Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Machine Design MCQ Set 1

1. Which of the following tool material is not suitable for small diameters?
a) carbon steel
b) carbides
c) carbon and carbides both
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Carbides are not suitable for small diameters as these carbides has higher speeds and generally used in rapid stock removal.

2. Which of the following cutting material cannot be forged to shape easily?
a) carbides
b) ceramic
c) stellites
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Stellites cannot be forged to shape easily because they are very brittle in nature.

3. Which of the following is not the disadvantage of diamonds?
a) incompressible
b) readily conducts heat
c) rigid machine are required
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] For ceramics, we need rigid machines. The other two mentioned disadvantages are true for diamond.

4. High speed steel has an excessive wear on______
a) castings
b) hard materials
c) casting and hard materials both
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] It has excessive wear on casting and hard materials and that’s why can only perform slow and medium cutting speeds.

5. Which of the following has poor shock resistant?
a) carbides
b) diamonds
c) ceramics
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Ceramic has poor shock resistant. Apart from this, it has high wear resistance and again has very high stock removal rate.

6. In which tool material, rigid machines are required?
a) ceramics
b) carbon steel
c) diamonds
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Ceramics are used for this purpose. They are not suitable for intermittent cut and even for small diameters.

7. Machine tools must be tough enough to withstand_____
a) shock
b) vibration
c) both shock and vibration
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Machine tools must be tough enough to withstand these both in order to provide stability against downward pressure and to perform the job more accurately.

8. Carbides are used in_____
a) rapid stock removal
b) higher speeds
c) rapid stock removal and higher speed both
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Carbides are used for these both reasons. But they are not used for comparatively small jobs.

9. “Light finishing cuts in expensive forming tools”- this quality is applicable to_____
a) carbides
b) ceramics
c) stellites
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] The answer should be none of mentioned. This is the quality of carbon steel.

10. Which of the following is easy to grind and generally used for intermittent cut?
a) carbides
b) diamond
c) high speed steel
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] High speed steel has some advanced quality and so it is very accurate even on small diameters. So it is easy to grind high speed steel. Again, this high speed steel is generally used for intermittent cut.

Machine Design MCQ Set 2

1. Which of the following is not the method of taper turning?
a) compound rest method
b) tailstock offset method
c) attachment method
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] All are methods of taper turning.By using compound rest method and and attachment method, both internal and external taper can be turned while tailstock offset method is used only for external tapers.

2. From tool method is used where accuracy is the major criterion.
a) true
b) false

View Answer

Answer: b [Reason:] This is false. From tool method is used when accuracy is not the major criterion.The form tool should be set at right angels to the axis of the work.

3. From tool method is generally used for_____ production for producing_____ length of taper.
a) mass, small
b) mass, long
c) little, small
d) little, long

View Answer

Answer: a [Reason:] This method is used for mass production for producing small length of taper.

4. Tailstock method is highly suitable for producing steep tapers.
a) true
b) false

View Answer

Answer: b [Reason:] This is false. Tailstock method is not suitable for producing steep tapers.

5. Attachment method can produce only small taper.
a) true
b) false

View Answer

Answer: [Reason:] This is false. Lengthy taper can be produced by this method.

6. In compound slide method, which of the following is swiveled?
a) top slide
b) swivel base
c) apron
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Top slide is swiveled in this method. It is swiveled to half the included angel of the taper.

7. In compound slide method, one part of compound rest is swiveled to_____ the included angle of the taper.
a) the same as
b) half
c) double
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] In compound slide method, one part of compound rest is swiveled (at half the included angle of the taper). We can easily set this compound slide.

8. In compound rest method, the amount of taper for setting the angle is calculated from this formula, tan of angle of taper =_____
a) (D-d) / L
b) (D-d) / 2L
c) (D-d) / 4L
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] (D-d) / 4L – this is the formula for the tan of the angel of taper. Taper is the shape in which the diameter of the both ends are different.

9. Which type of tapers can be produced by using compound rest method?
a) internal
b) external
c) both internal and external
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Both internal and external taper can be produced by using compound slide method. But there is one disadvantage. We can only give hand feed so we can’t expect a high accurate and mass work.

10. Which of the following is not true for compound slide method?
a) threads, which are there on taper portion cannot be produced
b) steep taper cannot be produced
c) taper length is limited to the movement of the top slide
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] All mentioned sentences are true except the sentence which says that steep taper can’t produced by this method. Steep taper can be produced by this method.

