Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Machine Design MCQ Set 1

1. Which of the following is included in basic machine tools?
a) lathe machine
b) production milling machine
c) production drilling machine
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] According to the definition of basic type of machine tools, lathe is basic machine tool while production milling machine and production drilling machines are special purpose drilling machines.

2. Which type of machine tool is used for mass production of essentially small parts?
a) general purpose
b) special purpose
c) automatic screw cutting
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] The automatic type of screw cutting is used for this purpose. The automatic screw cutting is used because of its high accuracy.

3. Which of the following does all the work of lathe machine?
a) turning centre of CNC type
b) machining centre of CNC type
c) turning centre of CNC type and machining centre of CNC type both
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] This type of turning centre does most of jobs of lathe. Lathe is a basic machine used for producing cylindrical machine. It is considered as father of machine tool.

4. CNC machining centre does all the work_____
a) milling machine
b) drilling machine
c) both milling and drilling machine
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] CNC machining centre perform almost all jobs of milling and drilling machines. Drilling machine is used to produce holes and milling machines remove metal as the work is fed against a rotating multipoint cutter.

5. Which of the following is the type of lathe machine?
a) capstan
b) turret
c) both capstan and turret
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] These both are categorized under the types of lathe machine. Turret and capstan lathe are generally used for the production of duplicate parts

6. The development of machine tools (which are used for metal cutting) started from the invention of cylinder.
a) true
b) false

View Answer

Answer: a [Reason:] According to the history of machine tools, Egyptians were the first, who used that. They used the cylinder.

7. DNC stands for_____
a) digital numerical control
b) direct numerical control
c) double numerical control
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] DNC is the abstract form of direct numerical control.

8. Machine tools are economical for producing large rots.
a) true
b) false

View Answer

Answer: b [Reason:] This is false. Machine tools are only economical, when it is used for producing small number of pieces.

9. The capacity and the efficiency of the universal machine tools are high.
a) true
b) false

View Answer

Answer: b [Reason:] This is false. It is comparatively low in case of universal machine tool.

10. Machine tools can be classified as _____
a) geometric shape of the work piece
b) number of the work piece
c) function of the machine
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] These all are the aspects, which are responsible for the classification. In machine tools, lathe is the most important machine tool followed by drilling machine and shaper machine.

11. Revolver machine tool is an example of special purpose machine tool.
a) true
b) false

View Answer

Answer: a [Reason:] This is false. Revolver machine tool is an example of production machine tool.

12. The demand of instruments or parts, which are used for
purpose of measurements are more in NC machine tool.
a) true
b) false

View Answer

Answer: b [Reason:] This is false. The demand are less in case of NC machine tool.

Machine Design MCQ Set 2

1. According to material, drill can be classified as_____
a) hss
b) carbides
c) bot hss and carbides
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Both hss and carbides are classified according to material. In carbides, generally cemented carbide is mostly used.

2. HSS stands for high speed steel.
a) true
b) false

View Answer

Answer: a [Reason:] HSS is the acronym form of high speed steel. It is commonly used in tool bits and cutting tools.

3. HSS was introduced in______
a) 1895
b) 1905
c) 1915
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] It was introduced in 1915. It was introduced in U.S.A.

4. HSS was introduced by F.W. Taylor.
a) true
b) false

View Answer

Answer: a [Reason:] F.W. Taylor introduced the HSS. Full name of F.M. Taylor is Frederick Winslow Taylor.

5. Which of the following element is included in HSS?
a) tungsten
b) chromium
c) both tungsten and chromium
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Both are included in HSS. Apart from tungsten and chromium, carbon and manganese are also included in HSS.

6. How much chromium is there in HSS?
a) 4
b) 14
c) 8
d) 18

View Answer

Answer: a [Reason:] As per the structure of HSS. In the starting mn was used but because of its some drawbacks cr took its place and today it is used.

7. How much tungsten is there in HSS?
a) 4
b) 14
c) 8
d) 18

View Answer

Answer: d [Reason:] About 18% tungsten is there in HSS. HSS gain its most of property from tungsten and molybdenum.

8. Which of the following quality does HSS has?
a) toughness
b) formability
c) tensile strength
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] These all are the qualities of HSS. This is used in milling cutters, taps, gear cutters etc.

9. Which of the following drill is produced power metallurgically?
a) hss
b) cemented carbides
c) diamond
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] As per the construction of cemented carbides. Powder metallurgy is a process in which components are made from metal powder.

