Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Linux MCQ Set 1

1. Which one of the following is not true about proc filesystem?
a) proc filesystem is a pseudo-filesystem
b) proc filesystem is used as an interface to kernel data structures
c) some files in proc filesystem allow kernel variables to be changed
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] None.

2. Proc filesystem provides the information about
a) processes
b) processor
c) proxy server
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] None.

3. The /proc directory contains
a) numerical sub-directory for each running process
b) sub-directories for installed buses
c) a text listing of filesystems which are supported by the kernel
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] None.

4. The file /proc/[PID]/cgroups
a) describes control groups to which the process belongs
b) contains the information about all groups of the system
c) provides the information about the group which has generated the process
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] [PID] represents the process ID of the process. Every system has various running processes, so /proc directory contains various numerical sub-directories and the number shows the PID of the process.

5. The file /proc/[PID]/cmdline holds the complete command line for the process, unless the process is a
a) child process
b) zombie process
c) orphan process
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] A zombie process is the process which has completed execution but still has an entry in the process table.

6. What is /proc/[PID]/cwd?
a) symbolic link to current directory of the process
b) regular file containing the information about the current status of the process
c) directory containing various sub-directories
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] None.

7. Which one of the following file contains the environment for the process?
a) /proc/[PID]/environ
b) /proc/[PID]/env
c) /proc/[PID]/path
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] None.

8. The entry for each file opened by the process is present in
a) /proc/[PID]/fd
b) /proc/[PID]/file
c) /proc/[PID]/maps
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] None.

9. The file /proc/[PID]/limits displays the ______ for each of the process’s resource limits.
a) hard limit
b) soft limit
c) units of measurement
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] None.

10. The file /proc/[PID]/maps contains the
a) currently mapped memory regions
b) available memory regions
c) memory regions which are free to map
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] None.

Linux MCQ Set 2

1. What is /proc/[PID]/root?
a) symbolic link that points to the process’s root directory
b) regular file which holds all the PID of the system
c) root directory
d) does not exists in the proc filesystem

View Answer

Answer: a [Reason:] None.

2. “ps” command uses the file _____ to provide the information.
a) /proc/[PID]/stat
b) /proc/[PID]/smaps
c) /proc/[PID]/oom_score_adj
d) /proc/[PID]/oom_score

View Answer

Answer: a [Reason:] None.

3. Which one of the following is not correct?
a) proc filesystem does not contain any directory for thread in the process
b) in multithread process thread details will not be available if the main thread is already terminated
c) proc filesystem contain any directory
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] None.

4. Proc filesystem does not contains
a) sub-directories for installed buses
b) device files
c) list of registered DMA
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] None.

5. The file /proc/devices is the
a) text listing of major numbers
b) text listing of device groups
c) text listing of major numbers & device groups
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] None.

6. The file /proc/cpuinfo is a collection of
a) cpu items
b) architecture independent items
c) both cpu items and architecture independent items
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] None.

7. The proc filesystem records the number of interrupts
a) per CPU only
b) per IO device only
c) per CPU per IO device
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] None.

8. Which file of the proc filesystem can be used instead of “syslog” system call to read kernel messages?
a) /proc/kmsg
b) /proc/moudle/kmsg
c) /proc/module/msg
d) /proc/msg

View Answer

Answer: a [Reason:] None.

9. The file /proc/modules is a text list of
a) static modules
b) dynamic modules
c) modules that have been loaded by the system
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] None.

10. /proc/partitions contains
a) major number of each partition
b) minor number of each partition
c) number of block and partition name
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] None.

Linux MCQ Set 3

1. Which one of the following operating system does not supports proc filesystem?
a) IBM AIX
b) QNX
c) Solaries
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] None.

2. Obtaining of the PID can be done by the utility
a) pgrep
b) pidof
c) ps
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] None.

3. Which one of the following contains various bits of information about the state of power management?
a) /proc/acpi
b) /proc/apm
c) both /proc/acpi and /proc/apm
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] None.

4. Which file contains the boot options passed to the kernel?
a) /proc/cmdline
b) /proc/root
c) /proc/boot
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] None.