11. In attachment method, the bar having graduations in degree is set at the_____ with the lathe axis.
a) 0 degree
b) 90 degree
c) any desired angle
d) 180 degree

View Answer

Answer: c [Reason:] The bar is set at any desired angle with the lathe axis. The principle of turning taper by attachment is to guide the tool in a straight path set an angel to the axis of rotation of the work piece, while the work is being revolved between centers or by a chuck aligned to the lathe axis.

12. In compound slide method, taper length is limited to the movement of_____
a) apron
b) swivel base
c) top slide
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Taper length is limited to the movement of top slide in this method. Along with this, easily setting of the compound slide can be done easily.

13. The taper can be turned up to maximum setting angle of_____ for both outside and inside tapers with taper attachment and automatic feed.
a) 5 to 6 degree
b) 1 to 2 degree
c) 10 to 12 degree
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] The taper can be turned up to maximum setting angle of 10 to 12 degree for both outside and inside tapers with taper attachment and automatic feed.

14. Attachment method is most suitable for producing duplicate tapers.
a) true
b) false

View Answer

Answer: a [Reason:] Attachment method is most suitable for producing duplicate tapers because the change in length of job does not affect the taper.

15. Which of the following is not true for attachment method?
a) lengthy tapers can be produced
b) the alignment of the lathe center is disturbed
c) power feed can be given
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] All the sentences are true except the sentence which says that the alignment of the lathe center is disturbed. The alignment of the lathe center is not disturbed in attachment method.

Machine Design MCQ Set 3

1. According to specific use, drill can be classified as______
a) center drill
b) step drill
c) both center drill and step drill
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Both are the examples of specific use drill. These special purpose drilling machines are intended for drilling multiple holes at a single setting.

2. Subland drill is type of drill according to______
a) l/d ratio
b) shank type
c) specific use
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Subland drill is the example of special purpose drilling machine. Apart from this, turret, micro drill press and muliple spindle drilling machines are also an example of specific purpose drilling machine.

3. Which of the following drill is very short drill?
a) center drill
b) subland drill
c) step drill
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Center drill is very short drill. Subland drill and step drill are large as compare to center drill.

4. Which of the following is not true for center drill?
a) the hole is used to support the center
b) it is the type of drill according to specific use
c) one taper has to be made here
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] All the mentioned sentences are true. It has a taper and also it is a specific purpose drill machine. It is short drill.

5. In center drill, center has to be mounted on______
a) headstock
b) tailstock
c) headstock or tailstock
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] The center can be mounted on either headstock or tailstock. Headstock and tailstock both are mounted on the bed.

6. In which of the following, l/d ratio is very long?
a) half round drill
b) gun drill
c) both half round drill and gun drill
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Here l=length and d=diameter. In both half round drill and gun drill this ratio is very long as they have large value of length as compare to diameter.

7. How many cutting edges are there in half round drill and gun drill?
a) one
b) two
c) may be one or two
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] One edge is there in these both half round drill and gun drill. In these both drills, diameter is less as compare to length.

8. How many flutes are there in half round drill and gun drill?
a) one
b) two
c) may be one or two
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] One or two flutes are there in these both machines. These both machines are specific purpose machines used for a specific purpose.

9. In half round drill, base is weak.
a) true
b) false

View Answer

Answer: b [Reason:] This is false. The base is very strong in half round drill.

10. Which of the following is a pipe like cutting tool?
a) center drill
b) half round drill
c) gun drill
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Trepanning tool has this structure. It structure looks like a pipe.

11. Trepanning is feasible for hard materials.
a) true
b) false

View Answer

Answer: b [Reason:] This is false. Trepanning is not feasible for hard materials. It is feasible for soft material.

Machine Design MCQ Set 4

1. If l/d ratio is too large, then drill becomes_______
a) weak
b) strong
c) very sharp
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] The large l/d ratio weaken the drill. If we have very long drill with small diameter then it can’t perform drilling operation more accurately.

2. If l/d ratio is too short, then chip removal will be difficult.
a) true
b) false

View Answer

Answer: a [Reason:] Chip removal will be difficult if this ratio is too short. Short l/d ratio weakens the drilling and reduce the performance. So the chip removal will be difficult.