10. Carbides are always coated tools.
a) true
b) false

View Answer

Answer: b [Reason:] This is false. It can be coated or uncoated. It is not mandatory that it must be coated.

11. Diamond is used for making very small holes in exotic materials.
a) true
b) false

View Answer

Answer: a [Reason:] It is the property of diamond. Though diamond is the hardest substance it can easily make holes in exotic materials.

12. Diamond tools are never used for machining steels.
a) true
b) false

View Answer

Answer: a [Reason:] This is true. If they are used for this purpose, then diamond will be graphitized.

Machine Design MCQ Set 3

1. Which type of work can be performed in column drill machine?
a) different job of material
b) different diameter of drill
c) different depth of drill
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] These all can be performed in column drill machine. That’s why it is commonly used in all industry. Its common machine and can’t used for heavy application.

2. Which of the following is not true for column drill machine?
a) it is very light
b) it is quite big in size
c) different types of works can be done in this machine
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] All sentences are true except the one which says that it is very light. In fact, it is very rigid and ragged machine

3. The production rate of the column drill machine is high.
a) true
b) false

View Answer

Answer: b [Reason:] This is false. Its production rate is comparatively low but it can perform the operation quite nicely and often used in industry.

4. Which of the following is not true for column drill machine?
a) it is strong machine structure
b) it is very powerful machine
c) it doesn’t allow high speed drilling
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] All the sentences are true except the one which says that it doesn’t allow high speed drilling. This machine allows high speed drilling.

5. Which of the following is not true for column drill machine?
a) accuracy is less
b) it is common type of drill machine used in industry
c) it is very rigid
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] All the sentences are true except the one which says that accuracy is less in column drill machine. Accuracy is comparatively high in this type of machine.

6. Which type of gear box does column drill machine possess?
a) speed gear box
b) feed gear box
c) both speed gear box and feed gear box
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Both type of gear boxes are there in this machine. Now a days column drill machine are also available with hydraulic feed and multi spindle head.

7. The speed gear box and feed gear box are confined with the drilling head.
a) true
b) false

View Answer

Answer: a [Reason:] It can be easily seen from the construction of this machine. Drilling head is a heavy and most important part of the drilling machine where lever and other components are attached.

8. Column drill machine can be used for mass production.
a) true
b) false

View Answer

Answer: b [Reason:] This is false. It can’t be used for mass production. It can be only used for small production as it is very rigid and intended only for some specific purposes. The rate at which produce the output is quite low.

9. To enable the spindle speed, one can vary_____
a) speed of spindle
b) feed
c) both speed of spindle and feed
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] We van vary speed of spindle and feed to enable the spindle speed. This spindle speed is also termed as feed rate or peripheral speed.

10. Column drill machine can perform large diameter drills.
a) true
b) false

View Answer

Answer: a [Reason:] It is the application of this machine. This machine can perform high speed drilling with multi spindle head.

11. In which of the following machine, automatic feed is possible?
a) table top drill
b) column drill
c) pillar drill
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] In table top and pillar drill, only manual feed is possible but in case of column drill machine, automatic feed is possible.

12. Very odd types and heavy types jobs cannot be mounted and
machined in column drill.
a) true
b) false

View Answer

Answer: b [Reason:] This is false. Very odd and heavy types of jobs can be mounted easily machined in column drill.

Machine Design MCQ Set 4

1. In horizontal type universal column and knee type of milling machine, the table is placed on the knee-casting which in turn is mounted on the _____ slides of the main column.
a) horizontal
b) vertical
c) 45 degree inclined to both plans
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] As per the construction of this machine. This is true for horizontal type machine. In plain and vertical type machine arrangement may be different.

2. The knee is ______ adjustable on the column in horizontal column and knee type milling machine.
a) horizontally
b) vertically
c) can’t say anything
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] The knee is vertically adjustable on the column in horizontal machine so that table can move in vertical direction.

3. In this machine, the table can be moved ______
a) only up
b) only down
c) both up and down
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] The table can be moved up and down to accommodate work of various heights.

4. In this horizontal column and knee type machine, cutter rotates about _____ axis.
a) horizontal
b) vertical
c) 45 degree inclined to both plans
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] In this machine, cutter rotates about horizontal axis that’s the reason why it is known as horizontal column and knee type machine.

5. The column and knee type milling machines are classified according to_______
a) various methods of supplying power to table
b) different movements of table
c) different axis of rotation of spindle
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] As per the classification of this machine, these are the aspects in which machine can be classified. These machines are mostly used in workshop.

