1 cm = 10 mm. From the formula K= (D-d)/L, K can be easily calculated.

10. Find the value of d. K=1/10, L= 10 cm, D=65 mm.
a) 45 mm
b) 55 cm
c) 75 mm
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Answer should be 55 mm. It can be easily calculated from the formula K= (D-d)/L.

11.The mentioned figure indicates_____
machine-tools-questions-answers-experienced-q11
a) knurling
b) parting off
c) taper turning
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] As per the definition of the taper turning. Taper is a shape in which diameters of the both ends are different. It can be easily seen from this figure.