3. Long drills are used for deep holes.
a) true
b) false

View Answer

Answer: a [Reason:] As per the definition of long drill. Long drills has high l/d ration. So it can make high deeply holes.

4. For general purpose, l/d ratio should be_____
a) 5 to 10
b) 10 to 20
c) more than 20
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] For general purpose, the ratio should be 5 to 10. The drills containing these ratio generally used in ordinary performances.

5. Which of the following can also be termed as center drill?
a) general drill
b) short drill
c) long drill
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Short drill can also be termed as centerr drill.

6. For long drills, l/d ratio should be more then 25.
a) true
b) false

View Answer

Answer: a [Reason:] For long drills, this ratio should be more than 25. For general purpose it should have ratio of 5 to 10.

7. For small drill, l/d ratio should be 8 to 10.
a) true
b) false

View Answer

Answer: b [Reason:] This is false. For small drill, l/d ratio should be 2 or 3.

8. According to the shank type, drill can be classified as______
a) straight shank
b) taper shank
c) both taper shank and straight shank
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Both taper shank and straight shank are the type of shank drill. Brace shank, straight shank, hex shank etc. are the type of shanks.

9. In ______ type, drill is held in spindle directly.
a) straight shank
b) taper shank
c) can’t say anything
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] In taper type, drill is held in spindle directly. Taper shank drill is like a general purpose drill.

10. In _______ type, drill is held in chuck.
a) straight shank
b) taper shank
c) can’t say anything
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] In straight type, drill is held in chuck. It is also known as reduced shank or blacksmith’s drill.

Machine Design MCQ Set 5

1. Helix angle also governs the rack angle.
a) true
b) false

View Answer

Answer: a [Reason:] This is true. The angle between the helix and axial line on the right is known as helix angel.

2. For cutting ductile material with a long chip, ______ helixangle is necessary.
a) small
b) moderate
c) long
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Long helix angle is used for cutting ductile materials with a long chip.

3. Large helix angle ensures the _______ in cutting force.
a) increment
b) reduction
c) can’t say anything
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] It is the property of it. Helix angles are used in power transfer and in motion conversation in mechanical engineering.

4. For spade drill, ______ helix angle is used.
a) small
b) large
c) zero
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Zero helix angle is used for this purpose.Spade drill is a two fluted drill. The external flute provide efficient chip removal.

5. For hard materials, ______ helix angle is used.
a) small
b) large
c) zero
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Small helix angle is used for this purpose. In screws, helical gears and warm gears, we uses this helix angle.

6. For micro drill, ______ helix angle is used.
a) small
b) large
c) zero
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Zero helix angel is used for this purpose. Helix angel is like a angel between tangent to a helix and an axial line on the right.

7. Which helix angle is used for deep hole drilling?
a) small
b) large
c) zero
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Large helix angel is used for this purpose. Zero helix angel are used for small drilling.

8. Which helix angle is used for making holes in very soft materials?
a) small
b) large
c) zero
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Large helix angel is used for this purpose as it can make make deep holes easily without any extra effort.

9. According to the helix angel of the flutes, drill can be classified as_____
a) small helix
b) large helix
c) zero helix
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Drill can be classified in number of ways. based on helix angel, based on number of flutes, based on materials, based on size on so on. Based on helix angel, it can be classified as small helix, large helix and zero helix.

10. If we increase the helix angle, strength of drill will______
a) increase
b) decrease
c) not affected
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] There is an inverse relationship between helix angel and strength of drill. If we increase the helix angel, strength of drill will decrease and vice versa.

11.Chip disposal will be better If we _______ the helix angle.
a) increase
b) decrease
c) can’t say anything
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] It is the property of helix angel and if we decrease the helix angel it will affect chip disposal rate in a negative way.

12. What is the range of the usual helix angle?
a) 10 to 25
b) 20 to 35
c) 45 to 60
d)none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] 20 to 35-This is the usual range for usual helix angel.

13. What is the range of the large helix angle?
a) 10 to 25
b) 20 to 35
c) 45 to 60
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] 45 to 60-This is the usual range for usual helix angel.

14. If we increase the helix angle, rack angle will______
a) increase
b) decrease
c) not affected
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] There is a direct relationship between helix angel and rack angel. If we increase the helix angel, rack angel will also increase and vice versa.