6. In a universal milling machine, table of the machine may be swiveled about a vertical axis, which helps in _____ milling.
a) helical
b) cam
c) both helical and cam
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] It helps in helical milling, cam milling and several other milling. This universal milling is also suitable drilling and tapping.

7. Which of following part of these machines is swivel base?
a) top
b) bottom
c) middle
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] As per the construction of this machine, bottom part is swivel base on which stands the column.

8. Which part of this machine has transverse motion?
a) top
b) bottom
c) middle
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] As per the construction of this machine,bottom parts has traverse motion. Bottom part can be moved toward or away from the column.

9. Which part of this machine has longitudinal motion?
a) top
b) bottom
c) middle
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] The top part of this machine has longitudinal motion in the guideways machined in the swivel base.

10. Guideways are machined on the _____ of the knee.
a) top
b) middle
c) bottom
d) none of mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Guide ways are machined on the top of the knee. Guideways means a track or path along with something moves.

11. Which of the following part of machine is a cross slide?
a) top
b) middle
c) bottom
d) none of mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Bottom part of machine is a cross slide. This part can move towards or away from the column.

12. The top part of this machine is mounted on the swivel base.
a) true
b) false

View Answer

Answer: a [Reason:] The top part of the machine means actual table and this table is located on the swivel base.

13. The cutter is mounted on the arbor.
a) true
b) false

View Answer

Answer: a [Reason:] The cutter is mounted on the arbor with the purpose of fitting it into the spindle of the mechanism.

14. The knee is capable of being moved up and down over the guideways formed at the _____ of the column.
a) front
b) back
c) can’t say anything
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] The knee is capable of being moved up and down over the guideways formed at the front of the column.This motion helps in accommodating jobs of varying heights and also giving depth of cut.

15. The machine consists of a light base on which stands the column.
a) true
b) false

View Answer

Answer: b [Reason:] The machine consists of a rigid base on which stands the column. The column houses the drive motor and speed mechanism in addition to providing support for spindle and spindle bearings.

Machine Design MCQ Set 5

1. Which of following is necessary for deep hole?
a) l/d ratio should be high
b) l/d ratio should be less
c) l/d ratio should be same
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] L/d ratio should be very high for deep hole. Here l=length of the tool and d means diameter of the tool. If l/d ratio is high that means tool has large length compare to its diameter and then and then only it can make deep holes.

2. Where we need the deep hole?
a) barrel of guns
b) both barrel of guns and oil holes in crank shaft
c) oil holes in crank shaft
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: dc [Reason:] We need the deep hole in all these application. Crank shaft is a machine responsible for conversion between reciprocating motion and rotary motion.

3. Which of the following problem we face with deep hole?
a) drill breakage
b) poor cutting fluid action
c) chip clogging
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] These all problems we face with deep hole. There are some chances that cutting fluid can not able to reach at the bottom at the drill, at that time chip can be clogged to the flute. This is chip clogging.

4. In deep hole drill, there should be small helix angle.
a) true
b) false

View Answer

Answer: b [Reason:] This is wrong. In deep hole, there should be large helix angle.

5. Deep hole drilling machines are normally______
a) vertical
b) horizontal
c) 45 degree inclined to both horizontal and vertical axis
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Deep hole drilling machines are normally horizontal. These machines have horizontal axis.

6. In deep hole drill, high speed spindle________
a) reduce the cutting force
b) increase the cutting force
c) doesn’t affect the cutting force
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] High speed spindle reduces the cutting force. If the spindle move with fast speed, we need less cutting force.

7. Deep hole drill machines have high rigidity.
a) true
b) false

View Answer

Answer: a [Reason:] This is true. It has high rigidity so that there will be no chance of vibration.

8. In deep hole drill machine, the tool is_____
a) long
b) slender
c) long and slender
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] The tool is very slender and long in deep hole machine as this machine has to make deep hole so it is necessary that the tool should be long as well as slender.

9. The lateral movement is prevented with the help of tool guide in deep hole drill.
a) true
b) false

View Answer

Answer: a [Reason:] The lateral movement is prevented with the help of tool guide in deep hole drill with a purpose of better performance as it can affect adversely. .

10. Today deep hole drill machines are converted in cnc control.
a) true
b) false

View Answer

Answer: a [Reason:] It is converted in cnc control machine to obtain high accuracy.