5. Which one of the following is a symlink to the root path as seen by the process?
a) /proc/[PID]/root
b) /proc/[PID]/path
c) both /proc/apm and /proc/[PID]/path
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] None.

6. The directory /proc/[PID]/tasks contains
a) hard links to any task that have been started by this process
b) files that containing tasks that have been started by this process
c) sub-direcories of various tasks
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] None.

7. The list of available frame buffers are stored in
a) /proc/[PID]/fb
b) /proc/fb
c) /proc/etc/fb
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] None.

8. The buddy algorithm handles the
a) Memory fragmentation
b) DHCP server
c) Routing
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] None.

9. The file /proc/swaps contains the
a) list of active swap partitions
b) sizes of the swap partitions
c) priorities of the swap partitions
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] None.

10. /proc/tty contains the information about
a) current terminal
b) all terminals
c) both current & all terminals
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] None.

Linux MCQ Set 4

1. The command “cd /proc/10/cwd” provides the
a) current working directory of process having PID 10
b) current status of the process having PID 10
c) current version of the filesystem
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] None.

2. Which one of the following command will print the environement of process 1?
a) cat /proc/1/environ
b) cat /proc/bin/1/env
c) cat /proc/1/var/env
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] None.

3. The file /proc/[PID]/mountinfo contains
a) major minor numbers of device files
b) root of the mount within the filesystem
c) mount point relative to the process’s root
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] None.

4. With the help of proc filesystem
a) kernel and kernel modules can send the information to processes
b) process information can be accessed
c) kernel modules can send the information to processes & process information can be accessed
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] None.

5. Most files and directories within /proc are 0 bytes in size because
a) proc filesystem exists only as a reflection of the in-memory kernel data structure
b) these files contains very only one or two instructions
c) proc filesystem doesn’t exists only as a reflection
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] None.

6. Proc files are
a) read-only files
b) read-write files
c) both read-write and read-only files
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] None.

7. Accessing the file /proc/meminfo gives the different result each time because
a) memory usages is always fluctuating
b) a new process id is assigned
c) logical address is different from the physical address
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] None.

8. The files of /proc directory are
a) stored in secondary memory
b) generated by the kernel
c) stored in secondary memory & generated by the kernel
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] None.

9. The directory /proc/net contains information about
a) Different network system compiled into the system
b) IP address of the system
c) MAC address of the system
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] None.

10. The command “echo www.aidlo.com > /proc/sys/kernel/hostname” will
a) change the hostname
b) print “www.aidlo.com”
c) do nothing
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] None.

Linux MCQ Set 5

1. Which file is used primarily for diagnosing memory fragmentation issues ?
a) /proc/buddyinfo
b) /proc/meminfo
c) /proc/apm
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] None.

2. Which file shows the parameter passed to kernel at the time of starting?
a) /proc/apm
b) /proc/cmdline
c) both /proc/apm and /proc/cmdline
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] None.

3. For the system having one processor, the processor identifying number in the file /proc/cpuinfo is
a) 0
b) 1
c) 2
d) 3

View Answer

Answer: b [Reason:] None.

4. The file /proc/execdomains lists the
a) execution domains currently supported by the linux kernel
b) all domains of all processes
c) registered ISA DMA channel in use
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] None.

5. The file /proc/kcore displays a size of
a) RAM
b) RAM plus 4 KB
c) RAM plus 8 KB
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] None.

6. /bin/dmesg picks the messages from
a) /proc/kmesg
b) /sbin/klogd
c) both /proc/kmesg and /sbin/klogd
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] None.

7. The file /proc/locks displays the file currently locked by the
a) kernel
b) user
c) superuser
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] None.

8. The file /proc version shows the version of ______ used in the system.
a) kernel
b) gcc
c) both kernel and gcc
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] None.

9. What is /proc/self ?
a) a directory
b) link to the currently running process
c) it allows a process to look itself without having to know its process ID
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] None.

10. The /sbin/sysctl command is used to
a) view kernel settings in the /proc/sys/ directory
b) set kernel settings in the /proc/sys/ directory
c) automate kernel settings in the /proc/sys/ directory
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] None.