Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Fill in the blanks

Study flash card for online assignment and exam help. This objective type question answer is very suitable for online courses.

Q1: Several information service providers have exploited Information processing capabilities by developing a number of…………………services.

View Answer

Ans: Strategic Information

Q2: Windows is a …………….. interface.

View Answer

Ans: Graphical User

Q3: The most widely used facility on the Internet is that of………………

View Answer

Ans: Electronic Mail

Q4: Under ……………….., documents can be transferred on an individual to individual basis, or retrieved from public or password protected repositories using File Transfer Protocol

View Answer

Ans: File transfer

Q5. ………….. devices allow you to take photographs digitally, store them in the camera without any film and then load them to your computer.

View Answer

Ans: Digital Cameras

Q6. ………….. is the set of instructions which tell the computer hardware what to do.

View Answer

Ans: Software

Q7. A ………… hub is purchased as a chassis, or card cage, with multiple card slots, each of which accepts a communications card, or module.

View Answer

Ans: Modular

Q8. ……………. hubs are single products with a number of ports.

View Answer

Ans: Standalone

Q9. ……………. is a general term that refers to a network that exceeds local boundaries

View Answer

Ans: Wide Area Network (WAN)

Q10. The …………… modem converts data from the phone line back to digital pulses, and its server interprets the information.

View Answer

Ans: ISP’s

Q11. Each fibre in a multi-fibre cable is a self-contained world of………………..

View Answer

Ans: Bandwidth

Q12. …………….. are systems which transmit data using electromagnetic energy in the form of light waves.

View Answer

Ans: Fibre Optic Transmission Systems (FOTS)

Q13. A satellite is essentially is non-terrestrial………..

View Answer

Ans: Microwave

Q14. ……………. are in non-equatorial orbital paths and are at much lower altitudes.

View Answer

Ans: LEOs (Low Earth-Orbiting)

Q15. …………….. layer is essentially a translator and provides coding and conversion functions.

View Answer

Ans: Presentation

Q16. The ……………layer is responsible for setting up, managing, and then tearing down sessions between Presentation layer entities.

View Answer

Ans: Session layer

Q17. …………is used for remote login.

View Answer

Ans: Telnet

Q18. After packets are handed to the IP layer, it sends them to the………….layer.

View Answer

Ans: Link

Q19. The DNS system is a……………

View Answer

Ans: Distributed Database

Q20. IP stands for…………..

View Answer

Ans: Internet Protocol

Q21. The caching has a component called the ………….. that controls how long a server will cache a piece of information.

View Answer

Ans: Time To Live (TTL)

Q22. Once a name server resolves a request, it ……….. all of the IP addresses it receives.

View Answer

Ans: Caches

Q23. In the standard file-server/PC relationship, the …………… PCs perform virtually all of the data processing

View Answer

Ans: Client

Q24. The ……………… end part of the application, provides the end-user interface.

View Answer

Ans: Front

Q25. ………………architecture assumes all machines on a network to be both a client and a server.

View Answer

Ans: Peer-to-Peer architecture

Q26. ……………… is a high-level language that allows distributed databases to exchange information.

View Answer

Ans: Structured Query Language (or SQL, and Pronounced Sequel)

Q27. In 1993, Microsoft released Windows …………….., a 32-bit version that didn’t require DOS at all.

View Answer

Ans: NT

Q28. IBM’s lead slipped in 1986, when……………shipped the first PC based on Intel’s 32-bit 80386.

View Answer

Ans: Compaq

Q29. The tablet computer and the associated special operating software is an example of …………….. technology

View Answer

Ans: Pen Computing

Q30. Apple Inc. released the ……….., a tablet computer with an emphasis on media consumption.

View Answer

Ans: iPad

Q31. A simple extension of the VPN remote access allows an entire remote network to join the…………….network.

View Answer

Ans: Local

Q32. …………….. can also utilize VPN technology to implement controlled access to individual subnets on the private network.

View Answer

Ans: Intranets

Q33. SOCKS functions at the session layer (layer five) in OSI.

View Answer

Ans: SOCKS Network Security Protocol

Q34. IPsec is actually a collection of multiple ………….. protocols.

View Answer

Ans: Related

Q35. …………… are basically intranet communication systems that are open to select customers, suppliers and partners.

View Answer

Ans: Extranets

Q36. …………… is a global satellite communications provider with a base of corporate customers spanning more than 200 countries.

View Answer

Ans: IntelSat

Q37. A…………. is a network of storage devices that are connected to each other and to a server, or cluster of servers, which act as an access point to the SAN

View Answer

Ans: Storage Area Network (SAN)

Q38. …………. is a data storage mechanism that uses special devices connected directly to the network media.

View Answer

Ans: Network Attached Storage (NAS)

Q39. A SAN can be anything from …………. on a network accessing a central pool of storage devices to several ……… accessing many millions of megabytes of storage.

View Answer

Ans: Two Server, Thousand Servers

Q40. The storage devices are connected to Fibre Channel switch using either ……… or ………. mode fibre optic cable.

View Answer

Ans: Multimode, Single

Q41. For implementing any hardware/software based solutions for the enterprise, it is important to have a robust, scalable, adaptive and open ……………….. architecture.

View Answer

Ans: Systems Computing and Communication

Q42. The enterprise software………….. is the gateway to various integrated business applications.

View Answer

Ans: Dashboard

Q43. Business operations have to be enabled by IT to provide workflow enabled transactions and……………point of data capture.

View Answer

Ans: Single

Q44. The IT applications should be …………… to achieve high level of business process integration.

View Answer

Ans: Well-Integrated

Q45. The………………Act envisages major reforms in the Power Sector in the field of power generation, transmission and distribution.

View Answer

Ans: Indian Electricity

Q46. CRM is an integrated approach to identifying, acquiring, and retaining………………

View Answer

Ans: Customers

Q47. Today’s organizations must manage customer interactions across……..communications channels.

View Answer

Ans: Multiple

Q48. A power grid is similar to a……………

View Answer

Ans: Supply Chain

Q49. A ……………. centre has to constantly gauge the requirement in terms of this loading mix and accordingly manage their transformers.

View Answer

Ans: Power Distribution

Q50. ERP is a high-end sophisticated ………………….. solution that reduces the pressure and workload of the managers and provides accurate, timely information for taking appropriate business decisions.

View Answer

Ans: Software

Q51. An ERP System includes ERP Software, Business Processes, Users and ………………. that run the ERP software.

View Answer

Ans: Hardware

Q52. In this new e-business world, companies will have to compete based upon new……………………..

View Answer

Ans: Business Models

Q53. ……………….. solutions are typical technologies that provide various levels of application support for most of the basic capabilities.

View Answer

Ans: ERP

Q54. ………….. element measures the ability of a firm to translate the value it offers its customers into money and therefore generate incoming revenue streams.

View Answer

Ans: Revenue

Q55. ………… element measures all the costs the firm incurs in order to create, market and deliver value to its customers.

View Answer

Ans: Cost Structure

Q56. Knowledge needs to have an……….who cares.

View Answer

Ans: owner

Q57. Communities vary greatly in the kind of …… they need to share.

View Answer

Ans: Knowledge

Q58. The ……………. will enable next generation reservoir performance.

View Answer

Ans: Digital Oil Field of the Future (DOFF)

Q59. The foundation of the DOFF is …………….., with integrated asset models and portfolio views of the business built on top.

View Answer

Ans: Engineering Simulation

Q60. Much of the growth in information technology for the last few years has been within the broad category of ………………systems.

View Answer

Ans: Information Management

Q61. SCADA stands for………………

View Answer

Ans: Supervisory Control and Data Acquisition

Q62. Most refinery sensors measure one characteristic at a ……………point.

View Answer

Ans: Single

Q63. Some plants have adopted ……………, that is, using computer programs that choose a course of action among alternatives.

View Answer

Ans: Fuzzy Logic

Q64. The purpose of intelligent pigging is to assess the condition of a metallic…………

View Answer

Ans: Pipeline

Q65. In…………seismic imaging, various seismic readings of a particular area are taken at different times, and this sequence of data is fed into a powerful computer.

View Answer

Ans: 4-D

Q66. ………. represents a convenient form of natural gas that is half way between the gaseous and liquid states

View Answer

Ans: CNG

Q67. The LNG pump is physically ……….. and has very modest horsepower requirement

View Answer

Ans: Small